Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: MR Nalaza
PostPoslato: Uto Mar 20, 2007 10:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2007 10:14 pm
Postovi: 4
Lokacija: Kragujevac
Cervikalna KIfoza sa temenom angulacija na C5. Pocetna diskartoza na C5-6 bez significantnih kompresivna manifestacija i stenoza kanal-naglasen centralni intramedularno od C5-TH4.Sta znaci angulacija na C5.

_________________
dzimi


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 21, 2007 10:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:03 am
Postovi: 724
Lokacija: Subotica
Teme angulacije je teme ugla. To znachi da imate unapred iskrivljenu vratnu kicmu, i da imate pocetno degenerativno oboljenje diska izmedju 5. i 6. vratnog prsljena. Medjutim ovaj nalaz deluje dosta isprekidan, kao da niste sve sto pishe na papiru prekucali.

_________________
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: kičma, kuk, koleno-mišljenje
PostPoslato: Sub Apr 07, 2007 1:34 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am
Postovi: 54
Posle višegodišnjeg lutanja od lekara do lekara reših da pokušam na ovaj način da dođem do odgovora šta i kako dalje. Naime, imam 27 godina i nekoliko problemčića. Za početak Osteomyelitis coxae lat.dex. trenutno neaktivan. Skoro dve godine sam zbog toga ležala u bolnici, preživela sepsu i 20 operacija ( do tog broja sam brojala a onda prestala). Prilikom poslednje operacije odstranjen mi je dobar deo kvadricepsa i fascia. Ograničena pokretljjivost kuka. I nesnošljivi bolovi koji se javljaju povremeno. Pored toga, pre dve godine počeli su bolovi u desnom kolenu. Najpre je bio u pitanju oštar bol prilikom savijanja sa periodičnim oticanjem i hematomomi u predelu čašice. Nekada su bolovi jači, nekad slabiji. Ono što sam zapazila jeste da prilikom napinjanja mišića bol je još jači. Dijagnoza jednog ortopeda na osnovu RTG-a je Chondromalatio pattelae lat.dex. drugi ortoped kod kog sam završila kada sam zbog otoka i nemogućnosti da se oslonim na tu nogu zaglavila na hitnoj je postavio dg Arthrosis patellofemoralis lat.dex. Lekar ne može da se odluči šta dalje, da li fizikalna ili operacija. Pored toga počeli su da se javljaju isti simptomi na unutrašnjoj strani skočnog zgloba iste noge. Bolovi se javljaju povremeno bez nekog pravila. Nekad se desi da ujutru ustanem i da ne mogu da stanem na nogu. I tako nekoliko dana, uz Gavez gel ili Fastum, steznik, led i mirovanje, nakon čega popusti. Samo neko vreme sam mirna. Bolovi su različitog intenziteta, nekada slabiji a nekada toliko jaki da ne mogu da se oslonim na nogu.
Ali to nije sve. Sledeći problem je kičma. Dijagnistikovana mi je ALORDOZA, KIFOSKOLIOZA, SPINA BIFIDA L5(nije strašan prorez-reči lekara) i DISKOPATIA L4-L5, L5-S1. Simtomi su bolovi u lumbalnom delu kičme, trnjenje obe noge i bolovi u zadnjoj loži, nalik zatezanju. U lumbalnoj regiji nekada se javlja tup bol, a znatno česće oštri bolovi. I nema pravila kada se javljaju. I kada stojim, hodam ležim. Često se ujutru ili u toku noći budim sa bolom.
NMR nalaz kaže sledeće: PRŠĆLJENSKA TELA SU NORMALNOG INTENZITETA SIGNALA KOŠTANE SRŽI,OČUVANOG VISINSKOG PROMERA ,BEZ DISLOKACIJE: U VISINI I.V. PROSTORA L4-L5 VIDI SE PROTRUZIJA I.V.DISCUSA DORZALNOM CIRKUMFERENCIJOM, NAGLAŠENO OBOSTRANO DORZOLATERALNO, SA FORAMISTENOZOM DESNO I LEVO INTARFORAMINALNO SA KOMPRESIJOM DURALNE VREĆE, I DISKORADIKULARNOM KOMPROMITACIJOM DESNOG L5 NERVNOG KORENA.
ZAKLJUČAK: MR PREGLED UKAZUJE NA PROTRUZIJU DISKUSA L4-L5 DORZOMEDIJALNO OBOSTRANO DORZOLATERALNO,SA SUSPEKTNOM RADIKULOPATIJOM L5 DESNO.

Doktorka radiolog nije bila načisto da li mi je na levoj ili desnoj strani kanal suženiji te se na moju sugestiju odlučila za desnu stranu. Mada, na njeno pitanje gde su intenzivniji bolovi ja sam se ogradila i rekla da to ne mogu objektivno da odgovorim obzirom da na desnoj nozi osećam bolove u predelu kuka i kolena, povremeno skočnog zgloba te mi se čini da je iradijacija jača na desnoj strani.

Što se tiče laboratorijsikh nalaza, ono što bi možda moglo biti vezano za ove probleme jeste visoka Se (77), fibrinogen 12,1; AF u granicama normale, RF negativan, CRO negativan, ASO serum reaktivan (test ponavljam za desetak dana).

Molim vas za mišljenje šta i kako dalje. Do pre operacija bila sam gimnastičarka, mršava sam ili kako doktori to kažu ''astenične građe'' (168 cm, 44kg) i živim zdravim životom. Bavim se naučnim radom tako da moj posao kada nije terenski zahteva višečasovno sedenje, što mi obziorm na sve ovo predstavlja problem. Ortopedi su mi rekli da mi je operacija kolena izvesna, kičma o tom po tom. Ali ja sam u dilemi. Naime, ako izuzmem kičmu, problemi su locirani na desnoj nozi. Niko mi nije dao logično objašnjene zašto je i kako do ovoga došlo. Jedan od ortopeda je naglas razmišljao i rekao mi da je teoretski moguće da mi je posledično u desnoj nozi cirkulacija loša i da se tkiva i zglobovi ne ishranjuju dovoljno. E sad, pitam se ima li svrhe operisati koleno ukoliko se ne otkrije uzrok? Ne postoji li šansa da se problem ponovo javi.
Nisam kukavica, čak štaviše. Bolove mogu da trpim do granice neizdrživosti za neke. Ne plašim se operacije, toliko sam ih imala. Sve moguće i nemoguće, invazivne i neinvazivne dg metode sam pregurala. Sve što želim je da znam šta i kako dalje? Kako ublažiti ovu simptomatologiju kada sam onemogućena da se bavim nekim sportskim aktivnostima? Zanima šta vi mislite o svemu ovome.
Hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Apr 07, 2007 10:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:03 am
Postovi: 724
Lokacija: Subotica
Auh, moram da prinam da iako sam navikao na sve i svasta, i dosta toga sam video, kod pojedinih delova ovog texta me je podisla jeza. Zanima me odakle Vam taj osteomyelitis? I to sa 27 godina... strasno.
Elem, da se vratimo na Vas problem, da ne filozofiramo previse i ne rasplinjavamo se. Ovi bolovi koje opisujete lako mogu svi da potichu od kichme. Imate tu diskopatiju, i protruziju diska koji pritiska kicmene zivce, a onda shodno njihovom inervacionom podrucju vi imate bolove. Tako da bi to moglo da bude neuroloska/neurohirurska stvar. Napomenuo bih odmah da nisam video RTG snimak Vaseg kolena tako da cu da se ogradim od dijagnoze za koleno. A za osteomijelitis cu da verujem kolegama koje su to dijagnostikovale na rec.
Ono sto Vam je taj ortoped rekao za eventualnu loshu cirkulaciju moze da se lako ispita Doppler ultrazvukom krvnih sudova nogu. Ako je tu sve u redu, onda nema govora o loshoj cirkulaciji. Medjutim, ima tu jedna losha stvar, vezana za osteomijelitis, a to je da on moze da krene da se siri u svako doba, i nikada nije potpuno izlecen. Zariste ce da postoji do kraja Vaseg zivota, a kada ce i da li ce da se aktivira, ne moze niko da Vam kaze. Ne znam kada ste radili poslednji RTG snimak kuka, femura i kolena, mozda i to da se uradi da se vidi da li je neki proces krenuo, nadajmo se da nije. U prilog ovoj mojoj teoriji govori i SE 77 koju ste naveli, i taj fibrinogen 12,1.
Za sada toliko, a za dalje cemo da vidimo, voleo bih da te nove rezultate okacite ovde, pa da vidimo na cemu smo i sta je ciniti dalje.
Sve najbolje

_________________
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 09, 2007 10:42 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am
Postovi: 54
Hvala Vam na brzom odgovoru. Osteomyelitis nije bio moja primarna dg, niti je bilo preloma femura ili kuka. Kada sam imala 16 godina, prilikom pada niz stepenice došlo je do rupture mišića. Obzirom da je to mene bolelo samo par dana i da sam na tom mestu imala ''samo'' hematom nisam ni išla kod lekara. Dve godine kasnije počeli su da se javljaju bolovi, ukočenost, trnjenje u toj nozi i blagi otok u predelu trohantera i kuka. Posle skoro godinu dana lutanja od fizijatra do ortopeda, nakon scintigrafije, Rtg tek je dr Dimitrijević sa Banjice postavio definitivnu dg. Taj hematom se inkapsulirao i počeo da pravi probleme. Trebalo je da bude rutinska operacija koja se ozbiljno zakomplikovala. Nakon prvih 6 operacija od strane ortopeda koji je, uz dužno poštovanje, zabrljao, završila sam u KCS. Prva operacija tamo trajala je 7 sati. Nakon izlaska iz sale prof. Starović je mojim roditeljima rekao da je moj slučaj primer sekundarne, ljudskom rukom izazvane infekcije. Nakon toga je usledila sepsa i borba za život. I čitav niz operacija i intervencija.
Znam da osteomyelitis predstavlja permanentno i latentno žarište. Kod mene je trenutno neaktivan i učauren u čašici kuka. RTG je rađen pre godinu dana i bilo je mirno. Naravno, znam da to ne mora da znači da je sada mirno. Za koleno su dg potvrdili ortopedi sa VMA, ali su mi savetovali NMR kako bi se videlo šta dalje. Iste takve simptome osećam i u desnom skočnom zglobu. I trenutno su prisutni. Oštar bol prilikom pokretanja, naročito i intenzivno pri pokretu ka unutra. Bol kao bol i nekako podnesem, ali je nezgodno što u tom momentu kada se javi oštar bol gubim oslonac na toj nozi. Da li refleksno ili ne, pokleknem i ako nemam oslonac padam. I to traje nekoliko dana i onda se primiri i boli povremeno dok se opet ne pojavi ovako intenzivan bol. Znam i da bi to moglo biti od kičme zato i hoću da utvrdim o čemu se radi i da nekako rešim taj problem, kao i sa kolenom, jer mi to izaziva privremenu onesposobljenost.
Što se tiče kičme već su prisutni neurološki ispadi i trenutno me vodi neurolog. Sutra joj nosim nalaze NMR-a pa ću videti šta će mi ona reći. Ne očekujem mnogo jer sam svesna komplikovnosti svega ovoga. Dodatni strah mi se javlja zbog potencijalne trudnoće. Planiramo dete, ali se plašim kako ću sve to izneti do kraja :-?

Hvala Vam još jednom na odgovoru. Mnogo znači čuti neutralno stručno mišljenje.
Veliki pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Apr 09, 2007 6:11 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:03 am
Postovi: 724
Lokacija: Subotica
Taj osecaj koji imate sa presecanjem i padanjem znam jako dobro, imam ga isto u levom skocnom zglobu kao uspomenu na jedan trimaleolarni prelom. Javlja se prilikom promene vremena i prilikom velike vlaznosti vazduha. Sve je u redu, i onda samo iznenada presece. Jos doduse nisam dosao u situaciju da padnem, ali u momentu moram da stanem i malo razgibam skocni zglob i da ga malo izmasiram.

_________________
Sve najbolje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 2:48 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 4:58 pm
Postovi: 85
Izivinjavam se sto tek sada odgovaram na ovo. Procitala sam Vase postove i mogu Vam reci samo svaka cast, nastavite da se borite i nikako nemojte da gubite nadu. Skocni zglob... Imala sam taj problem (u sklopu moje bolesti) imam mesovitu bolest vezivnog tkiva sa kojom se borim 7 godina i moram priznati da mi dobro ide. Meni su oba skocna zgloba upadala ka unutra uz otok i neverovatne bolove, napomenucu da sam tada imala 13 godina. I ja sam se bavila gimnastikom kao i Vi, pune 4 godine, pa me stoga pogodilo sve shto sam prochitala. Bilo mi je tesko da se odrekenem gimnastike i jos mnogo drugih stvari u jako nezgodnom periodu zivota, znam kako se prezhivlajava mladost sa bolestinom. Ne znam da li jos uvek imate problem sa zglobovima, vidim da ste preokupirani drugim problemima, ali evo da napishem, meni je pomoglo to shto sam dok sedim savijala njih u polozhaj suprotan od onog gde su upadali, bolelo je dok ih ne namestim ali posle ne, uz pronizon (koji mi je dao moj reumatolog) oni su se vratili na svoje mesto. Danas zivim normalan zivot iako sam imala milion drugih problema, malo me optereciuju kontrole ali sve je to ok... Preseku i mene skocni zglobovi u zimu nekad, ali jako retko, jednom u mesec dana mozda. Dosta toga sam prevazishla, nikad nije kasno da se nastavi normalan zivot. Samo napred, hrabro! Sto me ne ubije, to me ojaca - to je i moja deviza :wink: I jos jedna - Glavu gore, danas je sutra za koje si bila zabrinuta juce. :wink: Borite se, i kad bude imalo najmanje izgleda za uspeh i tad se borite i sve prirodne preparate za koje cujete da su dobri, uzmite, ni jedan vam nece skoditi, a verovatno ce vam znatan broj njih pomoci! Srecno!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Avg 31, 2007 6:02 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am
Postovi: 54
Draga Nevena,
hvala na lepim rečima. Toliko toga ružnog se izdešavalo da nisam ni imala vremena da se pozabavim bolestima i oštećenjima svog koštano-zglobnog sistema. Na bolove, povremenu ukočenost ili pak oduzetost ekstremiteta sam već navikla. A plivanje i fizikalna th ne dolaze u obzir jer već 2 meseca imam otvorenu ranu na desnom rebarnom luku, kao posledica punkcione biopsije jetre. Elem, ja sam večiti optimista i borac uvek i do kraja. I pokušavam i pokušavaću sve što ne može da pomogne a da ne naškodi mom organizmu.
Veliki pozdrav

_________________
što me ne slomi, ojača me


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: discopathia
PostPoslato: Sub Okt 18, 2008 1:27 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 1:04 pm
Postovi: 2
Lokacija: subotica
molim za objasnjenje novi sam clan pa ako sam negde pogresio unapred se izvinjavam.
dobio sam rezultate i nista mi nje jasno ako bi neko mogao da mi malo uprosti.

Spondylosis et chondrosis vert. cervicalis,thoracalis et lumbalis incip.
discopathia L5-S1
Ostali RTG nalaz je uredan.

inace simptomi zbog kojih sam isao na snimanje su bol u ledjima u visini lopatica , utrnut dolnj deo noge vise dana i utrnuce ruku.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 10:14 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Prevedeno na srpski, na rentgenskom snimku su konstatovane pocetne degenerativne promene vratnih, grudnih i slabinskih prsljenova, kao i suzenje prostora izmedju petog slabinskog i prvog krsnog prsljena sto je dovelo do ostecenja/pomeranja diskusa izmedju ova dva prsljena.

Ovaj nalaz se uklapa u tegobe koje navodite.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 12:52 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 1:04 pm
Postovi: 2
Lokacija: subotica
puno hvala na objasnjenju sta je po vasem misljenju naj bolje raditi dalje posto imam 34 godine i bar jos mislim da nisam za staro gvozdje :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 20, 2008 12:15 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Ukoliko su promene zbilja pocetne, verovatno se problem moze ublaziti ili ukloniti fizikalnom terapijom i lekovima protiv bolova, ali se ipak ne bih usudio da bez pregleda i uvida u snimke, samo na osnovu prepisanih dijagnoza, donosim definitvnu odluku o terapiji.
Pretpostavljam da Vam je i lekar, koji vas je uputio na snimanje, dao neki predlog o terapiji.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: