Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Embolija pluca
PostPoslato: Pet Apr 01, 2011 1:13 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 12:36 am
Postovi: 2
Moja kuma (25 god) je 16.02. oko 9 ujutro pala u komu i od tad se ne budi. Dobila je emboliju pluca. Dobila je najverovatnije od pilula za kontracepciju. Njena doktorka nije obavila neke preglede nego je samo prepisala "neke ruske". Kazu da je pomoglo i to sto je rodila cerkicu pre skoro dve godine. Kazu svasta, pitanje sta je tacno?

Nedelju (ili dve) dana pre toga je jako tesko disala (gusila se) i otisla je u urgentni. Tamo su je pregledali, snimili (mislim da je rengen u pitanju) i poslali kuci uz savet da se javi svom lekaru opste prakse. Lekar opste prakse nije hteo da je primi jer joj je 2-3 dana pre toga istekla knjizica. Par dana posle toga joj se stanje pogorsalo (jos je teze disala) i pala je u nesvest. Opet je otisla urgentni. Opet su joj isto rekli. Po njima mladi ljudi nisu bolesni ocigledno. Dva dana posle toga je opet pala u nesvest. Ovaj put nije mogla ni sama do wc-a, kamoli do urgentnog. Zvali su hitnu pomoc, a oni su ih savetovali sta da rade. Ponovo, mladi ne umiru. Sledece jutro je pala u komu. Tad je hitna pomoc stigla, posle samo 3-4 minuta od poziva. Ali nisu imali opremu za reanimaciju. Intubirali su je i stavili joj kiseonik (cevcica na nos) i prevezli do urgentnog centra. Tu je lezala na koronarnom odeljenju. Tu je dobila sepsu. Posle (mislim) dve nedelje je pocela da se grci i temperatura joj je skakala i do 40-41. Licno nisam isao u posetu jer sam bio prehladjen (bilo je vise pacijenata u sobi i mislim da nisu svi koji dolaze u posetu savesni koliko ja), ali sam cuo da im nisu najsjajniji uslovi. Disala je preko rupe u vratu do koje je dolazilo crevo sa kiseonikom (ne znam kako se zove). Svaki put kad bi to crevo ispalo i pri tom palo na pod, oni bi ga samo vratili. To je tamo normalno. Dobijala je 11 razlicitih lekova (koliko sam cuo, sepsa moze da se dobije i od previse antibiotika). Tada su doktori ustanovili da je najbolje da je prebace na vma. Spremili su sve papire, otpusnu listu itd, ali na vma su odbili da je prime. Tezak slucaj. Pokusali smo da povucemo sve moguce veze (izgleda u nasem zdravstvu ako nemas veze i pare da sve lepo podmazes nemas osiguranje), ali nismo uspeli da je prebacimo. Sve sto smo uspeli sa vezama da uradimo je da smo dobili informaciju da nece da je prime jer tako odeljenje (bolnica, sluzba, kako god) koje je napravilo neki problem ili propust prebacuje brigu na drugog. "Bolje da umre onima na vma nego kod nas". Bukvalno. Iz koronarnog su je prebacili na infektivno na klinickom. Trenutno na njenom krevetu nema liste koje terapije dobija i sl. To se ne zna. Poslednje sta smo saznali je da nekoga sa sepsom ne treba pomerati, a doktori su rekli da mozda i nije sepsa. Mozda mozak salje pogresne signale, pa zato ima grceve i temperaturu. Mozda samo lici na sepsu. Ja se ne bavim medicinom, jako se slabo razumem u medicinu (i ako sam video vise doktora nego bilo cega u zivotu), ali me podsecaju na majstore koji su nesto zeznuli dok su vam popravljali kola, pa se sad vade, a posto se ne razumemo dovoljno da bi postavili prava pitanja, lako se izvlace.

Sad je pitanje sta da radimo? Kome da se obratimo? Ko moze da joj pomogne?
Mi se svi nadamo da ce se svakog trenutka probuditi i da ce sve biti po starom. Da ce se vratiti svojoj cerkici.
Doktori izgleda imaju neki drugi plan, cim se tako ponasaju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Embolija pluca
PostPoslato: Sre Apr 25, 2012 5:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2012 5:23 pm
Postovi: 1
Slucajno sam naisla na Vas post i jos jednom se zaprepastila, inace sam novinar. Sta se dogodilo sa Vasom kumom? Proslo je godinu dana...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Embolija pluca
PostPoslato: Sre Apr 25, 2012 6:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 01, 2011 12:36 am
Postovi: 2
Ona je u istom stanju. I dalje je u komi i ima i lose i dobre dane. Trenutno je na VMA, ali se njeni roditelji trude da je dovedu kuci. Dosta toga se izdesavalo u medjuvremenu. Uglavnom je ovo trenutna situacija. Doktori sa VMA su rekli da su najveci problem napravili "oni sa koronarnog" i da bi mozda bila budna da su oni bili savesni doktori. Uvek je neko drugi kriv, ali je "malo" ruzno prebacivati krivicu kad je zivot u pitanju.

Sve u svemu, ne gubimo nadu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: