Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: BRONHIJALNA ASTMA I CANDIDA
PostPoslato: Sre Mar 16, 2005 4:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 1:19 am
Postovi: 120
Moji problemi su vec dugo godina vezani za alergiju na polen trave, stabla i korova. Pre mesec dana posle duge pauze sam otisla na kontrolu i ustanovili su mi da imam bronhijalnu astmu. Dobila sam pumpice Berodual i Becloforte de redovno koristim. Medjutim na brojnim web stranicama sam procitala da je kod ovih bolesti veoma cesta i kandidijaza, sto jos vise pogorsava stanje. A i da koristenjem pumpica moze da se razvije Candida. Kako mogu da ustanovim da li i kod mene dodatno postoji infekcija Candidom, sem pregledom stolice? Da napomenem da sam imala povecanu Candidu u crevima ali mi niko nije mnogo pricao o njenom uticaju na druge organe. Molim vas ako znate nesto o toj vezi, javite se! I kako da to lecim?
Puno pozrava i hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: BRONHIJALNA ASTMA I CANDIDA - odgovor
PostPoslato: Čet Mar 17, 2005 10:45 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 1:40 am
Postovi: 43
Lokacija: Beograd
S obzirom na to da alergijska astma najcesce pocinje u decjem uzrastu, verovatno da imate ovu hronicnu inflamacijsku bolest od ranije, a da niste bili svesni toga. Niste naveli koliko imate godina, mada se astma moze javiti u bilo kom uzrastu. Posto ste alergicni na vise razlicitih alergena, hiposenzibilizacije (vakcine) Vam nece mnogo pomoci, vec upravo izbegavanje poznatih uzrocnika.
Niste napisali od koga ste ‘dobili’ pumpice (lekara/specijaliste opste medicine ili interniste-pulmologa/pneumoftiziologa ili nekog drugog), jer se Becloforte redovno koristi kao lek protiv zapaljenja u disajni putevima, ali se Berodual sprej/pumpica (koji brzo siri disajne puteve i dovodi do brzog poboljsanja) koristi samo po potrebi (osim u retkim kratkotrajnim trenucima pogorsanja). Mozda bi Vama odgovarao neki drugi lek koji brzo siri disajne puteve (npr. Salbutamol, tj. Ventolin sprej). Za ovo je potrebno uraditi spirometrijske testove, a mozda i dodatna ispitivanja plucne funkcije (STO MOZE JEDINO SPECIJALISTA DA DA ODGOVOR).
Sto se tice KANDIDE, ona se javlja kada je iz bilo kog razloga odbrambena snaga organizma smanjena. Pri lokalnoj primeni inhalacionih kortikosteroida (u obliku pumpica, poput Becloforte) moze da se javi (osim kratkotrajne promuklosti) kandidijaza u usnoj duplji. Medjutim, posto su to najefikasniji preventivni lekovi u astmi, ne treba ih odmah prekidati (kada se kandida pojavi), vec neposredno posle (pravilne) primene pumpice isprati usta vodom (ili blagim rastvorom bikarbone sode) i koristiti nastavke za inhalaciju - tzv. komore (ili spejsere). Na taj nacin se cestice aerosola ne zadrzavaju u usnoj duplji i ne uticu na lokalno smanjenje imuniteta, pa je i rizik za kandidijazu smanjen na najmanju mogucu meru. Ako i to ne pomogne, treba koristiti rastvor nistatina (ukoliko se brisom zdrela otkrije prisustvo kandide).
Zbog lokalne primene (malih doza), lek vrlo malo dospeva do sistemskog krvotoka, te je rizik za pojavu kandide na drugom mestu u organizmu prakticno iskljucen.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 18, 2005 5:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 1:19 am
Postovi: 120
Prvo da Vam se zahvalim na odgovoru. U prvoj poruci nisam napisala sve podatke kao sto ste rekli, pa cu ih sad navesti. Imam 25. godina, a alergiju od 12.godine. Nisam imala nekih tezih problema u vidu gusenja, samo povremeno osecaj da mi treba jos vazduha pa sam vec navikla da duboko uzdisem, tako da nisam sumnjala na astmu. Pre 2 meseca sam imala stalno osecaj "knedle" u grlu i da me iznutra(u grlu) steze pa sam krenula na pretrage. Endokrinolog mi je ustanovio smanjenu funkciju stitne zlezde i rekao da koristim Letrox. A kod pulmologa na Institutu u Sr.Kamenici sam radila alergo test, spirometriju i bronhoprovokaciju. Za alergiju sam vam rekla, spirometrijske vrednosti su dobre a na b.provokaciju sam odreagovala pozitivno. Pulmolog mi je rekao da koristim Berodual 3 puta dnevno sto me i buni jar sam posle procitala da se koristi po potrebi, a nemem toliko smetnji. Becloforte da koristim 2 puta dnevno. Zanima me vase misljenje o tome. Da li postoji jos neki vid lecenja koji bi mogao da pomogne? Da li Candida moze da bude u bronhijama i kako sa to otkriva? Pored toga me jako svrbi nos ne samo u sezoni alergija nego i tokom cele godine, pa me to jako opterecuje jer ne znam kako da ga smirim. Da li je to povezano samo sa alergijom ili jos nesto moze to prouzrokovati?
Izvinite na opsirnosti ali bih volela da saznam sto vise kako da sebi pomognem.
Hvala jos jednom :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: BRONHIJALNA ASTMA I CANDIDA - odgovor 2
PostPoslato: Sub Mar 19, 2005 12:06 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 1:40 am
Postovi: 43
Lokacija: Beograd
Ukoliko nemate svakodnevne tegobe, a imate normalnu spirometriju, mozete uzimati Berodual po potrebi, mozda bolje umesto njega, na primer, Ventolin sprej (takodje po potrebi). Becloforte nastavite na isti nacin (cak i ako nema dodatnih simptoma, 'izgurajte' bar 3 meseca njegove primene - do sledece kontrole).
Kandida iz bronhija se jednostavno otkriva mikrobioloskom analizom ispljuvka (ukoliko mozete da ga iskasljete).Takodje imate (prema Vasem pisanju) i celogodisnji (tzv. perenijalni) alergijski rinitis (kijavicu), koji je cesto udruzen sa astmom. Treba da primenjujete pumpice za nos koje sadrze kortikosteroidni aerosol (slicno leku Becloforte za donje disajne puteve), poput Bekonaza, Fliksonaz ili Nazoneksa. Antihistaminici (Klaritin, Bronal, Astemisan i sl) ce dodatno delovati na smanjenje svraba nosa. Vazno je da ne preterate sa kapima za nos (dekongestivima) i da posle 5 dana primene napravite pauzu u koriscenju kako ne bi doslo do suprotnog efekta i tzv. medikamentoznog rinitisa.
I pored svih mojih odgovora, teoretsko razmatranje (pisanje) je jedno, a klinicki pregled je nesto sasvim drugo, jer interpretacija klinickog nalaza prevazilazi laicko tumacenje pacijenta. Zato nadjite (dobrog) pulmologa i slusajte njegove savete na redovnim kontrolama.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Mar 31, 2005 12:17 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 1:19 am
Postovi: 120
Danas sam bila na kontroli kod pulmologa.Spirometrijski nalaz mi je uredan, i nastavljam koristenje pumpica Berodual i Becloforte. Propisao mi je Pressing ili Flonidan za alergiju. Posto ih nisam ranije koristila interesuje me vase misljenje o tim lekovima?
Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Astma & Kandida & Alergija - odgovor
PostPoslato: Čet Mar 31, 2005 10:42 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 1:40 am
Postovi: 43
Lokacija: Beograd
U pitanju je tzv. nesedativni antihistaminik i treba da ga uzimate bez bojazni od nezeljenih efekata, ali minimum 7 do 10 dana, kako bi ispoljio pun efekat.
Uz sve to, stoji i dalje prethodni odgovor u vezi sa pumpicom za nos.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 01, 2005 12:27 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 1:19 am
Postovi: 120
Hvala vam puno na odgovoru! U prosloj poruci sam zaboravila da napisem da sam po vasoj preporuci trazila da mi propise i sprej za nos,zbog stalnog svraba, rekla mi je da uzmem Beconase. Nadam se da ce mi to pomoci. Puno pozdrava i hvala jos jednom!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 15, 2005 5:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 1:19 am
Postovi: 120
Evo mene opet :D Posle suvog kasljucanja pocela sam da iskasljavam nesto gusci slem, ponekad i zelenkast, pa posto tek u junu idem na kontrolu interesuje me da li se tako cistim ili je nesto drugo u pitanju?
Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Novo pogorsanje - odgovor
PostPoslato: Ned Maj 15, 2005 11:20 pm 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 1:40 am
Postovi: 43
Lokacija: Beograd
Sve ukazuje na to da se radi o nekoj novoj infekciji, ali je sve ovo od terapijskog znacaja tek u slucaju da se i simptomi pogorsaju (npr. otezano disanje, sviranje u grudima).
Kontrolu bolesti mozete najefikasnije pratiti pomocu 'meraca vrsnog protoka' (peak-flowmetra), ukoliko ste informisani uopste o ovoj maloj i jeftinoj spravi koju vecina obolelih osoba sa astmom u svetu poseduje.
Medjutim, pravila koriscenja prevazilaze prostor ovog foruma.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 08, 2005 11:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Maj 14, 2005 1:31 am
Postovi: 38
Lokacija: novi sad
za Dr Branislava.
Obracam se vama jer u delu pedijatrija nema saradnika ni doktora koji bi odgovorili na ovo pitanje.
Imam bebu od 8,5 meseci koja je za 5 meseci 4 puta imala bronhiolitis sa jakim vizingom, posle poslednjeg puta uveden nam je Flexotide preko komore. Zanima me kako bebi odrzavati usnu duplju kad ona nezna da promucka usta posle primene komore, i koliko bi trebala da upotrebljava komoru jer jedan lekar kaze 4-6 meseci a drugi minimum godinu dana. Inace utvrdjena je alergija na kravlje mleko koje je izbaceno iz upotrebe pre poslednje pojave bronhioliotisa, dali mislite da treba uraditi jos koji test mozda na ostale alergene. Inace u porodicnoj anamnezi otac je imao bronhitis, i alergiju na perje,kucnu prasinu, budj...
Unapred hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Bronhiolitis/decja astma - odgovor
PostPoslato: Čet Jun 09, 2005 12:20 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Pon Feb 21, 2005 1:40 am
Postovi: 43
Lokacija: Beograd
Dobro je da ste krenuli sa terapijom sprejom/pumpicom Flixotide i treba da budete uporni kako bi ste ovom dugotrajnom svakodnevnom preventivnom terapijom (za sada i dalje najefikasnijom u pogledu smanjenja procesa inflamacije) poboljsali prognozu bolesti u ksnijem periodu detinjstva. Posle upotrebe nastavka/komore, bebi ne morate ispirati usta (ukoliko vec nema kandidu/sor). Primena ove terapije je sigurna (nezeljeni efekti su beznacajni, ukoliko se radi o uobicajenim dozama) i ne treba da Vas brine koliko ce dete dugo uzimati pumpicu, vec da li ona deluje, tj. kontrolise samu bolest (uz sve ostale mere i lekove, kao i inhalacije).
Pedijatar ce Vam reci kada je najbolje vreme da uradite rutinske alergijske kozne probe.
Ps. mnogo je vaznije da se dete pravilno leci i redovno prati kod pedijatra-pulmologa, nego kako ce se sama bolest zvati (bronhiolitis, astma, spazam, astmaticni bronhitis i sl), jer mnogi roditelji tesko prihvataju cinjenicu da dete ima neku hronicnu bolest (pogotovo astmu).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 10, 2005 5:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Maj 14, 2005 1:31 am
Postovi: 38
Lokacija: novi sad
Hvaka na odgovoru i savetima. Nisam zabrinuta kako ce se bolest zvati vec kako cemo je pobediti. Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 15, 2005 5:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 1:19 am
Postovi: 120
Postovani dr
Danas sam bila na redovnoj kontroli kod pulmologa, samo ovaj put nije bio doktor sa kojim sam ranije razgovarala, i naravno drugi doktor drugo misljenje! Po njenom misljenju ovi simptomi koje sam i ranije navela nisu pravi dokaz da ja imam astmu vec BHR- bronhijalnu preosetljivost zbog alergije. Njena terapija:Nasonex 1*1, Flixotide 2*2 i Berodual po potrebi. Rekla mi je da to sto sam odreagovala na bronhoprovokaciju ne mora da znaci da je bas astma. I pored toga da ne bi trebala da pijem nikakve cajeve! Na kraju sam i ja zbunujena, pa bih volela da cujem vase misljenje.
p.s. Uradila sam analizu sputuma (zbog one zelenkaste boje) i nalaz je uredan. Od cega je onda takav?
Hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: