Sergej je napisao:
Već godinama imam problema s čirem na dvanaestercu, mada mislim da ga doktori nikada pravilno nisu utvrdili. Obavio sam tri gastroskopije (uh!), potrosio mnogo lijekova, pa nista. Nekoliko puta godisnje uhvati me kriza.
Manifestuje se tako sto dodje do jakog povecanja kiseline koja samo sto mi na nos ne izbije
. Onda, jednog dana, iznenada, kada pojedem obrok, osjetim kako mi zeludac hranu ne probavlja. U gornjem dijelu osjetim kako mi hrana stoji kao kvrga. Nastanu bolovi i sve dok tu hranu ne povratim, nema pomoci. Poslije toga oko sedam dana moram da gladujem, da budem samo na caju i prepecencu, pa se stanje popravi. Poslije toga sam miran nekoliko mjeseci. Dok me opet ne uhvati.
Zakljucio sam da je moj problem u prevelikoj kiselini koja mi nagrize sluznicu. Kako da smanjim kiselinu?
Sergej,
I meni je pre vise meseci otkriven cir na 12-palacnom crevu, precnika 0.3 mm. Gastroskopija je uradjena u KBC „Bezanijska kosa“. Doktorka je konstatovala da je cir u povlacenju. Nisam bas bio siguran da li se cir na 12-palacnom crevu moze sam od sebe povuci (kozda i moze?), ali sam to pripisao vrsti ishrane koju sam dugo upraznjavao, a to je dorucak koji se sastojao od Frutine u koje sam dodavao 2 supene kasike mekinja. A onda sam procitao ovaj clanak
http://www.zalogaj.com/content/view/2235/64/
i pretpostavio da su mekinje zasluzne za povlacenje cira sa 12-palacnog creva.
Mozda i tebi moze da pomogne. Naravno u tome treba biti uporan.
I samo jos jedan mali detalj u vezi gastroskopije. Jednom sam radio na VMA, drugi put u KBC „Bezanijska kosa“. Na VMA dobijes lokalnu anesteziju u vidu pilule, a u KBC „Bezanijska kosa“ nisu davali nista
. Na moje pitanje, „Gde je pilula“?, samo su me zacudjeno pogledali. Insistirao sam da sam daju lokalnu anesteziju, pa su mi tek posle toga dali anestetik u vidu aerosola. Meni je ipak vise prijala pilula. Ne smem ni da pomislim kako je bilo ljudima kojima je pregled radjen bez anestezije. O tome sam mogao samo da zakljucim na osnovu njihovog izgleda lica. Tek toliko da znas.
Za smanjenje zeludacne kiseline, izbegavaj svez hleb i „kisela peciva“ (zu-zu, pogacice i sl.) jer kvasac pojacava lucenje kiseline, kao i pivo. Zamena: dvopek i kuvani djevrek. Takodje izbegavaj gazirana pica, alkohol, masnu hranu (jaja, svinjetina, itd.), paradajz, kisele krastavce, zacine, przeni luk, preradjevine, kafu, grozdje, kisele jabuke, zvake, bombone. Badem je dobar za uklanjanje kiseline, ali nemoj preterivati. Vise informacija ces pronaci u rubrici „nutricionizam“.
Nadam se da sam malo pomogao.
Pozdrav,
mr M.