Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Ekstremo visok hormon ACTH i KORTIZOL !
PostPoslato: Sub Maj 05, 2007 12:51 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Ukratko lečim se od steriliteta i do sada sam radio puno analiza, kako hormonskih tako i drugih tako da sam neke probleme koji su mi dijagnostikovani rešio. Radeći do sada hormonske analize koje su obuhvatale hormone : Prolaktin, Testesteron, LH i FSH sve je bilo u granicama normale osim prolaktina koji je bio malo povećan i kretao se od 600 - 800.
Nikakvih rezultata u vidu poboljšanja spermograma nisam imao posle svih intervencija. Čak sam primao inekcije FSH hormona kao probu da stimulišem spermatogenezu i ništa. Samo su se u jednom slučaju pojavili spermatozoidi i to posle terapije Bromokriptinom koju sam morao da prekinem posle par dana jer početna doza nije bila prilagođena i pojavili su se štetni efekti: otekli testisi, halucinacije i osip izmedju prepona i neki čudni osećaji u glavi. Kasnije sam pročitao na listi koja dolazi uz lek da je uzimenje Bromokriptina trebalo početi sa manjom dozom i onda je povećavati a moj lekar mi je propisao suprotno !
Pošto sam do pre dve godine imao oligospermiju i u to vreme sam živeo na zapadu 5 god. i tamo radio 5 spermograma i svaki je potvrdio oligospermiju. Vrativši se ovamo od 6 spermograma samo su u jednom nadjeni spermatozoidi potpuno normalnog oblika i jasne citološke gradje i to je bilo posle korišćenja Bromokriptina koga sam morao prestati koristiti iz gore navedenih razloga.
Pre nekih dve sedmice odlučim da proverim ponovo hormone i po prvi put proveru mi urade za ACTH , rezultati su bii zapanjujući :o !

ACTH mi je 139 a treba da bude do 60.
Rzultati T4 i T3 na gornjoj granici.
Estradiol 56.9 treba da bude od 9-53

Doktorka se odlučuje da ponovim analizu ACTH i ovaj put dodaje i KORTIZOL i da se sve proveri u 8 i u 11 sati ujutro zbog variranja hormona !


Rezultate ACTH još nisam dobio ali imam podatke za KORTIZOL:

u 8 sati : 1336 ( normalno za 7 sati ujutro je od 244 - 722 )
u 11 sati: 942
Prethodno sam proverio na magnetnoj rezonanci hipofizu i sve je OK. Sa štitnom imam nekih problema u smislu da me ponekad davi kada se iznerviram ali nije uvećana i to stanje mi je prisutno već 15-20 god. i prethodno sam bio i na ultrazvuku štitne i bilo je sve ok što se tiče štitnjače.

Moje pitanje zapravo je : Da li ove vrednosti ACTH i KORTIZOLA mogu da dovedu do azospermije ? Napominjem da nemam sivilo u licu mada samo ponekad kada sam jako umoran. Dakle svi hormoni odgovorni za spermatogenezu su u granicama normale osim za prolaktina koji jeste povećan ali nije kritičan.
Takodje da dodam da sam imao par jako teških situacija vezanih za porodicu u poslednjih par meseci i puno razloga za nerviranje ! Dešava mi se takodje da mi srce počinje od jednom da lupa i da nemogu da se smirim ili da ne mogu da spavam ! Takodje puno razloga za nerviranje je bilo i nakon povratka iz inostranstva tako da ja nekako mislim da je možda to mogući razlog azospermije koja mi se ovde dešava dakle stres !!! Molio bih nekoga dovoljno informisanog da mi da svoje mišljenje o ovom problemu.
Takodje da naponem da nisam paničar i da znam da CA pluća , hipofize ili štitne žlezde može da proizvede ovoliki ACTH i KORTIZOL i da me to uopšte ne uznemirava , onda možete zamisliti koje probelme imam i razloge za nerviranje kada CA uopšte nije uznemirujući za mene !

Doktorka i dalje ne može da veruje u ove vrednosti i rekla mi je da uradim ACTH i KORTIZOL u privatnoj laboratoriji da bi potvrdila ili opovrgnula prethodne rezultate , mada mi je gospodja koja je radila prethodne analize u laboratoriji rekla da me se jako dobro seća po rezultatima i po imenu jer je i sama pomislila da je došlo do greške pa je tri puta radila analizu za ACTH i da je svaki put dobila iste vrednosti !

Hvala na svakom odgovoru !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 05, 2007 9:14 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
CT glave, kao i UZ ili CT abdomena, sa posebnim osvrtom na nadbubreg...

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 05, 2007 11:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Doktore sve što ste napisali sam već uradio pre operacije varikolele i biosije testisa i sve je bilo OK.

Pre par sedmica su mi uradili MR hipofize i takodje sve je bilo u redu !
Pitam se šta dalje, da li ovo mogu da budu razlozi azospermije ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 06, 2007 1:25 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Iskreno, malo me plasi da kazem koje diferencijano-dijagnosticke ideje mi padaju na pamet, ACTH se javlja povisen kod nekih ozbiljnijih stanja koja i nisu povezana sa hipofizom... Visak kortizola usled viska ACTH dovodi negatovnom povratnom spregom do smanjenja lucenja Gonadotropnih releasing hormona iz hipotalamusa (GnRH), sto onda uzrokuje izostanak stimulacije spermatogeneze. Zakljucak - da, sa takmvim vrednostima ACTH i kortizola moze se ocekivati poremecaj spermogeneze.

_________________
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 06, 2007 3:14 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm
Postovi: 38
Lokacija: Beograd
Uz velike (strucne) ograde zbog slozenosti slucaja, povecane vrednosti ACTH i prolaktina mogu da ometaju stvaranje polnih hormona i fertilitet.
Ali nije sve to tako jednostavno, jer sve moze biti poremeceno(i dalje) na nivou genetske neke abnormalnosti.
Poremecaj kod Vas moze biti na nivou hipotalamusa, hipofize i kao multipla endokrina neoplazija(MEN1-moja hipoteza), i kao paraneoplasticni proces.
Posto Vam je povecan ACTH to goni i kortizol da zajedno rastu i verovatno ce doci do razvoja Kusingovog sindroma(ako se to neprekine).
Posto imate problema sa vizuelizacijom procesa/odakle iz kog tumora/ne karcinoma, na primer mikroadenoma(dobrocudnog tumora) hipofize sve to potice, jedino sto mogu da Vas uputim je odeljenje Nuklearne medicine pri Klinickom Centru u Beogradu, da pokusaju oni da revizijom svih dijagnostickih procesa i primenom i novih(izotopa) otkriju "zariste".
Posto vidim da imate problema i sa organizacijom celokupnog procesa dijagnostike i lecenja organizujte sami!! proces i strucnjake u okviru trougla: 1)ginekolog/strucnjak za sterilitet, 2)endokrinolog, 3)radiolog/laboratorija pri cemu svima nosite rezultate, konsultujte ih i idite dalje.Pri tome treba da znate da imate 2 uporedna procesa:prvi-pronalazak ACTH sekretujuceg tumora i drugi-borba za fertilitet, pri cemu nemora da znaci da ce te progresom na jednoj strani automatski imati progres i na drugoj.
Na kraju, posto ste imali uspeha sa in vivo eksperimentom sa bromokriptinom i dobili dobre rezultate sperme, izgleda mi logicno, da se konslutujte sa strucnjakom za sterilitet i da ako bi se to ponovilo-ovog puta ipak budite zadovolji i kratkotrajnim rezultatom, i kratkotrajno"uhvatite" takve spermatozoide i idete na in vitro fertilizaciju.
O svemu ovome iznad konsultujte se sa "svojim timom" strucnjaka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 06, 2007 10:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Zaista hvala vam obadvojici što ste odvojili vremena da date svoje mišeljenja o problemu koji me snašao .
Moram takodje da kažem da sam mislio da su mi u sklopu predoperativne pripreme za varikokelu i biopsiju testisa radili i UZ nadbubrega ali danas sam baš pogledao rezultate i na žalost samo pregled nadbubrega nije radjen !
Nadam se da neću dogurati do Kušingovog sindroma i za sada nemam njegove simptome pritisak mi je jako stabilan i uvek 120/80 i nemam sivilo u licu niti sam se ugojio ako ne računam kilograme koje sam dobio prilikom terapije injekcijama FSH. Dobro ste primetili da sam organizujem preglede jer su navodno sve metode poznate urologu kod koga sam bio iscrpljene a drugog urologa koji se bavi ovim problemom nema u mom mestu !
S obzirom da sam u inostranstvu imao 5 puta Oligospermiju nisam se tek tako predao i napustio lečenje jer očigledno neki razlog za sve ovo postoji jer kako drugačije objasniti Azospermiju kada sam se vratio u Srbiju.
Da li je stres mogao sve ovo da odradi to je sada pitanje ali zaista sam imao jeko stresne situacije u poslednje vreme. Koncentracija mi je jako loša već dugo vremena a naročito u poslednje vreme !
Ako vam nešto može pomoći napisat ću šta mi je napisano prilikom pregleda na UZ koga sam poslednji put radio pre 1,5 godinu jer sam negde pročitao da nadbubreg i bubreg su u tesnoj vezi jedno sa drugim !

Dakle ovako piše u izveštaju ehotomografskog nalaza :

Bubrezi "duguljasti" , interpolarni dijametar oko 15 cm. Parenhim uredne širine i bez ehosonografskih lezija. Nema kalkuoze i dilatacije urinarnih prostora. Ovde u nalazu nije napisano ali mi je doktor prilikom pregleda rekao da je video da su bubrezi počeli da se dele na dva dela pretpostvlja još kao bebi u stomaku ali je taj proces zaustavljen po rečima doktora takodje dok sam bio beba ( isto je primećeno i kod moje sestre što se tiče podele bubrega ) !
Jetra, ž. kesa, pankreas, slezina ehosonografija B.O.
M. Bešika bez lezija u lumenu.
Prostata odgovarajuće veličine sa manjom fibrozom u parenhimu .
Pretpostavjam da je ovo na prostati posledica dugotrajnog dejstva klamidije za koju nisam imao predstavu da je imam. Mikoplazmu i Ureaplazmu nisam imao !

Inače urologu koji me je lečio sam odmah na početku tražio te neke osnovne nalaze koji su standardni ali on je uporno tvrdio da nemam klamidiju. Posle dve godine lečenja kod njega konačno je popustio i dao mi uput ( nisam znao da mi uput nije ni trebao inače bih davno i sam otišao ) i imao sam klamidiju koju sam takodje sanirao iz druge terapije !

Ne znam da li sam vam dao neke korisne informacije u ovom javljanju i naravno da ću da nastavim sa pretragama samo da potvrdim još jednom rezultate za ACTH i KORTIZOL i u privatnoj laboratoriji.

Takodje da dodam da sam u inostranstvu radio i genetsku analizu i da je i ona pokazala da je sve OK.

Možda još jedan podatak koji vam može biti od koristi je da mi je bazalni metabolizam na višem nivou odnosno uvek sam malo topliji od ostalih ljudi ma koliko to nekome bilo smešno ! Sve moje devojke su mi govorile da sam kao radijator i ne podnosim vrućinu uvek spavam otkriven !

Zahvaljujući internetu i ovakvim stranicama sakupio sam dosta informacija koje su mi inače pomogle pri lečenju jer na žalost moj urolog je ili ostao bez ideja ili je nezainteresovan , zato i jesam sam pokrenuo ove pretrage !


Puno ,hvala još jednom i slobodno recite ono što vam pada na pamet a može biti uzrok ovoga jer već sam rekao da nisam paničar ni hipohondar imam samo jedan cilj a to je ostvarenje potomstva .

Svaki vaš savet mi je dobrodošao jer bi on mogao biti neka polazna tačka ili ideja za endokrinologa kod koga sam trenutno za slučaj da i on ostane bez teksta.

Unapred hvala !


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: