Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 101 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 27, 2007 6:38 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 8:45 pm
Postovi: 267
nisam pacijent dr pedje, niti znam kako se zove ni gde leci,
ne branim ga.

ali covek se dobrovoljno javlja na forum, i daje ti vec jednom svoje misljenje, i smatram da i to jednom treba ceniti. on nije okacen na civiluk da ceka kad ces se ti opet jeviti i opet pitati isto, ili traziti misljenje za nesto o cemu se do sad bar deset puta detaljno raspravilo.


uostalom za hormone si mogla i sama da malo prosurfujes po netu i da se informises, pa tek ako ti tada nije jasno da pitas. da si samo jednom ukucala na pretrazivac ovog foruma "hormoni" izasle bi ti vrednosti. cak sam i ja par puta ostavljala link,http://www.fertilityplus.org/faq/hormonelevels.html#female
pa da se ne bi mucila evo da ga opet postavim.

sto se tice zatrudnjivanja i steriliteta, posto imam veliko iskustvo sa tim,
savetovala bih ti da ovaj forum procitas od zadnje stranice do prve,
gde ces naci izuzetno dobre savete kako da se suocis sa svojim problemom, kako da probleme najbolje resis, a da te doktori ne zavlace, otimaju pare i trose dragoceno vreme.

evo ukratko, kod steriliteta, procedura je ovakva:
prvo se radi folikulometrija,
hormoni,
spermogram,
ciljani odnosi,
ciljani odnosi sa klomifenom,
iui 3 do 6 puta,
vantelesna.

isto bih ti savetovala da forum serbijancafe procitas od pocetka do kraja,
ima mnogo o iskustvima kod raznih lekara , a da bi stekla svoje misljenje i da bi se odlucila za najboljeg.


za to sto se ne vidi jajnik
ili ga nemas
ili je jako los uzv
ili doktorka nema pojma pa se uci na tebi.

posto si u jednom postu vec rekla da se na starom uzv vidi jajnik,
onda ocigledno je u pitanju drugo ili trece, a tebi je najbolje da odatle bezis sto dalje.

posebno bih ti skrenula paznju na slucaj ss cale, njima je doktorka obgyn detaljno rastumacila koji su propusti u njihovom lecenju, nasli su dobrog lekara-koji je hteo da radi po savetima obgyn i ostali trudni i nedavno su se porodili.

toliko od mene,
nemoj zameriti,
ovo je trebao admin da uradi, ali on ocigledno opet spava.

a tebi zelim uspeh sto pre.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 27, 2007 10:49 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm
Postovi: 103
nijenina,

da li si ti Pedjin advokat ili PR? Ne sviđa mi se tvoj način obraćanja meni, molim te nemoj više da mi se obraćaš.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 8:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 1:27 pm
Postovi: 21
Znači li to da je Pedja ipak DJ a ne Dr.?
Sada se mali Peđica bacio na vređanje ali dobro, kao što već rekoh počeo je da me uveseljava.
Pošto i dalje ne može da shvati suštinu moraću malo plastičnije da mu objasnim šta uporno pokušavam da kažem:
Svi znamo za statistiku o saobraćajnim nesrećama i broju poginulih i nastradalih. Dj Peđa bi verovatno došao do zaključka da je potrebno ugasti automobilsku industriju i ajmo svi lepo peške, vidite deco da se gine po putevima. Normalan čovek bi pooštrio kontrolu saobraćaja i uveo dodatne mere bezbednosti putnika.
To je poenta, dragi moj DJ.
No,ne reče ljudima gde radiš što potkrepljuje moju tvrdnju da NISI LEKAR.
Sad odoh da radim, pa možda nastavim malo kasnije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 10:03 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 1:27 pm
Postovi: 21
Vezano za dijalog Nijenine i Nikoline35 mislim da bi, ukoliko je ovo iole ozbiljan forum, trebalo da se zaista uključi admin i profiltrira ko i na koji način može da deli savete.
Pre svega, ovaj forum bi po meni trebalo da ima dva segmenta: jedan gde lekari daju svoja stručna mišljenja i drugi gde bi učesnici foruma razmenjivali svoja iskustva. I jedno i drugo treba da vode ka jednom zajedničkom cilju-posetu dobrom lekaru i rešavanje problema.
Ne vidim svrhu citiranja i prepisivanja članaka sa interneta prikazivanje toga kao saveta. Svaka osoba je slučaj za sebe i tako se treba i ponašati.
Forum treba pre svega da pruži podršku ljudima koji imaju problem, da im pokaže da i drugi imaju sličnih problema a ostalo treba da radi kvalifikovani lekar.
Zbog toga me posebno iritira predstavljanje nekoga na forumu kao doktora a da se ne zna ko zaista stoji iza toga. Svaka čast Dr. Ivici, čovek ostavlja svoje ime pa čak i telefon, pa ko želi može da ga kontaktira ili upozna.
Moja supruga trudnoću vodi privatno kod lekara u kojeg imamo poverenja a do kojeg smo došli po preporuci prijatelja a forum je tu da se čisto pročitaju neka druga iskustva.
Slažem se da ima lekara gulikoža ali baš zato treba forum da služi razmeni iskustava i po tom pitanju.
Toliko.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 12:11 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 2:04 pm
Postovi: 87
Lokacija: Beograd
Ne mogu a da se ne umešam u razgovor, tj prepucavanja na ovom topiku.
ne želim nikog da branim, ali mislim da je dr. Pedja ovde da bi nam pomogao, i to dobrovoljno, a ne da bi vodio neke razgovore u nedogled sa nekim ko verujem da nije nimalo stručan u ginekologiji.
Govorim prvo kao majka, i ako Bog da za 3 meseca će biti po drugi put majka. Ne želim da se sećam prvog porođaja, jer je to bilo grozno iskustvo, karličan porođaj, epiziotomija OGROMNA, itd, ali i pored groznog iskustva i indukcije od 12h non-stop( ko se porađao sa indukcijom zna kakvi su to bolovi), ni u jednom momentu mi nije palo na pamet da se porađam sa epiduralom. Ne radi se o novcu. Cene jesu visoke, ali ne porađam se svaki dan tako da bi se za to našlo.
Hoću da kažem da dr. Peđa sigurno nije hteo da kaže nešto protiv epidurala, ali je hteo da otvori oči budućim porodiljama i navede one negativne strane jer žene nisu baš upoznate sa drugom stranom. Ne treba ići samo tom logikom da tako ništa ne boli, treba misliti i o mogućim komplikacijama...
Što se tiče prisustva supruga na porođaju, o tome imam skroz pozitivno mišljenje, to takođe govorim iz iskustva. Suprug je tu da da moralnu podršku, i meni lično je to mnogo pomoglo. Kada krene porođaj on nije pored doktora i babice, nego pored porodiljine glave, tako da ne vidi puno toga. SAMO patnju svoje drage, što mislim da nije negativno, već nešto što i treba da vidi, i da zna.
Svaki čovek je za sebe, ali što se tiče mog supruga on želi ponovo da prisustvuje porođaju, i o rođenju prvog deteta priča i dan danas kao o najlepšem iskustvu, o nečemu što ne treba propustiti.

Pozdrav od trudnice koja nije za epidural....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 12:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 1:27 pm
Postovi: 21
Tačno je da nisam nimalo stručan u oblasti ginekologije i to otvoreno kažem. Poenta celog mog pisanija i "prepucavanja" sa Pedjom je u tome da i na forumima treba da se razgraniči ko je lekar a ko posmatrač.
Ja sa ginekologijom povezan samo tako što mi je supruga u drugom stanju i što se trudim da o tome saznam što više.
E tu se postavlja ključno pitanje: od koga to saznaješ? Zato sam i pokrenuo novu temu-Ko su zaista lekari na forumu.
Svi mi koji se pojavljujemo tek tako, da iznesemo svoje mišljenje, problem ili iskustvo ne možemo imati istu odgovornost kao neko ko se predstavlja da je lekar.
Da li ti znaš ili veruješ da je Pedja lekar?
Sasvim drugo pitanje je da li je neko za epidural ili ne. Ja imam svoje mišljenje, isto kao i ti i svi drugi, koje je zasnovano na razgovorima sa prijateljima i njihovim iskustvima sa epiduralom i prisustvovanju porođaju.
Moja sestra, recimo, ima troje dece i prva dva porođaja su bila bez epidurala a jedno sa, tako da njenom iskustvu mogu da verujem.
Ja poštujem tvoje mišljenje da nisi za epidural, ali ne mogu da prihvatim pozivanje na "hiljadugodišnju" tradiciju porađanja nekoga ko se predstavlja kao lekar.
To jednostavno nije u duhu nekoga ko se bavi bilo kojom vrstom nauke, a medicina za mene predstavlja jednu od vodećih naučnih disciplina.
Valjda je cilj da se smanji procenat slučajeva kakav je bio tvoj prvi porođaj jer i sama kažeš da ne želiš da ga se sećaš. Neko drugi, drugačijeg psihičkog sklopa bi se verovatno znatno teže odlučio na drugu trudnoću.
Ovde nije bitno da li će to biti epidural ili ne, cilj je da se žena što manje zlopati na porođaju a lekari su ti koji treba to da omoguće.
Želim ti još jednu zdravu i veselu bebicu i da ti ovaj porođaj ostane u daleko lepšem sećanju nego prethodni.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 2:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 2:04 pm
Postovi: 87
Lokacija: Beograd
Hvala na lepim željama. :D Najiskrenije i ja Vašoj supruzi želim lak porođaj i preslatku i zdravu bebicu1 :wink:
Što se tiče dr. Pedje, ja NE ZNAM ali VERUJEM da je on doktor jer sam dugo već član ovog foruma i isto tako dugo pratim njegov rad ( a on je ovde duže ), i na osnovu njegovih saveta, odgovora i predanosti forumu, rekla bih da JESTE doktor. Kada bi se više lekara javljalo na ovakvim forumima bilo bi dobro, ali nažalost nije tako.
Zato hvala doktoru Peđi na izdvojenom vremenu koje nama mnogo znači, a on nam ga poklanja bez ikakve nadoknade!!!! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 2:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 1:34 pm
Postovi: 108
Ako pazljivo procitate postove Dr Pedje,videcete da neko ko nije dr zaista ne bi mogao i znao da pise toliko opsirno i detaljno o tome!
Ne znam sto ste se uhvatili za to DJ ( da li je covek di-dzej ili Dr,mozda se preziva recimo Djordjevic pa se potpisuje kao PedjaDj,kakve to ima veze!!!)
Sto mu toliko uzimate za zlo tu "hiljadugodisnju tradiciju",imputirate kojekakve stale- covek je rekao jednostavno svoje misljenje,kao lekar i da pitate jos desetoro lekara sigurno cete dobiti razlicite odgovore o tome da li treba primenjivati UVEK epidural ili samo ponekad!
Ja takodje nisam lekar,sve moje drugarice koje su se poradjale uglavnom su koristile epidural i ja,sad kada razmisljam,bih takodje insistirala na epiduralu ,ne znam, mozda kad ( i ako) do toga dodje se i predomislim!
Verujem da kada neko ne preporucuje epidural bazira svoj stav na iskustvima iz prakse sopstvene ili prakse svojih kolega,ne vidim na osnovu cega bi drugo!
Meni takodje nije jasno zasto zenu klistiraju i briju pocev od najmanjih intervencija (tipa HSG) pa do porodjaja,moja drugarica se tri puta poradjala u Kanadi bez klistiranja i brijanja,eto tako to rade tamo..
Ja se lecim od steriliteta,zivu su me iseckali u N. Frontu,trazili mi hiljadu analiza za neke "rutinske" stvari,ne znam zasto se to kod nas radi tako,verovatno jako tesko ti lekari prihvataju nesto novo i jos uvek praktikuju oprobane varijante iz 1980-ih,ko ce ga znati!
Radili su mi embriotransfer u N. Frontu bez anestezije htela sam da umrem,bilo je jezivo,kateter je bio predugacak jer je moj grlic skracen zbog konizacije ali niko nije nasao za shodno da prouci sve SILNE papire koje sam im dostavila i da to vidi! Naravno,vantelesna nije uspela!
Hocu da kazem,hvala Bogu sto imam dovoljno pameti da se informisem o svemu sto me zanima,postujem lekarsku struku i svako ce mi dati neko svoje misljenje a JA cu odluciti sta cu uraditi!
Dakle,potpuno je u redu da se ne slazete sa misljenjem nekog lekara ili stavom o odredjenom pitanju,ali mislim da to ipak nije razlog da dovodite u pitanje necije obrazovanje i strucnost,na kraju krajeva dr. Pedja je napisao gde radi pa ako vas zanima da li je stvarno doktor ili ne ,mozete proveriti!
Veliki pozdrav i zelim vam sto manje gorcine!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 3:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 1:27 pm
Postovi: 21
Nema gorčine.
Hajde da se i ja malo pravim pametan pa da pokažem kako je lako surfovati internetom i postati stručan, sa razlikom što dostavljam ceo članak, zajedno sa imenom autora. Boldirani delovi predstavljaju suštinu onoga što pokušavam da kažem i što bi trebalo da bude cilj svakog lekara.

Prvi porođaj u epiduralnoj anesteziji na Akušerskom odeljenju u Zaječaru -
prikaz slučaja
Dragoslav Kalinović (1), Miroslav Cokić (2), Slobodan Žikić(1), Tatjana Penčić (2),
Nenad Urošević (2)
Zdravstveni centar Zaječar, (1) Ginekološko-akušerska služba, (2) Služba anestezilogije



Sažetak:
Savremenom porodiljstvu je svrha da postignemo bezbolni porođaj, pri čemu ne bi bio ugrožen život ni majke ni ploda. Regionalna (blok) anestezija i analgezija u akušerstvu na najbolji način ispunjavaju svoj cilj, to jest omogućavaju analgeziju majke, sa zanemarljivim uticajem na plod. Epiduralna anestezija i analgezija kao oblik regionalne anestezije sastoje se u aplikaciji lokalnog anestetika u epiduralni prostor i smatra se jednom od najboljih vrsta obezboljavanja u akušerstvu. Napominjemo da na našem odeljenju odluku da se pristupi ovoj intervenciji donose zajedno pacijent, dakle porodilja, akušer i anesteziolog. Nakon plasiranja epiduralnog katetera iz razgovora sa pacijentkinjom saznajemo da ona ne oseća bolove, već samo neki nejasan pritisak u donjem delu stomaka. Kada ginekološkim pregledom konstatujemo kompletnu dilataciju cervikalnog kanala, povećavamo infuziju Syntocinona, pravimo epiziotomiju i tražimo od porodilje da svojim naponima potpomogne ekspulziju ploda. Ubrzo nakon toga se rađa muško, doneseno novorođenče teško 3600g, dugo 56cm, koje je odmah zaplakalo. Epiduralna analgezija se ne sme shvatiti kao čudesna metoda za sve žene u porođaju. Zlatno pravilo u akušerskoj anesteziji glasi da, ako trudnica nema bolove, onda joj anelgezija nije ni potrebna. Međutim svako dobro akušersko odeljenje bi moralo da se služi različitim metodama obezboljavanja porođaja. Epiduralni blok je zbog toga na vrhu liste potreba takvog jednog odeljenja.
Ključne reči: epiduralna anestezija, bezbolni porođaj

Napomena: sažetak na engleskom jeziku
Note: summary in English

UVOD
Bol pri porođaju je jedna od najuobičajenijih patnji ljudskih bića.[1]. Na podatke o pokušajima ublažavanja bolova tokom porođaja nailazimo još u kineskim pisanim izvorima koji datiraju iz Srednjeg veka[2]. Međutim, uvođenje savremene anestezije u akušerstvu počinje tek 1847. godine, kada škotski akušer James Simpson uspešno koristi etar za ublažavanje porođajnih bolova. Pro- nalaskom lokalnih anestetika dolazi do njihove sporadične primene i u akušerstvu, ali oni veću popularnost dostižu tek polovinom dvadesetog veka. Regionalna analgezija-anestezija u akušerstvu se može upotrebiti za ublažavanje bolova tokom vaginalnog porođaja ili, pak, za operativno dovršavanje porođaja carskim rezom.[2].
Savremenom porodiljstvu je svrha da postignemo bezbolni porođaj, pri čemu ne bi bio ugrožen život ni majke ni ploda.[3]. Regionalna (blok) anestezija i analgezija u akušerstvu na najbolji način ispunjava svoj cilj, to jest omogućava analgeziju majke sa zanemarljivim uticajem na plod. Epiduralna anestezija i analgezija kao oblik regionalne anestezije sastoje se u aplikaciji lokalnog anestetika u epiduralni prostor i smatra se jednom od najboljih vrsta obezboljavanja u akušerstvu. Korišćenje epiduralnih katetera omogućava kontinuirano doziranje anestetika i samim tim produženo vreme delovanja. Pri korišćenju ove tehnike ne perforira se tvrda moždanica (dura), pa nema ni gubitka likvora, odnosno komplikacija u smislu postpunkcijske glavobolje. Kontinuirana epiduralna blokada daje optimalne uslove za izvođenje tzv. bezbolnog porođaja. Epiduralna analgezija u akušerstvu se izvodi u lumbalnoj regiji, najčešće između trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena. Za optimalan početak uzima se vreme uspostavljanja regularnih materičnih kontrakcija, a veličina dilatacije treba da iznosi 4-6 cm.[2]

PRIKAZ SLUČAJA
Glavna indikacija za epiduralnu analgeziju je bol. Pravi i stvarni bol može biti anticipiran od majke, koja je u velikom strahu, koja pamti veliki bol od prošlog porođaja ili misli da ima nizak prag boli.[1].
Trudnica S. B., rođena 1974. godine, dolazi u 6 i 30 ujutru, 16. 04. 2004. godine na akušersko odeljenje u Zaječaru sa terminskom trudnoćom i periodičnim slabim bolovima koji se javljaju na 15 minuta. Dilatacija cervikalnog kanala na prijemu je 3 cm, a konstatuju se uredni srčani tonovi ploda, što se potvrđuje i CTG aparatom. Iz anamneze saznajemo da je prvu menstruaciju dobila sa 17 godina, redovna je, javlja se na 28 dana i menstrualno krvarenje traje 4 dana. Ima jedan porođaj, 2002. godine, sa detetom telesne mase 3700 g, dužine 56cm i sa epiziotomijom. Taj prethodni porođaj joj je ostao u sećanju kao jedno veoma bolno iskustvo i zbog toga na prijemu deluje veoma uplašeno. Trudnoću je povremeno kontrolisala u Boljevcu, a lična i porodična anamneza su bez osobenosti. Karlične mere su joj 25, 28, 31 i 20 cm a obim trbuha 98 cm. Trudnicu upoznajemo sa našim mogućnostima da joj porođaj učinimo bezbolnim i sa prednostima i eventualnim nuspojavama koje pruža jedan takav zahvat, nakon čega ona daje i svoju pismenu saglasnost. Nakon standardne pripreme za porođaj, pozivamo i anesteziologa da se priključi timu. Napominjem da na našem odeljenju odluku da se pristupi ovoj intervenciji donose zajedno pacijent, dakle porodilja, akušer i anesteziolog. U 7.40 h pacijentkinji dajemo amp. Bensedin-a, intramuskularno. Srčani tonovi ploda na CTG aparatu su 146 u minuti. Nakon toga u 8.00 h dobija intravenski 2 ampule Buscopan-a sa 20 ml 5% Dexstrosae. Dilatacija cervikalnog kanala u 9.00 h je 4 cm a tonovi ploda uredni. Kontrakcije postaju češće i jače i u 9.25 časova ponovo dobija 2 amp. Buscopana intravenski sa 20 ml 5% Dexstrosae. Spazmolitici su naša standardna terapija u cilju pripreme grlića materice za predstojeću dilataciju, koja je već 5 cm u 10.00 h. U 11.00 časova uključujemo 5 i.j. Syntocinon-a u intravenskoj infuziji sa 500 ml 5% Dexstrosae, i to 12 kapi u minutu. Nakon toga, u 11.10 h anestezilog pristupa plasiranju epiduralnog katetera i mi u 11.55 h pravimo amniotomiju i konstatujemo da je plodova voda bistra. Na CTG aparatu kontinuirano pratimo srčanu akciju ploda, a porodilji dajemo da diše kiseonik.
Epiduralni prostor se proteže od velikog potiljačnog otvora (foramen occipitale magnum) do sakrokocigealnog ligamenta (lig. sacro-cocygealis). Normalno, u epiduralnom prostoru vlada negativan pritisak. Metod viseće kapi ili gubitka otpora koristi se u identifikaciji ovog prostora, smeštenog između tvrde moždane opne i periostiuma spinalnog kanala. Potrebno je, međutim, naglasiti da kod trudnica u epiduralnom prostoru ne mora da vlada negativan pritisak i da je zapremina ovog prostora često smanjena. Razlog je u prepunjenim venskim spletovima, koji čine deo kolateralnog puta između sistema gornje i donje šuplje vene, pri aortokavalnoj okluziji. Stoga je za istu visinu bloka kod trudnice potrebno dati manje lokalnog anestetika nego kod drugih pacijenata.(2).
Na CTG aparatu kod naše pacijentkinje uočavamo, povremeno, blagu deceleraciju srčanih tonova ploda u kontrakciji, što smatramo za fiziološku pojavu. Povremeno tokom pregleda joj sugeriramo da se napne kako bi svojom trbušnom muskulaturom potpomogla regularne kontrakcije materice. Tokom celog prvog porođajnog doba vodimo razgovor sa porodiljom, iz kojeg saznajemo da ona ne oseća bolove, već samo neki nejasan pritisak u donjem delu stomaka. U 12.45 časova konstatujemo ginekološkim pregledom kompletnu dilataciju cervikalnog kanala, povećavamo infuziju Syntocinona na 25 i više kapi u minutu, pravimo epiziotomiju i tražimo od porodilje da svojim naponima potpomogne ekspulziju ploda. U 12.50 h rađa se muško, doneseno novorođenče, teško 3600 g, dugo 56 cm, koje je odmah po rođenju zaplakalo. Na rođenju dobija Apgar 8 i odmah nakon klemovanja i presecanja pupčanika stavlja se majci na grudi u cilju uspostavljanja prvog kontakta majke sa detetom. Postporođajni tok protiče uredno, epiduralni kateter ostaje plasiran još par sati i povremeno se dodaje anestetik u cilju ublažavanja postporođajnih bolova porodilje. Sa akušerskog odeljenja se otpušta četvrtog dana nakon porođaja sa ranom od epiziotomije koja je zarasla per primam i involucijom uterusa od 6 cm ispod umbilikusa. Kontrola je zakazana za četiri nedelje.


ZAKLJUČAK
Jedan od ciljeva kojem teži savremeno akušerstvo jeste olakšavanje prirodnog toka porođaja, koji će, zahvaljujući ublažavanju porođajnih bolova, ostati majci u najlepšoj uspomeni. To se danas uspešno čini zahvaljujući razvoju anesteziologije i postojanju dovoljno obučenog akušerskog kadra za rad u porodilištima. Optimalne rezultate možemo očekivati samo ako postoji dobra saradnja između trudnice, akušera i anesteziologa.[2].
Velika prednost kontinuirane epiduralne blokade je u tome što jednostavnim dodavanjem medikamenta možemo obezbediti potpunu anesteziju za eventualno potrebno operativno dovršavanje porođaja carskim rezom [2]. Ovaj oblik anestezije ne dovodi do depresije disanja trudnice, a ni ploda. Ublažavanje porođajnih bolova majke ima blagotvoran uticaj na plod. Bolovi koji normalno prate porođaj, izazivaju kod majke faze pojačanog disanja i alkalozu, koja preko vazokonstrikcije remeti uterolplacentarnu cirkulaciju. Uvođenjem epiduralne analgezije ublažavaju se bolovi i tako istovremeno sprečavaju acidobazni poremećaji kod majke i ploda [2]. U SAD približno 60% žena ili 2,4 miliona svake godine bira epidural ili kombinaciju spinal-epidural za ublažavanje bolova tokom porođaja [6].
Komplikacije ovog metoda su insercija katetera u krvni sud, nehotična punkcija dure (postpunkcijska glavobolja), simpatička blokada (hipotenzija), neželjena subarahnoidalna injekcija (tzv. totalna spinalna anestezija) i nepotpuna, parcijalna blokada [2].
I na kraju, epiduralna analgezija se ne sme shvatiti kao čudesna metoda za sve žene pri porođaju. Zlatno pravilo u akušerskoj anesteziji glasi da, ako trudnica nema bolove, onda joj anelgezija nije ni potrebna. Međutim, svako dobro akušersko odeljenje bi moralo da se služi različitim metodama obezboljavanja porođaja. Epiduralni blok je zbog toga na vrhu liste potreba takvog jednog odeljenja [1].


LITERATURA
Prof dr. sci. Asim Kurjak & suradnici, Ginekologija i perinatologija, Naprijed, Zagreb, 1989.
Opstetricija, u redakciji Dušana S. Dinulovića, Beograd, 1996, str. 665-674.
Porodiljstvo, urednici B. Milošević, B. Rajhvajn, B. Berić, Medicinska knjiga, Beograd-Zagreb, 1987.
The New England Journal of Medicine, Regional Anesthesia and Analgesia for Labor and Delivery, Holger K. Eltzschig, M. D., Ellice S. Lieberman, M. D., Dr.P.H., and William R. Camann, M.D. Volume 348:319-332, January 23, 2003, Number 4.
Simpson W. The works of Sir J.Y. Simpson. Edinburgh, Scotland: Adam and Charles Black, 1871.
Hawkins JL, Beaty BR, Gibbs CP. Update on U.S. OB anesthesia practice. Anesthesiology 1999; 91:Suppl: A 1060-A 1060. abstract.

Naravno, autor govori i o mogućim komplikacijama ali u prvi plan stavlja nešto drugo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 4:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
nenad74 je napisao:
Savremenom porodiljstvu je svrha da postignemo bezbolni porođaj, pri čemu ne bi bio ugrožen život ni majke ni ploda. Regionalna (blok) anestezija i analgezija u akušerstvu na najbolji način ispunjavaju svoj cilj, to jest omogućavaju analgeziju majke, sa zanemarljivim uticajem na plod....
Napominjemo da na našem odeljenju odluku da se pristupi ovoj intervenciji donose zajedno pacijent, dakle porodilja, akušer i anesteziolog. Nakon plasiranja epiduralnog katetera iz razgovora sa pacijentkinjom saznajemo da ona ne oseća bolove, već samo neki nejasan pritisak u donjem delu stomaka.


Ovaj italik je moj i iz iskustva cu objasniti kako je sve na kraju zavrseno.
- razgovora pre toga je bilo i doktorica mi je rekla da postoji mogucnost bolova u kolenima neko vreme posle epidurala sto je bilo prihvatljivo.
-Ta doktorica nije bila tu kada sam se poradjala vec druga. Dala mi je epidural i nestala. Kada je babica primetila da ja osecam bol u potpunosti, vratila se i rekla :"ma seljancura se uplasila" i dodala jos u fazi otvaranja jos dve doze i opet nestala.
- Posle kratkog vremena, beba koja do tada ima sjajne nalaze, nagovestava probleme... slabi srcani ritam. Babica dize paniku i samo zbog toga (inace bi bio lak porodjaj) hitno me vode na carski rez.
- Beba je morala biti ozivljavana posle poroda
- Mene su jedva probudili posle 14h... ni dan danas ne znam sta se meni sve desavalo, ali sada naslucujem
- posle tri dana u sok sobi dobijam dijareju, povracanje i visoku temperaturu sedam dana
- na otpusti jedan akuser 9od dva prisutna) ne potpisuje otpusnu listu a ja ne mogu potom za lecenje kod neurologa dobiti ni istoriju bolesti niti naziv anestetika koji mi je dan.
- po otpustu krvarenje cetiri meseca, jaki bolovi u ledjima, Selters banja posle 8 meseci al bez uspeha... lezija nerva kod lumbalnog prsljena... lose i dan danas, a na porodjaj dosla zdrava, bez straha i puna energije kao visegodisnji sportski aktivna osoba.

Mnogi neurolozi su mi rekli koliko moze biti rizicna anestezija i u kojim slucajevima je opravdana... porodjaj nije u toj grupi.

I da ponovim jos jednom moj stav... Moze epiduralna ali ako pacijent nema kontraindikacije, a to niko ne pominje, ako su uslovi optimalni i ako je anesteziolog savrseno precizan... je milimetar dalje i ode sve...
Kod nas, po mom iskustvu, bas i nema mnogo takvih strucnjaka...
O cemu mi pricamo ovde? Moju prijateljicu su poradjali pod epiduralom a zena ima dvorogu matericu i carski je obavezan... jedva zivu glavu spasila. Nije pitanje epidural, za i protiv... pitanje je na kom nivou je nase zdravstvo i njegovi radnici. Za 14 godina lecenja sam shvatila da postoje u medicini doktori koji su stvarno angazovani, koji rade na sebi, koji se svaki dan edukuju i koji sa sjajnim znanjem moraju da se svaki dan bore sa losim uslovima i losom administracijom, ali takvih je malo i daj da ih bar ovde sacuvamo. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 7:50 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 10, 2006 1:27 pm
Postovi: 21
Pa to je to što nam treba- stalno usavršavanje. U svakoj oblasti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 3:13 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Drage dame,
Prošlog leta sprovedena je akcija nabavki klima za porodilišta u Beogradu, verovatno se deo auditorijuma seća akcije, novinskih članaka, TV emisija i zaista akcija je uspela.

Inicijator ove akcije bila je novinarka Maja, mislim da je urednica Beogradskih vesti u Blicu.
Ja sam nju zapamtio jer se zaplaka pred odlazak u porodilište, verovatno sluđeni raznim pričama tipa rekla-kazala, čuo sam za jedan slučaj itd. itd.
Maju sam ja porodio, bio joj je to prvi porođaj, zamislite bez periduralne anestezije, nije je bolelo, a zapamtila je da je bilo vruće!

Ponoviću moguće komplikacije peridurale (epiduralne) anestezije kao argument zašto treba biti selektivan u njenoj primeni!
Mrs_Parker je navela samo jednu od njih bradikardiju- usporavanje rada bebinog srca, što je nažalost lično doživela!

Instrumentalno završavanje porođaja je češće kod porođaja sa periduralnom analgezijom, recimo forcepsa 37%,
češći je carski rez.
Moguća je (retko) infekcija, absces na mestu uboda.
Bakterijski meningitis tj. upala moždanih opni 1:10000.
Povrede perifernih nerava 1:2600 porodilja.
Probijanje vena i stvaranje hematoma na mestu uboda.
Probijanje tvrde opne kičmenog stuba tzv. dure 10-16%!?.
Hipotenzija tj. nagli pad krvnog pritiska kod trudnice 18-29%. Postporođajno krvarenje 2 puta češće.
Patch sacralanalgesia tj. delimično uspešna-neuspešna anestezija se dešava u 6-30% porodilja.
Glavobolje 10-23%,
bol u leđima nakon porođaja 22-45%,
retencija mokraće.

Od strane bebe:
Loša rotacija glavice bebe usled opuštenosti mišića karlice 13%, usporavanje rada bebinog srca itd...
Napominjem da su podaci iz Američkog udruženja ginekologa.


Pozdrav Dr PeđaDj :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Šta se dešava u "Narodnom frontu" i u zemlji Srbij
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 11:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Poštovani doktore Peđa, poslednjih dana pratim Vašu prepisku sa izvesnim nadobudnim likovima i želela sam da Vam se zahvalim što i pored doživljene, ničim izazvane, neprijatnosti imate želju i volju da stručnim savetima pomognete ljudima na ovom forumu.
Hvala Vam


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 30, 2007 12:14 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 01, 2007 12:48 am
Postovi: 472
I ja isto nisam za epidural, ali lepo je što postoji takvo sredstvo, znači da se razumemo, nisam za zabranu epidurala ali ga ja ne bih koristila, lepo sam prošla prvi put bez a i ona igla u leđa me mnogo više plaši od samog porođaja.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 30, 2007 1:35 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Nemam vremena da citam sve odgovore na temu iz blica i komentara dr. Stanojevica oko neophodnom placanje porodjaja sa epiduralnom anestezijom, sto je sigurno odraz snage politickog i ekonomskog sistema u kome nas narod tamo zivi, a ne njegova licna odluka ili interest. Ja ga pamtim kao jednog od najboljeg hirurga sa kojma sam imala priliku da operise i od njega ucim, sjajan hirurg.

Moram reci da sam se ja porodila u epiduralu vaginalno i da bih ga preporucila svakoj porodilji. U bolnici u kojoj radim epiduralna anestezija je dostupna svakoj porodilji 24 sata ! pokrivena je zdrastvenim osiguranjem i nema korupcije, sto sigurno pomaze. Procenat zena koji se poradja u epiduralu jeste vise od 90 %, ne cuju se jauci iz soba a zene su odmorne za svoju bebu, radosne i ocevi su UVIJEK prisutni u porodjaju, i jos jedna osoba koju porodilja zeli...majka, sestra, kuma, prijateljica...postoji soba za porodicu, u kojoj cekaju ostali clanovi familije na radosnu vijest. Carski rezovi se rade u 95 % u spinalu ( ako su elektivni ) i u epiduralu, ako se porodjaj zakomplikuje...a vrijeme koje protekne od postavljanja indikacije za hitni carski rez do porodjaja bebe, gotovo nikad nije duzi od 10 minuta.

Sa takvim brojem epidurala dnevno, nasa grupa anesteziologa je nadprosjedno iskusna i veoma sposobna, i istina je da se komplikacije ponekad desavaju, ali ja se iskreno ne mogu sjeitti kad sam vidjela poslednju ozbiljnu komplikaciju carskog reza...kako kolega Pedja spomenu...neke...nikad nisam vidjela infekciju poslije epidurala, nikad hematom, nikad meningitis, ponekad i to vrlo rijetko neefikasan epidural, koji se ponovo radi da bi postao efikasan, vrlo rijetko glavobolju, nikad ostecenja kicme ili zivaca....ne znam sta se desava tamo, ali ja reginoalnu anesteziju, vrlo toplo svima preporucujem, kao sto sam je i sam imala na svoje zadovoljstvo.

Mi smo dokazale !!! mislim na porodilje da ONAJ BOL KOJI VAM RASTURA MOZAK, nije neophodan da biste voljeli svoju bebu ! nije neophodan da bi se razvila veza izmedju ceda i majke !

Od kada radim u zemlji Kanadi, primijetila sam da partneri koji su ukljuceni u porodjaj i steknu direktno iskustvo porodjaja sopstvenog djeteta i onog sto majka prolazi postaju mnogo njezniji, pazljiviji i mnogo vise vezani za svoju djecu i svoje partnerke. Prica oko opadanja seksualne zelje je sa svim duznim postovanjem profesoru...obican bullshit i ne treba se na nju osvrtati.

Regionalna anestezija se ovdje koristi vrlo cesto kod ginekoloskih operacija...kod pacijenata koji imaju kontraindikacije za opstu anesteziju, a jos trebaju operativni zahvat, jer je sigurnija i povezana sa manje kompliakcija, koristi se za postoperativno tretiranje bola...poslije opseznih onkoloskih operacija....uopste BOL iscrpljuje covjeka i produzava oporavak....da li bismo trebali da pustimo zenu koja umire od karcinoma grlica materice ili jajnika sa metastazama, da jauce od bola, ili da zaspi mirna u snu ?! da li bi trebalo da je prepustimo PRIRODNOM TOKU STVARI ??? onda bi lijecenje infertiliteta postalo jedna suvisna grana medicine, treba da pustimo one sto imaju upalu slijepog crijeva da im pukne, i da umru od sepse, jer to je prirodan tok stvari ?!...pa mi smo se toliko puta umijesali u prirodne tokove, mnogo puta, kad nije niti trebalo, tako da ostavljanje zene da se poradja u bolu, koji traje satima, a nekad i danima, smatram potpuno nehumanim i primitivnim.

Svako dobro svim diskutantnima i nadjite u sebi neku dobru misao i nesto ljubavi i poizvinjavajte se svi redom, jer ova zuc koja se prosipa na ovom topiku govori najvise o nama samima, o nasim zivotima, sumnjama, strahovima, sujetama, i nazalost nikome ne pomaze.

Dobro zdravlje.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 101 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 71 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: