Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Pet Jun 19, 2009 5:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 09, 2009 12:26 am
Postovi: 3
DALI NEKO IMA ISKUSTVA SA BELJENJEM ZUBA I MOZE LI MI PREPORUCITI STOMATOLOGA KOJI TO DOBRO RADI?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 25, 2009 1:56 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 2:10 am
Postovi: 39
Ono sto na pocetku treba znati je, da boja zuba ne potice od boje gledji,vec od boje dentina,koji se nalazi ispod.Mnogobrojni su faktori koji uticu na boju dentina-od nasledja,na sta se ne moze uticati,preko razvoja zuba deteta u trudnoci (dakle,dok jos niste dosli na ovaj svet),upotrebe pojedinih lekova u toku trudnoce,nesavrsenosti u razvoju i formiranju gledji i dentina zuba,a kasnije od stepena odrzavanja oralne higijene (koliko pravilno perete zube),od losih navika za boju zuba-pusenje,konzumacija kafe,prebojenih napitaka,hrane...

Beljenje zuba moze se vrsiti na,koliko ja znam,tri osnovne grupe nacina.

Prva grupa podrazumeva nacine za uklanjanje pigmenata sa povrsine zuba-za kucnu upotrebu,obucavaju se pacijenti kako da pravilno peru svoje zube,a u ordinaciji,uklanjanje cvrstih naslaga sa zuba,koje cetkicom za zube nije moguce ukloniti-prvenstveno kamenac.Kamenac se ukanja ultrazvucnim aparatima,kojima se,mogu u znacajnoj meri ukloniti i prebojenosti od duvana i sl.Posle toga se prelazi na poliranje zuba.Efekat je naravno bolje stanje,nego sto je bilo,i pravilno odradjenim ovakvim nacinom,vasi zubi ne mogu biti svetliji nego sto je boja dentina ispod.Zato se primenom ovakve metode i nemojte "nadati previse".Nedostatak je to,sto se privremeno,par dana,moze javiti preosetljivost zuba na toplo-hladno,koja prestaje.

Druga grupa nacina je jako popularna,i podrazumeva koriscenje preparata za beljenje,cija je zajednicka karakteristika da svi oni oslobadjaju takozvani nascentni kiseonik,koji je jako reaktivan,oksidise pigmente,te zubi postaju svetliji.

Preparati sa nizim koncentracijama ovih supstanci su namenjeni kucnoj upotrebi,i proizvode se u obliku gelova,koji se koriste prema prethodnom uputstvu stomatologa,jer je neophodno napraviti kasiku,koja odgovara vasim zubnim nizovima,na osnovu otiska.U dobijenu kasiku stavljaju se gelovi i kasika postavlja na zube, najkrace 30 minuta ,a za pojedine preparate i tokom cele noci.Izbeljivanje ovim nacinom traje od nekoliko dana, do dve nedelje,sto zavisi od vrste preparata.Ovo je samo opis u grubo,za sve detalje slobodno pitajte svog stomatologa,jer se mogu razlikovati od ovoga sto ja pisem.

Ako se radi o sredstvima sa vecom,ili velikom koncentracijom supstanci za izbeljivanje (a najcesce se radi o karbamid-peroksidu),oni se koriste za klinicko izbeljivanje zuba.Sada je narocito popularno lasersko izbeljivanje,koje podrazumeva primenu gelova na zube,preko kojih se primenjuje laser.Laserska svetlost utice na to da se na maloj povrsini oslobodi velika kolicina aktivne supstance-kiseonika,koji oksidise pigmente i izbeljuje zube.

Pored ociglednih prednosti,koje ove tehnike imaju (a veliki je broj tehnika-BriteSmile,Zoom! Whitening,Zoom! 2 Whitening,Opalescence,Rembrandt...),ipak poseduju i odredjene nedostatke.Naime,u velikom procentu slucajeva,ocekuje se da zubi budu osetljivi na toplo-hladno,kiselo,jer su ovim agresivnim tehnikama na nekim mestima otvoreni mali kanalici dentina,sto pulpu zuba,ili zivac cini osetljivim na nadrazaje.Takodje,visoke koncentracije slobodnog kiseonika u svim ovim metodama,stvaraju porozniju gledj zuba,stvarajuci mala ostecenja na povrsini,koja nisu vidljiva golim okom.Kao rezultat toga,zubi se kasnije mogu jos i brze prebojiti,i "sve vratiti na staro".Ove tehnike podrazumevaju da se pacijentima da savet da posle ovakvog beljenja,ne puse,ne piju prebojena pica-cesto se pominje taj famozni sok od borovnice :),da ne piju kafu,caj,ne jedu hranu koja prebojava-lisite se na primer cvekle,ako je volite,crnog vina,preparata koji sadrze alkohol...Takodje,privremeno se moze nadraziti ovim preparatima i gingiva,ali to prolazi relativno brzo.

Na kraju,treca grupa metoda beljenja zuba je vise od samog beljenja.Podrazumevaju najsavremenije tehnike postavljanja na zube keramickih ljuski ,takozvanih veneers,pri cemu se zub neznatno brusi,ili jos savremenije,postavljanje direktno na zub,porcelanskih ljuspi,bez brusenja zuba,takozvani lumineers (poznat je Cerec porcelan koji se koristi u te svrhe).

Prednosti su ocigledne.Moze se postici taj Hollywood osmeh,sa znatno svetlijim zubima,a opticke karakteristike su jos i bolje nego kod ostalih metoda-ne dobija se ono "mrtvo belilo",vec zubi dobijaju prirodnu dimenziju svetlije boje.Takodje,trajnost ovakvih radova,pri pravilnoj tehnici rada,se procenjuje cak na vise decenija,za razliku od prethodnih metoda,koje se ponavljaju na 6 meseci do, na svake 2 ili 3 godine.

Sad,na stomatologu je da pacijentu objasni nacine,ali i prednosti i mane svakog nacina beljenja zuba,ali i cene kostanja-ovim redom kako sam opisivao,cene su sve vece i vece,dok je na pacijentu da se odluci za koju metodu ce se opredeliti.

Sto se tice svih pobrojanih metoda,vecina savremeno opremljenih ordinacija radi beljenje na prva dva nacina.Sto se tice izrade veneer-a i lumineer-a,ne znam,ali ako si u inostranstvu,mislim da svakako postoji i ovaj nacin.

Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Pon Avg 17, 2009 4:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Avg 17, 2009 4:52 pm
Postovi: 1
Najbolje i najjednostavnije kucno beljenje zuba je Crest Whitestrips... po meni nejefikasnije do sad sto sam probala,a probala sam mnogo proizvoda koji navodno bele ili sta vec rade. Ovo je za mene otkrice milenijuma,a kosta svega 40 dolara pakovanje od 84 trakice plus postarina oko15 dolara..opet to zavisi kako vam salju. Porucujem to sa sajta dentist.net.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Uto Avg 18, 2009 12:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 16, 2009 6:17 pm
Postovi: 47
soda bikarbona cini cuda ,mozete je pomesati sa sircetom i koristiti 2,3 puta sedmicno.takodje pomaze trljanje jagodama,korom od narandze


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Sre Sep 23, 2009 1:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 15, 2009 4:13 pm
Postovi: 37
zar ece od sode gledj da se unisti ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Sub Sep 26, 2009 11:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Postovi: 167
Lokacija: Beograd
Naravno da hoće! Izbegavajte priručne metode i narodne lekove.

_________________
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re:
PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 18, 2010 6:50 pm
Postovi: 33
whitesmile je napisao:
Beljenje zuba moze se vrsiti na,koliko ja znam,tri osnovne grupe nacina...

Hvala na iscrpnom odgovoru :D . Na gornjoj vilici imam metalne krunice, ali na nekim zubima koji se ne vide. Donja je OK.
Planiram da na jedan potamneli zub u gornjoj vilici stavim bezmetalnu krunicu, a takođe i jednu metalokeramičku koja se nalazi na trojci zamenim ovom.
Tako da ću imati kakav - takav zubni niz, možda je ovaj osmeh adekvatniji :) .
E sad jedno jednostavno pitanje, da li se prilikom beljenja zuba bele i krunice ?, odn. da li podležu procesima kao i zub, šta kao izbelim zube u donjoj vilici, naravno i one koji su moji u gornjoj, a krunice stare ostanu za nijansu - dve drugačije ?
Tek tada će biti vidljiv prelaz između krunica u gornjoj vilici i ostatka zdravih zuba :roll: .
Za stavljanje novih krunica nema ni novca, a Bogami kad se setim sati provedinih na zubarskoj stolici, ni strpljanja. To bi, onda bilo holiwoodski, ali...
Pošto verujem da pitanje nije teško, nadam se i brzom odgovoru :wink:
E, da se malo :lol: , u knjizi Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja engleskog pisca Džulijana Barnsa, postoji teza o tome zašto se dame, kao ova sa moje slike ne smeju ovako : :D .
Mona Liza bi bila najpoznatiji primer. Naravno, nemaju lepe zube :oops: i to je razlog "zagonetnog" osmeha :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:43 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 1:30 am
Postovi: 69
Kratko: prilikom beljenja se ne bele krunice, mostovi, ili plombe....za sada.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 18, 2010 6:50 pm
Postovi: 33
vlada014 je napisao:
Kratko: prilikom beljenja se ne bele krunice, mostovi, ili plombe....za sada.

Hvala, mislim da je ovo jedan od najbržih odgovora na forumu :D ili :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:49 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 10:28 pm
Postovi: 618
pa ne razumem sada,kako se n ebele plombe...kad on prelazi gelom preko celog zuba(stomatolog)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:58 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 30, 2009 1:30 am
Postovi: 69
Slucajno sam se zatekao. :wink:
Rekao sam za sada koliko ja znam rade se neka istrazivanja (narocito to fiinansiraju firme koje proizvode materijale za beljenje) da se i to ispravi, mislim na beljenje plombi, za keramiku ce verovatno proci jos neko vreme......
Odgovor Ivani: ne mozes da razumes zato sto se radi o razlicitim strukturama (hemijskim) izmedju gledji, dentina, kompozitnih materijala , keramike i sredstava za beljenje...... ne moze da se objasni u pet recenica....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Čet Mar 04, 2010 3:04 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 10:28 pm
Postovi: 618
pa zar nije jednostavniej da kazes da imaju neke supstance koje smetaju plombama i zavrsis.
p.s.Ja sam IvanNa znas razlikuje se :roll: :wink:
Svakako hvala na odgovoru!
I.S.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Sre Mar 24, 2010 3:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 01, 2009 10:09 pm
Postovi: 33
matijaBG je napisao:
soda bikarbona cini cuda ,mozete je pomesati sa sircetom i koristiti 2,3 puta sedmicno.takodje pomaze trljanje jagodama,korom od narandze




ijuuuuuuuuuu naopako ljudi ovo ni slucajno ne cinite kod kuce,nasi zubi jesu jaki ali ovakvo terorisanje im uopste nije potrebno :o :o :o :o :o :o :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Čet Mar 25, 2010 12:56 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 10:28 pm
Postovi: 618
ja sam izbeljivala sa pomorandzinom korom,i pomaze dosta,ali grebe i unistava desne..... :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: BELJENJE ZUBA
PostPoslato: Pet Mar 26, 2010 11:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 26, 2010 11:12 pm
Postovi: 2
Sto se tice beljenje zuba preporucljivo je da se ne radi vise od dva puta godisnje.
A sto se tice stomatologa ja idem kod Stomatologa Starcevica i stvarno sam zadovoljan.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: