Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Istine i Zablude o zdravoj ishrani!
PostPoslato: Ned Sep 21, 2008 11:18 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 6:19 pm
Postovi: 350
Zablude o zdravoj ishrani
27. avgust 2007. / izvor: Blic
Od čitave poplave saveta kako se treba pravilno hraniti može bukvalno da vas zaboli želudac. I što su te preporuke isključivije, to su dalje od istine. Na planu zdrave ishrane mnogo toga je relativno, a lekari upravo to pokušavaju da dokažu. Evo nekoliko osnovnih zabluda vezanih za pravilan način ishrane.

1. Treba jesti što više povrća. Reklo bi se da taj savet nije nimalo sporan pošto povrće sadrži mnoštvo vitamina i biljnih vlakana koja su toliko korisna za naš organizam. Osim toga, povrće je niskokalorično i stvara osećaj sitosti, snižava pritisak i normalizuje stolicu.

Međutim, preterana količina presnog povrća može loše da utiče na zdravlje osoba koje imaju problema sa želucem, crevima i organima za varenje uopšte (čir, kolitis, gastritis...). Mlade žene koje zbog raznoraznih dijeta jedu samo jednu do dve vrste povrća mogu da ostanu bez potrebne količine gvožđa u organizmu pošto se gvožđe dobro apsorbuje samo zahvaljujući namirnicama životinjskog porekla. A nedostatak gvožđa može da umanji šanse da žena zatrudni.

2. Treba se trajno odreći masne hrane. To je naravno moguće i izvodljivo. Ali da li je potrebno? Zaista je poželjno jesti manje masnoća životinjskog porekla (masnog mesa, kobasica, masnih mlečnih proizvoda...) zbog toga što u njima ima holesterola, koji izaziva arteriosklerozu (suženje ili zakrečenje krvnih sudova) i srčane tegobe.

S druge strane, potpunim odricanjem od masnoća odričemo se i vitamina A, koji nam obezbeđuje dobar vid, i vitamina E, koji se još naziva i „vitaminom lepote“. Stvar je u tome što se oni rastvaraju isključivo u mastima, što znači da ih organizam ne apsorbuje bez njih.
Osim toga, naučnici su dokazali da zbog manjka masti ljudi počinju više da jedu šećera i ugljenih hidrata. I od toga se, naravno, goje.

3. Treba se odreći ugljenih hidrata. S jedne strane, ugljeni hidrati su osnovni izvor energije, a neki njihovi sastojci čine osnovu ljudskih ćelija i tkiva. Zato se treba odreći prostih ugljenih hidrata, koje organizam lako apsorbuje (šećer, slatkiši, peciva), ali ne treba zaboravljati složene ugljene hidrate (povrće, voće, integralni hleb...).

4. Smemo nedeljno da pojedemo najviše dva-tri jajeta. Ta tvrdnja se zasniva na tome što se zna da žumance sadrži praktično celu dnevnu dozu holesterola, ali s druge strane, ono sadrži i lecitin sa holinom, koji uništavaju holesterol.
Međutim, osobe koje su zašle u godine, slabo se kreću i pate od arterioskleroze, zaista moraju da paze da ne jedu previše jaja. Ali su ona potrebna mladim aktivnim ljudima zbog velike količine mangana, gvožđa, bakra, kobalta, kao i dragocenih belančevina. Svi ti sastojci su odlično sredstvo protiv malokrvnosti, a fosfor, koji se takođe nalazi u jajima, neophodan je za ishranu nervnih ćelija mozga.

5. Morski plodovi smeju da se jedu neograničeno. Tačno je da su morski plodovi veoma korisni, jer sadrže kvalitetne belančevine - osnovni materijal za izgradnju ćelija i tkiva u organizmu. Takođe su bogati jodom, vitaminima A i D, kao i omega 3 masnim kiselinama, koje snižavaju pritisak i sprečavaju nastanak tromba.

Ali, takođe treba imati na umu da morski račići sadrže dvostruko više holesterola nego kobasice ili pavlaka sa 20 odsto masti. Ako želite da se počastite, spremite dagnje u kojima nema holesterola, ali zato ima mnogo poluzasićenih masti koje sprečavaju razvoj tromboze.

6. Odbacite sasvim so. To je dobar savet. Ali ipak nemojte potpuno da se odreknete soli. Smanjite njeno konzumiranje najmanje trostruko. Istraživanja su pokazala da ako umesto 10 konzumirate samo tri i po grama soli, smanjujete pritisak za 4 do 6 milimetara živinog stuba, što znatno olakšava medikamenozno lečenje hipertenzije.

Ukoliko se sasvim odreknete soli, rizikujete da narušite lučenje želudačnog soka i izlučivanje vode iz organizma. Osim toga, natrijum - osnovni element kuhinjske soli - potreban je za održavanje neophodne količine soli u krvi.

7. Prestanite da pijete. Ako čovek dnevno pije 30 grama alkohola (3 dl vina, pola litra piva ili 0,3 dl žestokog pića), normalizuju mu se masnoće u krvi, to jest alkohol u toj maloj dozi sprečava nagomilavanje masnih naslaga na krvnim sudovima. Posebno se preporučuje suvo crno vino. Vruće crno vino je dobar lek protiv prehlade.




Znaci umerenost je kljuc uspeha. :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 21, 2008 4:12 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:09 pm
Postovi: 3467
Tacno tako,pozdravljam ovu temu :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 22, 2008 11:35 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 6:19 pm
Postovi: 350
Hvala @martat na ovaj tekst sam sasvim slucajno naisao, pa da postavim nekome mozda pomogne. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 22, 2008 11:38 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:09 pm
Postovi: 3467
:D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 22, 2008 11:56 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Slika Martat, Martat...tccc :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 23, 2008 12:14 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
Postovi: 2917
Moj doprinos Marsovoj temi :wink:
Mislim...copy/paste
:roll: :roll:
Istine i zablude o mleku

Prva nedoumica je - da li je u svakodnevnoj ishrani zdravije i za organizam prihvatljivije piti punomasno ili obrano mleko. Primera radi, uvreženo je mišljene velikog broja žena u dobi izmedju 4o i 55 godina, a sklonih gojenju, da u ishrani treba da koriste samo obrano mleko sa procentom masnoća od 1 odsto, ili potpuno nemasno mleko.
No, i ako naprave takav izbor, one po pravilu dobijaju na težini – za razliku od žena koje piju punomasno mleko i biraju mlečne proizvode sa komletnim mlečnim masnoćama. To nisu, kako potvrdjuju najnovije nutricionističke studije, sporadični slučajevi. Zašto se to dešava?
Masnoće iz punomasnog mleka čuvaju sve hranljive sastojke kalcijuma i mlečne kiseline koje, izmedju ostalog, povoljno utiču na metabolizam. A on je najvažniji kontrolor i reduktor težine. Dobar metabolizam lako se bori sa viškom masnoća ne samo iz mleka, već i iz drugih namirnica koje ih sadrže i izbacuje ih iz organizma. U obranom mleku kalcijum i mlečne kiseline nemaju dovoljno snage da ubrzaju metabolizam, pa se – lančano – u telu talože masnoće iz drugih namirnica i slaba je vajda što se u samom mleku nalazi mali procenat masti.
Jedna švedska studija koja je devet godina pratila navike u ishrani 19 000 žena u srednjim godina potvrdila je zabludu za obrano mleko i mlečni prozvodi od njega utiču na smanjenje telesne težine. One koje su svakodnevno konzumirale punomasno mleko i sireve manje su, ili ni malo, dobile u težini za razliku od kontrolne grupe koja je preferirala obrano mleko.
Dr Magdalena Rosel sa stokholmskog Karolin instituta, inače vodja ovog istraživanja, u zaključku studije govori i o drugim zdravstevenim prednostima konzumiranja punomasnog mleka: kalcijum, mlečne kiseline i drugi elementi koji se nalaze u njemu značajno doprinose čvrstini i zdravlju kostiju žena u menopauzi, kao i boljoj propusnosti krvih sudova.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 23, 2008 11:53 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 5:40 pm
Postovi: 93
Lokacija: Beograd
Žešću si firmu našao "BLIC?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 23, 2008 12:07 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 9:09 pm
Postovi: 3467
Kako znas da je izvor "Blic"?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 23, 2008 12:11 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Google je chudo!

:lol:

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 24, 2008 3:26 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 6:19 pm
Postovi: 350
tamaraft je napisao:
Google je chudo!

:lol:


aha :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 24, 2008 7:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Postovi: 2263
Lokacija: crno-beli svet
Ja sam ljubimac :D od pravilne ishrane, ali mi je mnogo tu napisano...
Molim vas da mi izvuchete iz texta najvaznije npr. da li da pijem ili ne pijem mleko itd.
Please :D
Unapred zahvalna na razumevanju :wink:

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 24, 2008 9:44 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:10 pm
Postovi: 2010
Lokacija: tu u vashoj blizini
ja mleko i mlechne proizvode nikada nisam jela ne jedem ih ni sada,nemam smetnji zbog toga,mozhete misliti jedem pizzu bez kachkavalja,burek bez jogurta...to je samo navika.Kada sam pitala lekara od chega se najcheshce stvaraju kamenchici u zhuchnoj kesi kada mi je rekao od vode,mleka...

_________________
nije srecan onaj ko ima shta zheli,
nego onaj koji ne zheli ono shto nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 25, 2008 3:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Posle majčinog mleka, najvažnija namirnica u ishrani odojčeta je kravlje mleko. Ono se obično upotrebljava kao osnovna hrana u slučaju veštačke ishrane odojčeta, kad majka iz bilo kog razloga ne može da doji, i kao dopuna majčinom mleku kad ga nema dovoljno. Posle odbijanja, kravlje mleko predstavlja jednu od najvažnijih namirnica i kod odojčadi koja su ranije samo dojena.

Kravlje mleko je, po svome sastavu, podešeno potrebama teleta, koje za mesec i po dana udvostruči svoju težinu, dok odojče svoju težinu udvostruči tek za pet i po meseci. Stoga u njemu i ima dva do tri puta više belančevina nego u majčinom mleku. Sem toga, belančevine i masti su u kravljem mleku drugčije pa ih odojče teže vari. Šećera u kravljem mleku ima približno kao i u majčinom.

Hranjenje odojčeta kravljim mlekom dosta je složeno, pa treba uvek da se vrši pod kontrolom lekara. Uspeh je utoliko teže postići ukoliko je odojče mlađe a sredina zaostalija i s nepovoljnim higijenskim uslovima.

Da bi se uspelo u ishrani odojčeta kravljim mlekom, potrebno je: razblažiti ga tako da u njemu bude belančevina u sličnoj srazmeri kao i u majčinom mleku. Kuvanjem treba uticati da te belančevine postanu lakše svarljive. Mleku je potrebno dodati šećera da bi se izravnalo smanjenje šećera nastalo usled razblaživanja i da bi se postigao potreban broj kalorija, i najzad, proračunati koliko takvog mleka treba odojče da uzme u okviru dana da bi unelo u dovoljnoj količini sve sastojke potrebne za rast, razvoj i podmirilo poreban broj kalorija. Sem toga, treba stalno paziti da se mleko ne zagadi, jer su crevne infekcije glavni i najčešći uzrok neuspeha u veštačkoj ishrani.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 25, 2008 3:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Mleko je najčešći naziv za tečnost bele boje koju proizvode mlečne žlezde ženki sisara a koja se koristi u ishrani. Mleko pruža glavni izvor ishrane mladunčadi sisara pre nego što mogu da vare različitiju hranu.

Pored mleka u ljudskoj ishrani se koriste i mlečni proizvodi.


Pored toga mleko se koristi kao dodatni sastojak za mnoge proizvode (naprimer za proizvodnju čokolade ) ili se uz njega koriste i mnogi drugi aditivi i industrijski proizvodi.

Mleko može takođe da znači:

* Beli sok ili kaša dobijeni iz kokosa u manje-više tečnom obliku, koji se koriste posebno u tajlandskoj, indijskoj i polinežanskoj kuhinji pod nazivom kokosovo mleko.
* Bela tečnost dobijena od biljaka (neživotinjska zamena) takođe se naziva mleko i to: sojino mleko, pirinčano mleko i bademovo mleko.

Ljudsko mleko se kod beba unosi sisanjem, direktno ili čuvanjem mleka za kasniju upotrebu. Kao kolostrum (prvo mleko), ono prenosi majčina antitela i crevne bakterije bebi.

Sastav mleka se veoma razlikuje među različitim životinjama.

* Ljudsko mleko je tanko i bogato laktozom, njegovim primarnim šećerom.
* Nasuprot ovome, kravlje mleko ima manje šećera, a više proteina i sadrži od oko 3,5% do 6.5% masti, 4% do 8.5% hranljivih materija i oko 88% vode. Njegov glavni protein (80%) je kasein, dok ostatak čine proteini surutke.

Laktoza u mleku se vari pomoću enzima laktaze, koga proizvode tela beba. Kod ljudi, proizvodnja laktaze se smanjuje sa starošću (u zavisnosti od etničkog porekla osobe), čak do tačke kada laktoza postaje nesvariva, što dovodi do nepodnošljivosti laktoze, želudačno-crevnog stanja koje može da zadesi mnoge.

Međutim, sastav mleka se veoma razlikuje od vrste do vrste: kravlje mleko je totalno drugačija supstanca od kozjeg, na primer, što će primetiti svaka osoba koja proba oba. Faktori kao što su sadržaj laktoze, proporcija i veličina globula masti i jačina ugrušaka, koje stvaraju čovečji enzimi prilikom varenja mleka, mogu da se razlikuju od rase do rase i od sisara do sisara.


Za ljudsku ishranu najčešće se koristi kravlje mleko i ono se najčešće priprema industrijski za čuvanje i dalju upotrebu. To je najčešće korišćeno mleko u razvijenim zemljama, dok se u siromašnijim zemljama (Afrika i delovi Azije) jako često koristi kozje mleko.

Proizvodnja mleka na farmama je postala veoma intezivna, tako da je u mnogim zemljama ovaj proces dosta automatizovan što povećava stepen iskorišćenja a smanjuje mogućnost zagađenja mleka.

Tehnološka defenicija mleka je: proizvod mlečne žlezde sisara dobijen potpunom i neprekidnom mužom 14 dan pre i 9 dana posle laktacije kome se ništa ne sme oduzeti ni dodati. Potpuna muža porazumeva izlučivanje svog mleka iz vimena (glandula lactifera). Krava dostiže polnu zrelost sa oko tri godina starosti i po telenju započnje tzv. laktacioni period (što je slučaj i kod svih ostalih sisara). Gestikulacioni period krave je 280 dana.

Kravlje mleko je obično bele boje sa žutom nijansom, a ponekad se mogu pojaviti i druge boje i nijanse. Na primer plava boja ukoliko je uklonjena mlečna mast, ili crvena ukoliko ima puno bakra u hrani krave ili ako u mleko dospe krv, što se često dešava ako mašina za mužu nije iskjučena na vreme. Muža se vrši dva puta dnevno, a ukoliko nije izvršena pravilna muža više puta može doći do tzv.obojenja mastitis.


Prosečan sastav kravljeg mleka je oko 87% vode i 13% suve materije.:

* 3,55% belančevina i to:
o 3% kazein
o 0,5% albumin
o 0,05% globulin
* 4.2% laktoza
* 4.7% mast

Sastav mleka varira u zavisnosti od više faktora, kao sto su: uzrast, rasa, ishrana životinje, godišnje doba i sl.

Globulin je mnogo više zastupljen pre samog porođaja i neposredno po porođaju (partusu) krave. Ovaj protein je veoma termolabilan i zbog toga se tada mleko ne uporebljava za ljudsku ishranu. Ovaj protein ima izuzetan imunološki značaj za mladunče krave (tele).


U hemijskom smislu mleko je gruba suspenzija mlečne masti u koloidnom rastvoru belačevina u pravom rastvoru laktoze.


Kravlje mleko je dostupno u više varijanti. U nekim državama to su:

* punomasno
* poluobrano (1.5-1.8% masti)
* obrano (oko 0.1% masti)

Punomasno mleko ima oko 3-4% masti. Za poluobrano i obrano mleko, sva mast se uklanja i onda se (u slučaju poluobranog) delom vraća. Najprodavanija varijanta je poluobrano mleko, jer se u mnogim državama smatra da je punomasno manje zdravo, a obrano neukusno. Punomasno mleko se preporučuje da pruži dovoljno masti za razvoj male dece koja su prerasla majčino mleko.


Kada se sirovo mleko ostavi na neko vreme, ono se ukiseli i koristi u ishrani kaokiselo mleko. Ovo je rezultat fermentacije: bakterije mlečne kiseline pretvaraju mlečni šećer u mlečnu kiselinu. Ovaj proces fermentacije se iskorišćava u proizvodnji raznih mlečnih proizvoda, kao što su sir i jogurt.

Pasterizovano kravlje mleko se, sa druge strane, kvari tako da postaje neprikladno za ishranu, i time dobija neprijatan miris i predstavlja veliku opasnost od trovanja hranom ako se unese u organizam. Bakterije mlečne kiseline koje se prirodno pojavljuju u sirovom mleku, pod prikladnim uslovima, brzo stvara velike količine mlečne kiseline. Kiselost koja za uzvrat nastaje sprečava rast ostalih bacila ili znatno usporava njihov rast. Pasterizacijom se, međutim, ove bakterije najvećim delom unište, što znači da ostali bacili mogu nesmetano da rastu, izazivajući tako raspadanje.

Da bi se sprečilo kvarenje, mleko može da se čuva u frižideru i čuva između 1 i 4 stepena Celzijusa. Mleko se najčešće pasterizuje kratkim zagrevanjem i onda čuvanjem u frižideru, da bi se omogućio transport od farmi do lokalnih tržišta. Kvarenje mleka može da se uspori korišćenjem ultra-visoke temperature; tako tretirano mleko ne mora da se stavlja u frižider čak nekoliko meseci pre otvaranja. Sterilizovano mleko, koje se zagreva na mnogo duže vreme, traje još duže, ali zato gubi većinu hranljivih materija i prima drugačiji ukus. Kondenzovano mleko, koje se pravi uklanjanjem većeg dela vode, može da se odloži na više meseci, a da nije u frižideru. Najtrajniji oblik mleka je mleko u prahu, koje se pravi oduzimanjem skoro sve vode.


Neki nutricionisti, aktivisti za prava životinja i ostali kritikuju široku ljudsku primenu kravljeg mleka. Oni generalno izazivaju nutricione koristi mleka i iznose etičke probleme povezane sa njegovim korišćenjem.

Kritičari mleka tvrde da ono može na zdravlje da ima neželjene posledice koje nadjačavaju koristi. Oni ukazuju na naučne studije koje sugerišu da postoje veze između mleka i nekih zdravstvenih problema:

* Dve studije su ukazale da galaktoza, koja se stvara pri varenju laktoze iz mleka, može da bude uzročnik raka jajnika. Međutim, ostale studije nisu uspele da pokažu takvu vezu.
* Jedna studija ukazuje na vezu između velikog unošenja kalcijuma i raka prostate. Ne postoji dokaz da je takav problem prouzrokovan od strane mleka.
* Neka mleka su bogata zasićenim mastima, što su studije povezale sa povećanim rizikom od ateroskleroze i srčanog oboljenja. Malo-masni i nemasni oblici mleka ublažuju takve rizike.
* Čak 70% ljudi moguće je da boluje od nekog vida nepodnošljivosti laktoze. Za te osobe, mleko može da prouzrokuje simptome kao što su grčevi, nadutost, vetrove i dijareju.
* Kritičari dovode pod znak pitanja tvrdnju da pijenje velike količine mleka može da smanji rizik od frakture kostiju, pogotovo kod starijih. Neke studije nisu uspele da povežu veliki unos kalcijuma sa smanjenim rizikom od fraktura kuka i podlaktice.
* Skorašnje studije pokazuju da mleko može da prouzrokuje akne.
* Neki kritičari mleka tvrde da su izvori kalcijuma iz biljaka poželjniji, jer, kako tvrde, životinjski proteini u mleku mogu da iskoriste kalcijum iz kostiju. Takvi kritičari izazivaju populatno verovanje da mleko smanjuje rizik od osteoporoze.
* Postoji određena kontraverzija oko toga da li je upotreba kravljeg mleka dobra za odrasle ljude. Dok se mleko često nameće kao zdravo zbog svoje značajne količine kalcijuma, koji je potreban za zdrav rast kostiju i nervnu funkciju, postoji sporno istraživanje koje predlaže da se proteini u mleku mešaju u korišćenju kalcijuma u formiranju kostiju tako što se povećava nivo kiselosti krvi i time izaziva odgovor koji balansira nivo kiselosti tako što iskorišćava kalcijum koji se nalazi u kostima.


Urbane legende o mleku

O mleku kao lekovitom sastojku postoje mnoga verovanja.

Postoje tvrdnje istoričara i nekih savremenih stručnjaka da kupanje u mleku ili umivanje mlekom štiti kožu i daje joj lepši izgled.

Postoji verovanje da je tajna dugovečnosti kod ljudi na Kavkazu i u nekim drugim krajevima u tome što su skoro celog života koristili mlečne proizvode u velikoj količini za ishranu.

Oni koji podržavaju mleko ističu da studije ukazuju na moguću vezu između unosa malo-masnog mleka i smanjenog rizika od arterijske hipertenzije, srčanog oboljenja i gojaznosti. Osobe sa prekomernom težinom mogu da imaju koristi od smanjenog rizika od otpornosti na insulin i dijabetes tipa 2.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 27, 2008 5:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 10:00 pm
Postovi: 309
Ovo za odojce i kravlje mleko vazi za neku sredinu gde nisu dostupne druge mogucnosti. Ja sam citala da kravlje mleko nije podobno za bebe uopste, pa zato i postoje adaptirane formule koje se menjaju sa uzrastom odojceta. Kravlje mleko moze da izazove cak i mikrokrvarenja u bebinom digestivnom traktu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: