Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Discopathia LV-SI-terapija
PostPoslato: Ned Okt 01, 2006 3:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 01, 2006 2:46 pm
Postovi: 10
Imam 34 godine. Vec duze vreme imam bolove u donjem delu ledja. Pre 2 meseca sam se i ukocila i imala jake bolove duz leve noge. U medjuvremenu sam se otkocila, ali bol u ledjima je i dalje prisutan. Isla sam na magnetnu rezonancu i zakljucak radiologa je:
MR pregled kicme ukazuje na DH L5/S1 dorzomedijalno levo, a srednje teskog stepena.
Fizijatar u domu zdravlja mi je prepisao elektrodinamicke struje 6min i grupne vezbe za gornji i donji deo ledja, 10 terapija, magnete mi nije prepisao zbog niskog pritiska. Odradila sam polovinu terapije, ali mi se cini da bi mi trebala neka ozbiljnija terapija. Preporucena mi je masaza i Igalo. U svakom slucaju zelim da izbegnem operaciju, jer mi je receno da sam potencijalni kandidat za to.
Molim vas za savet sta je sve potrebno uciniti da bi mi se stanje poboljsalo, jer je zivot u ovakvim okolnostima jako neprijatan i otezan (visoka sam 183cm, tezina 68 kg).

Unapred hvala svima na savetima,
Anagard


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 03, 2006 1:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Postovi: 150
Lokacija: Beograd
U tvom slucaju jedina pomoc je fizijatar, naime postoje vezbe koje se zovu Regan-Mishelove a njihova uloga je da ojacaju misicnu strukturu lumbalno-sarkalnog dela kicme a samim tim da se smanji pritisak na L5-S1.Banja moze da pomogne trenutacno ali da se pokusa sa tim vezbama da bi se koliko toliko spasla operacije.Sve najbolje!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 03, 2006 8:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 01, 2006 2:46 pm
Postovi: 10
Hvala na savetu. Ne znam da li su to vezbe koje se rade po domovima zdravlja i ako nisu kako doci do njih?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 03, 2006 9:47 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 8:27 pm
Postovi: 77
Lokacija: Novi Karlovci
Kao fizioterapeut ti mogu reci iz iskustva, da se po domovima zdravlja rade Reganove vezbe,ali dosta skracene.Te vezbe se rade polako i po etapama.Prvo idu vezbe istezanja,pa jacanja misica,a sve se radi sa promenom polozaja.Nisu bezazlene i ne mogu se raditi po brosuri,nego ti mora terapeut pokazati...Uz sve idu vezbe relaksacije i disanja...Ove vezbe su ti najvaznije,ali ne zaboravi na obuku zastitnih polozaja,prilagodjavanja zivotnih aktivnosti,vitaminsku terapiju...
Igalo jeste najbolje mesto za tvoje lecenje,ali ima i ovde odlicnih banja.Ja cu ti predloziti Koviljacu na prvom mestu,ali mnoge su poznate po lekovitim vodama i blatu.Banje stvarno pomazu ljudima sa tvojim problemom,samo terapija mora duze trajati i moras biti uporna i istrajna inace ti je operacija neminovna.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 03, 2006 11:02 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Da se nadovezem na prethodno-U Domovima zdravlja se hvataju Reganovih vezbi kao pijan plota kao da druge ne postoje a cinjenica jeste da su skracene na svega 4-6 vezbi i "Hajde kuci".Najbolje je zbog Vase situacije da Dom zdravlja preskocite(jer i ja radim u jednom od njih) i odete pravo u neku ustanovu rehabilitacionog tipa,i zapamtite:4 meseca i vise je potrebno svakodnevno raditi naucene vezbe da bise neki efekat istih primetio!!!Naravno da i posle treba nastaviti sa vezbama.Ako se vezbe rade samo u banji ili Domu zdravlja,nece biti velike pomoci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 04, 2006 2:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 01, 2006 2:46 pm
Postovi: 10
Hvala puno svima na odgovorima. Verujem da ste potpuno u pravu za vezbe, a sta je sa hidroterapijom? To mi fizijatar nije prepisao, pa ne znam da li je to uopste korisno za moj slucaj.
Ja razmisljam i o nekoj masazi, pa me interesuje da li to moze da pomogne.
Veliki pozdrav svima!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 04, 2006 3:51 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Postovi: 3798
Lokacija: Pozarevac
Obzirom da se vec desetak i vise godina bavim "dorzologijom", imam utisak da su vezbe koje se savetuju u fizioterapijskim tretmanima cesto potpuno pogresne. Misici koji su u spazmu, prepuni mlecne kiseline, maltene ishemicni koliko su u grcu, teraju se na dopunski rad i "jacanje", cime se tegobe samo jos vise pogorsavaju. Dinamicki posmatrano, paravertebralna muskulatura kod diskopatija preuzima ulogu potpore i doslovno je premorena - pa je relaksacija glavni terapijski cilj. Za razliku od toga, uvrezena shvatanja govore o jacanju muskulature... Postoji citav set relaksacionih polozaja, vezbi ekstenzije, dekompresionih manevara itd. - koji su mnogo efikasniji od pomenutih vezbi.

Ovo ne pisem kao reklamu, pa cu potpis skinuti.

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 04, 2006 10:53 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Vezbe se rade onda kada nema umora i bola,jer su ove dve stavke jedine apsolutne kontraindikacije za vezbanje!

Bazen je "zakon"!Nema bolje terapije a i preventive pre svega,od bazena a nebitno da li je samo zbog relaksacije ili i zbog tretmana i vezbanja u njemu.Ipak,lekar je taj koji treba da proceni da li neko sme ili ne da ima terapiju u vodi


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 05, 2006 10:08 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 01, 2006 2:46 pm
Postovi: 10
Moram priznati da sam prilicno zbunjena. Problem je u tome sto su mogucnosti u domu zdravlja prilicno ogranicene (hidro terapiju uopste i nemaju), pa fizijatar u okviru toga prepisuje terapije. Cinjenica je da sutra zavrsavam sa terapijama, a ne osecam neko znacajno poboljsanje (nemam neke jake bolove, ali cim malo duze stojim pocinje da me boli doni deo ledja).
Defininitvno se moram preorjentisati na neku privatnu varijantu, samo sto ostaje na meni da odlucim sta, jer su misljenja ocigledno vrlo oprecna.
Razmisljam i o nekim alternativnim metodama, REKLAMA npr, ali se bojim da je to vrlo rizicno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 05, 2006 6:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Ne razumem zbog cega ste zbunjeni?!Od terapijskih procedura koje se privatno ambulantno mogu ordinirati,mozete ici na trakciju kicmenog stuba(istezanje kicme) pomocu aparata za istezanje.U BG-u znam da ga ima ordinacija CENTAR a ako neko zna da ima jos neka,neka kaze,pomoglo bi onima kojima je potrebno.
Ipak bi za Vasu situaciju najbolje bilo neko banjsko lecenje,kako bi se tegobe otklonile lakse(jer u banji cete biti samo zbog lecenja i necete imati nikakvog posla pa je oporavak vise moguc nego kod kuce).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 06, 2006 12:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Okt 01, 2006 2:46 pm
Postovi: 10
A koja bi banja bila najbolja i u kom periodu?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 06, 2006 3:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Kanjiza,Koviljaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Discopathia LV-SI-terapija
PostPoslato: Pon Maj 14, 2012 12:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Maj 04, 2012 1:22 pm
Postovi: 2
treba mi pomoc savet ,bilo sta,ne znam vise sta da radim,mucim muku sa ledjima vec duzi period(oko 10 godina),ali kod nas ovde u Backoj Palanci bas nemaju nekakvo adekvatno resenje,pa sam trazi MR pregled i uradio ga prosle godine i evo rezultata u nastavku,pa ako neko ima nekakav saavet i objasnjenje sta je to sa mojom kicmom,unapred hvala! Nacinjeni su T1W sagitalni,T2W sagitalni i PDW poprecni MR preseci lumbalne kicme.

Ispravljena je fizioloska lordoza lumbalne kicme.Nema znakova subluskacije kicmenih prsljenova.Medjuprsljenski diskusi pokazuju znake degerativne desikacije od L2-3 do L5-S1 nivoa.
Konus medularis se zavrsava na L1 nivou i ne pokazuje znake patoloske promene signala.
Uocava se postojanje fokalnih Šmorlovih hernija na TH11-12 nivou.
Na L2-3 nivou se vidi prisustvo dorzalne protuzije diska izrazenije paracentralno levo sa potiskivanjem duralne vrece i levog L3 korena.Prednje-zadnji promer duralne vrece je suzen i iznosi 8 mm u medisagitalnoj ravni.Medjuprsljenski otvori su obostrano ekstranerualno suzeni.Uocava se postojanje retrokorporalnog osteofita uz donju potkrovnu plocu L2 prsljenskog tela.Na L3-4 nivou se vidi prisustvo dorzalne protuzije diska koje potiskuje prednju povrsinu duralne vrece i oba L4 korena.Prednje zadnji promer duralne vrece je suzen i iznosi 9 mm u medisagitalnoj ravni.Levi medjuprsljenski otvor je ekstranerualno suzen,dok je desni slobodan.Na L4-5 nivou se vidi prisustvo masivnije protuzije diska paracentralno desno sa znacajnim potiskivanjem duralne vrece i desnog L5 korena.Prednje zadnji promer duralne vrece u mediosagitalnoj ravni je suzen i iznosi 7 mm.Medjuprsljenski otvori su obostrano ekstraneuralno suzeni.Na L5-S1 nivou se vidi prisustvo dorzalne prortuzije diska sa laksim potiskivanjem oba S1 korena.Prednje zadnji promer kicmenog kanala nije znacajno suzen u medisagitalnoj ravni.Medjuprsljenski otvori su obostrano suzeni sa diskoradikularnim kontaktom desno i sa znacajnim potiskivanjem izlazeceg levog L5 korena.
ZAKLJUCAK:POLIDISKOPATIJA LUMBALNE KICME NAJIZRAZENIJE PARACENTRALNO DESNO NA L4-5 NIVOU SA ZNACAJNIM POTISKIVANJEM DESNOG L5 KORENA I FORMINALNO LEVO NA L5-S1 NIVOU SA POTISKIVANJEM IZLAZECEG LEVOG L5 KORENA I PARACENTRALNO LEVO NA L2-3 NIVOU SA POTISKIVANJEM LEVOG L3 KORENA.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: