Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 201 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Obrasci spermograma
PostPoslato: Uto Mar 14, 2006 2:22 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Obzirom da su mi mnogi od vas slali privatne poruke raspitujuci se kako izgleda obrazac spermograma, gde u Beogradu moze da se uradi i slicno, odlucila sam da ovde "okacim" dva prazna obrasca koja imam.

Postoji razlika u detaljnosti spermograma, tj. ne rade ih sve laboratorije jednako detaljno. Napominjem da sledeca dva obrasca koja objavljujem spadaju u manje detaljne - rade samo osnovne parametre. U nekim slucajevima su i ti podaci dovoljni, a nekada su u cilju preciznije dijagnostike i lecenja potrebne detaljnije analize i potpuniji spermogram.

UKOLIKO NEKO OD VAS IMA OBRAZAC SPERMOGRAMA IZ JOS NEKE LABORATORIJE, MOLIM VAS DA GA "OKACITE" OVDE, POREDJENJA I INFORMISANOSTI RADI.

[/img]http://img376.imageshack.us/img376/1805/spermogrambelladonna9xk.jpg[img]

[/img]http://img364.imageshack.us/img364/9061/spermogrambeolaboratorija9av.jpg


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Bioastin
PostPoslato: Pet Apr 14, 2006 9:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Evo šta sam našla na netu, a znam da je neka od vas već pominjala ovaj preparat:

"BioAstin

sadrži najsnažniji prirodni antioksidans dobiven iz algi - astaksantin -
550 x snažnijeg djelovanja od vitamina E
10 x snažnijeg djelovanja od beta-karotena

Novi dodatak prehrani klinički dokazanog protuupalnog djelovanja koji sadrži prirodni antioksidans astaksantin dobiven iz algi.

•patentiran u SAD-u za učinkovitu upotrebu u tretiranju sindroma karpalnog kanala - sindrom trnjenja i bolova u palcu, kažiprstu i srednjaku na šaci od posljedica dugotrajnog rada za kompjuterom ili drugog uzastopno ponavljanog fizičkog rada šakom
•smanjuje bolove u koljenima nakon tjelovježbe i čuva zglobove
•pojačava zaštitu od UV zračenja
•poboljšava rad srca
•podiže razinu energije

Kliničko istraživanje s kontrolom placebo efekta pokazalo je da prirodni astaksantin povećava kvalitetu sjemena kod muškaraca. Eksperimentalna skupina primala je 16 mg (4 kapsule) prirodnog astaksantina dnevno u periodu od tri mjeseca, što je dovelo do povećanja broja začeća od čak 478% u odnosu na placebo grupu.

Astaksantin je aktivni sastojak alga koji ih štiti od sunčeve svjetlosti. Najobilniji izvor astaksantina je alga Haematococcus pluvialis, a u prirodi ga također pronalazimo i u crvenoj boji lososa i škampa (kozica). Astaksantin je karotenoid, tj. prirodan spoj koji voću i povrću daje narančastu, žutu i crvenu boju. Astaksantin je izuzetno moćan antioksidans. Rastući broj istraživanja pokazuje njegovu antioksidativnu snagu, koja prelazi čak i onu do sada poznatih odličnih antioksidansa - vitamina C, vitamina E, beta-karotena i drugih karotenoida. Ovaj spoj pomaže u zaštiti od štetnih djelovanja zagađenja, ultraljubičastog zračenja, i imunološkog naprezanja.

Prirodni astaxanthin je iznimno moćan antoksidans. Laboratorijske usporedbe apsorpcije slobodnih radikala pokazuju da astaxanthin iz BioAstina ima 550 puta snažnije djelovanje od vitamina E i deset puta snažnije djelovanje od beta-karotena. Ovaj spoj pomaže u zaštiti od štetnih djelovanja zagađenja, ultraljubičastog zračenja, i imunološkog naprezanja.

Prirodni astaksantin poboljšava kvalitetu sjemena neplodnih muškaraca:

Dvoslijepo kliničko istraživanje s kontrolom placebo efekta pokazalo je da prirodni astaksantin iz alge Haematococcus povećava plodnost neplodnih muškaraca. Prethodno je dokazano da prirodni astaksantin povećava plodnost mužjaka životinja, kao što su veprovi i pastusi. Istraživanje je provedeno na muškarcima kod kojih je dokazana neplodnost zbog nenormalne (patološke) kvalitete sperme. Eksperimentalna skupina primala je 16 mg prirodnog astaksantina dnevno u periodu od tri mjeseca, što je dovelo do povećanja broja začeća od 478% u odnosu na placebo grupu. Znanstvenici su zaključili da je uzimanjem prirodnog astaksantina došlo do poboljšanja kvalitete spermija, što je prihvaćeno kao zadovoljavajuće objašnjenje povećane učestalosti začeća."

_________________________________________________________

Proverila sam, ima ga u bolje snabdevenim apotekama u Beogradu. Pakovanje od 60 gel kapsula od po 4mg košta 2.040,00 dinara. Planiram da MM umesto vitamina E počne sa ovim preparatom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: VARIKOCELA
PostPoslato: Pon Maj 08, 2006 5:23 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Evo jako dobrog teksta o varikoceli, koji sam nasla na netu:

VARIKOKELA (VARIKOČELA)

Definicija

Varikokela je proširenje venskog spleta (plexus pampiniformis) u mošnji i unutarnje sjemenske vene (vena spermatica interna) koji odvode vensku krv iz sjemenika (testisa). Najčešće nema kliničkih simptoma, ali je značajan čimbenik u nastanku neplodnosti.
Lako se dijagnosticiraju i jednostavno liječe kirurški.

Povijest

Značenje varikokele poznato je već tisuću godina. Grčki liječnik Celzus u prvom je stoljeću opisao ovo stanje. Ambroise Pare, najpoznatiji kirurg renesanse u 16. je stoljeću opet opisao ovu abnormalnost krvnih žila. Britanski kirurg Barfield je u 19. stoljeću povezao varikokelu i neplodnost te oporavak plodnosti nakon kirurškog liječenja.

Nazivlje

Latinski i engleski naziv: varicocele

Anatomija muškog spolnog sustava

Sjemenici, testisi, parni su muški spolni organi koji ne sadrže samo spermije već i stanice koje ih proizvode (spermatogonije) i hrane (Sertolijeve stanice), kao i stanice koje proizvode muški spolni hormon testosteron (Leydigove stanice). Testisi su smješteni u vreći zvanoj mošnja (scrotum). Pasjemenik (epididymis) je struktura građena od sustava kanalića, a služi kao spremnik spermija. Spermiji putuju kroz sjemenovod (vas deferens) do prostate. Sjemenovod je većim dijelom smješten u trbušnoj šupljini, a nalazi se unutar sjemenskog snopa koji osim sjemenovoda sadrži krvne i limfne žile te živce.

Venski splet, plexus pampiniformis, sastoji se od vena sjemenskog snopa. Ove vene odvode krv iz sjemenika, pasjemenika i sjemenovoda te postaju spermatične vene koje se ulijevaju u bubrežne vene. Ponekad ovaj venski splet postaje proširen i izvijugan, kao i varikozne vene na nogama i to stanje se naziva varikokela.

Dob i spol

Javlja se kod osoba muškog spola obično između 15. i 20. godine života.

Učestalost

U općoj populaciji varikokela se javlja u 10-20% slučajeva te kod 40% neplodnih muškaraca.

Podjela

Varikokele se prema veličini dijele u male, srednje i velike.
- male - primjećuju se samo pri napinjanju ili nošenju teških predmeta kad je otežano oticanje venske krvi pa se varikokela povećava
- srednje - mogu se dijagnosticirati pipanjem testisa
- velike - uočavaju se samim pogledom na testis
Prema strani koju zahvaćaju varikokele se mogu nalaziti na lijevoj, desnoj strani ili biti obostrane.
Varikokele su mnogo češće na lijevoj strani (90%) nego na desnoj zbog nekoliko anatomskih razloga:
- kut pod kojim lijeva vena testisa ulazi u bubrežnu venu
- manjak zalizaka koji bi spriječili vraćanje venske krvi na spoju testikularne i bubrežne vene
- povećan tlak u bubrežnoj veni zbog pritiska gornje mezenterijske arterije i aorte

Uzrok

Varikokele su redovito nepoznata uzroka jer u većine osoba nema popratnih bolesti niti procesa. Razlog proširenju je mehanički, zbog opisanih osobitosti građe. Međutim, varikokele mogu biti posljedica bolesti gornjih mokraćnih putova, najčešće tumora bubrega. U prilog tumora najčešće govori iznenadan nastup varikokele.
Poremećaj cirkulacije dovodi do vraćanja krvi natrag iz bubrežne cirkulacije u testise zbog čega se vene šire.

Simptomi

Varikokela je obično bez simptoma. Često se otkriva prilikom obrade neplodnosti. Bolesnici se ponekad žale na osjećaj težine ili bol u mošnji. Pri opipu mošnja je nalik na vreću punu glista. Na koži mošnje mogu se javiti znojenje, upala kože, crvenilo i ojedine.
Varikokela smanjuje plodnost, ali ne kod svih muškaraca. Kod mlađih muškaraca je bitno pogoršava li se stanje jer varikokela ponekad može dovesti do atrofije (odumiranja) testisa.

Dijagnoza

Za prepoznavanje varikokele najvažniji je pregled i pipanje testisa. Dijagnoza se najčešće postavlja opipavanjem testisa dok muškarac stoji na nogama. Na opip varikokela izgleda poput vreće pune crvi ili glista, a često nestaje nakon što pacijent legne. Ponekad je varikokela tako velika da se uočava samim promatranjem. Testis na strani varikokele je često manji nego suprotni testis. Pretraga izbora za potvrdu dijagnoze jest ultrazvučno snimanje, tzv. kolor-Doppler ultrazvuk kojim se može prikazati protok krvi u snimanom području tijela. Kad se sumnja na bolesti u trbušnoj šupljini koje sekundarno uzrokuju varikokelu može se uraditi kompjutorska tomografija (CT).
Varikokele se mogu dokazivati i drugim metodama kao što je venografija, radionuklidna angiografija, termografija i običan ultrazvuk. Iako je točna definicija veličine predmet rasprava, većina kirurga smatra kako se varikokelom može smatrati stanje kad su vene u promjeru široke 3 mm ili više.

Liječenje

Zasad ne postoje lijekovi koji bi učinkovito liječili varikokelu iako se intenzivno istražuju antioksidanti kao potencijalni nekirurški lijekovi.
Liječenje u većine osoba s varikokelom nije potrebno. Ako su izraženi lakši bolovi i neugodan osjećaj u preponama preporučuje se nošenje steznika ili podupirača (suspenzorija). Kod većih varikokela potreban je kirurški zahvat.
Kirurški zahvat se provodi u slijedećim slučajevima:
- jaka bol u testisima koja ne odgovara na drugačije liječenje
- poremećaj funkcije testisa - smanjena kvaliteta sjemena
- smanjenje (atrofija) testisa (volumen manji od 20 ml, duljina manja od 4 cm)
Varikokela je uzrok neplodnosti koji se najlakše ispravlja pa je kod osoba s abnormalnostima kvalitete sjemena kirurški zahvat potrebno ozbiljno razmotriti kao mogućnost liječenja neplodnosti.
Kirurški se zahvat može obaviti u općoj ili lokalnoj anesteziji. Kirurzi koriste nekoliko pristupa u liječenju pri čemu mogu koristiti povećala ili operacijski mikroskop. Najčešće se koriste preponski pristup (transingvinalni), trbušni (retroperitonealni) i ispod preponski (infraingvinalni).
Sve proširene vene se trajno podvezuju. Operacijskim putem se podvežu vene ili rjeđe odstranjuje cijela varikokela.
Varikokela se može liječiti i interventnim radiološkim metodama gdje se u venu ulazi kateterom koji krvnom strujom dolazi u testis i pod kontrolom rendgenskih snimki emboliziraju se proširene vene različitim sredstvima.
Budući se radi o lakšoj operaciji pacijenti se već nakon nekoliko dana mogu vratiti na posao. Zavoji se skidaju nakon dva dana, a mali komadi trake ostavljaju 7-10 dana. Kupanje i tuširanje je dozvoljeno 48 sati nakon zahvata. Prehrana treba biti normalna i uravnotežena nakon povratka kući. Počinje se tekućom hranom te postupno prelazi na krutu. Po potrebi se uzimaju lijekovi protiv bolova. Sportske aktivnosti potrebno je izbjegavati najmanje dva tjedna, a nakon toga ih postupno uvoditi. Najmanje tjedan dana potrebno je suzdržavanje od seksualnih odnosa.
Komplikacije kirurškog zahvata su rijetke. Normalno se nakon zahvat javljaju slijedeći blaži problemi:
- pojavu modrica i blage promjene boje oko kirurškog reza što spontano nestaje
- osjećaj težine oko i ispod kirurškog reza što nestaje nakon prosječno tri tjedna
- blago crvenilo i osjetljivost oko kirurškog reza dio su normalnog procesa zarastanja te polako nestaju nakon nekoliko dana
- mala količina ružičastog iscjetka može izlaziti iz kirurške rane nekoliko dana
- grlobolja, glavobolja, mučnina, zatvor i opća slabost mogu se pojaviti kao reakcija na anesteziju. Ovi simptomi nestaju unutar 24 sata.
Komplikacije koje zahtijevaju liječničku intervenciju su:
- infekcija kirurške rane; najčešće se razvije 3-5 dana nakon zahvata. Pacijenti imaju povišenu tjelesnu temperaturu, a mjesto reza postaje jako crveno, otečeno, toplo i bolno s često obilnim iscjetkom. Antibiotici su potrebni i uglavnom dovoljni.
- hematom; obilno nakupljanje krvi pod kožom koje uzrokuje intenzivne promjene boje, bol i izbočinu
- u 2-5% bolesnika nakon ovog kirurškog zahvata nastaje hidrokela - nakupljanje tekućine oko sjemenika
- varikokele ponovno nastaju u prosječno 10% bolesnika
Kontrola nakon operacije provodi se kod kirurga po dogovoru, a kvaliteta sjemena provjerava 3-4 mjeseca nakon zahvata. Budući razvoj spermija prosječno traje 72 dana, potrebno je proći duže vremena da bi se procijenio učinak zahvata na oporavak kvalitete i količine spermija.

Varikokela i neplodnost

Ponekad muškarci s velikom varikokelom uopće nemaju smanjenu plodnost, a ponekad oni s vrlo malom varikokelom koja se klinički jedva primjećuje imaju značajno umanjenu kvalitetu sjemena. Zbog toga je utjecaj varikokele na kvalitetu i broj spermija teško definirati i predvidjeti. Uzorak sjemena koji pokazuje smanjen broj spermija i njihovu slabiju pokretljivost često se naziva ˝stres uzorak˝ (engl. stress pattern).
Nije poznat točan mehanizam kojim varikokela oštećuje strukturu spermija, njihovu funkciju i proizvodnju, ali se pretpostavlja kako ima veze s temperaturom, pritiskom, manjkom kisika i otrovima. Nizom istraživanja nijedna od ovih teorija nije neupitno dokazana U mošnji je temperatura niža nego u drugim dijelovima tijela jer su za razvoj spermija potrebni takvi toplinski uvjeti. Proširenje krvnih žila povećava temperaturu tog područja i štetno djeluje na spermije i njihov razvoj.
Nakon kirurškog odstranjenja varikokele kod prosječno 60-70% bolesnika popravljaju se rezultati analize sjemena, a 40-60% dotad neplodnih muškaraca s partnericom postiže trudnoću. Budući razvoj spermija, spermatogeneza, traje 72 dana, prvi rezultati povećanja plodnosti mogu se očekivati tek 3-4 mjeseca nakon kirurškog zahvata.
Iako su 1992. znanstvenici razvili novu metodu umjetne oplodnje zvanu ICSI - intracitoplasmatic sperm injection (unutarcitoplazmatska injekcija spermija) kojom se samo jedan spermij uvodi u žensku jajnu stanicu i postiže oplodnja, kod muškaraca smanjene plodnosti je popravak varikokele mnogo jeftiniji i jednostavniji zahvat.

Autor: dr. med. Livia Puljak

Literatura
1. Chan PT, Goldstein M. Medical backgrounder on varicocele. Drugs Today (Barc). 2002 Jan;38(1):59-67.
2. Fretz PC, Sandlow JI. Varicocele: current concepts in pathophysiology, diagnosis, and treatment. Urol Clin North Am. 2002 Nov;29(4):921-37.
3. Lee CT, Katz J, Fearn PA, Russo P. Mode of presentation of renal cell carcinoma provides prognostic information. Urol Oncol. 2002 Jul-Aug;7(4):135-40.
4. Pasqualotto FF, Lucon AM, Hallak J, Goes PM, Saldanha LB, Arap S. Induction of spermatogenesis in azoospermic men after varicocele repair. Hum Reprod. 2003 Jan;18(1):108-12.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: UZROCI NEPLODNOSTI KOD MUŠKARCA
PostPoslato: Pon Maj 08, 2006 5:26 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Jos jedan dobar tekst nadjen na netu:

"UZROCI NEPLODNOSTI KOD MUŠKARCA

(autor Dr. Vesna Harni)

Uzroci neplodnosti u muškarca su bolesti, infekcije ili urođeni poremećaji koji dovode do smanjenja broja ili odsustva spermija u ejakulatu, nedovoljne pokretljivosti spermija ili neprohodnosti sjemevoda, ali je najčešće direktno ili indirektno povezana sa spermatogenezom. I dok je muška neplodnost prije nekih dvadesetak godina bila uzrokom bračne neplodnosti tek u 20% slučajeva, danas je ovaj udio narastao na 40%. Novija istraživanja ukazuju da se prosječan broj spermija u ejakulatu u proteklih pola stoljeća smanjio za gotovo 50%, a dodatno zabrinjava činjenica da je u ionako brojčano oslabljenom ejakulatu sve više slabije ili nepokretnih kao i morfološki nenormalnih spermija.


Varikokela: Ovaj pojam označava proširenje venskog pleksusa (plexus pampiniformis) koji testis opskrbljuje krvlju. Učestalost varikokele u općoj populaciji iznosi 13%, a u neplodnih muškaraca 36%. Razlog proširenju ovog venskog pleksusa je mehaničke prirode, usljed nedostatka ili nepravilne funkcije zaliska spermatične vene na mjestu ulijevanja u bubrežnu venu. Zbog zadržavanja krvi u proširenim venama dolazi do porasta temperature u testisu, pri čemu se mogu oštetiti stanice iz kojih se razvijaju spermiji. U 90% muškaraca s varikokelom je smanjen motilitet spermija. Varikokela se liječi kirurški, a nakon operacije se često poboljšava kakvoća spermija.

Orhitis: Upala testisa najčešće nastaje kao teška komplikacija zaušnjaka (mumps). Posljedice su teže ako se bolest preboli, a ne preleži te ako se pojavi u starijoj životnoj dobi. Javlja se smanjeni broj do potpunog odsustva spermatozoida u sjemenoj tekućini ili pak usljed upale dolazi do neprohodnosti sjemenih kanalića.

Spolno prenosive bolesti: Neke od spolno prenosivih bolesti mogu dovesti do sekundarne neplodnosti u muškarca: oštećenja testisa ili pak izazvati neprohodnost sjemevoda. Otuda nužnost bakteriološkog pregleda urina, ejakulata i sekreta prostate kako bi se utvrdilo postojanje infekcije, te omogućilo adekvatno liječenje. Najčešći uzročnici su klamidija, gonokok, trichomonas, ureaplasma i mikoplazma.

Imunološki uzroci: Autoimunost je uzrok neplodnosti u 2 - 13% neplodnih muškaraca. Autoantitijela mogu se naći i nakon virusne infekcije ili operacija u području testisa, a najčešće nastaju kao posljedica oštećenja krvno-testisne barijere. Moguće je da je to i glavni uzrok oligo- i azoospermije tzv. nepoznatnog uzroka (idiopatska oligo- i azoospermija).

Ostala oštećenja spolnih žlijezda: Oštećenja testisa mogu nastupiti usljed zračenja (ionizirajuće i elektronsko), kao i toksičkog djelovanja raznih otrova i lijekova. Visoka temperatura na radnom mjestu, kontakt sa određenim kemikalijama kao što su organski rastvarači (toluen, benzen, ksilen), olovo, kadmij, živa i drugi teški metali, anestetički plinovi, pesticidi, herbicidi, dioksin kao i pretjerano pijenje alkohola, pušenje i neuredan život mogu naštetiti plodnosti. Stoga je u nekim slučajevima dovoljna terapija promjena načina života.

Nepravilan razvitak spolnih organa: Nepravilno razvijeni testisi neće moći stvarati spermije niti obavljati svoju endokrinu funkciju.

Kriptorhizam: Javlja se u oko 4% dječaka, dolazi do zaostajanja u spuštanju testisa iz trbušne šupljine u mošnje. Neplodnost nastupa usljed oštećenja zametnog epitela povišenom temperaturom u trbušnoj šupljini. Liječenje je vrlo uspješno: hormonskim putem ili kirurški.

Hipogonadizam: Genetski predodređena, urođena anomalija kod koje postoji slabija razvijenost (shodno tome i slabija funkcionalnost) testisa. Uglavnom su u pitanju kromosomske aberacije."


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Na zalost, neuspeh
PostPoslato: Uto Jun 13, 2006 11:24 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Dragi(e) moji(e),

Moram da vas razocaram.
Dobili smo rezultate spermograma.
U odnosu na prethodni spermogram (iz februara 2006.), posle tri i po meseca gore navedene terapije, NISTA SE NIJE POBOLJSALO, ALI NI POGORSALO (jedino su se progresivno pokretni popeli sa 20% na 40%, ali to smo postizali i ranije).

Prvi put su mu leukociti povecani (8-10), a referentna vrednost je 1-2. To ukazuje na neku upalu. Tokom aprila je imao u dva navrata visoku temperaturu. Da li je to anuliralo dejstvo terapije ili je nesto drugo u pitanju, ne znam.

Stvarno sam ocekivala znatno poboljsanje. Potrudila sam se maksimalno da izucim problem koji imamo i ucinila sam sve da dodje do poboljsanja. Svi inostrani medicinski sajtovi i strucna literatura navode gore pobrojane preparate kao glavne u lecenju muskog steriliteta. Zelela sam licno da proverim da li zaista pomazu, ali, eto, nama nisu pomogli. Neka vas to ne obeshrabri, mozda kod mog supruga postoji neki drugi problem (varikocela ili hormonalni poremecaj), sto cemo proveriti.

U svakom slucaju, mi necemo vise gubiti vreme i davati novac na lecenje steriliteta, vec cemo za septembar zakazati konsultacije u Jevremovoj za vantelesnu. Do sada smo (u zadnjih godinu dana) dali preko 1000 Eura za razne doktore, analize, lekove i preparate. To je vec pola cifre za vantelesnu. Ubuduce novac iskljucivo skupljamo za vantelesnu.

Srecno svima!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 15, 2006 11:35 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 27, 2006 7:55 pm
Postovi: 7
Poštovanje i pozdrav svima na ovom veoma korisnom i informativnom forumu.
Da ne bih dužio previše, prećiću odmah na stvar. Naime, nakon uradjenog spermograma dobio sam sledece rezultate:
---------------------------------------------
Broj spermatozoida u 1 ml. 20.000.000
Volumen 5ml
PH 7.6

Pokretljivost posle 0.5h
1. Jako pokretnih 45%
2. Slabo pokretnih 19%
3. Nepokretnih 36%

Morfologija
Normalni oblik 77%
Patoloski 23%

Leukocita u vid. polju 25-30
Eritrocita u vid. polju nema
Epitelnih ćelija u vid. polju nema

Izgled beličast
Miris svojstven
-------------------------------------------------

Problem je sledeći: Imam zakazan pregled kod urologa tek za tri dana. On bi tada trebao da mi protumači ove rezultate. Imao bih ja strpljenja, ali je ginekolog moje supruge (za kojeg ja nemam previše reči hvale), nakon letimičnog pogleda na rezultate izjavio: "Sa ovakvim rezultatima on nema šanse da napravi dete"... Nakon toga se ogradio rečima "Ali, ipak sam ja ginekolog a njegov urolog će znati bolje"
Nadam se da sada shvatate odakle toliko nestrpljenje kod mene. Mislim, ona prva rečenica me je "ubila". Čitajući ovde po forumu pomislio sam da moji rezultati uopšte nisu toliko loši, ali više nisam ni u šta siguran.
Molim Vas da mi neko od lekara, ili ljudi sa iskustvom pomogne i protumači mi ove rezultate... Jer predamnom su tri duga, duga dana...
Hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 16, 2006 10:39 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Problematicni su broj spermatozoida i leukociti. Ostalo je ok.

Broj je na granici, ako uzmemo godinama zastupljenu donju granicu od 20 x 10 na 9. Ako krenemo od najnovijih standarda WHO (Svetske zdravstvene organizacije) po kojima je donja granica podignuta na 40 x 10 na 9, onda si daleko ispod granice.

Sa ovim brojem sanse za prirodno zacece su jako, jako male, ali cuda se desavaju.

E sad, leukociti su mnogo poviseni (normalno je 1-2), a kod tebe 25-30. To pokazuje da imas neku gadnu upalu ili infekciju, te je moguce da je to uzrok malog broja. Kad sredis taj problem, povecace se i broj, pretpostavljam.

Savet: trazi, pod obavezno, da ti urade ultrazvuk testisa, besike, prostate, da se vidi da li je nesto od toga pod upalom.

U svakom slucaju se usredsredi na pronalazenja uzroka toliko povecanih leukocita.

Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 24, 2006 1:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Sep 24, 2006 12:58 am
Postovi: 1
Sta znaci kada je sperma crvenkaste boje? Da li je to prisutnost eritrocita u spermogramu i na sta to moze da ukazuje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 30, 2006 10:35 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am
Postovi: 323
Ajirama, ne bih znala da ti odgovorim na postavljeno pitanje, nisam lekar.

Za ostale koji su me kontaktirali, evo referentnih vrednosti spermograma (ono kakav bi trebalo da bude).

_________________________referentne vrednosti
volumen _________________ 2,0 - 5,0
boja _________________ bledožuta
viskozitet _________________ 0 stepeni
likvefakcija ________________ završena
ph ________________ 7,2 - 7,8
konc. spermatozoida ______________> 20 x 10 na deveti/L
broj spermatozoida ________________ > 50
pokretni posle 30’ ___________________ > 45%
slabo pokretni ____________ 0
nepokretni _______________ < 45%
normalni oblici _________________ > 50%
patološki oblici __________________0
Le u vidnom polju ___________________1-2
ER u vidnom polju ___________________0
Ep.cel. u vidnom polju ____________________0
Fruktoza ___________________pozitivna
stepen pokretljivosti ____________________3-4
oblik kretanja ___________________1-2
aglutinacija ______________________nema


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 13, 2006 2:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Okt 13, 2006 12:27 pm
Postovi: 1
Lokacija: Beograd
Ako neko zna da protumaci rezultate molila bih da mi pomogne.
Doktor je mom muzu rekao da su rezultati u redu i da bi malo pojacao spermogram rekao mu je da dva meseca uzima Proxeed i pije cink i oligogal. Rezultati su sledeci:
Apstinencija - 4 dana
Interval izmedju ejakulacije i pocetka analize 75 min
Izgled - normalan
Likverfakcija - Normalna
Volumen -1,8 ostale celije 7*10^6
PH - 8,0
Aglutinacije - da
Koncetracija - 26*10^6/ml
Pokretljivost - brza. linearna 46.15%
nepokretni 53,85


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 25, 2007 10:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 2:49 pm
Postovi: 46
Za sve koje zele odraditi hormonski status to mogu uciniti u institutu "Inep" u Zemunu www.inep.co.yu a tamo rade i spermograme i spermocitogram kao i sve analize po pristupacnim cenama a davaocima krvi su usluge oslobodjene od placanja!
Sve kao i detaljnije informacije u vezi cenovnika mozete saznati na gore pomenutom sajtu!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Mar 04, 2007 11:50 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 2:49 pm
Postovi: 46
Evo jos jedne namirnice bogate cinkom i vitaminom C

EGZOTIČNI KOŠTUNJAVI PLODOVI
Indijski orah-kešu
Potiče iz Brazila, ali se danas najviše proizvodi u Indiji

I na našim tezgama odnedavno (ponovo) mogu da se nađu neki egzotični koštunjavi plodovi, među njima i indijski orah, poznat i kao kešu. Potiče iz Brazila, a u Indiju, koja je danas najveći svetski proizvođač, uvezli su ga Portugalci.
Ovaj koštunjavi plod, veličine oko tri centimetra a oblika bokserske rukavice, raste iz mesnatog pseudoploda, kešu jabuke, sočne i slatke, od koje se pravi sok. Plod može biti pojedinačan, ili u grozdu i ima sopstvenu čauru. “Kešu jabuka” je duga od šest do 15 centimetara, kruškolika, sa žutom ili crvenom ljuskom, koja pokriva vlaknastu, sočnu pulpu. Raste na kešu stablu, koje može dostići 15 metara, debelo je i zakrivljeno, s povijenim granama koje često dopiru do zemlje. Ima sitne ružičaste cvetove, koji rastu iz pazuha lista. Mogu biti muški, ženski ili oba na istom cvetu.
Osim što je plod ukusan, on je i bogat izvor vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija. Sadrži pet puta više vitamina C nego narandže. U njemu su prisutni i estri, terpeni, aldehidi, alkoholi, ketoni, laktoni… te se koristi za pravljenje visokohranljivih “snekova” (grickalica) i sokova, a mnogo se koristi i u preparatima za lepotu jer sprečava prerano starenje kože i kose. Sam indijski orah bogat je esencijalnim aminokiselinama (8,8 mg%). Dobar je izvor cinka (4,8 miligrama u 100 grama), minerala potrebnog za povećanje imuniteta u ovo vreme prehlada i gripa, kao i drugih minerala i vitamina: kalijuma, natrijuma, bakra, fluora, joda, kalcijuma (31 mg%), gvožđa (2,8 mg%), izuzetno mnogo fosfora (373 mg%), vitamina B1 (45mg%), B2 (12 mg%)i B6, nijacina (12 mg%) i B6 i vitamina E (5,7 mg%). Sadrži dosta masnoća (48,2 grama), što mu daje i veliku kalorijsku vrednost – 2.478 kJ (578 kcal). Između spoljne i unutrašnje ljuske je gusto, otrovno ulje koldkardol, zbog kojeg orah mora prvo dobro da se očisti pa ispeče ili skuva da bi se toksin uklonio i da bi bio spreman za jelo (naravno, u prodaju stiže već tako pripremljen). Ovo ulje u Surinamu koriste spolja, za uništavanje larvi ispod kože.
U narodnoj medicini mnogih naroda kao lekoviti koriste se lišće, kora i plod, čak i ljuska, a orah se jede.
Dokazano je da kešu ima antibakterijsko, antidizenterijsko, antimikrobno, antiseptičko, protivupalno, diuretičko, osvežavajuće i tonizirajuće dejstvo, ali i da je efikasan protiv kašlja, da snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak, steže, suzbija groznicu, čisti creva – i da je afrodizijak. Na primer, pleme Tikuna iz severozapadne Amazonije smatra njegov sok lekom protiv gripa, a od lišća i kore prave čaj protiv proliva, dok drugi taj čaj koriste za ispiranje usta kod upale krajnika i ranica na sluzokoži. Brazilci čaj od kore kešua koriste protiv vaginalnog sekreta, zatim kao adstringent, za zaustavljanje krvarenja posle vađenja zuba, plod protiv sifilisa, a vino napravljeno od ploda koristi se u drugim delovima Amazonije protiv dizenterije.
Kora i lišće bogati su taninima, grupom fitohemikalija s dokumentovanom biološkom aktivnošću: od protivupalnih do stežućih efekata. U ljusci kešua otkrivena je anakardična kiselina, za koju se pokazalo da ubija neke kancerozne ćelije. Plod kešua ispoljio je antimikrobska svojstva prema raznim vrstama bakterija, između ostalih i helikobakteru pilori, uzročniku čira na želucu.
Međutim, mora se napomenuti i da indijski orah (kao i drugi orasi) može biti uzročnik alergije.

Ja sam uzeo i mogu reci da je veoma ukusan i "zarazna" grickalica
Kosta oko 100 din 100 grama


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Apr 11, 2007 5:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 11, 2007 4:27 pm
Postovi: 6
Uradio sam spermogram juče i dijagnoza je -Hypospermia.
Evo i moja dva spermograma:
Makroskopski nalaz
Likvefakcija parcijalna 40 min.
Konzistencija sluzava

Fizičko Hemijski testovi
Zapremina ejakulata (v) 5 ml 2-7
Broj spermatozoida 7 10*9/L 20-250
Broj spermatozoida 35 10*6/V >50
Progresivno pokretni a) 0.1 >0.25
b) 0.17 >0.10
Pokretni c) 0.35
Nepokretni d) 0.38
Leukociti 0.17 10*9/L <1.0
Ostale ćelije 1.7 10*9/L
Vitalnost >0.5
Hipoosmotski test (HOS) >0.6

Spermocitogram
Normalne forme >0.6
Abnormalne forme <0.4

Glava <0.3
Vrat <0.2
Rep <0.2
Ovo je spermogram iz privatne laboratorije - 08.04.2006

A evo i novog:

Osobine ejakulata:
Zapremina ejakulata 2 ccm
Vreme razvodnjavanja 10
Min. viskozitet normalan
Ph vrednost 7,5
Pokretljivost i broj spermatozoida (nativnih preparata,centrifugata)
Normokineza 70 %
Hipokineza 20
Akineza 10 %
Broj u jedan ccm 38.750.000
U celom ejakulatu 77.500.000
Bojenje spermatograma:
Metoda bojenja Papanicolau
Normalne forme 84,4
Patološke forme Glava 6.1 %
Vrat 4.9 %
Rep 4.4 %

Ovo je spermogram sa Sudske Medicine u Niš-u.
Da li mi možete reći mišljenje o nalazima i nešta konkretno o Hypospermii jer čitajući ovde o tome ništa konkretno nisam našao.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 13, 2007 8:37 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
http://www.google.com/search?q=hyposper ... =firefox-a


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Potrebna informacija gde nabaviti L-karnitin u Beogradu
PostPoslato: Sub Avg 04, 2007 8:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 04, 2007 7:54 pm
Postovi: 2
zabrinuta75 je napisao:
U jednoj kesici Proxeeda imate: 1000mg L-carnitina i 500mg Acetyl L-carnitina (kao i 800mg fruktoze i limunsku kiselinu radi arome).
L-carnitin – pakovanje od 60 kapsula od po 1000mg kosta 850,00 dinara (proizvodjac Encian je najpovoljniji na nasem trzistu za ovu aminokiselinu).
Acetyl-L-carnitin – pakovanje 120 kapsula od po 500mg kosta 4.250,00 dinara (proizvodjac Twinlab).
Sa dve kutije L-carnitina i jednom kutijom Acetyl-L-carnitina vi imate potrebne doze za cak 60 dana (jer treba uzimati obe aminokiseline 2 puta dnevno, kao i Proxeed), po ceni jedne kutije Proxeeda, koja vam traje samo 15 dana. Mnogo je isplativije.


Potrebna mi je informacija gde moze da se nabavi u Beogradu
L-carnitin – pakovanje od 60 kapsula od po 1000mg (proizvodjac Encian).

Acetyl-L-carnitin (proizvodjac Twinlab)– pakovanje 120 kapsula od po 500mg sam nasla u LAMA apoteci za 4.250,00 dinara. Medjutim, L-karnitin (proizvodjac Encian) sam nasla samo kao pakovanje od 60 tableta od po 500mg po ceni od 880 din.

Molim vas za informaciju, jer pokusavamo da probamo jeftiniju, ali i sto komforniju zamenu (sto se tice broja tableta dnevno) za Proxeed

Zahvaljujem vam se unapred!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 201 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 52 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: