Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 06, 2006 12:08 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 05, 2006 11:57 pm
Postovi: 12
Da li PENTAXIM može da se da ukoliko je dete sa dva meseca dobilo standardnu kombinaciju vakcina?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 06, 2006 9:05 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana Seli ,

Pentaxim ili Hexavac moze da se da i posle primljene prve doze klasicne vakcine . U sustini sastav je isti , osim sto pentaxim sadrzi inaktivisanu polio komponentu , a klasicna vakcina sadrzi zivu polio komponentu . Toplo Vam , kao uostalom i svi pedijatri , preporucujem PENTAXIM za dallji program vakcinacije . Ukoliko bebica nije dobila vakcinu protiv HEPATITISA B , onda bi idealno bilo da kupite HEXAVAC , koji osim 5 komponenti sadrzanih u PENTAXIMU , ima i HEP. B , tako da se izbegava dodatno bockanje .


Pozdrav ,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 06, 2006 11:32 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 05, 2006 11:57 pm
Postovi: 12
Draga Nataša!
Puno, puno hvala. Čula sam za te vakcine ali sam bila u nedoumici da li mogu da ih koristim a ni pedijatar kod koga idemo na vakcine nije znao da mi odgovori na ovo pitanje. Naravno da ću se odlučiti za jednu od ove dve vakcine, bez razmišljanja jer moja slatka bebica je toliko plakala prvi put i bila tužna posle da je već počela polako da me hvata panika kako se približava dan za vakcinisanje. Još jednom mnogo hvala!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 06, 2006 1:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Nema na cemu Seli !

Inace moj sincic je isto primio prvu dozu di-te-per + polio klasicnu i act hib i hepatitis b . Sve to je zaista izgledalo kao HOROR FILM . Kada je primao prvu dozu , nigde nije bilo PENTAXIM-a , tako da smo na insistiranje pedijatra da se vakcinacija ne odlaze morali da prihvatimo ovu varijantu . Posle toga smo naravno koristili iskljucivo PENTAXIM .


Sve najbolje Vama i malom andjelku !


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 06, 2006 1:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 05, 2006 11:57 pm
Postovi: 12
Pozdrav i za Vas dvoje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 10, 2006 9:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2005 9:51 am
Postovi: 46
Imam jednu dilemu oko vakcinacije vezanu za vakcinu Hepatitis B. Dete ima puna 3 meseca i 2 dana.
Koji je to razmak vakcina za hepatitis B izmedju prve i druge doze 4, 5 ili 6 nedelja?????.
Dete je primiloprvu dozu 12.09. i zakazano je za drugu 17.09, a kad sam htela da odvedem dete na kontrolu sa puna 3 meseca, na salteru su mi rekli sacekajte 12.10. tad treba da primi vakcinu Hepatitis B pa tad ce je i pregledati (po tome bi bilo 4 nedelje), a ja sam bila ubedjena da su oni pogresili, pa htela da dovedem dete kad napuni 6 nedelja, jer mi je tada zakazani i druga doza Pentaxim vakcine.
Sad sam zbunjena.
Koliko je to dozvoljeno odstupanje u definisanju razmaka izmedju doza kod vakcinacije.
Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 11, 2006 11:03 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Idealan razmak izmedju vakcincije je 30-60 dana . Znaci , po kalendaru vakcinacije dete treba da se vakcinise sledecim redosledom :

u uzrastu od 2 meseca - Di-te-per + Polio , Act HIB , Hep. B ili Pentaxim +Hep. B

u uzrastu od 3.5 meseca ISTI SISTEM VAKCINACIJE - 2 doza

u zrastu od 5 meseci Di-te-per + Polio + Act HIB ili Pentaxim - 3 doza

Treca doza HEPATITS B Vakcine ENERGIX B (EUVAX B) daje se sest meseci nakon primljene I Doze . . Ukoliko je dete primilo prvu dozu sa navrsenih 2 meseca , onda se treca doza ove vakcine daje u uzrastu od 9 meseci .


Sto se tice MMR vakcine , predvidjeno je da se ona da sa navrsenih 12 meseci . Preporuka je da se sa ovom vakcinom ipak ne zuri i u dogovoru sa pedijatrom odlozi do 15-og meseca . Najvece kontroverze su vezane upravo za ovu vakcinu . Vecina dece je da tako kazemo ''lepo podnese'' , ali se u velikom broju slucajeva javi povisena temperatura do 38.5 (u trajanju obicno ne duzem od 24 sata) , posle 10-tak dana od aplikacije vakcine , pa njenu pojavu ne treba pripisivati infekciji .


REVAKCINACIJA Pentaximom i Hepatits B vakcinom vrsi se godinu dana nakon poslednje primljene doze , znaci revakcina Pentaxima daje se u uzrastu od 18 meseci , a hep. B u uzrastu od 20-24 meseca .


Veoma je bitno da se postuje period predvidjen izmedju dve vakcinacije . Takodje , veoma je bitno da se ispostuje donja granica , odnosno da izmedju dve vakcinacije obavezno prodje minimum 30 DANA . Gornja granica moze biti pomerena i ne utice bitno na dalju imunizaciju , znaci umesto 30 dana , moze proci 45 ili 60 dana do sledece vakcine . Bitno je dakle da se sledeca doza vakcine , u odnosu na prethodnu ne da pre isteka 30 dana !!!


Pozdrav ,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 12, 2006 1:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 05, 2006 11:57 pm
Postovi: 12
Draga Nataša! Zaista ne znam šta da radim??? Pedijatar u mom mestu ne može da mi da Pentaxim vakcinu jer nije po "službenom listu"! A pošto sam je zamolila da se malo aktivira i da proveri da li je bezbedno koristiti Pentaxim posle klasičnih vacina, konsultovala je drugog pedijatra, starijeg od nje i ni on nije dao zeleno svetlo. Tada mi je preporučila da nazovem institut za zaštitu zdravlja u Novom Sadu. Upravo sam zvala i epidemiolog koji je "stručan" za tu oblast mi je rekao da ne preporučuje drugu vakcinaciju sa Pentaxim-om zbog Polio vakcine. Zanima me da li si ti imala bilo kakvih reakcija ili problema nakon dobijanja Pentaxim-a? I koliko si doza primila? Hexavac mi apsolutno ne preporučuju jer kažu da uopšte nije bezbedan i da će ga kao takvog povući iz upotrebe! Unapred hvala!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 12, 2006 2:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Draga Seli ,

evo mi smo upravo jutros primili cetvrtu dozu vakcine PENTAXIM u usrastu od 19 meseci koliko je moj sin Romeo star . Zao mi je sto mi trenutno knjizica vakcina nije na poslu pa da mogu da je skeniram i posaljem Ti , ali cu to svakako uciniti sutra .

PENTAXIM vakcina je potpuno bezbedna , za razliku od nase klasicne di-te-per + polio . Nema razloga da beba ne dobije pentaksim umesto klasicne vakcine osim neinformisanosti . On sadrzi sve komponente kao i klasicna vakcina . Bitna razlika je u tome sto ne sadrzi zivu POLIO vakcinu koja se kod klasicne vakcinacije daje per os , odnosno na usta , ali zato sadrzi inaktivisanu , znaci nezivu polio komponentu pa je samim tim daleko bezbednija i manje reaktogena od nase vakcine . Skraceno , NE POSTOJI AMA BAS NIJEDAN , JEDINI raslog da dete ne vakcinisete od sad pa nadalje pentaximom . Ziva polio vakcina u primeni je jos jedino u africi i najugrozenijim delovima Azije . Da zivite u Beogradu , verujte mi da ovakvu dilemu sigurno ne biste imali !!! Tu prvenstvono mislim na informisanost samih pedijatara bez tendencije da nekog uvredim sto ne zivi u ''prestonici'' drzave Srbije . Kako bih ti pomogla , evo saljem ti telefone nasih pedijatara dr. Komnenovic Jasminka , 064/374-77-22 , [email protected] , http://www.drkomnenovic.co.yu , zatim Dr. Milica Kotlajic 064/2970540 , [email protected] , zatim pogledaj ovaj link http://www.roditeljportal.com/pitajte-pedijatra.aspx i naravno http://www.yumama.com/ , pogledaj sve sto je pisao ass. dr. Goran Vukomanovic i njegova supruga odnosno pogledaj rubriku PITAJTE STRUCNJAKE i postavi mu direktno pitanje . Ja odgovor vec znam , ali kada su deca u pitanju sve treba sto puta proveriti .


Evo jos jednog paradoksa , moj sincic je jutros primio i vakcinu PREVENAR (suprug je otisao u Solun da je kupi) i to po preporuci nekoliko pedijatara , a kada sam letos zvala Zavod za zastitu zdravlja i pitala za ovu vakcinu obzirom da kod nas nije registrovana niti ce ikada biti jer kosta 77 EUR po dozi , rekli su mi da sam nenormalna i izmisljam gluposti .

Toliko o vakcinama !


Nadam se da sam Ti bar malo pomogla i iskreno se nadam da ce bebac na kraju ipak dobiti PENTAXIM za njegovo dobro !


Puno pozdrava ,


Natasa


P.S. Inace , PENTAXIM ne da jeste po pravilniku , nego ga je agencija za lekove registrovala sto mozes proveriti na zvanicnom site-u i na roditeljima je da odluce koju vakcinu zele da im dete dobije . Ista je situacija bila sa Act HIB vakcinom koja je tek posle EPIDEMIJE i gubitka nevinih decijih zivota uvrstena u redovan kalendar vakcinacije . Inace se i pre toga uveliko davala zdravoj deci ''informisanih'' roditelja koji su je sami kupili i doneli u Dom zdravlja u cilju zastite sopstvenog deteta i ne znam nikoga ciji je peditar odbio da da ovu vakcinu i pre njenog zvanicnog uvrstenja u kalendar obavezne imunizacije ! Isto vazi i za Hepatitis B vakcinu !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 12, 2006 2:43 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Seli ,

evo jos jednog paradoksa koji vlada medju Beogradskim pedijatrima , a tice se i Tvog problema :


sa site www.yumama.com
Revakcina za bebu

4. Moja beba je u trećem,četvrtom i petom mesecu primila vakcinu "Pentaksin". Šta savetujete da primi za revakcinaciju, ja sam dobila oprečne informacije, neki lekari su za DiTePer+Polio, a neki su za to da i revakcina bude "Pentaksin".

Z.J.

Odgovara: Dr Tanja Vukomanovic, pedijatar

(Ostala pitanja)

Mnogo puta smo pisali o ovoj zabludi u časopisu MAMA. Dete treba da dobije vakcinu Pentaksim – revakcinacinacija se obavlja ISTIM tipom vakcine kojom je dete već vakcinisano! Tu nema dileme! Pentaxim je u odnosu na klasičnu Di-Te-Per-polio vakcinu superioran u svakom pogledu!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 12, 2006 2:46 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
64. Pentaxim vakcina?

Molim Vas da mi napisete nesto o vakcini Pentaxim. Imam sina koji ima 4 meseca i preporucena nam je ta vakcina ali nigde nisam uspela da procitam o toj vakcini. Hvala

Braca

Odgovara: Dr Tanja Vukomanovic, pedijatar

(Ostala pitanja)

Odličan izbor. Pentaxim sadrži pet veoma potrebnih vakcina protiv: difterije, teteanusa, velikog kašlja, Poliomielitisa i H. influenzae. Proizvodi je vodeći svetski proizvođač vakcina u svetu - Paster Francuska. Daje se intramuskularno u tri doze u prvoj godini života i revakcina u drugoj godini.

Postoje velike razlike u načinu proizvodnje vakcine u odnosu na domaću Torlakovu vakcinu, razlikuje se način davanja i najvažnije dodata je vakcina Hib, protiv bakterije Hemophilus influenzae. Ova bakterija je najčešći „proizvođač“ infekcija uha, nosa, grla, gornjih respiratornih puteva, a njena najgora komplikacija je meningitis. Kada dodate i vakcinu protiv hepatitisa B onda imate sve što Vam treba. Samo napred, to je prava vakcina koja se godinama daje svuda u svetu.

U našim Domovima zdravlja se daje Torlakova vakcina Di Te Per u ručicu deteta i Polio atenuirana vakcina per os, tj.kašičicom na usta. Hib vakcinu su do skora pedijatri retko savetovali, jer još uvek nije ušla u obavezan vid imunizacije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 12, 2006 2:48 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
http://www.mojabeba.com/forum/viewthrea ... 32#pid4976


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 13, 2006 12:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 05, 2006 11:57 pm
Postovi: 12
Draga Nataša! Puno hvala na tako iscrpnim odgovorima! Posetila sam preroručene sajtove i postavila pitanja pa sada čekam odgovore i još se dvoumim. Još jednom ti puno hvala i javiću ti šta i kako je bilo!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 13, 2006 4:26 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Okt 13, 2006 1:39 pm
Postovi: 4
I na kraju, posle citanja prethodne tri strane, kako covek da nekom veruje!
Pa mi svi treba da zavrsimo medicinu i farmaciju da bi bili spremni kad odemo u ordinaciju. Jer tamo, ocito, ne znas kog ces naci: voodoo vraca ili doktora?
I sama sam, ne jednom, vise znala (tacnije, vise bila u toku s onim sto se praxira i van konkretne ordinacije-npr. u Sv. zdravstvenoj org.) od osobe u belom mantilu! Aman, ja sam ekonomista, ali me interesovalo pa sam pitala ili procitala. Zasto i kako to njih ne interesuje? Zar drzava ne bi trebala da se bavi njihovim "update-ovanjem" na seminarima, ili gde vec, ako vec samo nemaju zelju ili volju?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 17, 2006 12:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 05, 2006 11:57 pm
Postovi: 12
Draga Nataša!
Evo ja da se javim dan posle vakcinacije. Posle pet dana i noći provedenih na internetu i tražeći odgovore ipak smo morali nastaviti vakcinaciju kako smo i počeli. Pedijatar nam ne može dati Pentaxim jer to nije po kalendaru vakcinacije i završena priča. Nažalost ja sam kasno počela da se interesujem za Pentaxim pa nisam baš imala puno vremena za odlaske u N. Sad i traženje dobrog pedijatra. Na svu sreću moja mala princeza je sve to dobro podnela i manje plakala nego prvi put. Međutim sve to je blagi užas, neverovatno koliko različitih mišljenja i koliko je malo volje za bilo čim novim kod naših državnih lekara. Nataša još jednom hvala na tvojim odgovorima i mnogo mi je žao što ranije nisam postavila ovo pitanje i započela vakcinaciju sa Pentaximom u nekoj normalnoj zdravstvenoj ustanovi. Nažalost ipak na ovakvim primerima se vidi prednost grada nad malim mestima.
Puno pozdrava!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 21 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: