Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Peckanje u grudima
PostPoslato: Uto Nov 13, 2007 7:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 6:47 pm
Postovi: 3
20-tak dana imam cudno peckanje i neprijatan osecaj u grudima. Nekada peckanje osecam u ledjima. Isao sam kod kardiologa i 45-minutni EKG je bio u redu, kao i ultrazvuk srca. Pritisak mi je 130/90 a puls 70-80. Doktorka je postavila dijagnozu post-viral i rekla da bol moze biti kostano-misicnog porekla.

Nemam temperaturu, nisam malaksao, nemam problema sa disanjem, kada disem nema bolova, ne umaram se brzo. Nemam mucnine ni vrtoglavice. Kada se bavim nekom fizickom aktivnoscu (trcanje), bol se ne pojacava. Gojazan sam, ali ne puno (vise krupan :-) ). Imam 22 god.

Interesuje me sta moze biti izvor ovih bolova. Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 14, 2007 1:36 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Vas arterijski pritisak bas i nije mali. Obzirom na karakteristke bola/osecaja koji opisujete, najverovatnije nemate srcanu ishemiju. Ipak, mislim da bih sugerisao kolegama kardiolozima da Vam urade stres-test.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 14, 2007 8:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 6:47 pm
Postovi: 3
Hvala na brzom odgovoru.

Da li je stres-test isto sto i ergonomski test tj. test na pokretnoj traci?

Ako jeste u pitanju srcana ishemija, koji je postupak lecenja i da li je pravilna ishrana dovoljna?

Ako nije srcana ishemija, da li moze da postoji neki drugi uzrocnik? Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 14, 2007 9:22 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
BNije srcana ishemija, opusti se bre. A ako bi bila, ne - pravilna ishrana nije dovoljna: srcana ishemija je veoma ozbiljna stvar i ti je nemas. Srcana ishemija vidi se i na EKGu i na UZ srca. Dakle - ne panici bez razloga.

Bol moze biti nervno-misicnog porekla, odnosno odnositi se na eventualnu mialgiju ili neuralgiju (upalu medjurebarnih misica ili zivaca) ali zaista mi opis 'peckanje u grudima' ne govori mnogo. Tesko da imas neko srcano stanje koje bi promaklo na tako detaljnom EKGu i UZ srca, pritisak ti jeste nesto visi nego sto bi trebalo da bude.....

Krvnba slika i biohemija? Trigliceridi, holesterol, secer? Gvozdje? sedimentacija?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 14, 2007 10:40 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Postovani,

Kao sto sam i rekao, Vi najverovatnije nemate ishemiju. Naravno, ona se ne vidi uvek na EKG-u, niti se vidi na ultrazvuku, ponekad se otkriva Holter-EKG monitoringom, ponekad ergometrijom (to je stres-test, kao sto ste ispravno i rekli), ponekad tek farmaoloskim eho-stres testom, a ponekad tek SPECT stres testom.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 14, 2007 11:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 6:47 pm
Postovi: 3
Hvala vam obojici na pomoci.

Garfield je napisao:
Bol moze biti nervno-misicnog porekla, odnosno odnositi se na eventualnu mialgiju ili neuralgiju (upalu medjurebarnih misica ili zivaca) ali zaista mi opis 'peckanje u grudima' ne govori mnogo.

Da malo vise pojasnim. To peckanje je najcese u predelu grudne kosti, mada je nekada i samo levo od kosti, ili samo desno ili i levo i desno. Osecaj je negde izmedju peckanja i svraba. To traje po nekoliko sati, nekad duze, nekad krace bez obzira na to sta ja radim. Mene to ne boli, vise me nervira ta nelagodnost koju to prouzrokuje, jer i kad nema peckanja i dalje osecam tu neku nelagodnost.
Bol u ledjima je nekad slican peckanju u grudima, a nekad je kao stanje ukocenosti, mada to moze biti od sedenja, posto dosta vremena provodim u tom polozaju. (oko 6-8 sati dnevno, ne odjednom).
Garfield je napisao:
Krvnba slika i biohemija? Trigliceridi, holesterol, secer? Gvozdje? sedimentacija?

Idem u subotu da izvadim te nalaze.

Ne znam da li je znacajno ali; do pre par godina sam se aktivno bavio sportom, a o tada redje ali sam i dalje, recimo svaki drugi, treci dan radio neku fizicku aktivnost. I ishrana mi nije bila najkvalitetnija, ali sam to promenio.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 27, 2009 3:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jan 27, 2009 2:50 pm
Postovi: 1
Lokacija: Banja Luka, Republika Srpska
Izgleda da imam isti problem kao Kubanac, vec vise od 20 dana imam
peckanje u grudima, sa lijeve i desne strane. Ponekad to peckanje prelazi u lokalizovan bol. Jedno vrijeme me je boljelo samo jedno rebro sa desne strane. Bol se takodje manifestuje i u ledjima, ali samo u dijelovima oko
desne lopatice. Bio sam kod kardiologa i radio EKG i ultrazvuk, i sve je u redu. Takodje sam bio kod pulmologa, koji je rekao da je sve super,
radio sam snimak pluca i spirometriju. Kapacitet pluca je 5,6 litara i
svi pritisci su u redu. U krvnoj slici sam imao malo povisene leukocite, ali
to je zbog upale grla. Ali je ljekar rekao da imam malu hiperkalcijemiju
koja postoji po nasim standardima, ali ne po standardima sa zapada, jer su nasi stroziji. Ponekad imam osjecaj da ne mogu udahnuti dovoljno vazduha. Kao da mi se misici grudnog kosa ukrute i nedozvoljavaju kretanje grudnog kosa, samim tim i disanje. Onda sam disao pomijerajuci stomak, sto ponekad dovede do osjecaja nadutosti. Mislio sam da je uzrok
hrana, pa sam neke namirnice izbacio, kap npr. kafu koju sam pio 3 puta dnevno, a sad sam totalno stao, pa ponekad osjecam umor, sto je normalno. Isto kao i kod Kubanca, to peckanje pocne i traje par sati.
Mislio sam da imam los stav dok spavam, pa sam poceo spavati lezeci na ledjima, a inace spavam lezeci na stomaku, ali ni to ne pomaze.
Misljenje doktora je da je neuralgija ili mialgija. Kazu da ona dolazi od umora ili ponekad zbog nekog naglog pokreta. Ali ne mislim da je to zbog naglog pokreta. Osjecam bol i kada se isprsim. Od kada mi se ovo desava, smrsao sam 5 kg, imao sam 87, a sad imam 82 ! Inace imam 19 godina. Sto se tice fizicke aktivnosti, ja ne mogu reci da nisam aktivan.
Na raspustima po cijeli dan igram fudbala, i imam prosjecne fizicke sposobnosti. Puls mi je izmedju 70 i 80, a pritisak 120 sa 80, i znam da
sa srcem nemam problema. Jos da napomenem da nisam primao nikakvu terapiju, niti sam bilo sta mazao od krema.

Ovo i nije neki bol, ali je iritirajuci, a i izgubio sam volju zbog toga, zato molim nekog da mi kaze od doktora da mi kaze o cemu se radi, i da mi
da neku preporuku. Nasao sam par ljudi koji su imali isti problem, oni kazu da prodje za mjesec-dva, ali ja sam ipak sve vise zabrinut !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Peckanje u grudima
PostPoslato: Sub Jul 02, 2011 8:26 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 14, 2011 10:36 am
Postovi: 9
imam jedan problem od sinoc imam neki pritisak u grudima ali to je bas gore visoko iznad grudi siri se u levom ramenu i levu ruku to nije bol to je pritisak sinoc me je samo bolelo tu u grudi gore onako tupo duboko negde i prestalo,od jutros je prsutan samo taj pritisak koji je u predelu srca iza u ledja u ramenu i u grudima nekad imam i osecaj precenja iza grudi gore u predlu grla ma ni sama vse neznam sta je inace sam pre tri dana radila ekg i ultrazvuk srca i sve je bilo ok rengen pluca sam radila bilo je ok e sta bi sada ovo moglo biti ima li neko sa slicnim problemima inace imam 27 godina hvala vam unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Peckanje u grudima
PostPoslato: Čet Feb 20, 2014 4:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 12, 2006 7:37 pm
Postovi: 5
Lokacija: Beograd
Da li je neko nasao resenje ? Kubanac ili drdebcol ?

Posto isto ovo imam i ja , vec 3 meseca , nema pravila kad ce da zasvrbi zaboli ili da pecka , zaboli po sredini grudi , ili na ledjima ispod lopatica . Sve za srce radio i sve ok ,krvna slika perfeknta , pritisak odlican , ja tipujem da mi nesto sa ledjima nije u redu mozda zivac mozda neki misic . Cekam da mi dodje zakazno vreme kod neurologa i fizijatra . Eto ako neko zna sta je molio bi da mi kaze jer 3 meseca se bakcem i nista .Svi govore nije ti nista , istripovao si se . Umislio si da si bolestan .


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: larsfloris i 97 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: