Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 25, 2005 11:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 25, 2005 10:56 pm
Postovi: 26
Moj Boris, koji sada ima 11 meseci nije imao dugo grceve kao beba, ali mu je uglavnom pomagala toplina mog tela ili da ga lupkam po guzi dok lezi na stomaku. Tako bi prduckao kao lud. Sto se tice vakcine on nije imao nikakvih reakcija ni jedan put. Meni su rekli da kupim Eferalgan (sirup za bebe) i ako bas ima visoku temperaturu nocu da mu stavim Eferalgan cepice. Ja hvala bogu ( sto i tebi zelim) nisam imala potrebe za tim. Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 22, 2005 1:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 2:47 pm
Postovi: 26
Sve sami lekovi, kapi i slično. Užas. Ja sam izgleda imala sreće da rodim bebu u sred inflacije pa sam uspela čak i da je dojim bez dohrane (sve se može samo iziskuje puno truda i dobre volje), pa i da savladam grčeve bez sve te hemije.
Dakle, uzrok grčeva je vazduh koji beba guta dok se hrani (na ovaj ili onaj način) i jedini efikasam lek je da taj vazduh izbaci podrigivanjem. Ako vam se čini da u toku jela guta puno vazduha, prekinite hranjenje na trenutak, pa bebu na rame da podrigne i to ne jednom već bar dva tri puta. Kada završi sa obrokom, ponovo na rame... Ako vam ne podrigne u toku i posle hranjenja bar 3-5 puta mučiće je grčevi. Verujte da će vam se trud isplatiti ako ni zbog čega drugog, zato što vaše dete nećete već od prvih dana napuniti hemijom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Apr 22, 2005 3:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 10:13 pm
Postovi: 169
Lokacija: Beograd
Podrigivanje se podrazumevalo. Dva puta smo prekidali obrok zbog toga, i nosili se uspravno posle obroka da se "ispodrigujemo" :wink:
To sto se desava je normalno. Sazrevanje creva, pa sta je tu je. Neko ima srece da te grceve uopste ne oseti, a neke bebe padaju u nesvest od plakanja. Kako koga zadesi. Licno smatram da sam dobro prosla, ali znam mame cija su deca gubila na kilazi od silnog plakanja i nejela. A kad medicina vec omogucava da takvim slucajevima malo olaksas muke, bas i nije lako to ignorisati.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 23, 2005 8:59 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 2:47 pm
Postovi: 26
Ma ok, slažem se, ali pomisli samo na taj majušni osetljivi želudac, pa jetru, bubrege koji sve to treba da savladaju. Po meni je bolje malo zagrejati stomačić i na smenu ne spavati nago davati kapi i sl. Ima i blagih čajeva koji pomažu i ne sadrže nikakve konzervanse (svaki sirup, kapi i sl. čiji je rok trajanja duži od 2-3 meseca sigurno ima neki konzervans šta god da piše na kutiji).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: grcevi
PostPoslato: Pet Sep 22, 2006 6:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 22, 2006 5:46 pm
Postovi: 34
Lokacija: Budva
Moj bebac ima mesec i tri dana i tek su mu juce u toku dana poceli grcevi. Nije spavao ceo dan i noc. Danas su nastavili da ga muce ps mi je skroz neispavan i namucen. Ja sam mu do sad davala plantex caj, ali ni od kakve pomoci mu nije bio. Danas sam mu kupila neki milupa caj jer mi se cini da mi je josuvek mali za kapi i sirupe, ali ako se ovako nastavi moracu i ja da ih uzmem. Koje kapi biste mi preporucili?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 25, 2006 11:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 2:47 pm
Postovi: 26
Uzrok grčeva je vazduh koji beba guta dok se hrani (na ovaj ili onaj način) i jedini efikasam lek je da taj vazduh izbaci podrigivanjem. Ako vam se čini da u toku jela guta puno vazduha, prekinite hranjenje na trenutak, pa bebu na rame da podrigne i to ne jednom već bar dva tri puta. Kada završi sa obrokom, ponovo na rame... Ako vam ne podrigne u toku i posle hranjenja bar 3-5 puta mučiće je grčevi. Verujte da će vam se trud isplatiti ako ni zbog čega drugog, zato što vaše dete nećete već od prvih dana napuniti hemijom.

Preporučujem da mlako zagrejete pelenu peglom (malo, ne sme da opeče bebu) i da joj stavite na stomačić - suština je da joj nekako ugrejete stomačić dok ima grčeve, kao i da je umirite (uzmete, privijete sebi, tepate joj, nikako je nemojte ostavljati u krevecu da plače).

Naravno, bitno je da ste vi mirni dok dojite bebu i da joj ne "prenosite nervozu"

Plantex ne vredi, ja sam se u to uverila. Probajte sa "babskim" trikovima - 2-3 zrnca kima se dodaju u vodu koju ćete dati bebi, pa se, kada malo odstoje, izbace.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jul 09, 2007 2:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 09, 2007 2:14 pm
Postovi: 2
olivera70 je napisao:
Probajte sa "babskim" trikovima - 2-3 zrnca kima se dodaju u vodu koju ćete dati bebi, pa se, kada malo odstoje, izbace.


BIBILI-BI instant čaj za bebe (Galenika)

SASTAV
100 g proizvoda sadrži:
ekstrakt kima 1,82 g
ekstrakt komorača 2,73 g
glukoza do 100 g.

DEJSTVO
Delotvornost preparata bazira se na blagom spazmolitičkom (opuštanje glatkih mišića) i karminativnom (eliminacija nakupljenih gasova u crevima) dejstvu. Svojim dejstvom na nervne završetke n. vagusa smanjuje se tonus crevne muskulature i ublažuju njihove kontrakcije sa jedne strane, a sa druge potpomažu eliminaciju gasova. Oba ova efekta dovode do smanjenja distenzije (širenja) creva, a samim tim utiče se na broj i jačinu nadražaja koji dospevaju do CNS-a, čime se indirektno ostvaruje povoljan efekat u smislu smanjenja mogućnosti njihove neadekvatne prezentacije.

TERAPIJSKE INDIKACIJE
Čaj za bebe protiv grčeva u stomaku. Kim i komorač imaju posebno blagotvorno dejstvo, opuštaju mišiće creva i podstiču eliminaciju gasova iz digestivnog trakta.

Bibilibi se može koristiti vec od 2-3 nedelje po rođenju kada i nastaju prvi problemi.


Probacu ovo (dobijeno u paketu za negu bebe) i javljam rezultate.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jul 09, 2007 9:32 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
I ja sam potpuno zbunjena sa tim grcevima. Hranila sam bebu (stara 39 dana) prethodnih nedelju dana sa Nestle hranom i imala je tri puta dnevno obilnu stolicu, doduse jako neprijatnog mirisa, ali bih rekla da nije bilo grceva. Sad kad sam je ponovo vratila na moje mleko (kao i ranije kad je bila na mom mleku) ona ima i grceve i proliv. Prosto sam u dilemi sta da radim. Da li je moguce da joj moje mleko ne prija? Srce mi se cepa kad je vidim kako se zaceni od placa kad je boli tiba. Nesto toplo na stomacicu pomaze definitivno, kao i caj. Ja koristim caj od Divlje Mirodjije (ovde u Nemackoj se to zove Fenchel) koji sam i sama pila davno posle operacije creva. Babica mi je rekla da ce bebi pomoci ako i ja pijem taj caj. Sad pijemo zajedno caj. Kod mene dobro funkcionise, a kod nje za sad ne mogu da kazem. Mislim da ne moze da nadjaca probleme koje nastaju od mleka.
Nego, recite vi meni sta da radim sa ovom dilemom moje ili kupovno mleko?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 10, 2007 11:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jul 09, 2007 2:14 pm
Postovi: 2
Dea je napisao:
Nego, recite vi meni sta da radim sa ovom dilemom moje ili kupovno mleko?

Definitivno tvoje mleko.

Kada se beba hrani majčinim mlekom onda je stolica svetlija, vodenastija (nije proliv) i nije (preterano) neprijatnog mirisa.

Moguce da je problem u tvojoj ishrani.

”Ono što je tipično za pojavu grčeva kod beba jeste da se pravi uzrok u stvari ne zna, kao što se ne zna ni pravi lek za njihovo smirivanje.
Drugo, posle navršena dva ili tri meseca, grčevi nestaju isto tako naglo kao što su se i pojavili.
Pomoć lekara po pravilu nije neophodna, osim u slučaju da dođe do povraćanja ili proliva i ako primetite fizičko slabljenje bebe.

Uprkos svim nepoznanicama vezanim za grčeve kod beba, postoje neki opšteprihvaćeni stavovi, kao i saveti iskusnih lekara koji mogu pomoći zbunjenim i uplašenim roditeljima da savladaju ovo prvo iskušenje koje ih snađe po dolasku bebe u kuću.
Majčina ishrana nije jedini i direktni krivac za kolike jer grčeve imaju i bebe koje se hrane na bočicu, kao i one koje majke doje. Ako jede gotovu hranu, moguće je da je beba alergična na neki od sastojaka. Dete često može da bude alergično i na belančevine kravljeg mleka koje je i bez toga teško svarljivo i lako izaziva neke probleme kod bebe.

Ipak, činjenica je da bebe koje sisaju nešto manje pate od grčeva od veštački hranjenih. Ukoliko i one ipak imaju izražene grčeve, onda je za početak najbolje da majka iz svoje ishrane izbaci sve namirnice koje stvaraju gasove, ljutu i prezačinjenu hranu.
Majka može da pokuša da modifikuje svoju ishranu tako što će iz nje izbaciti sve namirnice koje mogu da budu odgovorne za alergiju i odmah će primetiti da li su se grčevi smanjili ili čak sasvim izgubili.

Takođe savetuje se majkama koje doje svoju decu da ne jedu beli luk, kelj, kupus, prokelj, pasulj, grašak, krastavac, karfiol, papriku, jaja, kukuruz, limun, narandže, grejp, čili papričice... Izbegavanje mlečnih i proizvoda od pšenice preporučuje se zato što su oni potencijalni alergeni.

Majke treba da izbegavaju i korišćenje laksativa, a za regulisanje stolice preporučuju se semenke lana.
Tu su i već provereni saveti iz bakine priručne apoteke, oni koji se s generacije na generaciju prenose u besanim noćima kada bebin plač razbija noćnu tišinu i nagoni suze na oči mlade majke. A to su čaj od kamilice za oboje i pripravak od korena đumbira za majku.”


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 11, 2007 3:42 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Pa ja zbog Kronove bolesti koju imam nista od ovog gore ni ne jedem (sem mleka). Nego kad ste gore vec naveli povracanje i proliv: Beba mi stalno bljucka tj. posle svakog obroka jedno tri puta bljucne. Neki put cak i pravo povrati, tj. izbaci verovatno sve sto je pojela. Da li je to alarmantno ili se dogadja i drugim bebama?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jul 16, 2007 12:16 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Da li je gore navedeni telefon "Halo za zdravu bebu": 32-37-357 jos uvek aktuelan? Dolazim ovih dana u BGD, pa za ne daj boze, da znam dal mogu tu da zovem....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 28, 2007 6:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 13, 2005 1:39 pm
Postovi: 23
Dea je napisao:
Da li je gore navedeni telefon "Halo za zdravu bebu": 32-37-357 jos uvek aktuelan? Dolazim ovih dana u BGD, pa za ne daj boze, da znam dal mogu tu da zovem....
http://www.halobeba.co.yu/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 28, 2007 6:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 13, 2005 1:39 pm
Postovi: 23
Dea je napisao:
I ja sam potpuno zbunjena sa tim grcevima. Hranila sam bebu (stara 39 dana) prethodnih nedelju dana sa Nestle hranom i imala je tri puta dnevno obilnu stolicu, doduse jako neprijatnog mirisa, ali bih rekla da nije bilo grceva. Sad kad sam je ponovo vratila na moje mleko (kao i ranije kad je bila na mom mleku) ona ima i grceve i proliv. Prosto sam u dilemi sta da radim. Da li je moguce da joj moje mleko ne prija? Srce mi se cepa kad je vidim kako se zaceni od placa kad je boli tiba. Nesto toplo na stomacicu pomaze definitivno, kao i caj. Ja koristim caj od Divlje Mirodjije (ovde u Nemackoj se to zove Fenchel) koji sam i sama pila davno posle operacije creva. Babica mi je rekla da ce bebi pomoci ako i ja pijem taj caj. Sad pijemo zajedno caj. Kod mene dobro funkcionise, a kod nje za sad ne mogu da kazem. Mislim da ne moze da nadjaca probleme koje nastaju od mleka.
Nego, recite vi meni sta da radim sa ovom dilemom moje ili kupovno mleko?
Tvoje mleko definitivno. Nosi je, radi vežbice. Priblići joj levi lakat desnom kolenu i obrnuto. Neskafa ti je dala isto dosta saveta. PImam ja jedan jako dobar tekst o grcevima, ako hoces da ti posaljem na mail, poduzi je nece stati ovde, izasao je u tri broja Mame pre dve godine.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jul 28, 2007 11:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Mozes da mi posaljes taj tekst u privatnoj poruci. Rekla bih da su se grcevi smirili, ima ih povremeno ali ne svaki dan.
U ovom trenutku vise se brinem sto je poceo ponovo da me boli stomak pa postoji mogucnost da me lekar vrati na cortikosteroidnu terapiju, jer mislim da u tom slucaju ne dolazi u obzir da i dalje bebi dajem moje mleko. To bi za mene bilo jako porazavajuce, s obzirom da se evo vec dva meseca borim da se ona hrani onako kako mislim a i svi kazu da je to najbolje (izmuzavam se svaka tri sata i dajem bebi da pije moje mleko). Zavidim majkama koje su lako uspostavile dojenje, ali boze moj....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 14, 2007 7:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Avg 25, 2007 6:48 pm
Postovi: 32
Lokacija: Sombor
Moja beba ima 4 nedelje i cini mi se da su joj poceli grcevi.
Naime, posle podoja u 3 sata pocinje plakanje, ali se ne grci nego se pruza, kao da se ispravlja, ne vuce nogice gore, nego ih ispravlja. Dojim je na svaka 3 sata, prilicno je velika 4,6 kg, ali sisa 15-tak minuta i uglavnom zadrema, pa i dok je drzimo da podrigne (drzimo je oko 15-tak minuta), ona spava i retko kad podrigne. Posle je stavimo ili na desnu stranu ili na stomacic.
Sutra cu joj dati malo vodice sa kimom, ako to pomogne, ako ne imamo espumisan kapi, samo me interesuje da li ih smem dati, od kad se smeju dati?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: