Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: trudnoca i panicni napadi
PostPoslato: Pet Mar 18, 2005 3:45 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 18, 2005 3:40 am
Postovi: 2
Zelela bih za zatrudnim, imam 35 godina i vec duze vreme imam napade panike.Medjutim uzimam samo 1,5-3 mg bromazepama po potrebi.interesujeme da li se u trudnoci mogu koristiti ovi lekovi ili mozda nesto slicno sto ne bi skodilo.hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 18, 2005 8:36 am 
OffLine Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Postovi: 352
U trudnoci se smeju koristiti lekovi iz diazepamske grupe, kao sto su bromazepam, besnedin, lexillium i sl.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Mar 18, 2005 5:17 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
TERAPIJA PANICNIH ATAKA U TRUDNOCI.
Benzodiazepini

Benzodizepini se cesto koriste u trudnoci sa ili bez SSRI lijekovima. Cesto se dodaju na pocetku terapije a onda se postepeno smanjuje njihova doza jednom kada antidepresant iz gruep SSRI postigne terapijsku dozu, a to se obicno desava za 3-4 nedjelje.
Uprkos faktu da benzodijazepini nose odredjeni rizik za sticanje OVISNOSTI, neka stanja pacijenata su indikacija za njihovo koristenje i naglo prekidanje moze dovesti do ozbiljnih posljedica po majku i fetus.

Trudnica koja je dijagnostikovana za panicnim atacima / panic disorderds / ili primarnom depresijom sa nadodanim panicnim atacima je veoma osjetljiva za povratak simptoma i bolesti u situacijama prijevremenog porodjaja, hirurstkih procedura, abrupcije placente, indukcije porodjaja ili carskog reza.
Postoje odredjene indicije moguce veze izmedju koristenja benzodijazepina u 1.trimestru trudnoce i razvoja 'rascijepljena usne i/ili nepca ' i nekih drugih anomalija, ali rezultati dosadasnjih istrazivanja varijaju, pa cu navesti neka:
- jedna meta analiza u nekoliko centara i za period od 30 godina nije pokazala povecani rizik sa velike malformacije ili zeciju usnu.
- za poredjenje jedna druga meta analiza je specificno evaluirala ALPRAZOLAM koriste u 1.trimestru i pronasli su da je povezan za znacajno povecanim rizikom za rascijepljenu usnu.
- trece istrazivanje koje je bilo tipa 'case-control study' je isto pokazalao znacajno povecan rizik za rascijepljenu usnu i velike malformacije.
Autor ovog istrazivanja je preporucio ulrazvuk izmedju 18 i 20 nedjelje trudnoce za fetalnu anatomiju i skrining za razcijepljenu usnu/nepce.

Izlozenost fetusa blizu termina porodjaja i u toku porodjaja je povezano sa prolaznim trovanjem novorodjenceta i simptomima ovisnosti, kao sto su snizen tonus, snizena temperatura, problemi sa hranjenjem, problemi disanja a isto tako pojacan tonus, iritabilnost i drhtanje.


Preporuka je:
Benzodijazepini mogu da se koriste veoma pazljivo u trudnoci ako koristenje istih daje vise prednosti / za majku / nego potencijalnih mana za cedo. Klonazepam i Lorazepam koji imaju duzi poluzivot se prepurucuju vise od alprazolama.
Preporucujemo smanjivanje doze prije porodjaja ako je moguce kako bi se minimizirala izlozenost fetusa.

Iako je benzodijazepin najvise istrazivan lijep is grupe istog imena, zna da bude veoma sedirajuci i zbog njegovog dugog poluzivota moze da ostane duze u krvotoku fetusa. Stoga BENZODIJAZEPINI NIJE LIJEK PRVOG IZBORA ZA TRETIRANJE PANICNIH ATAKA U TRUDNOCI , ukoliko to nije jedini lijek sa kojim se pacijent osjeca bolje.
Potrebno je da odete kod psihijatra i zamolite ga za promjenu lijekova i eventualnu psihoterapiju koja Vam moze znacajno pomoci u prevladavanju Vasih simptoma.
Beogradska skola je cuvena po dobrim psihoterapeutima.
Puno pozdrava,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 74 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: