Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: marsupijalizacija bartolinija
PostPoslato: Pet Nov 17, 2006 11:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 17, 2006 10:54 pm
Postovi: 3
Dobar dan,

Precitala sam vec sve sto ima na ovom forumu o bartolinijevoj i dosta novog i saznala. Hvala ! Ja se inace vucem sa problemom 4 godine i ne znam sta da radim, Svakog puta upala mi je manja te je manje bolna a izmedju dvaju upala uglavnom ne osjecam da postoji cista ili osjecam kao da je jedna usna malo punija od druge.
Vi ste najbolji izvor informacija kog sam do sad nasla al ipak pisem jer mi par stvari nisu do kraja jasne
--
- Dakle da li je definitivno stvar u tome da se zhlijezda upali zbog neke konkretne bakterije ? i ako jeste gde onda ta bakterija da se trazi. Nikad mi niko nije predlozio da mi napravi analizu gnoja ne bi li se ustanovilo "stanovnistvo" unutar kanala
Da li treba da napravim analizu iscjedka iz vagine u momentu kad imam upaljenu zlijezdu ili treba da se nosi na analizu gnoj ?
- Dalje marsupijalizacija
u kom se trenutku ona radi ? kad je upala, kad postoji cista il u bilo kom trenutku te da li se radi cak i onda ako u intervalu izmedju upala izgleda kao da je sve u redu ?
Ako je slucaj da do upale dolazi zbog neke klamidije ili micoplasme etc. nije li onda pametnije prvo se izlijeciti od toga pa sacekati da se vidi oce li se opet barolini upaliti pa naknadno vec raditi marsupijalizaciju ?....
Eto to je sve sto mi jos fali da shvatim ! Puno hvala ......
p.s.
Sto se tice narodnih ljekova : vruchi oblozi od kamilice ublazuju bol te ubrzavaju proces...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 18, 2006 8:18 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Bartolinijeva zlijezda se nalazi u tkivu pored ulaza u vaginu i luci sekret svakodnevno, koji se izlijeva u izmedju velikih i malih usana i ima funkciju vlazenja vaginalne sluznice.

Taj kanalic koji spaja zlijezdu sa vaginom se zacepi - mehanicki sekretom i onda nastaje zastoj sekreta i upalna reakcija zlijezde i okolnog tkiva.
Nepotrebno je raditi bilo kakav specifican vaginalni bris, jer VAGINA NIJE STERILAN ORGAN i nece nikad biti, bez obzira na broj danih antibiotika.
Dakle raditi neki specificni bris osim vaginalnog za bakterijsku vaginozu, i cervikalnog na hlamidiju i gonoreju, jeste nepotrebno !!

Ukoliko imate ponavljajuce upale Bartolinijeve zlijezde, onda je najbolje uraditi marsupilizaciju, sto zapravo predstavlja, otvaranje cisticno prosirenog kanala sa vanjskim zidovima malih i velikih usana. Sto znaci zlijezda ostaje na svom mjestu i nastavlja svoju funkciju, ali se prevenira zacepljenje kanala i ponovne upale. Obino je to definitivna terapija. Moram Vam reci da zene koje imaju upalu zlijezde na jednoj strani, imaju povecan rizik za nastajanje upale na drugoj strani.

Marsupilizacija se moze uraditi uvijek, ali ju je bolje uraditi ako ne postoji AKUTNI upalni proces ( povisena temperatura, bolovi, nemogucnost da sjedite na jednoj strani, iscjedak ), jer daje bolji uspjeh, oporavak je brzi, i laksi, sa manje bolova.

Busenje ( incizija ) abscesa ( gnoje upale ciste kanala ) dovodi samo do trenutnog olaksanja, i cesto se zacepi ponovo nakon nekoliko sati, ukoliko se na stavi dren, i nije metoda izbora za tretman ovog problema.

Srecno.

Srecno.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 19, 2006 9:50 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Pozdrav svima i samo da malo pojasnim :roll:
obgyn je napisao:
Marsupilizacija se moze uraditi uvijek, ali ju je bolje uraditi ako ne postoji AKUTNI upalni proces ( povisena temperatura, bolovi, nemogucnost da sjedite na jednoj strani, iscjedak ), jer daje bolji uspjeh, oporavak je brzi, i laksi, sa manje bolova.

Busenje ( incizija ) abscesa ( gnoje upale ciste kanala ) dovodi samo do trenutnog olaksanja, i cesto se zacepi ponovo nakon nekoliko sati, ukoliko se na stavi dren, i nije metoda izbora za tretman ovog proble

Nikakve korektivne operacije pa ni marsupijalizacija se ne rade za vreme gnojne upale, te ne da je bolje već je jedino moguće uraditi kada upale nema!
Incisio je latinski izraz za zasecanje, (punctio znači bušenje), a kod Bartolinitisa zasecanje, pražnjenje gnoja i dreniranje jeste metoda izbora još od Hipokrata Ubi pus ibi evacuo i u drugoj varijanti Ubi pus ibi inciso!
Druga je stvar cista Bartolinijeve žlezde koja nastaje kao posledica preležanog Bartolinitisa, a usled začepljena izvodnog kanala ove sluzne žlezde i nagomilavanja sluzi u istoj.
U ovoj situaciji ako ne pomogne marsupializacija, ponekad mora da se čitava žlezda odstrani!
Pozdrav svima Dr Peđa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 19, 2006 1:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
With full respect...

Marsupilizacija nije korektivna operacija !

Uradila sam nekoliko puta marsupilizaciju kod akutne lokalne upale bez sistemskih znakova ( povisena temperatura ! mucnina, povracanje ) i moji pacijenti nisu imali nikakvih problema...dapace ! srecne i zadovoljne otisle kuci i rana zarasla bez ikakvih komplikacija uz antibiotike.

Ne preoporucujem vadjenje zlijezde !!! jer je hirurski veoma challenging ( mnogo krvavo ! ), tako da u rukama onog ko nije Vuk Mandusic moze da bude vrlo problematicno za pacijenta.

Zaboravljmam latinski kontinuirano, ali jos uvijek prakticiram medicinu,...kako je to moguce ?!

P.S. Za interesantnu kolegijalnu komunikaciju ovaj zacin napravljen od estrogena, progesterona i testosterona, dodje kao TACKA NA i !

"Bio sam skitnica samo pa sam u tvoje oci zalutao,
i prosuo se kao lopata snega, od cveca ranjav, od sunca pegav...

Uvek se biva lep na pocetku, pomalo srecan, pomalo tuzan,
uvek se bila na ovom svetu, na kraju smedj, na kraju ruzan,
i uvek samo sebe imamo i san o svetu nedorecen,
mesec je tupom, krivom kamom zaklao jedno zuto vece !

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 19, 2006 3:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2005 12:13 am
Postovi: 25
Lokacija: beograd
Nisam htela biti dosadna jer ste vec puno pisali o Bertolinijevoj zlezdi, ali kako nisam uspela da shvatim sta je meni raditi, molim Vas ako mozete pomozite mi.
Ja imam Bertolinijevu vec deset godina i kada je prvi put buknula uradjeno je to zasecanje da bi se odstrnio gnoj, posle cega se ona pretvorila u jednu nabubrelu masu koja se oseca pod rukom kao malo jaje i koja na izgled ne pravi probleme ( infektolog mi je savetovao odstranjivanje jer je smatrao da je ona i takva mogla biti uzrok urinarnim infekcijama). Meni predstavlja problem sama cinjenica da se nalazi tu gde jeste, nabubrela i crvena, a o tome da li je u funkciji i da li joj se funkcija moze povratiti namam pojma. Reakcije ginikologa su razlicite u zavisnosti kog su pola, zene se zgroze, valjda razumeju i kazu skloni ovo a muskarci kazu ok ona je mirna. Mojoj drugarici je davno dr Mojsilovic u Institutu Majka i dete dok je zlezda bila pod upalom ubacila neku supstancu kroz kanal, to je sasusilo sadrzaj i nakon sedam dana je izvukla. Meni je rekla da bi zlezda morala biti upaljena da bi se kanal prosirio pa da uradi isto.
Konkretno pitanje - sta uciniti kada predstavlja da tako kazem estetski problem i da li uopste postoji bolje resenje od toga da je ona bar na izgled mirna iako ruzna?
Puno pozdrava i sve cestitke za pomoc koju nam pruzate od Bibe :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 19, 2006 3:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 17, 2006 10:54 pm
Postovi: 3
puno hvala, sad samo jos da nadjem ko ce tu marsup.... dobro da obavi !

POZDRAV
J


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 19, 2006 6:46 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
ObGyn ti si carica šta će ti latinski on se i onako ne koristi mnogo u Kanadi i USA!
Slažem se da je vađenje žlezde krvava operacija i krajnje rešenje, kada sva druga ne daju rezultate.

Za bibbu supstanca koju je koleginica ubacila je srebro-nitrat, dosta uspešno se koristi u borbi protiv recidiva.
A kao što rekosmo-napisasmo oboje marsupijalizacija je optimalno rešenje za vas.
Da rezimiram u onom što oboje nećemo sporiti: Kod Bartolinitisa (kad "sazri") incizija i drenaža, a kod ciste bartolinijeve žlezde marsupijalizacija.

PS samo sam hteo da preciziram terminologiju izvinjavam se za sve ostalo... :oops:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 27, 2007 9:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 9:33 pm
Postovi: 2
Lokacija: bg
Cao!
Dali mozda neko od vas zna neku kliniku, ordinaciju u Bg gdje rade marsupilizaciju Bartolinijeve zlezde?

Zadnjih godinu dana imam problema sa zlezdama, radili su mi par puta inciziju, a pre dva meseca su mi hirurski odstranili cistu i zlezdu na levoj strani, sada mi to preporucuju i za desnu zlezdu.
Ja nisam bas za to pa bih pokusala pronaci neko resenje koje bi omogucilo ostanak barem te jedne zlezde.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Sep 27, 2007 11:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2005 12:13 am
Postovi: 25
Lokacija: beograd
Cao,
Ja sam uradila marsupijelizaciju pre nedelju dana. Procitaj na temu bertolinjeva, sad se ispisah. Sutra cu probati da pronadjem broj telefona. Sada nemam pri sebi jer nisam kod kuce. Necu te zaboraviti. Ja sam zadovoljna, cekam da sve zaraste pa da vidim kako ce da radi. Intervencija je laka, oporavak takodje, malo par dana pazila kako sedim i to je sve
Puno pozdrava od bibbe


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 28, 2007 1:49 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 28, 2007 1:39 am
Postovi: 30
Lokacija: Beograd
Operacija hirurskom metodom ili sa srebro nitratom daje izvanredne rezultate i trajno otklanja tegobe. Nemojte da vas prepadaju da je krvava operacija,za dobrog operatora predstavlja rutinu
To vam mogu sa sigurnoscu potvrditi posle 35 godina iskustva kao ginekolog.
Ako imate nekih pitanja mozete me kontaktirati preko e mail adrse: [email protected] ili preko mobilnog 065 2686676, rado cu Vam dati orgovor na sva pitanja
Dr.Dusan M.Protic, specijalista ginekolog akuser


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 28, 2007 12:15 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 3:08 am
Postovi: 407
dobar dan dr Protic i dobrodosli na forum

evo, imam ja pitanje,
ovde javno, ako nije nepristojno:

a sta je to marsupijalizacija?
kad moze/treba da se izvede?
koje su prednosti/nedostaci/rizici u odnosu na exciziju (trajnu eliminaciju zlezde).... ili, po Vama, odstranjenje zlezde nema alternativu?




p.s. ne, nismo prepa'nuti...
kad bi nas nasi live dr-i "prepadali" kao ovo dvoje cyber doktora ovakvi forumi ne bi ni postojali (niko ne bi imao potrebu da trazi savet/resenje ovim putem)



Slika, jane_doe


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 28, 2007 1:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 28, 2007 1:39 am
Postovi: 30
Lokacija: Beograd
Zao mi je sto vas " lekari prepadaju" ako Vam dajemo savete.Mozda je lepse da je javite nadrilekarima ili medjusobno resavate probleme, po Vama lekari uop[te nisu potrebni jer vas " prepadaju" kada Vam strucno misljenje ne odgovara.Draga gospodjo, zivite i dalje sa vasom zlezdom, lecite se od laickih misljenja i savetima.
Kako Vas prepadamo, nema smisla niti da Vam objasnjavam prednosti ili nedostatke marsupijelizacije ako uopste znate sta to znaci
S postovanjem dr.Protic


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 28, 2007 1:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 28, 2007 1:39 am
Postovi: 30
Lokacija: Beograd
Ipak sam resio da objasnim i sta je marsupijelizacija- to je metoda kada se izvrsi ekcizija ( otvaranje zlezde u akutnom stanju radi evakuacije sarzaja ) i onda se ivice zlezde fiskiraju za okolnu kozu, sto znaci da je prirodni otvor zlezde sada trajno ( kada prodje zapaljenje) prosiren sto drugim recima znaci da se zlezda prazni u kontinuitetu Ali to i dalje ne iskljucuje da me moze doci do novog zapaljenja. Znaci marsupielizacija nite trajno resenje
Kada se jave zapaljenja 2 max tri puta zlezda treba da ide napolje jednom od metoda, kod hladne zlezde operativnim putem, dok akutnog zapaljenja, prilikom incizije sa lapisom. To je moje misljenje i moje iskustvo
Dr.Protic


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 28, 2007 2:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 25, 2005 3:29 pm
Postovi: 24
Ja zelim samo da se zahvalim gospodinu Proticu na nesebicnoj pomoci i na izdvojenom vremenu za ovih 2% populacije :)

Ja se u potpunosti slazem sa doktorom Proticem i slusajuci doktore koje sam i sama posjecivala,dosla sam do zakljucka da je vadjenje zlijezde jedino trajno rjesenje!

Veliki pozdrav! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Sep 28, 2007 3:30 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 3:08 am
Postovi: 407
dr Protic,

thank you for your kind answer!



p.s. needless to say, but….
"prepadaju" (ne – prepadaju) – je bio kompliment dr PedjiDj i dr ObGyn za strucne, detaljne, ohrabrujuce/umirujuce odgovore & savete na nasa pitanja/nedoumice…
nadam se da cete i Vi imati volje i strpljenja da ovim putem pomognete onima koji odgovor nisu dobili/nasli na drugom mestu.


jos jednom - Dobrodosli na forum!!!




pozdrav i svako dobro u zivotu i radu, Jane_Doe


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 71 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: