Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Hormonska terapija
PostPoslato: Sub Nov 03, 2007 1:43 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 1:19 am
Postovi: 3
Kao prvo pozdrav svim forumasima!
Imam 25 godina, pre sest meseci sam radio u srbiji spermogram i po tom spermogramu nisam imao nijedan spermatozoid. nakon toga sam se javio urologu u svici gde inace zivim. On mi je uzeo krv i ustanovio povecan prolaktin. Moja vrednost je bila 423 a dozvoljena je oko 260 valjda. Urolog me je poslao nakon toga na magnetnu rezonancu kako bi video dali postoji neka hipofiza (dobrocudni tumor) u glavi. to sam uradio i nisu pronsali nista. sve je ok. Onda me je poslao kod androloga. E tu sam opet uradio novi spermogram. Ovde mi je pronadjeno oko 2.1 mil sermatozoida (hvala Bogu). Prvo sto mi je rekao da bi trebali da idemo ja i supruga na IVF. Ja sam ga onda upitao dali mogu da dobijem neku Hormonsku terapiju radi poboljsanja vrednosti hormona. on je rekao da mozemo pokusati ako moje zdravstveno osigurnje prihvati da preuzme troskove tih lekova ili injekcija. Odgovor iz osiguranja je pozitivan. Odlucili smo da se Prijavimo i za IVF jer kaze da imam dovoljno spermatozoida za van telesnu.

Moje pitanje je dali moze hormonska terapija pomoci i sta je najbolje raditi u ovoj situaciji?lecenje ili Ivf?razgovor sa andrologom oko terapije tek sledi.

Izvinjavam se na iscrpnom postu i zahvaljujem na dobronamernim savetima. :wink:

_________________
verujem u uspeh


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 04, 2007 10:09 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Euro: tvoj slučaj mi otprilike liči na moj pa dozvoli da ti odgovorim kako sam ja prosao a usput da pokušam i da odgovorim na tvoje pitanje.

Ja sam do pre tri godine živeo u inostranstvu i tamo uradio 5 ili 6 spermograma i u svakom od njih je bilo spermatozoida. Vratim se u Srbijau , uradim spermogram posle jedno 2 meseca i rezultat je bio nemam ni jedan spermatozoid.
Nakon toga sam otišao kod urologa gde mi je on konstatovao varikokelu skoro 3 -ćeg stepena a usput dao uput da uradim hormonski status za : Prolaktin, Testosteron, FSH i LH.
Od svih njih jedino je prolaktin bio u granicama koje su kao kod tebe dakle duplo veći od gornjeg maksimuma.
E sada pre bilo čega( dakle operativnih zahvata koji su uradjeni ) išli smo na to da smanjimo taj prolaktin u normalne granice. Trebao sam piti Bromokriptin ( tablete za spuštanje prolaktina ) pa da uradim kontrolni spermogram za 15 dana.
Krenem da uzimam Bromokriptin onako kako mi je lekar prepisao terapiju i posle par dana počeo sam da haluciniram i dobio sam jak osip na preponama i testisi su mi se uvećali. Zbog svega toga prekidam samostalno sa terapijom jer vidim da stvari ne idu željenim tokom. Pročitam uputstvo za Bromokriptin i tamo lepo piše da on treba da se počne uzimati u malim dozama i da se doza postepeno povećava inače mogu da nastupe posledice ili kontraefekti koji su se pojavili kod mene. Prema dozi koju je moj urolog napisao tebao sam odmah da počnem sa dve tablete dnevno pa na kraju da smanjim na jednu. Posle toga saznajem da se Bromokriptin treba početi uzimati noću pred spavanje i ispoštovati ono što piše na papiru koji dolazi uz lek ( povećavati dozu postepeno do optimalnog dejstva koje se kontroliše tako što se treba kontrolisati hormonski status u ovom slučaju Prolaktina u toku terapije i dozu mu prilagodjavati rezultatima nalaza Prolaktina).
Iako sam prekinuo terapiju skoro na samom početku, uradio sam tada, ne znam ni sam koji spermogram po redu ( govorim za Srbiju ) i ovaj put su mi pronašli spermatozoide totanlno normalnog oblika i jasne citološke gradje ali ih je bilo malo ( svega 4 na preparatu koga su gledali ).

Posle toga odem kod urologa da mi kaže šta sada da se radi i on predlaže da kupim inekcije FSH hormona ( oko 250 - 300 evra ) i da vidi da li će to da da neki rezultat.
I to sam završio i isprimao te inekcije i uradio spermogram , rezultat je bio da nema spermatozoida ali sam dobio za mesec dana oko 13 - 14 kg.
Dakle ništa ni od ove terapije !

Zaboravio sam napomenuti na početku da sam čitavo vreme insistirao da uradim test na klamidiju ali on je govorio da nema potrebe i da je nemam sigurno :roll: !

Posle toga odlazim na operaciju te vene ( varikokele ) i usput mi rade biopsiju oba testisa. Operacija vene je uspela ali na biopsiji su pronašli da iz nekog razloga postoji opstrukcija spermatogeneze ili u prevodu ima nešto što prekida razvoj spermatozoida ali niko ne zna šta je to jer su u jednom testisu našli prvi stepen razvoja spermatozoida a u drugom ide do drugog stepena i takodje nema začepljenja kanala unutar testisa ili što bi rekli laički sa stanovišta testisa sve je OK ali nešto pravi problem i niko ne može da kaže šta bi to moglo biti !

I onda posle svih s.anja koja su me snašla onako usput privatno na kraju, odnosno poslednji put kada sam otišao do tog urologa zamolio sam ga kao i svaki put da mi da uput za testiranje na klamidiju i popustio je posle jedno pola sata moga dosadjivanja ( to je otprilike ako se sećam nakog dve godine lečenja kod njega ). ( tada još nisam ni znao da mi nije trebao uput jer se to plaća ).
Urade mi bris uretre i rezultat je da imam klamidiju :o , na šta sam bio blago rečeno popizd.. jer je to prva stvar po redu koju sam trebao uraditi odnosno prvo to mi je urolog trebao iskontrolisati.

Do tada su o tom urologu pričali da je najbolji, da je super , da je bog i ostalo što ide. Kasnije sam saznao da je ustvari on jedini koji se tim bavi u bolnici u kojoj sam operisan pa sam posle počeo da saznajem i neke druge stvari od njegovih kolega pa sam blago rečeno popiz.. !

Nisam više hteo ni da ga vidim ! Terapiju za lečenje klamidije sam uradio preko dertmatovenerologa i to je bilo uspešno , više je nemam !

Posle toga radim dodatnu hormonsku analizu koju je ovaj put uradio endokrinolog i pored onih hormona koje sam već više puta radio, na listu su dodati izmedju ostalih Kortizol ( hormon stresa ) i ACTH ( hormon koji reguliše ovaj prethodni da ostane u normali ).
Prolaktin je ponovo duplo veći !
Kortizol je takodje duplo veći !
ACTH je čini mi se 3 puta veći !

Da ne zaboravim u medjuvremenu mi se dogadja strašna tragedija u porodicu koja je došla kao šlag na sve ovo !

Endokrinolog me šalje na Magnetnu rezonancu hipofize i rezultati su OK. Zatim Magnetnu rezonancu gornjeg abdomena i tu je manje više sve OK ( ako ne račinam na dobroćudne tumore koji su nadjeni ).
Endokrinolog je zapravo bio uplašen vrednostima Kortizola i ACTH koju daje obično CA hipofize ili nadbubrežne žlezde ako se odbro sećam pa je na kraju zaključak da sam pod jako velikim stresom.

Pošto sam u medjuvremenu uradio još puno nekih stvari ne bih da te više zamaram jer nisu bitne trenutno, konačno se sve svelo na to da bih ponovo trebao da počnem uzimati Bromokriptin ( onaj gore pomenuti lek od kog zamalo nisam poludeo ) ali sa malom dozom i to prvu polovinu tablete da uzmem uveče pa onda postepeno da povećavam dozu dok ne dostignem dozu dve tablete dnevno.
Naravno, sa strahom počinjem uzimati ove tablete i hvala bogu nikakvih loših sporednih efekata ovaj put nemam iako terapiju uzimam skoro tri meseca i uskoro treba da uradim spermogram ( ovo pominjem čisto da ti kažem šta pogrešna terapija urologa može da uadi ).

Zašto sam ti sve ovo pisao ?

Pre svega da vidiš šta sve može čoveku da se desi i šta sve čovek može da očekuje od svega a posle svega.

Na kraju insistiram da odem i kod neuropsihijatra pa sam jedva namolio lekarnku opšte prakse da mi da uput, pošto je insistirala da mi on nije potreban ali popusti teška srca i dobio sam uput.
Odem kod neuropsihijatra i ispričam šta mi se dešavalo i šta mi se trenutno dešava i šta sam sve preživeo i šta preživljavam , posle čega je neuropsihijatar rekao sledeće :
Eto vidiš kolike gluposti prave lekari ( pretpostavljam da je mislio na lekare opšte prakse ) i da sam prvo trebao posetiti njega pa onda krenuti sa urologom i endokrinologom. Naravno po njemu potrebno je da oni uskladjuju lečenje medjusobno na osnovu rezultata svakog od njih. Trenutno pijem Bromazepan, lek koji kao eliminiše stres ! Čekam da uradim spermogram pa da vidim šta dalje.

Nisam se predao još jer postoje nove metode razvoja spermatozoida u spoljnjoj sredini pa sam spreman i na to !

Dozvoli da ti dam savet posle mog iskustva : Ako si u inostranstvu onda :

Prvo kontrola na : klamidiju, urealpazmu i mikoplazmu !
Ako su rezultati gore pomenutih bakterija negativni onda zaledi spermu pod OBAVEZNO !
Proveri da li imaš varikokelu !

I onda uzmi terapiju za obaranje Prolaktina !

E sada vezano za Prolaktin : Prolaktin svakako jeste hormon koji može ugroziti spermatogenezu ili spermogram, madjutim koliko sam ja pričao ( ne znam ni sam koliko lekara ) prolaktin ne može toliko loše da utiče na spermogram ako su mu vrednosti kao što su kod tebe ili mene. Dakle vrednosti koje bi mogle da naruše spermogram su valjda iznad trostruke vrednosti od one koja je odredjena kao normalna.
Bromokriptin ( lek koji obara prolaktin ) može da se pije godinama a da ne nanese štete organizmu. Ako ga budeš pio ( nije skup kod nas jedno pakovanje košta oko 250 din i ima 30 tableta od 2,5 mg. ) mora polako da se počinje i polako da se prestaje uzimati ako se prolaktin dovede u normalu.

Kod žena je dokazano da stres može da dovede do neplodnosti ali kod muškaraca na žalost još nije ali se pretpostavlja barem za sada .

Eto toliko od mene , nadam se da će ti ove informacije biti od pomoći !

Puno SREĆE ti želim i treba da budeš svestan da se spermogram sa brojke na kojoj si ti teško popravlja u normalu - na žalost ( ne kažem da nije nemoguće ali je veoma teško uraditi nešto pre svega zato što su razlozi muškog steriliteta još uvek dobro nepoznati .

Još jednom, želim ti svu sreću ovog sveta !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 04, 2007 10:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Još da dodam da bi trebao da uradiš pre svega možda još neki spermogram čisto da se vidi da li je tvoj spermogram stalno takav ili je možda uradjen kada si bio prehladjen ili imao neku upalu ili uzimao neke tablete koje pogoršavaju spermogram. Koliko sam čitao po netu da obična prehlada može da pogorša spermogram za narednih 6 meseci ! Znači na osnovu baš dva spermograma ako su uradjena u kratkom roku ne može se steći baš neka realna predstava stanja.

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 11, 2007 6:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 1:19 am
Postovi: 3
Hvala na iscrpnom odgovoru. Imao sam obaveze pa nisam odgovorio na tvoj post.
Meni je isto cudno vidis u srbiji mi nije nadjen ni jedan spermatozoid dok je ovde nadjeno. Uskoro imam razgovor sa andrologom pa cu mu izneti ove predloge. Sada sam jos vise siguran da je IVF prava stvar, i da bih kasnije mogao nastaviti sa lecenjem.
Jos jednom hvala na odgovoru i ja tebi isto zelim puno srece.

_________________
verujem u uspeh


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 11, 2007 8:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Dolazim u iskušenje da kupim mikroskop ! Najozbiljnije !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: visok FSH
PostPoslato: Čet Nov 15, 2007 10:40 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Nov 15, 2007 9:42 pm
Postovi: 1
Pozdrav svima!
MM i ja vec neko vreme pratimo vase postove, pa se evo i ukljucujemo u diskusiju. Mi smo jos uvek novajlije u problemu, naime MM je prvi spermogram radio tek pre dva meseca. Sa rezultatima je otisao regularno u KC kod Dr Otasa Durutovica, on je trazio da ponovi i rezultati su slicni samo sa detaljnijim informacijama. Navescu vam nekoliko najbitnijih stavki>volumen 1.2
ph 8.5
broj spermatozoida 2.45
pokretljivost posle 30 min
pokretnih 0.08 >0.25
pokretnih 0.08 >0.10
slabo pokretnih 0.12
nepokretnih 0.72
normalni oblici 0.39
patoloski oblici 0.61
leukociti 0.19
Ima jos puno stavki ali da bas sve ne prepisujem. Na kontroli koja mu je zakazana tek za mesec dana {a mi imamo rezultate u rukama mozete zamisliti kakva je agonija}, poslao ga je da privatno odradi hormone i opet zakazao za mesec dana. Tu je vec mm pokazao krajnje nestrpljenje na sta mu je DR naravno rekao ako hoces da se sve ubrza dodji u privatnu kliniku. I to bas ovde na zalost omrazenu Uro mediku, jer on tu radi paralelno. Danas je bio tamo, rezultati hormona su:
LH 4.6
FSH 28.9
prolaktin 140.0
testosteron 11.1
Nalaz> desni testis manji,tvrdje konzistencije,vol. oko 10 ml.Levi testis oko 15 ml, uredan palpatorni nalaz. U 8 godini zivota radjeno spustanje desnog testisa.
Dr smatra da testisi nisu dovoljno razvijeni desni gotovo da i nema funkciju i da je ta operacija u detinjstvu sigurno na to uticala. Ali mi naravno nemamo papire jer je radjena davne 1981 g u Zagrebu. Prepisao mu je Andriol{testosteron} 2 * 40 mg naredna dva meseca i vitamine E i C. Na kontrolu sa spermogramom za tri meseca.
Sada jasno nam je zasto mu je dao testosteron jer mu je na donjoj granici ali sta sa FSH? Povisen je vise nego duplo.
Od sutra treba da pocne sa terapijom ali citajuci vase komentare i savete za zamrzavanje sperme malo smo se zaplasili. Da li da trazimo jos neko misljenje?Znam da sam opsirna ali jedino kad citam vase price nesto mi je jasno i zato ako vam sve ovo nesto govori ili imate neka slicna iskustva pisite.
Hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu nismo radili, niko nam nije rekao. :-?
Toliko i ostajte zdravo :) !




[/i]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 16, 2007 12:47 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Evo da pokušam da dam odgovor onoliko koliko sam upućen u ovu problematiku iz ličnog iskustva od 3 god. borbe sa sterilitetom :

Prvo što hoću da vam kažem je: svaki iole normalan lekar ( urolog pogotovo ) bi trebao da vam kaže za mogućnost zamrzavanja sperme i ne vidim šta vas je strah po pitanju toga. Znači , svaka hormonska stimulacija ukoliko nije adekvatna može da uništi spermatogenezu pitanje je da li trajno ili samo privremeno ?

Kao prvo kod vašeg supruga desni testis nema odgovarajući volumen koji bi trebao biti oko 20 ml., a levi oko 16 ml. što je tu negde iz čega se jasno vidi da desni testis kod vašeg supruga ima duplo manji volumen od normalnog što verovatno znači da nije aktivan ili nije dovoljno aktivan u spermatogenezi.
Očigledno je problem u operaciji koju je vaš suprug radio još kao dete što se i reflektovalo na stanje desnog testisa i koliko sam primetio to je česta pojava kod ovog tipa operacije barem čitajući ovde ranije teme.
Onako mali volumen sperme takodje govori u prilog činjenici o problemu sa testisima odnosno sa desnim.

Kada pišete vrednosti hormonskog nalaza onda bi trebalo da pored napišete i njihove referentne vrednosti jer se one razlikuju u zavisnosti šta je korišćeno za njihovo utvrdjivanje, tako da lekar koji bi vam eventualno odgovorio mogao da ima jasnu sliku stanja.
Vi ste napisali da je FSH 28,9 ali niste napisali kolika je gornja referentna vrednost za njega pa pretpostavljam da je 15 ( jer ste posle u tekstu rekli duplo veća ). Ako je tako onda je očigledno da je FSH previsok i to je folikostimulirajući hormon odosno hormon koji direktno stimuliše spermatogenezu i naravno da nije dobro ako se nađe ispod ili iznad referentnih vrednosti i to direktno govori da postoji problem sa testisima odnosno sa njihovom funkcijom. Negde sam pročitao da ako vrednost FSH hormona dostigne duplo veću vrednost onda se uglavnom radi o ireverzibilnom procesu na testisima.

O testosteronu ne mogu ništa da kažem iako ste napisali da je vrednost 11.1, jer niste napisali granične vrednosti. Samo poredjenja radi kod mene su referentne vrednosti za testosteron 3-10 nmol/l !

Očigledno da vam lekar pokušava dodatno stimulisati spermatogenezu pa je odmah krenuo sa Andriolom.
Andriol je testosteron i koliko sam ja upućen trebalo bi polako da se povećava doza a posebna pažnja da se obrati prilikom završetka terapije jer ne sme da se prekine naglo uzimanje nego takodje postepeno u protivnom može da prekine spermatogenezu. O ovoj terapiju su pisali ranije na ovom forumu ljudi kojima se upravo desio taj problem odnosno prekid spermatogeneze i to baš zbog naglog prekida testosterona. Da li je prekid ostao privremenog karaktera to vam ne mogu reći jer se više nisu javljali na forumu a ni meni na pp. jer me to baš interesovalo.

Uglavnom, svako ko ima spermogram kakav ima vaš suprug bi trebao da zamrzne spermu pre korišćenja hormonske terapije.

Što se tiče bakterioloških analiza a pri tome mislim na klamidiju, mikoplasmu i ureaplasmu one su sastavni deo u ispitivanju razloga steriliteta ako pacijent ima problem sa spermogramom odnosno povećanim brojem mrtvih spermatozoida. Klamidja je bitna za oboje a ostale dve bakterije za ženu !

Pretpostavljam da nemate ove bakterije gledajući nalaz leukocita koji je kov vas 0,19 a i treba da bude ispod 1.

Eto toliko, valjda vam je nešto malo sada jasnije ! Pokušao sam pre svega da budem iskren i da podelim moja saznanja o ovom problemu.

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 25, 2007 12:43 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 1:19 am
Postovi: 3
E pa ovako da krenem. Bio sam kod androloga i dobio sledece medikamente:

Hormonske Injekcije: Serono Gonal f Pen Follitropinum alfa(r-FSH)
Jedna injekcija je za nedelju dana. Tri put nedeljno po 150ml.

http://www.fertilitylifelines.com/seron ... /index.jsp


za smanjenje hormona prolaktina: Dostinex 0,5mg Cabergolin
Jedna tableta po pola dva put nedeljno (ponedeljak i cetvrtak)

http://www.pfizer.ch/internet/de/home/p ... golin.html

Pitao sam ga za hlamidiju i on mi je rekao da je to vec testirano i da nemam. Supruga takodje nema. Od ponedeljka pocinjem sa terapijom sam i polovinom decembra opet radim kontrolu hormona pa cu videti rezultate. Nadam se najboljem.
Mladencici nemojte gubiti nadu i verujte u sebe i da ce buducnost biti bolja nego sadasnjost.
Svako dobro.

_________________
verujem u uspeh


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 25, 2007 1:20 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
To sam i ja primao ! Ne znam da li ti je lekar ili apotekar naglasio da se FSH inekcije moraju čuvati u frižideru inače dolazi do njihove razgradnje pa samim tim nema ni očekivanog delovanja.
Pošto sam ti pisao da sam krenuo drugi put da uzimam Bromokriptin ( za smanjenje prolaktina ) ove sedmice idem da radim spermogram pa da vidim ima li kakvih rezultata. U svakom slučaju javljam se posle testiranja !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Majestic-12 [Bot] i 39 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: