Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: spermogram - ja sam u ocaju!
PostPoslato: Čet Sep 13, 2007 6:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:01 am
Postovi: 96
Rezultati su katastrofalni! Ja sam sav van sebe. Srecom da sam nesto "predosetio" i resio da nakon 2 meseca bezuspesnih pokusaja odem i dam spermu na pregled.

Volumen - 4,1
Boja - bledozuta
Viskozitet 0
Likvefakcija zavrsena
pH 7,6

A sada krece moja mora:

Konc. spermatozoida < 1,0 (ref. vrednost >20)
Pokretni posle 30min - 7 na preparatu
Slabo pokretni 5 na preparatu
Nepkoretni - 9 na preparatu
Normalni oblici - nedovoljan broj za analizu
Patoloski oblici - nedovoljan br. za analizu
Le u vidnom polju 2-3 (ref. 1-2)
Fruktoza - pozitivna
Er. u vidnom polju 0
Ep. celije u vidnom polju 0
Stepen pokretljivosti 0
Oblik kretanja 0
Aglutinacija nema

Molim vas recite mi nesto, bilo sta... sta moze biti uzrok? Znam, verovatno ih ima stotine, ali pre nego sto krenem da resavam svoju agoniju, dajte mi bar neki savet - zbog cega sam dobio ovako lose rezultate?
Pre 12 godina sam operisao urodjenu kilu, operacija je trajala 1h i 15min - a mislim da se ona vec uveliko vratila. Da li to moze biti uzrok - da li su mi semevodi prekinuti ili zgnjeceni? Ako jesu, kako to da ima 14 spermatozoida? Onda bi ih, po nekoj logici bilo 0, ili gresim?

Pomisljam - da kojim slucajem imam bakterije - ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju, valjda bi mi onda bilo dosta mrtvih spermatozoida. Ali poenta je sto ja njih imam 14 ukupno!!! :(

Da li sa ovim stanjem, ako popravim taj neki uzrok... da li cu ikada moci normalnim putem da dobijem decu? Ili je ovo nepovratno?! :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 13, 2007 10:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 23, 2007 12:07 pm
Postovi: 2
jesi li ti bio kod urologa? koliko vidim nisi, samo dobar dijagnosticar urolog moze da ti da odgovor na test


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 14, 2007 2:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Na žalost spermogram nije dobar to i sam znaš. Može postojati puno razloga za tako loš spermogram. Da napomenem da sam i sam imao spermogram koji je identičan tvom pre par godina i da sam prošao sve i svašta u pokušaju otkrivanja razloga za to. Imao sam i klamidiju,operisao varikocelu ( proširenu venu koja nabdeva testise krvlju ) i ponekad loš hormonski status.
Ono što bih ti ja predložio ali iskreno je sledeće :

Ako si pušač, pod hitno da prestaneš pušiti !
Da zalediš spermu za eventualnu veštačku oplodnju !


Veruj mi da je meni neko ovo rekao sada bi mi mnogo lakše bilo ! Sada nemam priliku ni da zaledim spermu jer u njoj nema spermatozoida .
Nemoj da primaš nikakve terapije ili ideš na operacije pre zamrzavanja sperme ( ako treba i više puta da je daš ). Tek posle ovog koraka pij lekove i idi na operaciju ili biopsiju ako je to potrebno. Često se zna desiti kao u mom slučaju da se dijagnostikuje mogući problem i da njegovo rešavanje nema nikakvog uticaja na poboljšanje spermograma. Ja posle svega šta sam prošao i uradio nemam sada ni jedan jedini spermatozoid !

Žalosno ali istinito !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 14, 2007 11:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:01 am
Postovi: 96
SQL, bas mi je zao! Koliko dugo imas azospermiju? Da li si pokusao sa pravilnom ishranom, jogom, promenom stila zivota (sto manje nerviranja, gledanje visih ciljeva i vrednosti, van svakodnevnih gluposti) i da se prosto prepustis voljenoj osobi i seksu, da uzivas iz sve snage i da zivite u sto vecoj harmoniji?

Ja cvrsto verujem da glavne stvari idu iz glave, pogotovu u slucaju neobjasnjivih steriliteta (npr. gde nisu otkrivene nikakve fizicke traume i ostecenja). Medicinari cesto samo konstatuju problem, pokusavaju cesto da lece posledicu, a kasnije se pokaze da to nije to. Dovoljno je sto oni za 20% steriliteta nemaju objasnjenje.

Znam slucaj gde je muskarac imao jako losu spermu, pao u depresiju i krenuo da se leci, a u medjuvremenu, posle 2 meseca - zena mu ostala trudna! Cuda se definitivno desavaju. Ja mislim da bi tih cuda bilo vise kada bi se svi mi nekako vise bavili sobom i vise verovali, vise se voleli i bili i duhom i telom u boljoj formi. A manje u problemima, procentima, kolicinama, intelektu i ostalim - sranjima.
Ovo govorim i sebi, jer znam da bi mi sperma, tacno i da je istinski ovako losa, SIGURNO bila bolja kada bih se manje nervirao i obracao paznju na svaki prokleti detalj i informaciju koju nadjem.

Takodje cvrsto verujem da varikokela kao takva ne moze biti glavni razlog sterilnosti. U prilog tome ide sto cak 15-20% svih muskaraca ima varikokelu i sto neki ljudi sa varikokelom najveceg stepena imaju decu i normalnu spermu, dok su neki sa malom varikokelom sterilni. Nesto tu smrdi. Svaka i ona najmanja operacija je invazivna i predstavlja traumu. Da li je vredno raditi je, cak i ako nisi siguran da ce ishod biti zadovoljavajuci? Hm!

Videcu sta je meni ciniti. Leukociti su mi blago povecani sto moze sugerisati na neku upalu. Necu toliko ni da verujem jednom spermogramu, jer moram priznati da sam bio pod velikim stresom i pre davanja i u toku davanja sperme - vec duze vremena sam bio u strahu da imam problem, pa sam bio u strahu od ishoda testa, a u toku davanja, sa oprostenjem - jedva mi se digao! Pride mi je prvi mlaz (mada jako mala kolicina) pao pored bocice.

I pored svega toga, vrlo mi je porazavajuce da imam tako mali broj. U najgorem slucaju, ocekivao sam smanjenu kolicinu i veliki procenat mrtvih/slabih spermatozoida, ali ovako siromasan broj - nikada!

Ne zelim da gubim nadu, ali cu, naravno, jako razmisliti sta mi lekari budu preporucivali. Sto se fizickih stvari tice, ja mislim da je meni ova kila i neka upala glavni izvor problema. A ovako, u zivotu, definitivno jesam pod stresom i vreme je za promene.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 14, 2007 11:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm
Postovi: 931
@SQL Gde se radni zamrzavanje sperme? :o Nije mi poznato da toga ima u Srbiji.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 15, 2007 12:31 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:01 am
Postovi: 96
Nesto sam upravo sada procitao: najveca koncentracija spermatozoida je u prvom "vodenijem" mlazu.
Da li je to tacno? Ako je tako... to moze donekle da objasni ovako los nalazi! Definitivno necu jos paniciti. Nalaz spermatozoida iz ovog spermograma nije verodostojan.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 15, 2007 1:32 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Ka1 ne znam gde se zamrzava sperma kod nas ili tačnije rečeno, ne mogu se tačno setiti ali sam siguran da sam ovde na urologiji pročitao jedno takvo pitanje sa odgovorom pa pokušaj da ga pronadješ, uglavnom barem po odgovoru na to pitanje, postoji zamrzavanje i kod nas.

za maboleth: stvarno nisam više pametan šta se kod mene dešava i čini mi se upravo da je problem kod mene u glavi tj. nerviranje. Kad pričam sa doktorima oko toga da se nerviram zbog svega što mi se dešava njihov komentar je uglavnom pa što se nerviraš , možeš zamisliti ? Baš mi dodje da nekoga oteram onako ladno u PM - zamisli što se nerviraš. Pa kad bi ja njemu iščupao jaja dal bi se on nervirao ? Neverovatne gluposti i nekopetentnosti sam susretao sa ovim problemom.
Ja ne znam šta se dešava sa doktorima i ko je tu pobrkao lončiče u vezi dotičnih ali definitivno imaju jako , jako loš prilaz pacijentu. Zamisli imaš loš ili nikakav spermogram koji radiš npr. prvi put i to ti saopštavaju onako ladno kao da je sve OK ( to otprilike izgleda kao rečenica : e umro ti neko blizak i taj koji ti saopštava vest počne da se smeje - bukvalno tako ). Baš se pitam ko bi prvi tebao da se leči u toj situaciji. Svakako da je jedna takva pojava jako stresna za one koje je zadesila i svakako treba pacijenta psihički pripremiti za jednu tako lošu vest a ne tek onako BUM :o !

Definitivno se slažem sa tobom da varikokela može a i ne mora da bude uzrok steriliteta - potvrđeno u praksi a i kod mene. Čak i da se nadje puno razloga zbog kojih spermogram može da bude jako loš ili nikakav , otklanjanje tih razloga ne mora da znači da će problem biti otklonjen u jako puno slučajeva.
Sve sam više ubedjen da je glavni problem u psihi čoveka. Konkretno u mom slučaju pored ovog problema imao sam par jako stresnih situacija u prethodnih par meseci koji su se odrazili barem sam toliko primetio na moj hormonski status. Hormoni mi jednostavno divljaju svaki sledeći put kada ih radim i ono što je bilo OK više nije, ono što je bilo ispod granica bude iznad i obrnuto - dakle stres jako puno utiče definitivno.

Zato sam ti i napisao u najboljoj nameri da se raspitaš gde možeš da zalediš spermu dok su spermatozoidi tu, pa posle se leči i radi šta hoćeš, to ti govorim iz sopstvenog iskustva. Kod mene postoji spermatogeneza koja je utvrđena na biopsiji testisa i iz nekog razloga se stopira dalji razvoj odnosno njihovo sazrevanje do spermatozoida.

Kad uradiš ono što sam ti napisao u vezi zaledjivanja onda idi i prekontroliši hormonski status više puta jer zaista jedna kontrola ne znači ništa, izbegavaj privatne laboratorije i filozofiju, nadji dobrog urologa , endokrinologa i ako je potrebno psihijatra. Ne znam koliko godina imaš ali sam znaš kako stoje stvari po tom pitanju.

Raspitaj se koji su najbolji medju doktorima za problem koji te snašao da bi išao u pravom smeru.

Da treba da pokušaš da vodiš drugačiji i zdraviji život to stoji. Alkohol, nikako ne koristiti a takodje i pušenje. Ja iskreno nisam još uspeo ostaviti cigarete i taj problem mi se nekako stalno odlaže za neki drugi put i nadam se da ću to uspeti eliminisati.

Šta da ti kažem , želim ti zaista svu sreću ovog sveta da uspeš da popraviš spermogram !

SREĆNO !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Sep 15, 2007 1:37 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Zaboravih da dodam da se i meni čini da sam negde pročitao da je najveća koncentracija spermatozoida u prvom mlazu sperme ali zaista nisam baš siguran 100% i da dodam ako ti je ovo prvi spermogram, uradi još neki ali sačekaj par sedmica pa da vidiš dal nije nešto prolaznog karaktera !

Pozdrav !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 18, 2007 9:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 5:45 pm
Postovi: 140
Mislim da je ovo mesto gde bih mogla da napisem sledeci podatak:
MM ima oligoastenozospermiju... Vise od godinu dana INTENZIVNOG pokusavanja - bez uspeha. Na konsultacijama kod moje nove doktorke, ona je izvadila knjigu - izdatu od WHO, svetske zdravstvene organizacije i pokazala nam u njoj jedan dijagram. On je pokazivao rezultate spermograma jednog muskarca - donatora sperme, koji ima dijagnozu normospermije, u toku 1 godine.
Verujte mi, iako smo mm i ja i pre toga smatrali da spermogram sigurno varira i kod muskaraca koji su uveliko ocevi, ovo nismo ocekivali.
Dijagram je na prvom pregledu isao do 100%. Nakon toga, iz meseca u mesec, varira u velikim amplitudama , da bi se u jednom trenutku spustio i do 0%, pa opet nastavlja sa amplitudama...!
Dr je rekla - "Jednom zdravom muskarcu je dozvoljeno (ja sam shvatila to kao NORMALNO) da ima i 100% ali i 0%".

E, sad, ne treba se opustati i prepustiti sve slucaju. Mi smo razumna bica, i taj razum nam je dat iz odredjenog razloga - treba se sluziti njime. Bas zato mi se svidja savet o zamrzavanju spreme. Treba uciniti sve sto je u nasoj moci, vise ne mozemo.
Ali, treba imati u vidu da se losi rezultati mogu naci kod svih ljudi, pitanje je da li ce ko ce traziti ako vec ima decu. Zato, treba se potruditi da uradimo sve da pomognemo, a pri tom treba verovati da i dalje moze prirodno!
Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 18, 2007 1:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
kikice jako lepo rečeno !

Poz !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 20, 2007 10:40 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:01 am
Postovi: 96
Evo ja sa nekim novostima - bio sam kod urologa i uradio ultrazvuk.
Inace, na svoju ruku sam radio urin i urinokulturu - sve u najboljem redu.

Nema nista. Nikakav problem. Nikakva kila, hidrocela, varikokela, upala, nagnjecenje. Sve je morfoloski dobro, ukljucujuci i prostatu. Bolove koje povremeno imam verovatno poticu od prosirenih ingvinalnih kanala koje imam, ali nema kile.

Rekao mi je da to sto su blago poviseni leukociti u spermi ne znaci nista - upale nigde nema, a tacno i da ima neke blaze forme, tako nesto nikada ne bi moglo da mi pobije 90% spermatozoida, a da bude totalno bez simptoma i jakog zakrecenja. Jer, realno, ja se osecam skroz zdravo i sposobno! To je analogno onome kada u mokraci nadju "malo" bakterija, sto se ne leci. Inace, meni su leukociti potpuno isti i u mokraci i u spermi: 2-3.

Ostaju da se vide hormoni. Rekao mi je da proverim testosteron, LH i prolaktin. Kaze da ovakvo stanje nije moglo da nastupi nedavno, niti pre par meseci, nego je verovatno stariji problem (psihicki). Sto moze da ima smisla jer sam 2004. iskusio ocajan gubitak majke. Problem je sto ja, danas, uopste ne osecam da mi nesto fali. Da nisam video ovaj spermogram smatrao bih sebe za veoma zdravu osobu! Nikada nisam imao jaci imunitet (pu pu pu), nikad manje bolestan, ne pusim, ne pijem, bavim se sportom i zdravo se hranim. Ali cinjenica je, jesam pod odredjenim stresom oko zivota i jesam bio pod stresom da sam sterilan. Naime, zbog kile sam stalno strepeo za svoje "loptice".

Eto toliko.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Sep 23, 2007 2:33 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Izvini opet ja !

A zar ne bi bilo pametno da ipak odeš da se testiraš na Klamidiju ?

Na tvom mestu ja bih prvo to isključio kao mogućnost !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 24, 2007 11:10 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 5:45 pm
Postovi: 140
maboleth,
obavezno idi i uradi bris uretre...Neprijatno je ali je jako bitno da imas i taj nalaz...Znaci, ceo komplet na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu... To su ciljana ispitivanja na te bakterije i nece ti se to pokazati u urinu, zato ti urinokultura sto se ovih bakterija tice nista ne znaci...
Znaci, stisni zube, i opet moj savet - idite u lab. Paster i ti i tvoja supruga, uradite briseve na ove tri bestije, i TEK onda ste mirni ako su nalazi ok!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 24, 2007 4:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Kikice, i nije toliko bolno a pored toga samo uzimanje brisa kratko traje tako da nema puno razloga za neku paniku , zabrinutost ili bojazan !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 26, 2007 9:44 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 12:01 am
Postovi: 96
Evo novih stvari u vezi mog problema (preuzeto iz zakljucane teme o FSH):

Radio sam hormone FSH, LH, testosteron i prolaktin. FSH je na donjoj granici.

FSH: 1,6 U/L (ref. 1,5 - 12,4)
LH: 5,4 U/L (ref. 1,7 - 8.6)
Prolaktin: 251,5 mU/L (ref. 86,0-324,0)
Testosteron: 26,2 nmol/L (ref. 9,9 - 27.8 )

Dakle, FSH je na donjoj granici normale, testoteron je blizu gornje granice. LH i Prolaktin su tacno negde u sredini.

Fizicki sam aktivan i bavim se sportom rekreativno, pa pomisljam da visi testosteron moze biti i od toga. Mnogo me vise zabrinjava FSH.

Voleo bih da cujem i vasa misljenja pre nego sto se opet uputim u ambulantu. Hvala!

SQL je napisao:
Misim da si loše napisao da su ti oni spermatozoidi u 5ml ! Trebalo bi da se to odnosi na uzorak koji je posmatran na mikroskopu što bi značilo na pločici preparata gde je zapremina sperme daleko manja od one što si ti napisao tj. 5 ml.

Vrednosti hormona koje si napisao su u granicama normale pa ne vidim paniku oko toga. FSH jeste na donjoj granici a to je hormon koji stimuliše stvaranje spermatozoida i lako može da se nadoknadi inekcijama FSH hormona.
Testosteron govori da se okrećeš za svakom devojkom koju vidiš !

Ako si imao sex. odnose onda bi bilo poželjno uraditi i analizu na Klamidiju, ureaplasmu i mikoplasmu da bi se eliminisala i ta mogućnost.

U principu spermogram nije dobar ali mislim da se može popraviti !


maboleth je napisao:

Hahaha!! SQL, ne smem se okretati, sveze sam ozenjen covek, ali cinjenica, zena mi je lavica!

Videcu to da odradim u drzavnoj ustanovi! Iskreno, ne verujem da je to u pitanju, ali da iskljucim mogucnost.

Sto se sperme tice, znam za taj 1ml, nego sam ih ja pobrojao u totalu, cisto da deluje vise (to je kao sto procelavi matorci zalizuju tri-cetiri pramena).

Dobro, znaci ti mislis da taj FSH moze praviti probleme?
Na sajtu Vinke Vukotic stoji da muskarci mogu imati problema ako su im LH i FSH ispod ili u granicama normale. E sad, kod mene je stvar sto mi je LH gotovo idealan, a FSH jadan.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 67 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: