Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Brzo potrebno misljenje, SPERMOGRAM!!!
PostPoslato: Sre Jun 18, 2008 9:37 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 8:07 pm
Postovi: 21
Lokacija: neverland...
Suprug ima 31 godinu, a kada je imao 18 jedan lekar mu je dijagnostifikovao varikocelu koju on tada nije operisao. Od tada nije imao ni problema, niti bolova, ni smetnji. Danas smo za svaki slucaj (jer se spremamo za bebu) uradili spermogram. Duzina apstinencije je bila oko 5 - 6 dana. Glasi ovako:

Likvefakacija - do 60 min

Konzistencija - normalna

Zapremina ejakulata - 1,1 (ali se odmah po izlasku iz laboratorije, gde je to radio, pozalio da je kolicinski bilo manje nego obicno iz razloga sto mi je sama situacija bila "neobicna")

Ph - 8

Spr Broj spermatozoida - 22 x 10*9/L

Spr Broj spermatozoida - 24 x 10*6/L

Progresivno pokretni - 0,18

Sporo pokretni - 0,05

Pokretni u mestu - 0,13

Nepokretni - 0,67

Broj leukocita - 1,66 x 10*9/L

Ostale celije - 1,37 x 10*9/L

Vitalnost - 0,44

Normalne forme - 0,51

Abnormalne forme - 0,49

Glava: Mikro, Makro, Okrugla, Dupla, Amorfna- / (ne znam sta to predstavlja)

Glava koncasta - 0,09

Glava bez repa - 0,07

Vrat: Angulacija - 0,11

Citoplaz. ostatak - 0,06

Rep: Savijen - 0,16

Kratak, Dupli: /

Posto smo oboje novi u prici i potpuni laici, moze li neko da nam objasni kakav je ovo spermogram i moze li da se zatrudni sa ovakvim vrednostima. Kod urologa ne mozemo otici jos nekoliko dana, a ja sam po prirodi panicar i ne mogu se smiriti dok bar malo ne razjasnim situaciju. Unapred hvala na pomoci!
:-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 19, 2008 11:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Teško da možeš zatrudneti sa ovakvim spremogramom. Imate jedan podatak koji ukazuje na neku upalu a to je broj leukocita koji je veći od 1 što bi trebalo da je gornja granica ( barem je do sada tako bilo svugde ).
Morali bi da mu otkriju razlog toga pa da to izleče a verujem da će se spermogram posle toga popraviti na bolje. Znači, ta upala najčešće je nekog bakterijskog tipa. Nemam vremena za vraćanje za možda tvoje novo pitanje ali ću ti reći da bi možda za početak jedno od vas dvoje trebalo da se testira na klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu i na standardni bakterijski test. Za slučaj da imate bilo šta od ovog onda i ono drugo koje se nije testiralo trebalo bi da se testira pa posle izlečenja ne verujem da će te imati problema sa spermogramom tj. sa tvojom trudnoćom.
Spermogram se popravlja 2-3 meseca od uzlečenja koliko je potrebno za razvoj novih i završetak sazrevanja postojećih spermatozoida koji su u nekoj od faza da postanu spermatozoidi.

želim vam svako dobro !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 19, 2008 4:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 8:07 pm
Postovi: 21
Lokacija: neverland...
Danas sam ja imala pregled kod mog ginekologa, pa smo joj poneli spermogram, cisto onako. Ona nam je preporucila da prvo odradi spermokulturu, da ode kod jednog dobrog urologa (koga nam je toplo preporucila), pa zatim verovatno i briseve. Ja sam se 15.04. testirala na klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu i testovi su bili negativni, ali mi uvek koristimo zastitu (nadam se ne jos dugo), tako da ne mora da znaci da je i on negativan.
SQL, kakvo je tvoje misljenje o ovoj variceli?
I kakve sanse su da se spermogram popravi?
U svakom slucaju, puno hvala! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 19, 2008 8:03 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Varikocelu nisam ni primetio na početku teksta koji si napisala ! Varikocela je oboljenje vena kod testisa najčešće levog i radi se o proširenju vena ili venskog spleta. Pošto sam ja to imao i operisao mogu ti reći da sama operacija nije teška i jako je lagana i ne boli a obično se posle operacije izlazi iz bolnice istog ili narednog dana. E sada ima tu jedan fenomen a to je da će tvoj suprug duže čekati na operaciju jer obično mora malo da se "podmaže" neki od urologa tj. hirurga koji to rade pa bi ga u tom slučaju uzeli za operaciju 5 minuta posle "podmazivanja" a naravno ispričali bi priče kako je to kompleksna operacija i sl. , nadam se da me shvataš ! Naša posla ! Znači u principu radi se o najjednostavnijom mogućoj operaciji koja je meni poznata, čak je jednostavnija od operacije krajnika.
Da li će se preporučiti operacija zavisi da li se sumnja da li varikocela pravi problem sa spermogramom ili ne što, kog je gradusa oštećenja vena i sl. ali obično je prvi korak utvrditi da li ima nešto drugo što bi pravilo problem pa tek onda operacija. Onaj ko ima varikocelu zbog proširenih vena ima i veću količinu krvi koja stiže do testisa pa samim tim ih više greje što ima za posledicu smanjenu proizvodnju spermatozoida. Da bi testisi normalno proizvodili spermu potrebna ima je temperatura koja je niža od telesne za 2-3 stepena. Nekome varikocela smeta nekome ne i to je individualna pojava pa sam ti zato i rekao da se prvo gleda da li nešto drugo pravi problem.
Već sam ti naglasio da je operacija jako lagana i ako je varikocela na levoj sttrani testisa onda se napravi jedan mali rez sa leve strane ispod pupka i prepone ( znači ,ne na testisima ), nađe se ta vena koja ide prema dole do testisa i samo se bukvalno podveže da krv ne ide više kroz nju i zašije se rez i to je to. Pošto je vena koja je bila problematična podvezana ostale vene preuzimaju njenu funkciju i smanjuju cirkulaciju krvi kroz testise i da izvineš tako ladi "testise", da ne upotrebljavam reč jaja ! Hodati može odmah posle operacije ali ako koriste epuduralnu antesteziju onda nema pomeranja glave niti ustajanja 1 dan , ne zbog operacije nego zbog aneztezije.
Oporavak spermograma je jako brz u nekim slučajevima i kreće se od 2-3 meseca a u nekim slučajevima potrebno je do godinu dana. Naravno velika većina se oporavi u ovom prvom , kraćem terminu. U principu vaš problem je rešiv tako da ne treba da se brinete - ako možete !


Srećno !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 19, 2008 10:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 8:07 pm
Postovi: 21
Lokacija: neverland...
Da, u principu to sve ima logike, taj redosled stvari.
Mi smo mislili da se raspitamo za neke privatne klinike (naravno u slucaju da nam treba, da budemo spremni) gde se to radi (bas zbog tog mucnog natezanja u drzavnim bolnicama). Ovo sto smo do sada nasli, cene su oko 600e, mada sam cula da se u ordinaciji dr Vinke Vukotic u TTC-u radi nehirursko otklanjanje varikocele (ide se kuci isti dan, ali kosta). Znas li sta o tome?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 21, 2008 9:11 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Prvo, klonite se operacija po privatnim klinikama a ima milion razloga zašto !

Kako doći na red za operaciju ako vas hirurg ili nazovni lekar zeza ?

Postoji opcija da platite operaciju preko reda pri tome mislim na legalnu varijantu. Ako idete da vam operišu varikocelu onda će vam tražiti od 500 - 600 evra obično za ono preko reda nelegalno ( date novac hirurgu ) !
Legalna varijanta vam pruža mogućnost da platite cca 100 evra ( za operaciju varikocele ) i to je opcija koju pacijent može da uplati direktno na račun bolnice posle čega "morate" biti operisani u roku od 24 sata a u slučaju nekih problema po pitanju ovoga sav zakon je na vašoj strani.

Treća varijanta da popričate normalno sa hirurgom pa onda prema vašoj proceni pošaljete "nekoga" ko će da ga ubedi da se lepo ponaša prema vama i da predloži konkretan rok . Inače ja sam za ovu opciju, jer je vreme da narod počne da ih mlati i da ih spusti na zemlju, mnogo šljama od "nazovi" lekara humanista se nakupilo tamo po bolnicama , definitivno a pogotovo po hirurgiji ! Čast malom broju izuzetaka ! "Malo" su izgubili iz vida kolika primanja ima običan svet u odnosu na njihova.

U svim slučajevima će verovatno uslediti priča kako je to komplikovana operacija, a vi ih slobodno pitajte zašto, pa onda ispričate o težini i rizičnosti operacije ovo što sam ja malo iznad u ovoj temi napisao jer sam ja to već prošao a imao sam doduše prijatelja hirurga to mora da priznam. Otprilike i moja baba bi mogla da uradi ovu operaciju - varikocele !

Naravno vi odaberite verziju koja vama odgovara.

Srećno u svakoj od varijanti !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 21, 2008 9:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 8:07 pm
Postovi: 21
Lokacija: neverland...
Ali, ja uopste nemam poverenja u drzavnu medicinu. Bas taj nonsalantni stav i kompletni nedostatak saosecanja i ljudskosti ide u prilog tome. Nekako imam osecaj da ako te u privatnom sektoru "deru", makar pokazuju (za te pare) iole interesovanja, a i cini mi se da oni nekako stoje iza svojih dela (iako su to mahom lekari koji rade u drzavnom sektoru).
E, sad, ne znam, imas li kakav konkretan razlog za to sto nam ne preporucujes da idemo u privatne ordinacije. Ako imas, molim te, napisi, stvarno bismo voleli da sagledamo sve strane, narocito iz perspektive coveka koji je prosao kroz sve to.
Hvala! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 23, 2008 12:10 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Ajde da počnem ja sa jednim pitanjem tebi : Da li ti misliš da će neko ko je došao iz smene u državnoj klinici a posle toga otišao kod privatnika biti zaniteresovaniji za tvoj problem ?
Ja mislim da neće ! Svakako ćeš biti saslušan kao pacijent možda malo pažljivije i verovatno ćeš dobiti par osmeha i to je sve što ćeš dobiti a usput će se potruditi da ti uzme što više novca da li preko lekova ili preko predloga koji će uslediti.

Evo ti teme za razmišljenje : Da bi se jedna operacija uradila neophodno je imati tim,ispravnu i kvalitetnu opremu , znanje, nekoga ko će biti tu za slučaj nedajbože da pritekne u pomoć ili da ga konsultuju, lekove, postoperativnu negu, anesteziologa koji će biti tu i posle operacije.
U privatnim klinikama hirurg nema konkurenciju i svaka greška koju uradi će ostati tajna.
U držvavnim ustanovama između njih postoji rivalitet i jedva čekaju da neko pogreši samo da bi onaj drugi ispao bolji. Imaju svu neophodnu opremu koja je atestirana i testirana kao i razrađene varijante za operaciju koja bi mogla krenuti pogrešnim tokom. Evo ti primer koji znam i koji se desio u državnoj ustanovi : Devojci su operisali kukove i to je trebala biti rutinska operacija po onome što su joj rekli. Hirurg je napravio rez i presekao arteriju ( ovo nikako nije smelo da se desi jer su to poznate stvari gde se nalaze arterije ). Nisu mogli da dođu do arterije da bi zaustavili krvarenje pa su hitno sa drugog odeljenja doneli neki lek ( ne znam koji ) da bi smanjili ili zaustavili krvarenje ,inače znam da je jako skup ( tako mi je rekla ta osoba ) a pri tom je izgubila oko 3 litra krvi koju su nadoknadili iz rezervi koji su imali i naravno spasli je od sigurne smrti ( iovako je bilo jako kritično po onome što je ona saznala posle operacije ). Samo ovo spašavanje zbog greške koja je napravljena možeš misliti koliko je trajalo kada je izgubila malo više od 3 litra krvi.

Možeš sada da se pitaš da li bi preživela u privatnoj klinici ? Nemoj da te fascinira ljubaznost u privatnim klinikama ako iza nje ne stoji iskustvo, rezultati i kvalitet u svakom pogledu. Ovo nikad u privatnoj klinici ne možeš proveriti u to budi siguran !

I ja se lečim zbog steriliteta i evo već 5 godina ne mogu ništa da smisle jer je to relativno nepoznato kod muškaraca. Bio sam na kraju i kod privatnika "jako čuvenog koga možeš gledati svakog vikenda u jednoj TV emisiju u noćnom programu" pokušavajući da animira gledaoce raznoraznim temama od seksualnih problema do steriliteta pa čak do žena kako ih je nazvao "kurolomki", da to su žene koje lome penise jer su jako žestoke u sexu - eto čime se pridobijaju široke narodne mase. Ono što sam se kod naslušao su najobičnije nebuloze tipa: inseminacija koju je predlagao a ja imam azospermiju što znači da nemam spermatozioda u spermi pa samim tim ne znam koja bi svrha bila pokušaj inseminacije od koga inače nema puno vajde , pa ponovnog vađenja hormonskog statusa ( iako imam rezultate od oko 20-tak puta ). Izgovor da uzme novan je bio u stilu : možda se sada nešto promenilo ! Ja mu kažem : imam ovde 20 -tak rezultata koji su manje više identični i moj problem nije od danas nego traje 5 godina i ne vidim svrhu vašeg predloga jer imam rezultate i od pre mesec dana. Posle mi je pričao da treba da idem na magnetrosnku terapiju koju je on patentirao - jedinstvena u svetu. Prvo što sam pomislio bilo je : pa gde mene nađe da farbaš sa magnetronskom terapjijom ( sa njom ako i to nije lagao može samo da mi sprži testise ) jer je to usko povezano sa mojom strukom. Bilo je tu još nešto što ne bih da iznosim ovde javno ali na kraju je zaključio da nisam neko ko pada na gluposti otimačine novca pa mi je predložio da njegov sin nađe davaoca sperme pa da oplode moju gospođu i naravno to niko neće znati a njegova klinika će ostvariti još jedan uspeh u lečenju steriliteta ! Mogu misliti šta tek rade ljudima koji nisu upućeni u ovu problematiku kad rade inseminacije sa dijagnozom azospermije i žena pri tom ostane u drugom stanju. Koliko sam primetio na slikama kojima mi se hvalio a na kojima su mame, deca i "tate" da tamo niko ni na koga ne liči. Kada sam počeo da ga posmatram kao kretena što sam mu jasno stavio do znanja mojim pogledima, pregled se sveo na samo 20 evra koje umalo da mu ne platim jer sam udahnuo vazduh da ne bih eksplodirao.

Poenta : Veruj kome hoćeš o tebi se radi !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 23, 2008 12:58 am 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 8:07 pm
Postovi: 21
Lokacija: neverland...
Horor!!!
Stvarno ne znam sta da kazem. Moj muz je prvi procitao ovo sto si napisao i bas je pod utiskom. Znaci, tu stvarno, sto se lekara tice nema pomoci, osim da pocnu da dobijaju redovne doze batina. Naravno, ne kazem da su svi isti. Cast izuzetcima! Ali, probati na taj nacin nekog da "zavrnes", poturivsi mu tudju spermu, dete... NO COMMENT!
Samo, mislim da o tome treba da se pise i da imena takvih lekara ne treba da se kriju, vec da se naivni narod upozori na sve, jer bi mozda neko na tvom mestu, u prevelikoj zelji za bebom, odreagovao drugacije i na kraju bi zavrsio sa... ne mogu ni da izgovorim...
Trebalo bi da kazes o kome se radi, to treba da se zna, zasto ga kriti i samim tim stititi... :evil:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 23, 2008 10:21 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Pazi, mogu ja da napišem ime i to mi nije problem samo pretpostavljam da bi ova poruka zbog toga bila obrisana. Da ti malo jasnije stavim do znanja o kome se radi reći ću ti : dotični lekar koji je inače i "akademik" ima svoju emisiju ( mislim da je preko vikenda ili možda petkom uveče ) na TV BN.
Pored svega što sam rekao o našim lekarima , poredeći ih sa lekarima u inostranstvu ( i tamo sam se lečio ) mogu ti reći sledeće ma koliko ti to neverovatno izgledalo :
Ne možeš porediti naše lekare i one u inostranstvu jer oni u inostranstvu verovala ili ne "POJMA NEMAJU" ! Ovde su mi barem otkrili jako puno mogućih razloga moga stanja koja su uglavnom i otklonjena ali ja i dalje imam problem azospermije.
Ono po čemu se razlikuju naši lekari od njigovih je :
- tamo nema sistema "preko reda"
- kada imaš nešto zakazano to uvek bude tada kada je i zakazano
- ljubazni su uvek ali meni to nije potrebno , treba mi srtučnost
- tamo mi nisu mogli ni dati dijagnozu da imam varikocelu, iako je bila skoro najtežeg oštećenja i iako su me pregledala dva urologa ! Naš urolog mi je uspostavio dijagnozu za bukvalno par sekundi !
- tamo zakazana operacija bude u terminu kada je zakazana dok kod nas može biti ali verovatnije je da će biti pomerena barem za najmanje jedan termin.
- tamo štede na lekovima i uglavnom ma šta te bolelo i ma šta pričala za tvoj problem dobit ćeš "paracetamol" koji je lek za sve jer ostali lekovi su skupi za njih da bi se delili. Kod nas će ti prepisati lek koji ti je potreban stim da kod nas uglavnom daju lekove od farmaceutskih kuća sa kojima su lekari u "dilu" ne obaćajući previše pažnje da li je taj lek zaista bolji od nekog drugog koga proizvodi neka druga kompanija sa kojom nemaju dilu.
- tamo ti lekar nikada ne sme uzeti novac ( jer će ostati bez diplome ), kod nas će to rado učiniti kada mu se ukaže prilika.

Naravno ima još mnogo loših stvari da se kaže za njihove lekare ali mene interesuju naši i šta oni rade i čime se bave a oni neka metu u njihovom dvorištu.
Da ne ispadne da se ja samo žalim, to nije tačno jer kod nas ima jako dobrih, edukovanih i stručnih lekara ali ima puno i onih koji su zalutali u medicinu ili im je namera bila uzimanje mita !
Tamo se ne može desiti da se lekar nalazi na poziciji ili funkciji na kojoj se nalazi, samo zato što je politički opredeljen ili su mu roditelji lekari , kod nas je to normalna pojava na koju se skoro ne može uticati !
- tamo nema nezaposlenog lekara, kod nas ne znaju šta da rade sa nezaposlenima jer završava svaka budala čiji roditelji imaj bilo kadav uticaj ili su što je još gore i sami lekari a da pri tome mnogo njih ni ne zna profesora koji predaje predmet koji su položili jer nisu ni izašli na ispit a na žalost položili su ga !
- zato, kad odeš kod lekara pripremi se šta da ga pitaš i pitaj ga sve što te interesuje upravo da vidiš ima li znanje za ono što radi !
- ako misliš da se samo u Kragujevcu polažu ispiti onako kako si gledala u sredstvima informisanja , varaš se skoro da je identično svugde na žalost. Na sreću ima i onih koji završe svojim znanjem i trudom a na tebi je da prepoznaš razliku između njih.
Zamisli sada kako bi kod nas bilo kada bi naši lekari poštovali sve pozitivno što sam prethodno napisao !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Strava i uzas
PostPoslato: Pon Jun 23, 2008 11:08 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 23, 2006 2:17 pm
Postovi: 48
Ovo sto je izneo SQL verovatno nije usamljena prica.
Zalosno je samo sto je toliko broj "komercijalista" obucen u bele odore i pokusavaju da osisaju kako koga stignu.

Za svaku osudu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 23, 2008 3:29 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
sarah_key nemoj tvoj muž previše da se brine oko lečenja jer je on na granici da skoro možete da napravite dete normalnim putem. Skoro da sam 100% siguran da će operacija varikocele da normalizuje njegovo stanje pa prema tome nema razloga za pesimizam i zabrinutost.
Moj slučaj je daleko složeniji i ne može se porediti sa vama jer sam ja imao puno elemenata koji su uticali na moj problem. Stres , može jako puno da utiče na kvalitet spermograma kako po pitanju broja spermatozoida tako i po količini sperme koja drastično može da se menja upravo zbog stresa. Još jednom vi nemate ni približno složenu situaciju kao što je moja !

Dark Angel : nije ovo usamljena priča samo je pitanje koliko je neko imao nesreću da ga nešto zadesi pa da mora da ide po klinikama da bi rešio problem. Nemojte pogrešno da me shvatite ali lekar koji leči sterilitet ima tačnu proceduru koju bi trebao da ispoštuje prilikom traženja uzroka steriliteta a koja je poprilično jednostavna. To što neki ne znaju ili indirektno traže novac je tema za sebe a najviše od vas zavisi da li ćete pasti na prazne priče, zato se dobro informišite pre nego definitivno odlučite kome idete na lečenje !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 23, 2008 4:46 pm 
Korisnikov avatar OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 19, 2008 8:07 pm
Postovi: 21
Lokacija: neverland...
Tuzno, ali istinito. I ne samo u zdravstvu, vec u svim sferama zivota u ovoj... nazovi zemlji... :cry:

_________________
:-)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 49 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: