Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Hematochromatoza
PostPoslato: Uto Mar 04, 2008 6:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Pri redovnoj zubarskoj kontroli, muzu mi je receno da ima naslage gvozdja po zubima (ono sto je otisao da ocisti jer je mislio da su u pitanju one obicne naslage koje se ciste 2x godisnje). Ja sam to malo istrazila i jako me je uplasilo - jer je to indikacija povisenog gvozdja. On ima i neke druge simptome - t.j. umor, skoro je dijagnozirana hipotireoza. 14. imamo zakazano kod njegovog endokrinologa ali me interesuje ta veza, t.j. da li je moguce da hipotireoza bude povezana za smanjenom funkcijom stitne zlezde? Da li je neko imao slicnih problema? Kako se ovo stanje tretira? Sta od testova (osim testa na ferritin) treba traziti?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 04, 2008 8:20 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Veze nema izmedju bolesti stitne zlezde i hemohromatoze.Obicno se kao stecena javlja kod masivnih transfuzija ili kod dugotrajnih nelecenih hemolitickih anemija/hemolitickih sindroma osim ako ne postoji neki nasledni poremecaj u metabolizmu gvozdja .Za pocetak serumsko gvozdje,transferin i EHO jetre i slezine.Inace hemohromatoza se leci heliranjem D-penicilaminom koji vezuje gvozdje i izbacuje ga iz organizma,ali ako kazete da ima naslage na zubima da li je vas suprug izlozen i nekim drugim teskim metalima??


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 04, 2008 10:39 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Severus - hvala na odgovoru. Moj muz se bavi istrazivackim radom, znaci sedi i cita/pise ceo dan, nije izlozen nicemu cemu i ja nisam izlozena. Zubar mu je takodje trazio da pogleda dlanove i video kao neko "bronziranje" koze (ja zaista nisam to mogla da uocim, moj muz je ionako tamnije puti od mene, nisam primetila to bronziranje). Malo sam ceprkala po internetu pa sam nasla da visok C vitamin moze da utice na kolicinu gvozdja u krvi a moj muz je pio i tablete C vitamina i konzumirao ga prirodno jer mu je to preporucio urolog, posto je vec dva puta imao kamen u bubregu. Lepo mi je mama rekla da mu pogledam u zube, a sada je kasno :wink:

14. marta ima zakazano kod endokrinologa i icicu sa njim da budem sigurna da ce uraditi sve testove koje ste preporucili - da li je neophodno raditi i uz jetre ili se funkcija moze pogledati i analizom enzima jetre u krvi?

Hvala jos jednom na odgovoru, javicu se sa rezultatima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Mar 04, 2008 11:09 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Da ne prejudiciramo da je to hemohromatoza,nego prvo uradite hepatogram i eho jetre jer je jetra u hemohromatozi najvise pogodjena a ako se ustanovi
bilo kakvo ostecenje prelazi se na otkrivanje etiologije hemohromatoze.Kakvim se istrazivanjima bavi vas muz(kontakt sa hemikalijama(?))Inace bronzana koza moze biti i simptom Mb Adisson,da li on ima i neku hipotenziju,da li je hipotireoza dijagnostikovana na osnovu pada hormona i da li postoji pad natrijuma a porast kalijuma u elektrolitnim analizama??


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 15, 2008 2:18 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 8:46 pm
Postovi: 1001
Hvala na odgovoru, bili smo na putu pa nisam stigla da pisem. Na poslednjem testu krvi (14. decembra 2007) je sve bilo u referentnim vrednostima, osim sledeceg (referentne vrednosti u zagradama):

CBC with Differential:
- Eosinophils 9 (0-5)

Comprehensive Metabolic:
- Total Protein 8.8 (6.3 - 8.2)
- Albumin 5.2 (3.5 - 5.0)
- Bilirubin, Total 0.1 (0.2 - 1.0)

Inorganic Phosphorus 4.6 (2.5-4.5)

TSH 3rd Generation 4.29 (0.5 - 4.0)
Thyroglobulin Ab 79 (<27)
Thyroid Peroxidase (TPO) Ab 634 (<20)

Ono sto me brine je da bilirubin smanjen - laicki, to mi deluje kao da je jetra ostecena? Procitala sam malo o Morbus Addington sindromu i ne zvuci bas tako dobro...

Da li cesto stvaranje kamena u bubregu na bazi kalcijuma ukazuje na nesto u ovom sklopu? (ali kalcijum mu je bio normalan u testu urina na 24h, iako treci put u 10 godina formira kamen: pre deset godina dva - 14mm & 7mm, ultrazvucno razbijeni; pre 4 godine opet dva, isti desni bubreg, 4mm & 3mm, razbijeni laserom; i pre par meseci ma MRI - 2mm opet u istom bubregu)

Izvinjavam se ako je konfuzno. U utorak idemo endokrinologu i pored testova koje ste pre preporucili, trazicu da urade i ACTH test da se izbaci ili ubaci u opciju dijagnoza Mb Addington.

Hvala na vremenu jos jednom!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hematochromatoza
PostPoslato: Pon Jul 16, 2012 11:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 09, 2008 5:44 pm
Postovi: 14
Da li neko može da mi preporuči stručnjaka u Beogradu ili Srbiji , poznavaoca ove problematike, koji bi se prihvatio pacijenta sa hematohromatozom, cirozom i dajbetesom?

Vrlo hitno, hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Hematochromatoza
PostPoslato: Ned Jun 02, 2013 9:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jun 02, 2013 9:09 pm
Postovi: 2
Javite se na [email protected] radi pokusaja da vam se pomogne oko Hematochromatoze.Postoji funkcionalna hrana koja pre svega unosenjem tj. konzumacijom sprecava apsorbciju gvozdja.Takva hrana je inace odlicna za jacanje jetre i stabilizaciju secera u krvi. pozz ZORAN ROKSANDIC


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: