doktor.rs forum. Pitajte sve što vas zanima u vezi sa zdravljem, lekarima, medicinom, bolestima.
Prijava na mailing listu
Budite obavešteni čim ima nešto novo!
Danas je Pet Sep 03, 2010 2:05 pm
Zvanično je aktiviran novi telemedicinski servis NetDoktor. Ovaj servis vam omogućava vođenje evidencije telesne mase, dnevnika fizičkih aktivnosti, krvnog pritiska, šećera u krvi, uzimanja medikamenata ali i dodavanje i pretragu apoteka i zdravstvenih ustanova. Ka servisu NetDoktor »

Sva vremena su u UTC + 2 sata

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Komentar na tekst: Prisustvo porođaju
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 6:28 pm 
doktor.rs tim
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Avg 12, 2009 5:04 pm
Ovde postujte komentare na temu sa sajta http://doktor.rs/view.php?IDteksta=201

Vrh

Tema posta: Re: Komentar na tekst: Prisustvo porođaju
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 9:00 pm 
Stalni član
Stalni  član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jun 16, 2009 2:39 am
Boze me sacavaj! Zar se placa za prisustvo oca pri porodjaju...???? Ja sam mislila da se to ne naplacuje... Prvi put cujem tako nesto... Onda bolje da tata sam uhvati i porodi mamu a ginekologe nek izbaci iz porodjajne sobe,tako ce biti tu kad se dete rodi a nece morati da naplacuje prisustvo drugih osoba koje vode trudnocu,pa ce samim tim da smanji troskove...
Pa zar nas nisu dovoljno opljackali? Jos i taj bolan,ali prelep cin u kome zeli i tata da ucestvuje da naplacuju???? E dokle smo stigli...
Neznas dal' od muke i ljudske gluposti treba da se smejes ili da places...

Vrh

Tema posta: 17.000 dinara za "Prisustvo supruga porođaju"!
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 9:44 pm 
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 6:54 pm
Slika

Ovo, nažalost nije moj račun ali kad sam ga video šokirao sam se kao da je moj.
Otvorio sam ovu temu jer jednostavno ne mogu da dođem sebi, prosto je neverovatno da se ovakva "usluga" tako papreno naplaćuje, umesto da novopečeni roditelji dobiju neki poklon od klinike (GAK-a) i čestitku, umesto da lekarima bude cilj da što više tata privuku ovom svečanom događaju oni ih udare po novčaniku i to baš baš. Protiv ovga treba dići glas, bahatost zdravstvenih institucija, lekara i lekarskog osoblja raste iz dana u dan, ponašaju se kao da su nedodirljivi... Kada sam video ovaj fiskalni račun mene je najiskrenije bilo sramota što živim u srbiji i baš sam besan na direktora GAK-a koji je ovako nešto dozvolio.
Nikad nisam imao priliku da prisustvujem porođaju tako da nisam upućen ali ovako kao laik jednostavno NE MOGU da shvatim šta je to što može da košta 17.700 dinara da bi muž bio sa svojom ženom na porođaju, jel treba i njega pripremati za porođaj kao i ženu, jel treba možda angažovati još jednu lekarsku ekipu za njega ili šta, ne kontam, nejde mi u glavu, koji su realni troškovi prisustva budućeg tate???

Protiv ovakve pljačke treba dići glas, molim Vas, pridružite mi se, ovo je nenormalno...

Pozdrav
šokirani Vitamin
P.S. Ima naravno i čestitih i poštenih lekara, čast takvim izuzetcima...

Vrh

Tema posta: Re: 17.000 dinara za "Prisustvo supruga porođaju"!
PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 10:23 pm 
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am
Nisam upucen u temu ali s obzirom da je ovo zvanican racun, nemojte da posipate paljbu po lekarima vec po upravi bolnice.

Vrh

PostPoslato: Pet Sep 11, 2009 11:29 pm 
Stalni član
Stalni  član

Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 6:54 pm
Dejanbg je napisao:
nemojte da posipate paljbu po lekarima vec po upravi bolnice.

U pravu ste, toliko sam bio uzrujan i pogođen ovim da su "pravi" lekari završili kao kolateralna šteta :) oni su svakako samo piuni u domaćim lekarskim ustanovama, menadžment se igra s njima baš kao i sa cenovnikom "usluga", čest je to slučaj nažalost, potpuno neadekvatno obučeni likovi u odelcima koji, zavaljeni po kancelarijama, čukaju po svojim novim računarima, odlučuju o nećemu o čemu nemaju pojma i blage veze sa životom, neko tamo je mislio da će izvesna ideja biti baš dobra a na terenu, ljudima koji sve to treba da sprovode, je napravio haos od posla...
Mada, put ka "upravi bolnice" počinje u lekarskim klompama, direktor bolnice ne može biti neko ko je doktorirao građevinu.

Ako ima ovde nekog sa iskustvom, znači da je suprug prisustvovao porođaju, da mi pojasni, koji su to realni troškovi njegovog prisustva, koje to troškove bolnica pokriva sa 17.700 dinara, da li je to iznajmljivanje mantila, zaštitne maske, rukavica, dezinfekcionog sredstva...možda zelena kapa košta 2-3000 din, šta se to toliko više potroši prisustvom supruga u odnosu na situaciju kada on nije prisutan ???

Vrh

PostPoslato: Sub Sep 12, 2009 11:18 am 
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Ima raznih razloga zasto se prisustvo oca porodjaju obeshrabruje na sve nacine, tj. ranije je bilo u potpunosti zabranjeno da bi onda skontali da ne mozes tek tako da zabranis jednom roditelju da prisustvuje rodjenju svog deteta, pa su resili da to naplacuju. Znaci nije zabranjeno, ali obeshrabruju oceve da to rade postavljanjem raznih prepreka. Razlog je uglavnom komfor medicinskog osoblja i/ili uprave bolnica. Zena koja se poradja ne zna gde joj je glava pa osoblje moze da se ponasa kako hoce, da je tu i otac ne bi moglo da bude tako.

Ima manjih porodilista gde se prisustvo oceva porodjaju ne naplacuje (mislim da su Senta i Pancevo medju njima).

Vrh

PostPoslato: Sub Sep 12, 2009 11:25 am 
Stalni član
Stalni član

Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Stvarno bezobrazno i sramotno sta se radi kod nas!!! U Nemackoj je sasvim normalno da otac prisustvuje rodjenju svog deteta i to se naravno ne naplacuje! Jedino nije dozvoljeno prisustvo oca u OP sali ako je u pitanju hitan carski rez, sto mi je sasvim logicno.

Vrh

PostPoslato: Sub Sep 12, 2009 11:50 am 
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am
Slazem se sa ostalim komentarima. Ja sam provela 3 dana u internatu u okviru nastave iz ginekologije i akuserstva na medicini i mogu vam reci da sam tada videla koliko je to jedna neprirodna sredina za porodjaj. Zena je potpuno sama i ostavljena sa svojim mislima strahovima i razmisljanjima, nema nikog svog da joj sve to olaksa i da joj pruzi podrsku. To sto se ta usluga naplacuje pokazuje koliko je nasa drzava tj. uprava bolnice zadrta, kao u mracnom srednjem veku. Smatram da je najnormalnije i najprirodnije da se zena poradja u poznatom okruzenju. Ovako, stvar koja je potpuno normalna, ispada da je nesto prljavo, bolesno i cak preverzno. U opticaju je jos jedan momenat a to je strah lekara i drugacije ophodjenje prema zeni kada joj je muz tu. Mislim da je ovo poslednje presudno. To je katastrofa i sramota.

Vrh

PostPoslato: Sub Sep 12, 2009 12:03 pm 
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Evo saopstenja "Majke Hrabrost"

http://blog.b92.net/text/12139/Strategi ... radovanje/

Vrh

Tema posta: Direktori klinika su korumpirani
PostPoslato: Pon Sep 14, 2009 4:39 pm 
Novi član
Novi član

Pridružio se: Sre Nov 14, 2007 10:49 pm
Zgranut sam i zapanjen!

Gde je taj ministar zdravlja Tomica Milosavljevic?
I on i svi direktori klinickih centara i direktori klinika su KORUMPIRANI i mesto im je u zatvoru.

I gde je milicija i tuzilastvo da reaguju?

Gde su televizije i novinari - ne, njih to ne zanima.

Nema nista od Srbije dok svi mi ne uzmemo motke u sake i najurimo ove kriminalce i lopove na vlasti.

Vrh

PostPoslato: Uto Sep 15, 2009 3:08 am 
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Čet Avg 20, 2009 4:22 am
Ne znam sta bih uopste pre rekao...kakva glupost..sta tu ima da se naplacuje ako neko prisustvuje?Da li taj otac sam poradja svoju suprugu kad mu se naplacuje ili sta?Suma do nekih 3.ooo hiljada bi bila u redu po meni..recimo ako vec mora da se placa..ali ovo je CIST BEZOBRAZLUK!

Vrh

PostPoslato: Uto Sep 15, 2009 9:47 pm 
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
Kada sam se ja radjao , podrazumevalo se da moj otac kao kolega buduci doktor prisustvuje porodjaju moje majke, i to ga niko nije pitao da li zeli ili ne, prosto bilo je podrazumevano. Danas vam ni pet para ne vredi ako ste kolega doktor. Zamislite ako jedan doktor ne moze nista da uradi da olaksa svojoj zeni na porodjaju (hipokrat: moje kolege su moja braca) i ako ga ne pustaju , sta onda moze neko drugi.

Vrh

PostPoslato: Uto Sep 15, 2009 9:52 pm 
Aktivan član
Aktivan član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm
a zasto bi doktori bili privilegovani?
SVAKOM buducem ocu, ukoliko on to zeli, bolnica bi trebalo da omoguci prisustvo prirodnom porodjaju..pa cak i da ga oni pitaju da li zeli da bude prisutan..ovo naravno ne vazi za carski rez gde je prisustvo oca nepotrebno apsolutno i samo moze da steti...i nebitno da li su vencani, nevencani ili sta god vec...
makar i muskarci da vide bar deo muka :D :D :D

Vrh

PostPoslato: Uto Sep 15, 2009 10:16 pm 
Novi član
Novi član
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 10:22 am
U Gradskoj bolnici prosle godine prisustvo oca na porodjaju placalo se 2 000 dinara, nadam se da nije poskupelo, ceka me jos jedan porodjaj za nekih 2 meseca.

Iako mi je suprug bio na porodjaju, babice i nisu bile nesto preterano ljubazne ni predusretljive, cak su i prema njemu bile nekako nadmene.

Vrh

PostPoslato: Sre Sep 16, 2009 9:53 pm 
Aktivan član
Aktivan član

Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 10:13 pm
[quote="jelenaa1985"]a zasto bi doktori bili privilegovani?
SVAKOM buducem ocu, ukoliko on to zeli, bolnica bi trebalo da omoguci prisustvo prirodnom porodjaju..pa cak i da ga oni pitaju da li zeli da bude prisutan..ovo naravno ne vazi za carski rez gde je prisustvo oca nepotrebno apsolutno i samo moze da steti...i nebitno da li su vencani, nevencani ili sta god vec...
makar i muskarci da vide bar deo muka :D :D :D[/quote]

Naravno da ne trebaju. Ali moja poenta nije bila to, nego je bila na tome da zamislite kako je drugima koji nisu lekari, i kakav odnos je tek prema njima.

Samo uzmite u obzir to da se kod nas roditelji izbacuju napolje ako dete treba da se sije, sada zamislite koja je to trauma za dete, tamo gomila nekih cudnih likova, se nekim makazama i iglama koja izbacuje mamu i tatu napolje iz sale za intervencije. Sta mislite kako bi prosao neko od zdravstvenog osoblja na zapadu da mu tako nesto padne na pamet? Nesto mi govori da bi ga ministar u najmanju ruku dobro izribao ako ne bi dobio i prinudan odmor da se malo presabere.

Sistem nam je malo nehuman.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 34 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata