Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Ah taj HELIKOBAKTER-(molim Dr Ivicu ili nekog za misljenje)
PostPoslato: Sub Mar 31, 2007 4:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 17, 2006 1:08 am
Postovi: 128
Ima dosta diskusija na temu Helikobakter Pylori ,ali mene interesuje sledece:Koliko treba vremena da se bakterija potpuno unisti (izleci),dali je "bolest uporna" i koja je verovatnoca ponovne infekcije.
NAIME:
Ova bakterija mi je otkrivena analizom krvi (pozitivna antitela IgG I IgA) jos u decembru 2005 godine.Posle terapije (dva antibiotika,tj helikocin(valda se tako zove.to su upakovane dve tabletice i pise da je za lecenje HP) i famotidin) jedno vreme bilo je ok.Posle jedno 3 meseca ponovo bol i nelagoda oko 5 cm iznad pupka i malo u levo.Opet testiranje i opet antitela na HP pozitivna.Dobro rekli su mi da antitela u krvi mogu ostati i 6-12 meseci od infekcijeSad je lekar promenio terapiju i dao mi amoksicilin,orvagil i controloc.Terapija 7 dana.Opet izvesno vreme "zatisje" sa bolovima.Onda sam u oktobru 2006 g. zbog malo jaceg bola abdomena i bola u predelu grudne kosti,zavrsio u bolnici 8 dana na gastroenterologiji.Radjena mi je EGD skopija i nalaz=uredan (pise u otpusnoj listi) a dg:dyspepsio gastrica.
Th:nexium 1 tableta uvece.I opet "zatisje"do nove godine.Pa ponovo tupa bol,nelagoda,.....povracao nisam nikad a testirao sam i nekoliko puta stolicu na okultno krvarenje i nalaz je uvek bio negativan.Tu sam opet vadio krv i atitela na HP opet su pozitivna.Sad sam dobio terapiju:controloc,amosicilin o klaritromicin-7 dana. U februaru ove godine radio sam gastrografiju.Nalaz:hypertrophia mucosae ventriculi et hypersecretio.Lekar mi je prepisao samo controloc 1 tabletu uvece.
Sad pre nedelju dana radio sam urea izdisajni test u KCS-institut za nuk.medicinu i rezultat testa ukazuje na prisustvo HP u zeludcu.Lekar kaze da opet idemo(treba da se javim sad u ponedeljak) sa klaritromicinom,amoksicilinom,controloc i orvagil.I to sad predlaze da th. traje 14 dana.

INACE: KSL je za ovih godinu i po uvek bila ok (HGB oko 150,Er oko 5.10,Le oko 6.0-7.0 kako kad,Thr oko 220,Se 3-5 kako kad).Biohemija (suk,hol,trig,ure,creat,trns,amy,alp,Fe u serumu, Buk,Bdir,) uvek u granicama normale.Jedino mi je AMY u urinu povecana i krece se oko 600-800 (referentno je do 450)a lekar kaze da je to posledica hronicnog gastritisa koji ja imam (ako nije nesto nedaj boze drugo) navodno zbog HP.
Radio sam nekoliko puta u ovih godinu i po dana UZ , i nalazi na organima gornjeg i donjeg abdomena uvek su bili B.O. ,jedino je bilo malo microcalculosa na bubrezima.
U toku trajanja bolesti bio sam depresivan pa sam po savetu lekara uzimao i xalol ili bensendin po potrebi.

Interesuje me ako neko moze da mi da komentar: zasto i pored silne terapije (i toliko puta) jos uvek mucim muku sa HP,tj dali mozda postoji neka delotvornija kombinacija lekova? I sta dalje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Apr 01, 2007 8:20 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 18, 2007 10:38 pm
Postovi: 61
Meni je pre par dana otkrivena ta bakterija.Dobila sam terapiju amoksicilin,controlc i fromilid.Kazu da je jaka i dobra terapija.Ja sam osetila na sebi kolko je jaka.Slomila me je:gorko u ustima,jos cesce povracanje nego sto je bilo,muka,ne mogu nista da jedem,ne mogu da spavam normalno...Da li si i ti imao slicne smetnje jer sam cula da se malo teze podnosi ta terapija?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: ponovoo HP
PostPoslato: Pon Apr 02, 2007 1:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 17, 2006 1:08 am
Postovi: 128
Terapija jeste jaka s obzirom da se uzim 1000 mg amoksicilina (verovatno ti je prepisao kao i meni 2x2) ,pa onda 500 mg klaritromicina (Fronilid ti je isto to-vidi sastav kapsule,ili ti pise ispod imena na kutiji) 2x1 i controloc 40 mg 2x1 1 sat pre jela (ako uzmes ceduljicu od kontroloka imas istiu ovu kombinaciju lekova za lecenje HP napisanu na ceduljici od controloca).To je meni sad opet prepisao lekar ali sad da uzimam terapiju 14 dana.

medjutim neki gastroenterolozi su misljenja da terapiju treba sprovesti 7 a neki da treba cak 14 dana do potpune eradikacije HP (ti sad budi pametan).A mesec dana po terapiji napraviti ponovnu kontrolu (najbolje urea izdisajni test ili sonda) na HP.
Ja tako drasticne simptome nemam.Kod mene je vise izrazena nelagoda i dispepsija nego bol,a sve je praćeno i malom ˝frkom˝tj panikom,no tu onda koristim xalol od 5 mg po potrebi.Ali eto zeza me ovaj HP vec skoro godinu i vise.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 25, 2007 1:59 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 25, 2007 1:20 am
Postovi: 3
Pozdrav svim helikobaktermucenicima!
Moj slucaj:pocetkom marta 2007. sam imao zgaravicu,bol u predelu zeluca,naduvenost... Dijagnoza-dispepsija.Lekar opste prakse mi prepise omeprol,ranisan i rupurut,koje sam pio mesec dana.Bilo mi je bolje dok sam pio te lekove,ali par dana posle prestanka terapije su mi se vratili svi simptomi.Posto su liste cekanja preduge,a tegobe su bile nepodnosljive,odem ja kod privatnika.Pregled(2000din) je zavrsio preporukom za gastroskopiju(6000din),kojoj nisam mogao odoleti,jer me je kiselina razbijala.Gastroskopijom mi je dijagnostikovan gastroduodenitis,tj hronicna upala zeluca i dvanaestopalacnog creva,uzrokovana prisustvom helikobakter pilori.Dobio sam tzv. trojnu terapiju u trjanju od 7 dana:Amoksicilin(2x500mg),Fromilid(Klaritromicin 2x500mg),i Controloc(1x ujutro).Terapija je zavrsila 3.5.2007.,tegobe su potpuno nestale,samo nekoliko stvari mi nije jasno.Od 20.5.2007. imam neke cudne grceve,na ivici bola sa desne strane stomaka,ispod rebara,a pojavljuju se i sa desne strane ledja,par santimetara iznad kuka.Takodje,sta god da radim fizicki(npr.kada kosim travu,nosim neki malo tezi teret),oticu mi prsti i saka,na mestima gde je kontakt bio najizrazeniji,i to traje oko 24 casa.Isto to mi se desava i na tabanima prilikom trcanja!? Ako neko moze da mi pomogne u vezi tih simptoma,molim da mi napise nesto,da mi da neki savet,ili preporuku,jer sam sve zivce izgubio nervirajuci se.Takodje, ako neko ima slicno iskustvo,tu sam,pa da razmenimo ova iritirajuca iskustva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 27, 2007 7:59 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 20, 2006 3:39 am
Postovi: 56
Ne mogu da verujem u ovo što čitam. Nikada mi do sada nije palo na pamet da mogu biti povezani simptomi koji na izgled nemaju nikakve zajedničke veze. Od kako imam C hepatitis, svaki problem vezujem za jetru, pa tako i bol u stomaku koji se povremeno javljao, osećaj nadutosti i sl. U početku je to bilo jednom godišnje, u panici bih radila analize za jetru, išla kod hepatologa, ali ništa nisu nalazili.
A onda su krenula gušenja..Od nadimanja stomaka, imam osećaj da mi se popne sve do dušnika, a kad udišem kao da ne udišem vazduh već neku gustu tvar U početku je bilo dovoljno da promenim "vazduh", tj ako gupšenje dobijem unutar prostorije izađem van i obratno, kasnije mi se dešavalo da ne prestaje, tako da sam dobijala napade panike, sve dok nisam nekako naučila da u trenutku gušenja opustim sve mišiće, naročito bešike i kad se umokrim, gušenje prestane Ti problemi, zajedno sa mnoštvom životnih, doneli su mi i fobije, sve vezano za ta gušenja i strah od bolesti i smrti. Da vas ne davim kakve sam sve dijagnoze donosila sama sebi, vrtela se u začaranom krugu, sve dok nisam otišla na UZ na kojem mi je lekar rejkao da zaboravim sve dijagnoze koje imam i krenem ispočetka. Tako je i bilo, ali sam i dalje akcenat stavljala na jetru, te mi čak postaviše ( pogrešnu na sreću) dijagnozu ciroze jetre i tek tada posetih dr Peruničića na Infektivnoj, koji je prvim dodirom rekao da je to helicobacter i prepisao mi Omeprol i aminocilin, što sam na svoju ruku pila cela 2 meseca, nakon čega su mi skočile transiminaze i pružile mi novu priliku za paniku Tek 3 meseca kasnije uradila sam test na helicobacter i analize su pokazale da mi je helicobacter plyori IgA At 7,87 jedinica, a IgG At 181,7.
Od Nove godine na ovamo, možda 3-4 dana nisam imala bolove, inače me urnisaše ti tupi bolovi i osećaj kao da imam loptu u stomaku. Na jednom od brojnih UZ rečeno mi je da sam toliko puna gasova da se pankreas i žuč uopšte ne vide,a na sve to ni vodu baš ne izbacujem kako treba. Nisam nikada povraćala, podnosim sve, stolica mi je normalna i uredna, jedino taj bol, osećaj zamora ( premda sam potpuno i prestala da se krećem) i gušenja. To gušenje je postalo učestalo da je nekada dovoljno da se sagnem i da počne. Osećam neki pritisak na grudima, kao da imam kamen na njima. Srce počne ubrzano da lupa, usta se osuše. Koliko god sada sve to preraslo u strahove, osećam da postoji i fizički uzrok,a sada ovde čitam da još neko ima isti problem. Počela sam da pijem rivotril, smtrajući da je sve to na nervnoj bazi, no čuvši koliko je opasan taj lek, odustala sam.
Da li neko može da mi opiše ako ima slična iskustva? Znam da je sada na redu poseta gastroenterologu, no ne mogu da se izborim sa ovim vremenom i gušenjem, te sam zatvorena u kući!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 6:01 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 20, 2006 3:39 am
Postovi: 56
Ne shvatam zašto se ljudi jednom pojave,a onda nestanu!? Treba razmeniti iskustva, strah dolazi od neobaveštenosti. Kada mi je lekar rekao da najverovatnije imam helicobacter, nisam pomišljala da zbog toga mogu imati bilo kakve tegobe, sem onih koje donosi čir, tako da nisam ni smatrala urgentnim da se testiram.
Kiki, identične bolove i ja ima, s' tim što su u početku bili "šetajući", bol se premeštao, čas ispod rebara, čas iznad, sada se fiksirao i sa jedne i sa druge strane , a dešavalo mi se da me boli i u predelu desnog bubrega. Što se tiče otoka, ja otičem cela, a na nožnim palčevima imam neko čudno strujanje, od kako pijem Helicocin. Na gastroskopiji još uvek nisam bila, a od svega mi najviše smetaju ova gušenja, za koja sem psihičkih postoji zasigurno i fizički razlog, a to bez bolničkog lečenja ne mogu utvrditi šta je.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 28, 2007 10:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 25, 2007 1:20 am
Postovi: 3
laradi,helikobakter je glavni uzrocnik cira,ali koliko ja znam,prvo se pojavi upala zeluca i(li) dvanaestopalacnog creva pre nego sto nastane cir.Konsultuj se sa gastroenterologom da li da se testiras,ili ne,ali ja mislim da je bolje testirati se,da bih covek znao na cemu je,i da bih sto pre krenuo sa terapijom za izlecenje.
Inace,i dalje imam isti grc ispod desnog poslednjeg rebra,i ispod bubrega sa desne strane ledja,povremeno.I vecinu vremena osecam nadutost i gasove.Ako mi se ne poboljsa,otici cu ovih dana na kontrolu,a mozda i na novu gastroskopiju ili UZ ako je potrebno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 1:12 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Samo da se javim, ne ignorisem ovaj thread, pratim i posto vidim da je sve najbitnije vec napisano, nemam sta da dodam.

Svima sve najbolje!

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 4:13 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 20, 2006 3:39 am
Postovi: 56
Imate, imate doktore, još kako! Kod mene lično stvar je u tome da mi treba samo nekoliko dana predaha! Nekoliko dana prestanka tegoba koje osećam od januara i nikako ne staju! Ni na kraj pameti mi nije bila povezanost paničnih napada i gušenja sa helicobacterom,a sada kad o tome razgovaram sa ljudima ispostavilo se da svi znaju za to! Pokazala se tačna tvrdnja lekara kod kojeg sam bila na UZ abdomena da ne treba da obratim pažnju isključivo na hronične bolesti koje imam, jer tegobe mogu biti vezane za nešto sasvim novo!
Pitanje glasi:
Da li sam pogrešila što sam započela terapiju Helicocinom pre gastroskopije? Da li da je prekinem?

Kiki
Ne znam koliko dugo imaš problem, ali čujem da je to uporna bakterija koja se često vraća, pa čak i kad napravi sve moguće probleme! Kontrole moraju biti stalne! Poslednji put kada sam bila na UZ rečeno mi je da mi se "jetra nalazi u nekoj izmaglici, kao da je pod jakom upalom", dok zapravo izgleda nije bila uopšte u pitanju jetra već dvanaestopalačno! Molim te, ako mi možeš odgovoriti da li si samo imao osećaj nadutosti ili si bio i naduven?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 4:14 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 20, 2006 3:39 am
Postovi: 56
Imate, imate doktore, još kako! Kod mene lično stvar je u tome da mi treba samo nekoliko dana predaha! Nekoliko dana prestanka tegoba koje osećam od januara i nikako ne staju! Ni na kraj pameti mi nije bila povezanost paničnih napada i gušenja sa helicobacterom,a sada kad o tome razgovaram sa ljudima ispostavilo se da svi znaju za to! Pokazala se tačna tvrdnja lekara kod kojeg sam bila na UZ abdomena da ne treba da obratim pažnju isključivo na hronične bolesti koje imam, jer tegobe mogu biti vezane za nešto sasvim novo!
Pitanje glasi:
Da li sam pogrešila što sam započela terapiju Helicocinom pre gastroskopije? Da li da je prekinem?

Kiki
Ne znam koliko dugo imaš problem, ali čujem da je to uporna bakterija koja se često vraća, pa čak i kad napravi sve moguće probleme! Kontrole moraju biti stalne! Poslednji put kada sam bila na UZ rečeno mi je da mi se "jetra nalazi u nekoj izmaglici, kao da je pod jakom upalom", dok zapravo izgleda nije bila uopšte u pitanju jetra već dvanaestopalačno! Molim te, ako mi možeš odgovoriti da li si samo imao osećaj nadutosti ili si bio i naduven?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 4:32 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Naslepo data eradikaciona terapija nije strasna, ne smatra se profesionalnom greskom, pa Vam nece skoditi.

Sve najbolje!

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: HBP
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 9:02 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 17, 2006 1:08 am
Postovi: 128
KIKI 33
uradi UZ abdomena (pankreas i jetru) i lab analize:KSL (pogotovoWBC),Se,Transaminaze,amylaze u serumu i urinu,lipazu i pankreasnu amylazu

Sto se tice kontrole efikasnosti terapije na HBP , u KCS na institutu nuklearne medicine rade :Urea izdisajni test koji je merodavan kao i biopsija(sonda) ,za razliku od antitelakoja duze ostaju u krvi.

Sto se tice terapije ima raznoraznih misljenja doktora,osnovna je kombinacija dva antibiotika i neutralizatir gastr.kiseline u trajanju od 7 dana,mada nije lose uzimati th.14 dana,a ima i th sa tri antibiotika +controloc 14 dana.
Meni je pomogla cetvorostruka terapija koju mi je preporucio Dr grgov Sasa a to je (S obzirom na to da je već lečena H. pylori infekcija (moj prvi tekst)bolje bi bilo sada ordinirati četvorostruku terapiju:
Controloc tbl 40 mg 2x1.,
Amracyn 500 mg caps 4x1. na 6h,
Orvagil tbl 250 mg 3x2.
i Lesux tbl 4x1.
Sva 4 leka uzimati zajedno 10 dana, uz Probiotik caps 1x1. dnevno, Najmanje mesec dana nakon završetka terapije uraditi izdisajni test ili endoskopiju sa biopsijama na H. pylori.
Ova terapija u preko 90% slučajeva dovodi do izlečenja H. pylori infekcije.


Hp infekcija moze nekad biti uporna,ali solidan tekst o HP infekciji,lecenje itd ......napisao je Dr Grgov Sasa pa pogledajte na www.bebefarm.co.yu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: HPB@
PostPoslato: Uto Maj 29, 2007 9:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 17, 2006 1:08 am
Postovi: 128
No, a savetovali su mi da uzmem i NONI sok ,i HERBA VIVA propolis,Gastroherbal preventivno,.....i to sam isprobao,s obzirom da je sve na biljnoj bazi nebi trebalo da naskodi,bio sam u Vrnjackoj banji i pio po savetu lekara onu vodu za cirase
Kazem sada sam u fazi"primirja" od ranije opisanih simtomoma a dokle ce trajati videcemo.Trenutno jos uvek preventivno uzimam samo controloc 40 -ujutru i ponekad xalol po potrebi i vodim smireniji zivot,klopam 5-6 puta dnevno ali manji obroci,sva gazirana kofeinska pica,kafu,.....smanjio sam na najmanju mogucu meru ili vrlo retko pijem,pijem vrnci vodu poneko pivo ,cigarete smanjio na paklicu nedeljno

Trebalo bi da ponovim urea izdisajni test ali trenutno u KCS nemaju reagense pa sam na listi cekanja ,a neznam ko jos radi taj test.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 30, 2007 1:15 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 25, 2007 1:20 am
Postovi: 3
Hvala svima na savetima,zajedno smo jaci!
Iaradi,bio sam naduven,tacnije pun gasova kojih nisam mogao da se resim normalno.Ovih dana,opet imam malih problema sa gasovima,ali ni 20% kao pre.
HJV,juce me je pregledao drugar koji je lekar opste prakse,uradio je tzv.Marfijev test(ako se ne varam)i preporucio mi je UZ abdomena,posto mi je zuc osetljiva na dodir.Tako da cu ga verovatno i uraditi ovih dana.
Veliki pozdrav za dr Ivicu! Hvala vam sto ste uz nas.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Maj 31, 2007 4:31 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 20, 2006 3:39 am
Postovi: 56
Pozdrav "Helicocainci" :D :lol:
Da vam predam raport sa moje prve, a nadam se i poslednje gastroskopije :( Ovo je blago rečeno "strašno"! Em je nelagodno, em moraš da platiš da te muče! Otišla sam u "eminentnu" kliniku gde je pregled 9000 din. i logično se nadala da ću dobiti bar lokalnu anesteziju, no ništa od toga!
Doktoru je u najmanju ruku bilo veoma čudno što ja nemam nikakve simptome upale želudca, za koju kaže da je velika, da mi je želudac kao otvorena rana, a ja čak ni gorušicu nemam. Sem ovih tupih i upornih bolova, ništa drugo! Gušenja i napadi panike, po njegovom i nisu baš usko povezani sa helicobacterom (?), već "idu iz glave". Znam i ja za psihu, ali zašto mi se to dešava kad osećam nadutost, češće nego inače i to bez greške!
No, da ne razvlačim priču, evo nalaza za one koji ih razumevaju i terapije koju mi je prepisao,a koja košta novih 1500 din.
Anamneza:
U digistalnom delu jednjaka znaci ezofagitisa gr.I/II. Postoji Hiatus hernia sa reflusom želudačnog sadržaja. Nabori korpusa su grubi hiperemični. U prepiločnoj regiji postoji hiperemija. Bulbus grubljih hiperemičnih nabora. Do D3 nalaz uredan.
Nalaz
Dg. gastyritis chr. Heliko poz. Hiatus haernia. Reflux oesophagitis gr. I/II
Terapija
Nexium tab. 40 mg svako jutro jedna tableta u toku 15 dana , a zatim narednih 20 dana po 20mg
Amoxisicilin caps. 500mg 3x1 tabl. u toku dana
Fromilid caps. 250 mg 2x1 u toku 10 dana
Dijetetski režim ishrane itd. itd.

Šta kažete na ovo? Još mi je rekao da odem kod neuropsihijatra koji će mi prepisati xalol ili sl. obzirom na C hepatitis.
Za dr Ivicu mada može odgovoriti i neko drugi ko zna!?
Gastroenterolog nakon mog "priznanja" za C hepatitis uz pogled na sveže rezultate krvi koji su apsolutno u redu svi do jednoga u granicama referentnih vrednosti, no on je obratio pažnju na gvožđe "koje pokazuje koliko dugo je jetra opterećena virusom":
ref.vredn. je 10,7-32,2za žene a meni je 28,1 što je po njemu jako visok rezultat?!
Oduvek sam mislila da treba imati VIŠE gvožđa, umesto da nedostaje!?
Jedno mahanje iz Beograda!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 45 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: