Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Valplast
PostPoslato: Sub Okt 28, 2006 3:38 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm
Postovi: 167
Lokacija: Beograd
Da li neko od kolega, stomatologa ima iskustva sa valplast protezama? Da li ima tehničara u Beogradu (Srbiji) koji to rade i koliko su pouzdani? Čuo sam da postoji samo jedan, i da rezultati nisu zadovoljavajući. Takođe sam iskopao da je najbliža sertifikovana labratorija za valplast u Budimpešti. Znam ponešto o valplastu, ali nemam nikakvo iskustvo sa njim. Nikada čak nisam ni video protezu od valplasta uživo. Svaka informacija je dobrodošla. Hvala!

_________________
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 28, 2006 8:11 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
Da, ima jedno par godina kako radim ValPlast proteze; moram prvo da vam kazem da je moj generalni stav da sve nove materijale volim prvo da vidim na svom pacijentu, kako izgledaju u ustima bar neku godinu, pa onda da imam neki stav (uverena sam da mislimo isto :)), tako da je za mene ovo jos "rano", ali mislim da imam sliku.

Ima tehnicara koji rade ValPlast, i to mnogo, ja znam bar troje "pouzdanih" (pod znacima navoda jer mislim da ValPlast ima neke mane koja se povremeno pokazuju, a da ne zavise ni od stomatologa ni od tehnicara).

Sto se tice indikacija, moja iskustva nisu blistava; pre par godina sam o svom trosku napravila dva para totalnih proteza, na dve pacijentkinje, nisam zadovoljna: ValPlast na vecoj povrsini i/ili debljini gubi fleksibilnost, sto bi trebalo da mu je osnovna "vrlina". Teorijski dozvoljava, navodno, da se redukuje, dakle - da ivice totalne proteze ne budu bas prema klasicnim merilima, i - stoji, ali se "izoblicava". Ne umem bolje da vam objasnim, ali kao da se deformise protezna baza. To je vrlo malo, prema mom utisku, ali je dovoljno da proteza vrlo brzo prestane da "drzi". Donja, opet, ako se redukuje, nema dovoljnu stabilnost, dakle - ni retencija ni stabilizacija nisu Bog zna sta, pogotovo u odnosu na akrilatne proteze. Tvrdim da ValPlast kao totalna proteza ne moze da se "drzi" kao akrilatna, a pogotovo kao donja diamond ili wiron.

Drugim recima, jedan par proteza sam radila kao klasicne, drugi kao redukovane (palatinalno kao uobicajeno, ali vestibularno krace i po par mm, kako je gde situacija dozvoljavala), i - iako su pacijenkitnje presrecne, ja nisam zadovoljna i mislim da ValPlast za totalne proteze nije.

E, sad, sto se tice parcijalnih proteza, moje misljenje nije mnogo bolje. ValPlast se izuzetno lepo drzi u prilicno neverovatnim stomatoloskim situacijama, gde bi sa ostalim protezama bilo itekako muka (podminirana mesta, zabice, parodontopaticni, malponirani zubi itd.), ali ima neke druge mane.

Prvo, ponasa se kao da ima "lastis" po ivicama - dakle ne "zulja" na klasican nacin, nego vise seche linijom ivice, dakle - cak i kad je ivica proteze daleko od granice pokretne/nepokretne sluznice, pacijent ce imati problema.
Drugo, ja jos ne znam kako se ponasa tokom godina, kad dodje do realno vidljive resorpcije grebena; ako se radi kao imedijatna proteza, brzo posle ekstrakcija, "tone" celom povrsinom, isto se malko deformise protezna baza (kao i kod totalnih), ali - za razliku od klasicnih proteza, gde evenetualno mozete podici kukicu, ovde produzetak od istog materijala koji ima tu ulogu, "silazenjem nadole", krece da unistava gingivu (ima visinu od nekoliko mm). Mislim, nisam srecna.

Trece - u tri navrata, sa tri razlicita tehnicara, koleginica i ja smo imale tri pacijenta gde smo radile po par parcijalnih proteza, nista posebno (stomatoloski gledano), i desilo se da na probi postave zuba bude sve idealno, a da gotove proteze budu u supraokluziji (i to ne malo!).
Koleginica je stomatolog sa 30 godina staza, spec. bolesti usta i zuba koja je 10-tak godina radila samo protetiku, ja imam 20 godina staza, tehnicari su iskusni i pametni ljudi (15-25 godina staza, stari protezasi), nezavisne i medjusobno udaljene tehnike, pa smo dosle do zakljucka da je u pitanju cista tehnicka greska.

Na direktno pitanje jednom od tehnicara, shvatila sam da je kod ulaganja proteze nevolja to sto kod presovanja nemaju nista pod kontrolom oka, radi se rucno, te ne mogu biti BAS sigurni da ce debljina baze proteze biti bas ovolika ili onolika.... Vi znate sta to znaci.
Takodje, objasnili su mi (svo troje) da na kursevima to njima niko ne kaze, i da rade bez antagonista (!), tako da sve (naravno) ispadne sjajno i bajno, pa su tek kasnije, u praksi, bili u situaciji da ispravljaju krive drine i u medjusobnim konsultacijama iznalaze u cemu je problem. Svo troje su u Budimpesti isli na kurs, svi kazu da je verovatnoca da se ovo desi recimo 1:3 (dakle, ogromna, mene sto se tice), i SVI u startu krecu s tim (ne videvsi ni otisak) da ce - ako treba - ponoviti rad, i svo troje se slazu da se ValPlast najbolje i najsigurnije ponasa kao zabica. Moje misljenje je vrlo slicno.
ValPlast se kao zabica od jednog zuba, ili kao protezica od 3-4 zuba ponasa izuzetno.
Dakle, ako imate umetnutu bezubost u distalnim segmentima, a zubi nosaci nisu za most ili pacijent ne zeli fiksni rad, ako imate jednostrano bezubo sedlo, onda je ovo rad izbora.

Imam bar desetak pacijenata koji nose ovakve "delimicne" radove, vrlo su (smo) zadovoljni (gornja jedinica u punom nizu zuba, umetnuta protezica 35, 36, 37, protezica 46, 47 jednostrano itd.).

E, sad, tu ima jos jedna nevolja: ValPlast tokom vremena, ako se ne odrzava ValClean-om, pocinje da gubi fleksibilnost koju ima, i pocinje pomalo da menja boju i da izgleda kao da je porozan (juce sam videla jednu takvu protezu, nije "iz moje ruke", stara je par godina). Deluje kao kad bi npr. radili protezu od simpleksa umesto od akrilata, pa ona ubrzo postaje "narandzasta" a ne roze, i gubi povrsinski sjaj - ovo je slicno.

Radi se klasicno: za otisak alginat mora biti cvrsci nego inace, nadalje faze idu kao obicno. Ja volim da trazim individualnu kasiku, ali i ako je bez, moze biti vrlo korektno. Jednom pacijentu se, recimo, nije dopalo sto se deo zuba "uronjen" u bazu proteze providi ("kratka usna"), ali su generalno pacijenti ocarani....

Dragi kolega, ja sam sad pisala na brzinu ono cega sam se setila; sta god da sam iskomplikovala ili treba dalje da "sirim", vi samo kazite.

Prijatan dan :).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Valplast
PostPoslato: Sre Nov 29, 2023 10:23 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Nov 26, 2023 9:15 pm
Postovi: 1
@miminamama možete li mi se javiti u vezi Valplast proteze. Unapred hvala ❤️


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: