Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Želudac..ima li mesta zabrinutosti?
PostPoslato: Sub Maj 05, 2007 12:36 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 04, 2007 11:41 pm
Postovi: 8
Lokacija: Pancevo
Novembra 2005 godine počeo sam da osećam peckanje u predelu želutca i odlučio da se obratim lekaru. Iako imam 22 godine (tada 20) i moji simptomi nisu bili krajnje dramatični, već je to bilo prosto pečenje u želudcu koje mi je smetalo u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, lekari su se odlučili za, po meni, krajnje invazivan metod u dijagnostikovanju. U najkraćem mogućem roku su mi zakazali gastroskopiju, testirali na helicobacter i na čini mi se hepatitis (!??!?!?!) i dijagnostikovali sledeće: blaga hiatus hernia i refluks jednjaka (nisam 100% siguran ka je bio jednjak u pitanju). Zatim su mi lekari rekli da to nije ništa, nisu mi prepisali nikakve lekove. Rekli su, ako me bude mučilo da posisam po neki Gelusil Lac ili umem Ranisan, da malo smanjim masno, začinjeno, alkohol, kafu (koju inače nisam ni pio), gazirano, da ne jedem posle 18h.
Ja sam se pridržavao toga i nakon nekoliko meseci mi je problem nestao. Međutim, ponovo sam počeo da jedem normalno (možda i malo više nego normalno) i problem se vratio.

U poslednje vreme (poslednjih 2-3 meseca), baš osećam kako se kiselina vraća iz želutca na gore, pogotovo uveče. Problem mi i dalje rešava Gelusil Lac, posisam jedan i sve je OK. Problem je što ga koristim gotovo svakodnevno i to me brine.

Na forumu sam pročitao još neke mere koji bih mogao da preduzmemČ spavanje na uzvišenom, ne ležati nakon obroka, izbegavati hranu koja se dugo zadržava u želutcu i onu koja utiče na pojačano lučenje kiseline.

Zanima me da li bi trebalo da budem zabrinut? Šta bi ste mi vi preporučili da uradim? Da li mogu iz ovoga nastati neke ozbiljne, trajne i drastične posledice?

Unapred zahvalan!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 05, 2007 12:48 pm 
Korisnikov avatar OffLine Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 9:59 pm
Postovi: 1910
Hiatalnu herniu ima veliki broj ljudi i uspesno se nose sa simptomima koje ste vi naveli.Na zalost,ova bolest se medikamentoznom terapijom ne moze izleciti a ona je uzrok vasih tegoba.
Ono sto moze da se desi usled tih stalnih vracanje kiseline iz zeluca u jednjak je nastanaka ostecenje sluzokoze jednjaka u kome se normalno ne nalazi zeludacna kiselina.Takodje,ukoliko ta kiselina stize do usta,moze da nastane ostecenje zubne gledji.Jednostavno,kiselina nagriza sva mesta do kojih dolazi.
U ovoj bolesti najvaznija vam je prevencija bas tim merama koje ste vi sprovodili,znaci da ne dodje do vracanje kiseline.
Sa time cete morati da se nosite dozivotno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 06, 2007 12:10 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Postovi: 1224
GERB (gastro-esoofagealno-refluksna bolest) koja nastaje zbog stalnog vracanja kiseline iz zeluca i njenih para u jednjak moze dovesti do trajnog ostecenja jednjaka, ulceracija i ukoliko se ne tretira a godinama traje - pogodnog tla za nastanak karcinoma jednjaka. KAo sto je Amfibija rekla, moraju se preduzeti sve mere za sprecavanje vracanja kiseline iz zeluca u jednjak. Ako si nabacio nesto kilograma viska - obavezno na dijetu, jer povecana tezina utice na herniju i pojacava ovaj problem. Prestani da pijes Gelusil lack svaki dan, jer time samo pojacavas produkciju zeludacne kiseline (sto vise natacida to veca proizvodnja kiseline kasnije, oni su samo kratkotrajno resenje za par dana ili nedelja, par meseci mozda, a onda imaju kontraproduktivni efekat). Pokusaj da jedes manje obroke a cesce (5 obroka dnevno) sa tim da ne jedes posle 7-8 uvece), posebno uvece izbegavaj visokoproteinske obroke (crvena mesa, suhomesnate preradjevine). Naravno da se nekad ne moz eizbeci da se ode sa drustvom na veceru ili jede na zurci: u tom slucaju, zapamti da ti je par sati hodanja neophodno da bi se hrana provarila. Ako bi mogao da posle vecere svaki dan prosetas pola sata do sat, to bi ti znacajno pomoglo. Pretpostavljam da te refluks budi iz sna (vracanje kiseline) ako zaspis prejeden? Oko 1.30 - 2.00 ujutro lucenje zeludacne kiseline je najjace, pa ce se i refluks tada najcesce javljati. Mozes podici uzglavlje, ali najvaznije je da zapravo - ne opteretis zeludac hranom. Koju vrstu hrane jedes nije toliko znacajno koliko da pronadjes KOJA ti hrana KONKRETNO smeta (na primer testa iz pekare, kisela testa, tipa zu-zua, ili pogacica su SMRT) i da nju izbegavas. Jako je vazno da ne jedes posle 7-8, da ne jedes teske i obimne obroke uvece i da prohodas posle vecere kad god imas priliku i mozes da se nateras. I najzad, postoje jako dobri lekovi za GERB (uprkos tome sto je Amfibija u pravu da je hernija nesto sa cim moras ziveti, svakodnevni refluks nije): to su inhibitori protonske pumpe, ne znam zasto ti gastrolog nije prepisao lekove kada je vec video ostecenje jednjaka i ustanovio refluks. Ovi lekovi su jako dobri u regulisanju lucenja zeludacne kiseline, ne ometaju varenje, i ne dovode do rebound efekta kao Gelusil. Necu ih ovde reklamirati, ako te zanima mozes mi se javiti na PP, inace ovi lekovi su na pozitivnoj listi, dakle ukoliko ti ih ordinira gastrolog, cena im je niza za 50%, tj placas samo pola vrednosti. No i ako nece moj ti je savet da nadjes drugog gastrologa i drugo misljenje, sigurna sam da ce ti neko sa malo zdrave pameti prepisati lekove. POzdrav i srecno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 16, 2007 10:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 04, 2007 11:41 pm
Postovi: 8
Lokacija: Pancevo
Hvala na savetima. Sigurno cu potraziti savet drugog gastrologa, pogotovo sto sam student, pa imam mogucnosti da se javim Studentskoj poliklinici, nadam se da ce oni imati nesto pametnije da mi kazu od ovih "mojih" Pancevaca!
Uspeo sam sad da izregulisem malo stvari, jedem 5 puta dnevno :) i to uglavnom laganu hranu sa dosta jogurta, koji me cini sitim, a i prija mi.

U svakom slucaju...potrazicu jos strucnih saveta, pa ako ne iznadjem nista pametno, javicu se na PP za one lekove :)

HVALA!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 16, 2007 11:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 04, 2007 11:41 pm
Postovi: 8
Lokacija: Pancevo
Znam da je trebalo prvo da dobro pretrazim ostale teme, ali...
Pomenuli Ste neku dijetu. Zanima me preporuka za neku dijetu. Ne bih zeleo nesto drasticno, npr. da ne jedem po ceo dan, jer ipak aktivno ucim i ne bih dijetom da narusim sposobnost mozga da pamti u ovoj meri kao sada :)

Razmisljao sam o ovako necemu npr:
Dorucak casa jogurta + 1 kifla (od obicnog testa, mozda i integralna ili kukuruzna)

Uzina neko voce evetualno neki Petit Beure ili Plazma

Rucak - manje-vise normalan - umerena kolicina neceg corbastog + nekog mesa + nekog povrca pride + salata

Uzina voce

Vecera Musli u jogurtu ili mleku


Mnogi mi kazu da ne valja tako slab dorucak, ali probao sam za sad i prija mi tako!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 165 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: