Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 24, 2006 10:24 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:02 pm
Postovi: 46
Draga Angelina,
Kod nas u Crnoj Gori rijetki su slucajevi dijabetesa kod beba .STASA je druga u poslednjih 7 god i najmladja.Jako sam se obradovala knjizi koju si preporucila Secerna bolest kod djece,pa sam kontaktirala KBC REBRO i rekli su da ce mi poslati.Kako da ocekujem odgovor od DIABETE?(novi sam clan pa neznam ) U vezi sa BCG vakcinom ,ona je pocela da gnoji 2 mjeseca nakon primanja i kod zdrave djece treba 6 do 7 mjeseci da zaraste.Bili smo na moru mjesec dana i slana voda je uradila dosta i islila sam da ce i potpuno zarasti.Inace sunce i kupanje je odlicno za secer.Da li u Hrvatskoj postoje kampovi za male dijabeticare?
Veliki pozdrav :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 24, 2006 11:50 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Draga Ducka,

Ovdje ima dosta malih dijabetičara. Ukupno ih je oko 800 mlađih od 18, a u bolnici srećem dosta mlađih od 5 godina. Imali su prošle godine i bebu od 5 mjeseci. Doktori kažu da je zadnjih godina broj otkrivenih malih dijabetičara u porastu, a da ne znaju razlog.

I ja sam novi član, ali vidim da Diabeta zna poslati odgovor na neku temu, pa možda pošalje i vama. Ne znam kako ih kontaktirati direktno.

Drago mi je da ćete dobiti knjigu sa KBC Rebro. Imam samo pohvale za njih, velika su podrška roditeljima. (Za razliku od njih u vrtiću su me izvrijeđali kako ja to mislim njima ostaviti odgovornost i da li ja uopće znam da mi je dijete bolesno (?!), ali to je druga priča).


Za BCG vakcinu ne znam točno, jer je nama zarasla ranica još u bolnici, ali znam da dijabetičari imaju poteškoća sa ranicama, pa je dobro imati antibakterijsku kremu (tako su mi rekli u apoteci).

Mi smo ove godine bili samo jedan vikend na moru, jer muž i ja nismo mogli dobiti g.o ranije. Sad smo na g.o pa možda odemo sljedeći tjedan. Razmišljali smo i da odemo u Crnu Goru, čula sam da je super, ali ne znam kome bi se trebali javiti u slučaju, ne daj Bože, komplikacija (hipo, ketoni, temp.), pa mislim da ćemo ići na Kvarner (to mi je 2h od Rebra), a kod vas kad nam dijete bude malo starije.

Postoje kampovi za male dijabetičare, nisam se još točno raspitivala, čini mi se da su na Malom Lošinju i u Tučepima. Mislim da idu djeca iznad 7 ili 10 godina, zajedno sa sestrama i doktorima s Rebra, tako da se roditelji odmore tih 10-tak dana.

Zanima me, kako stojite s pelenama? Mi smo sad po danu bez pelene, ali mu stavim za popodnevno spavanje i za noć.


Veliki pozdrav vama i poljubac za Stasu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 24, 2006 4:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:02 pm
Postovi: 46
Cao Angelina,
Ja ti inace pisem sa posla posto kuci nemam vremena .Ja sam iz Kotora pa moja djeca idu kod babe i djeda po smjenama malo samnom malo sa tatom.Svi gradovi su lijepi a i od ove godine ima puno turista.
Ja sam imala strah od hipo kada smo bili dolje jer mali grad malo doktora ali smo bili oprezni i mjerili smo i do 7 puta i vise jer stvarno je more cudo.Pozivamo vas da dodjete pa da se druzimo .
Stasa je ljetos naucila na tutu ali po noci nosi pelenu i po danu kad spava jer poslije vecere popije i do 400 ml cedevite ili vode pa joj se napuni pelena tako da je i noci mijenjamo.Pozdrav ljam vas i sad idem kod mojih pilica da se druzimo :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 26, 2006 1:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Draga Ducka,

Mi isto mijenjamo po noći,posebno u prvih 2-3 sata nakon što zaspe. U drugom dijelu noći rijeđe trebamo mijenjati. (Spava mi se, za poludit :)
Inače prije spavanja popije jako puno tekućine, 300-600 ml.

Što se druženja tiče, uvijek sam "za".Kad smo upoznali jednu curicu od 5 godina i kad je moj sin vidio kako si ona mjeri šećer, bilo mu je strašno zanimljivo. Sretnemo se tu i tamo i njih dvoje su sad "veliki prijatelji".

Općenito, mislim da je za djecu to dobro, a i nama dobro dođe da razmijenimo iskustva. Već i ovaj forum mi puno znači, samo muž i ja nikako da se dogovorimo za vrijeme na comp. :)


Veliki pozdrav i poljubac za piliće :)


P.S. A gdje nam je nestala Gocamama?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 26, 2006 3:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Dec 13, 2005 2:26 pm
Postovi: 10
Lokacija: Beograd
Devojke, imam jedno pitanje i hitno mi treba odgovor! Moja ćerkica od 15 meseci je danas vadila krv iz prsta i radili smo i test za šećer koji je pokazao vrednost 4.6! Vadila je krv na prazan želudac, ništa osim vode nije popila do vadjenja krvi! Ima li negde neko ko može da mi kaže da li se vrednosti zasićenosti šećera razlikuju kod odraslih i dece i da li ja treba da brinem sa ovom njenom vrednosti?

_________________
Mama


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 26, 2006 6:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm
Postovi: 32
Lokacija: Juzna Afrika
Cao svima,

Vidim ja dok mene nema price se raspredaju, iskustva razmenjuju.... suuuper. I vi ste meni nedostajale :wink:

Prvo da odgovorim novoj mami:
Ja mislim da je 4.6 na gladno fenomenalno tj bas ono sto treba da bude, te nema mest brizi.
Knjiga kaze: kod osoba (i dece) bez dijabetesa Bg se krece od 4 -7, a ta jutarnja treba da bude ispod 5,6. Naravno na osnovu jednog merenja ne treba dodnositi zakljucke vec ako zabrinutost postoji onda traziti ponovljeno merenje ili cak rezultat HbA1c (glukoza u hemoglobinu) koja nosi prosecne podatke o promeni glukoze u zadnjih 2 - 3 meseca..... Za taj test treba samo kap krvi ali se radi ili u laboratoriji ili na klinici...

Doduse kad su mom sinu dijagnozirali dijabetes rekli su mi da u pocetnoj fazi koja zna trajati mesecima i godinama (kad pankreas polako pocinje da odkazuje tj smanjuje proizvodnju insulina) da se u toj fazi dijabetes ni ne moze tacno dijagnozirati sve dok to ostecenje ne postane znacajno i permanentno.... milsim regularnim testovima... verovatno pankres pod mikroskop bi pokazao sta se desava...

Nadam se da nema brige u vasem slucaju....ali da bi ste mirnije spavali prodiskutujte sa doktorom i trazite objasnjenje i/ili preporuku za dalje testove...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Avg 26, 2006 6:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm
Postovi: 32
Lokacija: Juzna Afrika
Drage moje,

Morate me nauciti brojanju UH. Vidim Angelina i Ducka su majstori u kalorijama, UH-ma.... Ja to jos nista ne vezbam... ko sto rekoh nama ovde objasnise da obrok treba da bude izbalansiran (pesnica Uh + saka proteina + 2 x toliko povrca), 5 porcija voca i povrca (zbirno) dnevno.... Ja tako pa valjda nam zato seceri i tako skakucu. Jeste i ja kad to sve stavim na tanjir bas bude dosta hrane al Tomas sve pjede. Inace njemu se apetit naglo popravio od dijagnoze.... Pre je bas bio mrlja...Da i Tomas popije dosta pred spavanje, oko 300gr.... tako se uspavljiuje...


Gde da trazim tablice za racunanje UH i kalorija?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 27, 2006 1:18 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Gocamama,

Za početak, pogledaj na stranici Diabeta.net, (preko koje sam i došla na ovaj forum). Meni se sviđa kako su to oni objasnili, pa da ne prepisujem :) Jako je sistematično i pregledno. Posebno mi se sviđa stranica gdje su vizualno prikazali količine za pojedine namirnice.

Također, dobra mi je knjiga "Šećerna bolest u male djece" (autor dr. Miroslav Dumić). Ako hoćeš, pošaljem ti.

Drago mi je da si opet s nama :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 28, 2006 9:04 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:02 pm
Postovi: 46
Cao mame,
Drago mi je sto je Goca mama ponovo sa nama.

Goco ,ja sam odustala od saka mjerenja UH,odmah na startu i kupila digitalnu vagu na kojoj sam sve mjerila do skora.A sada mjerim samo i obavezno hleb i voce,jer nam to i najvise podize secer.Povrce i meso sam naucila otprilike,jer npr.meso ne moze uvijek da pojede koliko inace treba(2jedinice mesa su obavezne za rucak a to je u zavisnosti od vrste od 50 do 70 gr),a i doktor nas je savjetovao da joj mozemo ako hoce dati i vise ,takodje i u periodu izmedju obroka. Ja ti mogu poslati faxom nas jelovnik i nacin odredjivanja hrane jer ima mnogo za pisati.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 28, 2006 12:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:02 pm
Postovi: 46
Stasa jos nije vidjela nikoga da mjeri secer i prima insulin ,i voljela bih da upozna nekoga od djece.Takodje to vazi i za njenog brata,koji je bio, nakon otkrivanja dijabetesa kod nje u soku od svakodnevnog bockanja.Tek kada smo mu objasnili da ima i druge djece i naveli da je isto kao kada neko nosi naocare i u slucaju astme koristi pumpice za disanje(to je vidio kod babe)smirio se.Pa bi nam odgovaralo da i on upozna nekog dijabeticara,ali ljudi su kod nas zatvoreni ,a na djecu dijabeticare (zdravi)g ledaju sa sazaljenjem sto me izludjuje.
Pozdrav :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 28, 2006 11:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Ja sam isto kupila digitalnu vagu, tako da iznimno dajemo obroke bez vaganja, (kad idemo u restoran ili sl.). Povrće ne važem, jer ima malo kalorija i gotovo nikakav utjecaj na GUK.

Ducka, i ja bih rado vaš jelovnik, a mogu poslati naš, ako hoćeš.

Kako često vi idete na preglede? Mi idemo jednom u 6-8 tjedana, pa se uvijek malo družimo sa ostalom djecom dijabetičarima.

Ducka, da ste malo bliže, mogli bi organizirati neku kaficu vikendom... :) , ali tko zna, možda se vidimo sljedeće godine na moru. Još samo da nagovorimo Gocamamu :wink:

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 29, 2006 11:10 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:02 pm
Postovi: 46
Cao,
Nama su pregledi takodje na svakih 2 mjeseca.Zadnji put kada smo bili saznala sam da prvih godinu ,dvije,po otkrivanju dijabeticari slabo rastu ili uopste ne(kod nas nije slucaj,hvala bogu).Doktor nas je savjetovao da pije svaki dan surutku ,jer je inace dobra za regeneraciju i pankreasa i jetre.Surutka se dobija,ne znam da li znate,kada se pravi sir.Mi ,naravno,u malim kolicinama,u 2 dl mlijeka stavimo pola kafene kasicice sirista tako da dobijemo i malo mladog sira.Ona to obozava da jede.Inace svi nasi stari babe i djedovi su se podigli na tome,pa su i zato zdravi i stari.
Nadam se jednoj lijepoj kafici i druzenju :D Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 29, 2006 2:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Postovi: 166
Lokacija: Novi Sad
Ovo u vezi slabog rasta ja prvi put cujem. Nasa Danica, koja je sa 6g. dobila dijabetes, je bila visoka 126cm kada je otkriven dijabetes, a sada ima 144cm! Kilaza nam sporije ide, imala je 24, a sada ima 28-29kg. Mi smo u pocetku imali kontrole jednom mesecno, a sada jednom u tri meseca, kada merimo i HbAc1. Po potrebi se konsultujemo sa doktorom telefonom, ako imamo neku vanrednu situaciju, tipa viroze ili neke druge bolesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 29, 2006 2:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
Negdje sam i ja pročitala da se loša kontrola dijabetesa može odraziti na rast u smislu usporenog rasta ili zastoja u rastu. Bogu hvala, rastemo "po tablici".

Sad sa 2,5 god ima 97 cm i 16 kg. A Staša?

Čula sam da je surutka dobra, ali nažalost, ne mogu mu podvaliti ništa mliječno. Žao mi je što neće barem jogurt. Zanimljivo je da je u vrtiću prošle godine jeo jogurt, ali doma nikako. Ako mu probam podvaliti sir ili slično, odmah viče "Mama, peli jezik" (da mu idem oprati jezik :) )
Mlijeko pije sa malo Natrena (ponekad na vrh žličice kakaa bez šećera, samo da pofarba). On je svoj čovjek od kad se rodio :) i sad se ti mama snađi :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 29, 2006 2:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 10:15 am
Postovi: 39
kdaniela,
i nama s kilažom ide malo sporije. Prije dijagnoze, nije gubio na kilaži, samo je bio oko 2 mjeseca na 12,5. I onda kad smo otkrili dijabetes (sa 19 mjeseci) i počeli terapiju, počeo je dobivati na kilaži. Od tada je prošlo godinu dana.
U tih godinu dana narastao je 10 cm i dobio 3,5kg. Izgleda mi o.k., nije debeo, a ni premršav, iako bih ja htjela da dobije bar još 2 kile.
Dobro jede, ali stalno je u pokretu.

I mi smo u početku imali kontrole 1 mjesečno, a sad smo na 6-8 tjedana. HbA1c mjerimo također, jednom u tri mjeseca, što je zapravo na svakom drugom pregledu.
Mogu nazvati na Odjel telefonom od 0-24h za konzultacije. Međutim, to bi izgledalo ovako:
07-15 - mogu dobiti sve upute,
iza 15h - ovisi da li ću uhvatiti dežurnog doktora/doktoricu, jer su jedino oni ovlašteni za upute o eventualno potrebnoj promjeni doze insulina; u to vrijeme sestre mogu dati sve druge upute i praktične savjete, ali ne smiju mijenjati terapiju; Jedino, ako je baš hitna situacija, tada sestre zovu doktoricu doma.

Al' sam ga sad zakomplicirala. :)

Pozdrav i pusa za Danicu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 75 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 23 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: