Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: 4 god.pokusavam da zatrudnim
PostPoslato: Sre Sep 28, 2005 12:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 28, 2005 10:40 am
Postovi: 3
Lokacija: beograd
Rodjena sam 28.03.1979. god. i vec 4 god.pokusavam da ostanem u drugom stanju.Ciklus mi je redovan i dobijam ga na 28 dan.Imala sam 2 prekida trudnoce (2000 i 2001).Suprug i ja smo isli na kontrole kod lekara, meni je uradjena dijagnosticka laparoskopija i daljim analizama utvrdjeno je da je sve u redu. Suprugu je nadjena pozitivna ureoplazma.Od terapije ja sam dobijala klomifen, a suprug nista.Molim Vas da mi nekim savetom ili uputom kod nekog doktora pomognete.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 28, 2005 4:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 11:32 am
Postovi: 170
Lokacija: Beograd
Draga Naire,
Nisam lekar, ali mislim da bi trebalo da se posavetujes sa svojim dr (ili nekim od sjajnih dr koji su ovde na forumu), jer ako je suprugu nadjena pozitivna ureoplasma, mislim da je i on trebao da uzima odredjenu th.
Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 29, 2005 2:53 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 23, 2005 4:57 pm
Postovi: 57
Ureaplasma urealyticum prouzrokuje negonoroicni uretritis, prostatitis, epididimitis, a poznata je i njena uloga u smanjenju pokretljivosti spermatozoida.
Obicno se leci eritromicinom.
Toliko od mene kao mikrobiologa, cekamo savet ginekologa.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 29, 2005 8:24 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:o Niste napisali dali ste uradili HSG? Laparaskopija ne zamenjuje ovu Dg metodu već dopunjuje.
Kakav je spermogram vašeg muža? itd


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 29, 2005 12:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 28, 2005 10:40 am
Postovi: 3
Lokacija: beograd
PedjaDj je napisao:
:o Niste napisali dali ste uradili HSG? Laparaskopija ne zamenjuje ovu Dg metodu već dopunjuje.
Kakav je spermogram vašeg muža? itd


Hvala svima na savetima.
Inace HSG mi nisu radili, a spermogram supruga sa poslednje kontrole je bio po njihovim recima ok. pokretnih-0,45, slabopokretnih 0,10, nepokretnih 0,45, patoloske forme 0,35, Leukociti-retki, epitalne celije-retke. Inace Dr. je ponovo trazio da uradimo test na Hlamidiju, Ureaplazmu i Microplazmu i ti rezultati ce biti gotovi u ponedeljak.
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 30, 2005 9:35 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga Naire, bez oklevanja morate uraditi HSG, pre bilo kakvih drugih pretraga! Nalaz će odrediti dalje pretrage.
Relativno često nakon kiretaže ostaju priraslice u materici. Hormonalni status je takođe bitan, kao i praćenje rasta folikula na jajniku itd, itd. :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 30, 2005 9:42 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
:o Zaboravih da napišem. Neshvatam zašto neke kolege preskaču određene metode, kad bez njih ostaju praznine u otkrivanju Dg!?
Čime se vode da li cenom određene metode?
Takođe kako neko leči jednog a ne i drugog partnera kod zarazne bolesti!? Pa doći će do tzv. ping-pong infekcije. :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 30, 2005 7:33 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Draga Naire,

Moj pristup analizi, dijagnostici i menadzmentu bracnog infertiliteta je jednostavan. Ocekujem da dodju oba partnera na prvi razgovor.

Nakon detaljne istorije( koju i Vi treba da date svom ginekologu ) da bi koraci istrazivanja uzroka infertiliteta bili planirani racionalno ( bez nepotrebnog izlaganja suvisnom testiranju i troskovima !!! i gubitku dragocjenog vremena i Vaseg i mog ), detaljnog pregleda od glave do pete ukljucujuci visinu, tezinu, palpaciju tiroidne zlijezde, pregled grudi, krvni pritisak, puls, poslusati srce i pluca, pregleda abdomena, i na kraju pregleda u spekulima i ginekoloskog pregleda...kazem Vam sta mislim i sta mi se cini vjerovatnim uzrokom infertiliteta i zasto...napravim plan i objasnim Vam sta je potrebno da se uradi od ispitivanja.

Najcesce uzroke infertiliteta mogu biti svrstani u 4 osnovne grupe:

1. anovulatorni ciklusi
2. neprohodni jajovodi
3. snizem broj spermatozoida, nepokretljivi spermatozoidi, ili odsustvo istih.
4. problemi u seksualnim odnosima
/ frekvenciji ili odsustvo odnosa u vrijeme ovulacije, koristenje lubrikanta koji unistavaju spermatozoide, vaginalno ispiranje.../

i obicno na prvom pregledu trazim da se uzorka sperme partnera posalje na analizu, jer prije nego pristupimo bilo kakvom invazivnom ispitivanju zenskog faktora infertiliteta, da uradimo pretragu koja je bezbolna i svakako neophodna.

Sto se tice Vase price da sumiramo...
Vi ste stari 26 godina G2 P 0 TAB 2, koja ima problem 4 godine da ostvari trudnocu. Niste mi nista rekli o Vasoj prethodnoj medicinskoj istoriji, eventualnim operacijama, pusenjem, lijekovima koje mozda uzimate.

Nista ne znam o Vasem muzu, godine, prelezane bolesti ukljucujuci zauske u djetinjstvu, traume testisa, pusenje, alkohol, droge, da li ima djece iz neke potencijalne prethodne veze, i njegov nalaz spermograma ne nepotpun...nedostaje kolicina ejakulata / koliko mililitara /.

Ne znam zasto kako upita Pedja, kolege u Bgd, preskacu dragocjeni histerosalpingogram, i odmah idu na laparoskopiju, koja ne zamjenjuje prvu metodu ??? Ali to nije pitanje za Vas kako pacijenta...nego neki zabludjeli sa nasih prostora.

Prvo vi ste imali 2 kiretaze i moguce je da je doslo do nekih promjena na zidovima materice, koji mogu biti uzrok infertiliteta.

Drugo vi imate redovno cikluse sto mi govori da ovulirate, jer da ne ovulirate, bili bi neredovni i ja ne bih da Vas stavljam na Clomid dok sto posto nisam sigurna da su Vam ciklusi anovulatorni !

Trece ne znam nista o Vasem hormonalnom statusu...sigurno da bih voljela da vidim vrijednost prolaktina i TSH i progesterona 24.dan vaseg ciklusa i to samo jedanput.

Cetvrto...kao sto neko rece u prethodnom komentaru kod svake infekcije je nephodno lijeciti oba partnera !!! sve ostalo je nesuvislo i uzasna steta za pacijenta....i potrebno je ponoviti testove da se zna da je infekcija izlijecena.

Peto...nista ne znam o frekvenciji vasih seksualnih odnosa...malo malo pa dodju u kliniku pacijenti koji navode kao problem infertilitet a on zivi u drugom gradu i vidjaju se jednom mjesecno ! i onda dolaze na ispitivanje infertiliteta ?!...dakle savjetujem parove da ne koriste nikakve lubrikante, jer se cesto u njihovom sastavu nalaze spermacidne materije...

Dakle ono sto do sada nedostaje je kompletna analiza spermograma, vasi testove prolaktina i TSH / hormon gonadotropin koji se luci u hipofizi i uslovljava lucenje hormona stitnjace /..., lijecenje oba partnera, negativni kontrolni testovi i HSG.

Kada to obavite, javite se sa rezultatima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: jos nesto
PostPoslato: Ned Okt 30, 2005 7:48 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
E bas se ja rasprica ovog vikenda...valjda ce neko imati koristi od ovog piskaranja...
Sto se tice Klomida, progesterona i antibiotika za " vaginalne i cervikalne infekcije "...to se na podrucju bivse Yu, dijeli kao zvakaca guma !!! cesto bez ikakvog naucnog razloga i opravdanosti. Mislim da Srbija, BiH, Hrvatska i ostale juznije republike...pardon drzave...vode nesumnjivo u broju dijagnostikovanih vaginalnih i cervikalni infekcija !!!
iako znamo da VAGINA NIJE STERILNA !!!
I DA SVAKI PUT KADA URADITE BRIS ISTE CETE SIGURNO DOBITI POZITIVNI REZULTAT !!!
AKO JE PACIJENTKINJA BEZ SIMPTOMA, OSTAVITE NJENU VAGINALNU MIKROBIOLOSKU RAVNOTEZU NA MIRU !!!
SVAKI PUT KADA NJENOJ VAGINI PREDSTAVITE NEKI ANTIBIOTIK, POBICETE SVE NORMALNE BAKTERIJE KOJE ZIVE TAMO I NARUSITI PH RAVNOTEZU I POSLIJE TO POSTAJE ZACARANI KRUG KOJI JE CESTO NEMOGUCE PREKINUTI, I KOJI TRAJE GODINAMA, GINEKOLOG IMA HRONICNOG PACIJENTA, A PACIJENT HRONICNI SEKRET KOJI POCINJE DA SVRBI, PECE, SMETA I NA KRAJU POSLIJE 2-3 GODINE PRESTANE DA IDE KOD GINEKOLOGA !!! STO JE POTPUNO ISPRAVNO !!!
Ne dajte da Vam odredjuju ikakve briseve ako nemate nikakve tegobe !!! jedino sto je potrebno jeste bris na Hlamidiju i Gonoreju.

Klomid...drugi carobni lijek...ako se daje klomid, onda mora da znate zasto ga dajete, jer je jedino opravdanje anovulatorni ciklusi uzrokovani razlicitim problemima, da nastojite da dokazete ovulaciju ! jer ako pacijentinja ne ovulira na klomidu niti nakon promjene doza, nema potrebe da lijek dajete duze od 6 mjeseci, nego se terapija mijenja...ako pored dokazane ovulacije ne ostaje u drugom stanju poslije 6 mjeseci do godinu dana, mijenjajte menadzment, jer vrijeme prolazi, i zena stari, i smanjuje se njena sansa da ostane trudna !!! ne gubite tudje vrijeme !
Zena treba da se upozori na nus pojave koje klomid izazove i kada da prestane uzimati lijek...

Progesteron je najvelikodusnije davan lijek, cesto bez ikakvog razloga, da cak nemam volju niti da pisem o njemu, mozda drugi put.

Puno pozdrava.
Obgyn


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: