Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Koji lek za osteoporozu?
PostPoslato: Pon Jun 18, 2007 9:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm
Postovi: 32
Pretražio sam Forum, ali na nekoliko tema o osteporozi, ne pominju se lekovi koji se sada najviše savetuju. Problem je koji je ZAISTA najbezbedniji za sluznicu jednjaka (ili koji je potencijalno najopasniji), kao i da li možda ima nekih neželjenih dejstava o kojima se malo govori, zapravo, koji je naj(ne)preporučljiviji.

Dakle, Alendronat, Fosavans ili Bon Viva?

Alendronat od 10 mg, uzima se svakog jutra + uveče se žvaće Ideos (vit. D + Ca)

Fosavans sadrži Fosamax (=alendronat 70 mg) + vit D 2800 jedinica, ako se ne varam - u ovom slučaju se valjda ne koristi Ideos; uzima se jednom sedmično

Bon Viva, 150 mg, uzima se jednom mesečno.

Zanima me da li su ovi lekovi koji se uzimaju ređe od jednom dnevno neke "depo" varijante, ili su "obične" uvećane doze. Ako je ovo drugo u pitanju, da li je takav lek zaista bezbedniji u odnosu na onaj koji se uzima svakog dana po malo? Ne deluje logično ako se uzme u obzir da se jednim uzimanjem unese višestruko veća koncentracija...

Drugim rečima, da li ZAISTA postoji medicinsko opravdanje za preferenciju druga dva leka (i ako da, kog), s obzirom da njihova nabavka predstavlja značajan mesečni izdatak (mesečna doza oko 2800, odnosno 3400 din. naspram Alendronata koji se dobija na recept, a inače košta oko 200 dinara).

Hvala unapred! (pitanje se odnosi na moju majku)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 19, 2007 10:02 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Sad ce da me ubiju reumatolozi i ostali koji se bave osteoporozom:

Osteoporoza je samo jedno od mnogih prakticno fizioloskih stanja koja se koriste od strane farmaceutske industrije da se ljudi navedu na pomisao da im je bez lekova zivot nemoguc. Veceras je objavljeno da je Ginis dodelio nagradu-povelju jednom Japancu, zvanicno najstarijem muskarcu na zemljinoj kugli, koji ima 111 godina. On je za Kyushu ostrva. Na istom ostrvu zivi i najstarija zena na svetu, koja ima 114 godina. Na ostrvu ima jos mnogo stogodisnjaka. Niko od nih nije koristio navedene lekove u dobi kad su imali 80, 70, pa i 60 godina.

Osteoporoza se moze leciti, nadoknadna terapija je u redu ako vec imamo iskvarene navike u israni, ili nam je jednostavno takva nacionalna kuhinja, takav nam je zivotni stil... Medjutim, potpuno neopravdano je stavljati bilo koje lekove ispred obicnih namirnica bogatih kalcijumom (mleko, mlecni proizvodi...), fosforom i D vitaminom. Ukoliko se bas i mora, neka unos kalcijuma i D vitamina bude preko obicnih Ca tableta i AD kapi. Naravno - uz izlaganje suncu, ili kvarcovanje, sta je kome draze i dostupnije. Puno setanja, normalna kilaza, voce i povrce, riba u ishrani.

NIKADA ne ulazim u podforum o nutricionizmu, pa ovim pravim slucajan iskorak, jer je pitanje postavljeno u podforumu koji najcesce posecujem.

Napominjem da je ovo moj licni stav, mada ukoliko engleski nije problem, slicne stavove mozete videti i od drugih lekara:

http://skepdic.com/vitacon.html

Pozdrav!

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 20, 2007 11:55 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm
Postovi: 32
Hvala za mišljenje, ali da dam još nekoliko informacija:

1. Žena (66 god.) je imala uporne i jake bolove za koje se najpre sumnjalo da su reumatske prirode.

2. Inače se hrani prilično zdravo, mada gotovo da ne jede meso (ali) ni ribu, mleko tek u poslednje vreme uzima manje (zbog problema s masnoćama u krvi). Veći deo godine je u prirodi (na placu) i tada je fizički vrlo aktivna, a ne nedostaje joj ni sunca, da bi bila u deficitu s vitaminom D.

3. Osteoporoza (tj. osteopenija na samoj granici sa osteoporozom) ustanopvljena je osteodenzitometrijom.

E, sad, ja sam sklon da se složim sa sumnjama koje iznosite (i pre nego što ste ih izrekli), ali zar onda nije isto sa MNOGIM poremećajima? Ako bismo se vodili logikom da je nešto u nekim godinama normalno (tj. očekivano), ne bismo lečili ni hipertenziju koja se javi u višim godinama, ni povišene masnoće (koje takve mogu biti i u slučaju normalne ishrane), ni tromboze vena i ko zna šta sve ne još - molim - komplikacija starosti, tačka! Ionako se mora umreti! :lol: A složićete se da je (skoro) svako negde genetski "tanak" - ti Japanci možda najpre imaju bolje gene, žive možda u boljem podneblju, ali se, naravno, i hrane zdravije - jedu, koliko znam, dosta ribe, mada ovaj Japanac govori da je jeo mnogo povrća...

Tako da se, mislim, postavljaju samo sledeća pitanja:

1. Jesu li ovi lekovi zaista efikasni, tj. zaustavljaju li oni ZAISTA proces osteoporoze (kažu da deluju inhibicijom osteoblasta - ćelija koje prirodno razgrađuju kosti), i ako jesu:
2. Postoje li neka neželjena dejstva (dugoročno)?
3. Koji lek odabrati, ako se već opredeljujemo da uzimamo neki preparat?
Detalje vezane za ovo pitanje dao sam u prethodnom postu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 21, 2007 2:15 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Citiraj:
Ako bismo se vodili logikom da je nešto u nekim godinama normalno (tj. očekivano), ne bismo lečili ni hipertenziju koja se javi u višim godinama, ni povišene masnoće (koje takve mogu biti i u slučaju normalne ishrane), ni tromboze vena i ko zna šta sve ne još - molim - komplikacija starosti, tačka! Ionako se mora umreti!


Molim da me razumete, nisam mislio da se osteoporoza ne treba leciti, vec da se treba racionalno leciti i tretirati.

kazu da eskimi nemaju osteoporozu jer jedu maltene samo meso. Eto...

ne bih ulazio u dalje diskusje oko lekova, a jos manje bih komentarisao osteodenzitometriju, o kojoj cu reci samo da je preskupa metoda i da je potpuno besmislena... (o tome negde na nekom drugom mestu, drugom prilikom...)

Ukoliko se bas mora na druge lekove osim onih koje sam naveo, onda je AlfaD3 najbolji, ima najbolji odnos cost/benefit, a uz njega obican kalcijum u tabletama. Inace, ni jedan preparat ne zaustavlja osteoporozni proces, samo ga malo (ili nimalo) usporava...

PS. Osteoporoza ne boli!

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 21, 2007 10:21 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm
Postovi: 32
Da, znam da ne boli (tj. čitao sam), međutim - kažu drugi izvori (tj. lekari) - "izvedeno" - može. Znači, sam proces ne, ali posledice - bole. :-?

Bilo bi dragoceno (ne samo meni, tj. mojoj majci) da svoje stavove (o osteodenzitometriji npr.) ipak objasnite - masa lekara (kojima je to specijalnost) govori jedno, a Vi drugo. U Beogradu kupiše 11 osteodenzitometara za domove zdravlja! (Mafija ili...?) Inače, u Institutu za reumatologiju osteodenzitometrija je plaćena 1800 dinara.
Da se razumemo, ja lično sam sklon da verujem "disidentima", ali ne bez argumenata, baš kao što ni ovima drugima ne verujem tako lako... Nisam uzalud postavio ovo pitanje, jer je nekoliko lekara dalo slična, ali ipak različita mišljenja...

Ako se upustite u objašnjenje, ako bude na nekom drugom podforumu, molim, javite ovde, i hvala za vreme i trud!

Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 28, 2007 10:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 23, 2007 12:34 am
Postovi: 16
Lokacija: Novi Sad
Potrudicu se da odgovorim na Vase prvobitno pitanje vezano za sam LEK

Alendronat 10mg 1xdnevno jeste genericki preparat tj kopija Fosamax-a koji je prvi oralni bisfosfonat na nasem trzistu a i sire.
Svaki dan ga uzimati zaista jeste velika gnjavaza, plus svakodnevni unos Vit D i Ca koji su OBAVEZNI sastavni deo terapije osteoporoze.

Sto se tice podnosljivosti, ukoliko se uzima po uputstvu (ujutru po ustajanju..... bla bla... sa velikom kolicinom vode min 2-3 dl ISKLJUCIVO OBICNE VODE i ostajanje u uspravnom polozaju najmanje pola sata trebalo bi da su nezeljena dejstva svedena na minimum, ali je isto tako veoma tesko pridrzavati se tih uputstava iz dana u dan,
a i postavlja se pitanje sigurnosti i efikasnosti leka koji kosta 150 dinara.

Fosavance 70 mg je jedini lek na nasem trzistu koji je ujedinio Vit D i jedini je koji ima cvrste dokaze za PREVENCIJU PRELOMA I KICMENIH PRSLJENOVA I KUKA (Bonviva NE PREVENIRA PRELOME KUKA)

Uzima se jednom nedeljno i predstavlja realno najprihvatljiviju opciju vezano za komfor i cenu i kombinaciju sa vit D koji nije potrebno uzimati naknadno.

Bonviva 150 mg jednom mesecno - Dnevna doza je 2,5 mg a mesecna 150 mg znaci 60 dnevnih doza u jednoj mesecno - malo je nelogicno
a i mnogo je veca verovatnoca slabe podnosljivosti zbog tako visoke doze.
A kao veliki NEDOSTATAK - NE PREVENIRA PRELOME KUKA, sto je veoma bitno u celoj prici o osteoporozi.


Ne radi se o depo preparatima, vec se bazira na jednostavnoj matematici i metabolizmu osteoklasta.
Generacije osteoklasta se stvaraju svake 2 nedelje, znaci da je neophodno bar jednom nedeljno uzimati lek koji ce spreciti njihovo delovanje.
Potvrdjeno je da 70 mg ima isti efekat kao i 7x10 mg svakodnevno, sto se tice Fosamax-a i Fosavance-a, a kao sto sam rekao bonviva ima duplo vecu mesecnu dozu od predvidjene.

dakle... ukoliko mozete da si priustite taj izdatak, svakako bih Vam preporucio Fosavance (alendronat/holekalciferol) od 2700-2800 dinara i bez potrebe za ideosom (+ 600-700 din mesecno) pre svega zbog dokazane efikasnosti a onda zbog znatno nize cene u odnosu na bonvivu.
Alendronat ostaje kao mogucnost ukoliko je budzet presudan faktor.
Nadam se da sam Vam malo pojasnio situaciju.
pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 28, 2007 10:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 23, 2007 12:34 am
Postovi: 16
Lokacija: Novi Sad


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 28, 2007 11:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm
Postovi: 32
MNOGO HVALA! Za razložnost, strpljenje, razumevanje... pre svega, naravno i za informacije!...

Jedino bih pitao da li postoji neki podatak - preveniraju li prelome kuka BonViva/alendronat u kombinaciji sa Ideosom?

Uh, još jedno pitanje - treba li uz Fosavance uzimati kalcijum? Ako da, da li je onda bolje uzimati Fosamax (to je valjda samo alendronat 70 mg, bez vit. D) u kombinaciji sa Ideosom?

Pozdrav i sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 12, 2008 6:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 6:20 pm
Postovi: 1
U svakom slucaju, informacije su korisne i drugima.

Kupio sam majci lek Bonviva 150mg. 1 tableta mesecno i platio sam oko 3500 dinara. To je za jedan mesec, a treba valjda 6 meseci terapije.
Ipak odlucio sam se za Fosavance 70 mg, a to cu vec sutra da vidim da li mogu zameniti.

Pozz!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Feb 15, 2008 6:35 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 9:07 pm
Postovi: 1484
Lokacija: VMA
Sto se lekova tice, dobili ste detaljan odgovor.
Inace, osteoporoza se leci. Obzirom na poremecen odnos aktivnosti osteoblasta i osteoklasta, nedovoljno prisustvo D vitamina, negativne posledice faktora rizika koje su svakako godinama sve zastupljenije, hormonalni disbalans u menopauzi i postmenopauzi i td, neophodna je supstituciona terapija i sam unos Ca hranom nije dovoljan. zato se i koriste dopunske kolicine Ca i aktivne forme D vitamina. U tezim slucajevima se koriste i depo-preparati.
Ako uz pomenuto postoji i poremecaj funkcije paratireoidnih zlezda, onda je terapija nesto kompleksnija.
Osteoporoza ne boli ali bole meta kalcifikati u mekim tkivima a boli i kalkuloza urotrakta....boli i spontana fraktura - cega god...
Osteodenzitometrija je cesto korisna metoda i isto tako cesto daje vrlo diskutabilne rezultate...pa ko voli...

_________________
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 11, 2009 12:38 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm
Postovi: 32
Pre dve godine mojoj majci (sada ima 68 godina) je dijagnostikovana osteopenija (na granici sa osteoporozom), prosečan T-skor za L1-L4 bio je -2,4. Sada je -1,7! Dve godine je pila Alendronat (lek iz grupe bisfosfonata) ujutru, na prazan stomak (tako se piju ti lekovi, s punom čašom vode, posle se ne sme piti, jesti, sedeti i saginjati se pola sata, najmanje najbolje čitav sat), i Ideos uveče, uz povremene kontrole kalcijuma i fosfora u krvi (uvek OK) i urinu (uvek ispod donje referentne vrednosti).
Navodim ovo, i kopiram post u još neke teme u kojima se pominje osteoporoza, kao jedno iskustvo koje nekome može biti vredno mada ga možda ne bi trebalo generalizovati. Doktorka koja je propisala ovu terapiju sada je rekla (i sama malo iznenađena) da se Alendronat može obustaviti, uz zadržavanje Ideosa. Pozdrav!

JOŠ JEDNOM, VELIKO HVALA SVIMA NA DATIM MIŠLJENJIMA, TRUDU, STRPLJIVOSTI I VREMENU!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Koji lek za osteoporozu?
PostPoslato: Sre Dec 22, 2010 3:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 19, 2010 8:49 pm
Postovi: 2
Pozdrav,

Interesujem se za svoju baku, ona boluje od osteoporoze, i uzima vec 18 meseci Forteo pen, i kalcijum i D vitamin. medjutim njoj je sve gore, i teze joj da se krece.

Citala sam na vasim postovima, ljudi komentarisu da je izuzetno dobar Fosavance 70 mg, pa me interesuje da l da joj kupim taj lek, i ako joj kupim taj lek da l ovaj drugi da prestaje da uzima?

Molim za odgovor sto pre!
Puno hvala unapred

Livia


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Koji lek za osteoporozu?
PostPoslato: Pet Dec 24, 2010 10:53 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm
Postovi: 32
Ne znam šta je Forteo pen, a što se tiče Fosavansa kažu da je dobar, samo treba proveriti dali Fosamax ili Fosavance iamu već vit. D u sebi. Zaboravio sam već to.

Moram, kada ste se već javili, da navedem i ovo - nešto više od godinu dana posle završetka dvogodišnje terapije Alendronatom (mada je pila tokom prve godine i NoDol, tokom druge Geladrink, uz sve to i lekove, mada ne velike doze, za sniženje pritiska i holesterola), majka je umrla od leukemije. Možda krivac za to nije nijedan lek niti preparat, ali moje pitanje na ovom forumu je bilo i iz rezerve prema bisfosfonatima, jer oni utiču na deljenje ćelija u kosti. Koliko imaju uticaja na koštanu srž, ne znam, niti da li su mogli da budu okidač za leukemiju, ili čak njen uzročnik. Ne želim da bilo koga plaši, još jendom naglašavam da je ovo pojedinačni slučaj, ne znam da li postoje studije koje govore o tome, moji napori da saznam koliko su ovi lekovi bezbedni nisu pre tri godine urodili plodom. Govorilo se jedino o riziku za želudac i jednjak.

Pozdrav, sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Koji lek za osteoporozu?
PostPoslato: Pon Nov 14, 2011 11:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 10:43 am
Postovi: 63
Pozdrav svim učesnicima u temi osteoporoza!
Mene interesuje koliko često i koja tačno ispitivanja krvi i urina treba da pacijent uradi sam koji se leči od osteoporoze već 6 godina unošenjem alendronske kiseline, vitamina D i kalcijuma, pošto lekari na to uopšte nisu obraćali pažnju, već su samo davali različite terapije, a koštana masa se skromno povećavala tokom ovih 6 godina kontinuiranog lečenja?
Molila bih sve one koji nešto znaju o ovim ispitivanjima da mi odgovore.

_________________
Svako dobro!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: larsfloris i 99 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: