Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sub Okt 06, 2012 3:51 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Pre neki dan, setala sam se,predivno vreme..!!Vidim jednu mamu "natovarena kesama" pune robe u Obe ruke.pored nje idu devojcica-oko7 godina- i decak oko 5-6 godina. Zena jedva nosi kese.Pomislila sam u sebi:"Boze kako su ova deca prezasticena!"
Ne mozete mi reci da je jednom detetu od 7 god TESKO NOSITI U JEDNOJ RUCI kilogram hleba!A u drugoj ruci da nosi kilogram kupusa!!Drugo dete je moglo u jednoj ruci poneti kesu u kojoj je mozda pola kile crnog luka, a u drugoj ruci pola kile tikvica.... To je za mamu 3 kile tereta manje..TO JE TO..prezasticavanje.(.deci se slsobodno mogu dati da nose kese koje su "lagane,ili manjeg tereta..")
Postoji igraliste iza moje zgrade gde se igra mnogo dece razlicitog uzrasta. Ima i onih mama koje "cuvaju svoju decu od narkomana,i ostale "bezobrazne dece"- u po bela dana subotom,nedeljom, ilipo podne od 16 do 20 sati- pa su te iste mame sa svojom Zdravom odraslom decom koja pohadjaju 3,4 razred osnovne skole ISTO NA TOM igralistu!!"Da im se nesto lose ne dogodi"..e to je prezasticavanje!!Da li vI CEO ZIVOT MOZETE SVOJE dete "cuvati od losih stvari..? i "drzati ih za pantalone,suknju?"
To je vec preterano,po mom rezonovanju.dete se mora nauciti koga da se cuva,sa kim da se druzi,gde se moze kretati,kada treba da dodje kuci itd.
Gledam pre neko vece, izasla sam u centar grada,okolo kafici,stolice, ljudi sede piju sokove,kafu,druze se..Svuda mladi ljudi,mama sa decom.kol`ko volite!!.Kazite mi kako to objasnjavate da mame sede sa svojim bebama ,koje su nervozne, i "druze se' a ima 22 sata??Zar te bebe ne treba vec da Spavaju??Slusam majke kako govore jedna drugoj:"Ja ne znam sta cu,nece da spava!!"Ako se dete nauci Pravilnom dnevnom ritmu koje odgovara njegovom uzrastu onda bi mala beba do 3 godine u 21 sat uveliko trebala da spava,govorim o ZDRAVOJ DECI!! Mame govore kako njihova deca moraju da "uzivaju,imaju na to prava,kako je glupo da dete ide u Devet u krevet"..
Imam osecaj da mnogi mladi roditelji jako mnogo dozvoljavaju svojoj maloj deci pravdajuci te svoje postupke,i svoje vaspitanje modernom psihologijom.,.modernim stilom vaspitanja.Tako mnogi roditelji prezasticuju svoju decu.Ispada da "deca" namecu svoj "ritam" roditeljima,i roditelji moraju decu da "slusaju"..
Da li je VI MISLITE da je "moderno vaspitanje" kada neki roditelj kupi svom detetu djaku prvaku mobilni telefon-jer tako on Hoce- od 300 evra, a ON ima mobilni vec 2-3 godine,i kad ga je ga kupio kostao je 100 evra!!TO je Prezasticavanje!I jos mi govori taj roditelj:" Znate,kad nisam mogao JA,NEKA IMA MOJE DETE!!"
Pa neka kupi Sebi mobilni I od 500 evra ALI KAD PORASTE I SAM ZARADI!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Ned Okt 07, 2012 9:19 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 11:46 am
Postovi: 21
Lokacija: ns
Draga Rouzi saveti su vam odlični! Mislim da decu često prezaštićuju bake nam drage...I jako mi se dopada vaš stav da svako drugačije razume prezašićavanje.Moji prijatelji kad su bili sa klincem na ćerkinom rodjendanu, tražila je da pozurim sa torom, ne može dete da čeka više, hi hi...to je meni malo bezveze, ja druge ne opterećujem potrebama svog deteta, ali isto tako, kad su nam bili prijatelji moja ćerkica i njihovo dete su se nešto otimale oko igračke, pa se Nata valjala, besnela... Drugarica je rekla kako ona u takvim situacijama po dupetu...Mislim nek svako radi kako mu drago. Natalija inače nije tip koji ne da svoje, i ne ljuti se kad joj otimaju, ali ta igračka je bila takoo dobra, hi,hi.
Meni su naši vaspitači ok skroz, spuste me na zemlju, ja htela da kupim Natu pre spavanja, jer je jednom jako plakala, ali su one istrajale da treba da se adapira i to je prošlo, mnoge stvari tamo nauči, a pre svega njoj odgovara taj ritam kao u vojsci, koji u roditeljskom domu ne mogu da joj omogućim što zbog svoje slabosti i malo i neorganizovanosti, iskrana sam, što zbog bebe i obaveza.
Pozdrav :P


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Ned Okt 07, 2012 10:00 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Evo i mene, drage moje,
pijem kafu, dok tata seta sina :)
Situacija je nepromenjena, sto se tice jela, ali sada mislim da Mihajlo izvodi...poceo je i on da besni, i videla sam u cuvenoj knjizi "Vase dete i vi, iz dana u dan" da je to potpuno normalno. Juce je napravio cirkus po celoj kuci, povrca je bilo na sve strane, tatu smo ispratili na put, i kada smo ostali sami i on napravio mini performans u vidu bacanja tanjira, samo sam ga uzela u ruke, presvukla, dala mu mleko i stavila ga da spava. Mislim se, da li vredi da mu bilo sta pricam, a toliko me je ispomerao da bih bila u stanju samo da vicem...i tako sam ocutala. Ne vredi, tako ce pre da prestane sa besom i isterivanjem pravde...a i dalje cu mu redovno nuditi zdrave obroke. Problem mi je gvozdje ( Ferrum sandoz sirup ) - ne podnosi ga :( Ne mogu da ga krivim, ja sam ga jedva pila u trudnoci. Imate li neki predlog za neki drugi lek? Planiram svakako da potrazim u apoteci...dajem mu i vitamine, juce ih je popio iz treceg puta :roll: , ali ih je popio! :)

MsKrempita, lepo je sto se uspeli sa volonterkom da uspostavite dobar kontakt, ali je strasno kakve su vaspitacice...kako je to samo grozan primer deci, tako ustuknuti i podmetnuti nekog drugog...jedino u prici ne valja sto su volonteri premalo vremena tamo...par meseci, najvise godinu dana, tako je bar kod nas, najduze se zadrze na jednom mestu od 4- 6 meseci...a tada ce morati "koleginice" da se suoce sa vama..

Prezasticena deca, i gde je granica izmedju "normalne" brige i prezasticavanja, Rouzi je opet sve napisala kako jeste :) Bar po mom shvatanju svega...Narocito me je zaintrigirao deo "rob detetu" i cuvenih pet minuta za sebe :) U pravu ste, mora da postoji granica, kada sebi kazes "Alo, bre! Dosta!" Jer, umorna i krajnje pozrtvovana mama nikome nije od koristi, ako nema svoj ventil!
Ja sam nekada pisala pesme, poslednje sto sam napisala je uspavanka za Mihajla :) Nedostaje mi to, ali kada konacno imam vremena, nemam snage :( Pa tako svojih 5 minuta potrosim na prelistavanje casopisa u miru i tisini ( dok me ne prekine dete ). Juce mi je bila bebi siterka, i zamislite, ja jedva docekala da ode u setnju sa Mihajlom, i posle sat vremena ja krenem za njima?! :-? Nisam mogla ni sebi da se objasnim, osetila sam da mi nedostaje. A imam poverenja u bebi siterku, zaista je divna, ali jednostavno sam morala da odem na igraliste...izgleda da sam na putu da postanem mama koja prezasticuje svoje dete :( Moram da prestanem sa tim...tesi me sto nemam te porive kada je sa tatom, ali ipak...znam. Dobro je sto sam svesna toga, pa cu raditi na tome da zaista ne postanem takva..
Idem da stavim rucak, pisemo se kasnije :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Ned Okt 07, 2012 11:10 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 11:46 am
Postovi: 21
Lokacija: ns
Bojana, to što si krenula za njima je normalno, ali ne daj da ti pređe u naviku, adaptiraćeš se ti već na novu situaciju! Mislim da prezaštićena deca, imaju svu brigu i pažnju pa onda besne i luduju, prosto iz dosade, i tu pomaže zapošljavanje deteta, kao što ste napisale u ranijim postovima, bar kod moje malene je tako. Kad se nešto radi, ona je na sedmom nebu. Nešto su farbali u vrtiću, kažu da se oduševila, sva se uprljala, nisu je mogli odlepiti od boja, samo što i kad je rad u pitanju posle ne može da prestane, osim ako je ne preusmerimo, na nešto opet jako zabavno...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Ned Okt 07, 2012 1:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Drage moje
Kad je dete bolesljivo,onda je i normalna situacija da roditelj ima kako je kazem u sali "male mrave u sebi" pa ga ti mravi kao neka visa sila teraju da radi sto inace ne bi cinio.Kao sto su Bojanu ti mravici odvukli d ode i potrazi sina i bebi siterku dok su se setali..
Slazem se da neke bake i deke znaju prezasticivati svoje unuke.Moja pokojna majka je to cesto cinila,znam da to nije radila iZ NIKAKVIH LOSIH NAMERA!!cesto mi je govorila:" Sta cu,ne mogu drugacije,"to je jace od mene" da im pomognem..Znam ja to vrlo dobro,samo sto se deca godinama izrastajuci,tako "naviknu"..moja majka je im zaista mnogo ugadjala.Oba sina hoce da urade mnogo sto sta u stanu,ali vise se oslanjaju na mene., obojica znaju da mi se umile,pa meni buse zao.Ni starijeg sina,ni mlajeg ne mogu da jois "privolim" da se "late pokusaja kuvanju."Znaju obojica da skuvaju caj,jaja,da ih ispeku..Isla sam prosle godine kod drugarice u goste,pa sam tamo bila duze vremena.
Negde oko 22 sata uvece,mi svi sedimo na dvoristu,druzimo se,kad moj mobilni telefon zvoni.Zove me stariji sin:"Mama kako se kuvaju jaja?!"Svi smo se glasno semjali,da je i on cuo..Jedan komsija govori glasno:" Prvo se ukljuci ringla :D !!" E ,vidite to je ta situacija kad odrasli sinovi prezasticeni od bake" uce" da kuvaju jaja.Vrlo lepo su se njih dvojica snasla :wink: !!
Ja skuvam rucak uvece,posto readim sledeci dan od 9-do 15 sati,baka nije mogla,jako je bila bolesna.Pa kazem sinovima:"Kad vam bude potrebno,izvadite rucak iz frizidera, pa ga podgrejte".Dodjm kuci s` posla,pitam ih ko im je podgrejao rucak.,ono obojica. u `glas:"baba!!" Ona veli": Nije meno ti tesko,,` to je zacas posla,nemoj decu grditi".Kako da se svadjam,ili raspravljam sa tesko bolesnom zenom? Njoj je to pricinjavalo radost,zadaovoljstvo,da im "ugadja",a govorila je:" I tebi volim da olaksam,vaidim kako dodjes kuci umorna.."
Znate sta sam "u gostima shvatila"kako OBA SINA znaju jasko lepo da se snadju kad im mama nije kod kuce!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Ned Okt 07, 2012 2:45 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Sad da VAM dalje pricam..Malko da se i nasmejemo.. :lol:
Znate sta im je bilo "najtezi "deo posla..Pranje prljavih sudova!! :lol:
Sve su poslove "podelili"-nabavka hrane,usisavanje,placanje racuna,peglanje nihovih kosulja, pranje kuhinjskog poda,kade-ostavila sam im pare,i predhodno im "Naglasila da vode racuna kako trose!!"( tu su SUPER FUKCIONISALI!) Obojicu sinova sam odvela u kupatilo i "nA "OBUKU" im - kako se Koristi,ukljucuje,iskljucuje Ves masina-.I to su naucili. Pre nego sto sam otisla u goste OBojici sam kazala:"Kad se vratim hocu da zateknem STAN ONAKVOG KAKVOG SAM OSTAVILA!!Nisam nicija Pepeljuga.".To sam uradila zato sto smatram da su Odrasli ljudi i moraju da zanju da se "snalaze",i da ne moram uvek biti njima "na raspolaganju" Sto sam kazala: "Volem i ja da odem,da se druzim !!"
Mladji sin je u to vreme imao devojku..Pa mi kaze-Srce moje pameto-;"Mama, jel moze moja devojka ma`lko,dok si ti u gostima, da se "preseli" ovde,dok ti budes tamo?Bolje da te pitam,nego da te kad se vratis sacekaju i obaveste komsinice,koje bi jedva to cekale!!
Samo ti dete moje dovedi devojku-upoznala sam je prethodno,vrlo korektna,dobra devojka.-Evo ovde spavajte u ovoj sobi,a ovde ti je posteljina za vas dvoje,rasirite dvosed,tu su ti cebad,jastuci.Evo ti nekoliko ispraznjenih fioka u regalu da devojka moze drzati neke preko potrebne stvari u tim fiokama...Lepo se dogovarajte ti i bata! ON veli :JUPI!!Znao sam ja!!"

Zasto bih branila nesto,kad sam vaspitavala sinove da o svemu slobodno pricamo!!Imam poverenje u njih,i nikada to nisu zloupotrebili!!U stanu ima dve sobe,ne guraju se..ima mesta za sve."Tamo gde ljudi nisu besni,nije ni kuca tesna"
Znam da moj mladji sin prilikom seksualnih odnosa sa devojkom koristi prezarvative.( Vidite kako mala deca brzo "porastu",pa vas docekaju sasvim novi "zivotni momenti.."") Stariji sin je imao devojku pre dve godine,pa su se "razisli",mladji sin je sad isto bez devojke.. Naucila sam oba sina da se postuju,savetuju,pomazu..da se dogovaraju. Nas troje zivimo sasvim jedan obican,normalan porodicni zivot.
Kada sam se vratila iz "gostiju" vec posle nekoliko dana su me na stepenistu zgrade u kojoj zivimo sretale drage komsinice koje su mi Govorile": Jao sto su ti dobri sinovi!! (nisu pravili buku,galamu,kad im je drustvo dolazilo..A sto ti mladji sin ima lepu devojku!!.. Ja odgovarm:" Znam ,rekla sam sinu neka i njegova devojka slobodno tu spava,lakse ce uciti kada su zajedno!!"( E sada koliko i kako su ucili to njih dvoje znaju.. :wink: )
Ja takve komsinice u sali zovem "Radio-Mileva".JAKO JE DOBRO je kad IMATE U Zgradi takav "radio",SVE ZNATE STA SE DESAVA!!Kazem starijim sinovima:":Radio Mileva mi javila da ste Pohvaljeni :D !
Tako Vam je drage moje:"..Mala deca mala briga,velika deca velika briga.."
Neka su ONI NAMA I MALI I VELIKI ZDRAVI!!pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Okt 08, 2012 1:45 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Ćao drage moje!!!

I mi smo juče imali sin - tata druženje, što nikako ne znači da je mama odmarala... obaveza na hiljade, a ja samo jedna... Šta ćemo, tako je to sa nama mamama... :)

Što se tiče dragih nam vaspitačica, dete će sa njima biti samo ove školske godine, jer one rade samo sa decom do tri godine (dobra stvar je što kažu da deca u ovom uzrastu još uvek ne pamte, tako da valjda neće upamtiti ove dve) :evil: a dogodine ide u stariju grupu :wink:
Sutra definitivno ostajemo na spavanju (krajnje je vreme bilo)... pa ćemo videti... Danas je imao malu svađu sa pripravnicom... nije hteo na nošu, ali ga je ubedila...kao da joj je bila potrebna moja podrška da nešto učini sa detetom, jer one dve su tvrdile da ništa ne može silom... Ona malo strožije nastupi, i on je sluša... Super je, nadam se da će raditi cele godine, dok dete ne pređe u stariju grupu...
Pisala bih vam još , ali posla preko glave... kad hoću da budem domaćica...

Ljubim vas sve i javljam se ponovo!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 09, 2012 6:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Drage moje,
samo da vam se javim...nista ne stizem, jer smo imali incident u nedelju popodne. Mihajlo je razbio bradu, pa smo trcali na hitan prijem u bolnicu (zivimo 5 minuta od bolnice). Rana nije duboka, pa ga nisu sili, samo su mu stavili neku trakicu kao da poveze, zalepi sta god...preko toga suvi prevoj, znaci gazu i flaster sa uputstvom da ga dete ne kvasi. Aha, nece...izbila mu tri kutnjaka, balavi na sve strane, pa smo mi i juce i danas redovni pacijenti u domu zdravlja da mu previjaju ranu. Dok mi dodjemo kuci sve je vec vlazno...ja sam van sebe...rastrzana sam, i pod tolikim pritiskom...sad me je uhvatila panika sto odbija gvozdje. Nece da zine uopste, vristi, histerise, a dovoljno ga vijam za vitamine i njegove klasicne proteine koje uzima zbog osnovne bolesti. Ne znam da li tako maloj deci daju gvozdje putem injekcije. Bojim se da ce mu se Fe spustiti, poslednji put je bilo 5,2 a normalno je od 11 ??!! On je u medjuvremenu bio stalno bolestan, zaista se brinem.
U planu je da sutra idemo na vakcinu, mada ko zna...kako je krenulo ne smem da planiram ni 5 minuta unapred...
Idem da poradim nesto korisno po kuci, dok mogu

Ljubim vas


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Okt 09, 2012 6:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Samo polako,i strpljivo..Sve ce to doci u normalu!!
Javila mi se mama sa od one dve devojcice, pocinje da radi u cetvrtak.(mladja devojcica ima 2 godine,starija ima 6 godina).Zamolila sam mamu da dovede obe devojcice,i da ona zajedno sa devojcicama bude kod mene u stanu-na zajednickoj adaptaciji-.mama da vidi moj odnos sa devojcicama, a i da one same upoznaju "nov teren,i mene kao novu osobu".Da se tako pocnemo postepeno zblizavati medjusobno,kako bi manjoj devojcici sto bezbolnije krenulo odvajanje od mame.Bili su sve tri oko sat i po kod mene.Zadovoljna sam ,jer sam uspela zaokupiti maksimalnu paznju manje devojcice,vodila sam racuna da i stariju devojcicu ne zanemarim.Primetila sam da je i mama zadovoljna.Sutra ce mi mama dovesti obe devojcice, ostavice mi ih na sat vremena.Mama je htela dovesti samo manju devojcicu,ali sam je zamolila da dovede i stariju cerku-da bi se mladja devojcica sto vise opustila, a i da se starija na mene navikne.
Jedino sto me brine predstojeci period, kad cu biti sa manjom devojcicom 8 sati,a ona se nije se prethodno odvajala od roditelja.Mogu vam slobodno kazati,da me "trema hvata", spremna sam sa nove "izazove"..videcu..Danas sam pravila nov raspored u mojoj sobi,kako bih napravila vise prostora za deciju igru,i kretanje u njoj .Malu devojcicu sam "kupila" instrumentom harmonikom.Kad sam joj pokazala harmoniku i rekla da u njoj "stanuje patuljak dremuljak,koji se probudi cim zasvira.." Pa sam joj svirala!! Bila je odusevljena..Prednost razumevanja mame jeste sto je starija devojcica u vrticu,i mama je sa njom prosla sve-od plakanja,adaptacije, do usvajanja "kolektivnog vrtickog rezima,i vrtickog pravila".Nadam se najboljem..Posto manju devojcicu mama ne moze upisati u vrtic-jer nema mesta- mama se opredelila da joj "neko cuva dete".S obzirom da sam vecini bivsih roditelja kazala kako bih "cuvala neko dete",evo ukazuje se prilika.
Cim sam otisla u penziju,mnoge koleginice su mi predlozile opciju cuvanja nekog deteta.Tada nisam to zelela,jer sam bila "prezasicena" drzavnim poslom,i podosta psihicki umorna jer su se u kratkom vremenskom razmaku- od godinu dana- pred moju penziju dogodile niz bolnih trenutaka u mom zivotu-teska galopirajuca bolest moje pokojne majke i njena smrt-Tada sam Smatrala da psihicki nisam spremna za "cuvanje bilo kojeg deteta.,Zelela sam da " dodjem sebi". Sad sam u sasvim drugoj situaciji,druga godina je vec kako sam u penziji, osecam se sasvim opusteno,odmorno. " Tudje dete" je velika odgovornost.
Mami sam kazala da bude spremna na etape odbijanja,plakanja kod manje devojcice, no mozda toga i ne bude..Svako dete je individua za sebe.Sada cu SVOJ ritam dana u vecini vremena preorganizovati,preusmeravati i prilagodjavati da se zblizim sa devojcicom.
Prednost ovakvog "cuvanja jednog deteta" jeste STO "jedna osoba-tj ja-sam posvecena samo toj devojcici,i mogu joj maksimalno pruzati svoju paznju.
U kolektivu- vrticu- je to JAKO TESKO zato sto na dve vaspitacice imate svakog dana oko 30 dolazece dece.
Cucemo se!!POzdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 10, 2012 2:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Bravo Rouzi, javljajte kako sve tece..
MsKrempita, kako je Ilija? :)
Kod nas je stanje nepromenjeno, s tim da smo primili mmr vakcinu danas, i sksinuli su mu zavoj, jer se ne isplati, on ga stalno skida, a ovako se rana susi ( kada mu je ja obrisem :roll: )

Pozdrav od mene :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Sre Okt 10, 2012 8:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Drage moje., sto kaze Bojana,da vam mahnem. :)
Od juce posto je krenuo tempo cuvanja devojcica po sat i po ja sam bas premorena.
Bojana, nisam upoznata da li se maloj deci daju injekcije gvozdja, pitaj doktorku. . To sto ti sincic "balavi", je zato sto mu naglo izbijaju zubi.Zato je tako nemiran,slabije jede.Nemoj se previse sekirati ,znas da deca osete nervozu pogotovu kod majki...Jeli ti sin za nesto zapeo,kad je tako povredio bradu?Oni tako mali, kada prohodaju obicno pokusavaju biti "mali brzi vozovi.." Pa kad god padnu, padnu na glavu!! PA GDE BAS TU :oops: ??!!Bas mi bude zao kad se tako mali povrede..
Mama Krempita,Sta nam radi Ilija?Kako mu je noga i prst? Ta mala decica bas znaju da dobro da "prodrmaju" svoje mame..Ima li novih "sokova i dozivljaja" iz vrtica?
Sa ovom majkom dveju devojcica sam se dogovorila da njene devojcice cuvam po potrebi,i kada zatreba roditeljima.S` obzirom da sam penzioner,meni svakako odgovara.Starija devojcica ze zove Ivana,a manja se zove Anja.
Danas sam cuvala obe devojcice sat i po.Posto je divno vreme-u dogovoru sa njihovom majkom- vodila sam devojcice autobusom u prelep Dunavski park,koji se nalazi u centru Novog Sada.Pre nego sto smo stigle do Dunavskog parka,prosetale smo se Zmaj Jovinom ulicom.To je nase glavno setaliste u centru grada,a tu imate svakojakih "djakonija":-balona u boji,igracaka koje se prodaju,izlozi.,luna park,autici na baterije,.-Naroda kol`ko volite :D ,Svi izasli da uzivaju po ovom lepom vremenu!! Sam Dunavski park je ogroman,prepun zelenila,klupa,drveca,igralista za decu.Na sred parka nalazi se ogradjeno vestacko jezero,a u jezeru plivaju dva prelepa labuda-bela kao sneg..-To su labud ISA i labudica BISA :D Zaista smo uzivale!!Morala sam da uzmem svoj mobilni telefon i da "uslikam" labudove ISU i BISU!! Starija se devojcica malo uplasila,osetila sam ja-mislila je da ih "necu vratiti kuci"- Inace je jako pametne devojcica. Puno smo svo vreme razgovarale.Pokazala sam im Tramvaj "Trciku" koji je u centru grada postavljen kao muzejsko istorijska vrednost i secanje da je nekada ulicama N.S prolazio tramvaj.Sad je taj tramvaj ujedino i mali restoran.Mala devojcica je SLATKA KAO BONBONA!Samostalna je,ne nosi pelene,lepo prica,poslusna je. Obe devojcice su lepo vaspitane.Za sada "nasa adaptacija po sat-dva vrlo lepo prolazi.Jedino se brinem kako ce mala devojcica reagovati,kad nju budem cuvala samu, i jos na vise sati-po 5-6 sati.Znate kako mi je,cini mi se da je jako "mala", prosto imam vecu tremu oko toga..Kad smo prolazili autobusom pored vrtica u koji ide starija devojcica ja govorim maloj Anji-sedela mi je u krilu- :"Vidis u ovaj vrtic, u njega ide tvoja seka Ivana.Sad je velika porasla!!Tako ces i ti ici u vrtic,kao tvoja seka.." A ona mi odgovara:" Necu ja u `vutic!!" Odmah se setim mama Krempite i njenog sina Ilije ,kako je odbijao da ide u vrtic,u onom pocetnom periodu adaptacije..
Dan mi je bas bio udaran.. Jedva cekam da legnem :D !! Obicno gledam Tv do ponoci. Imam osecaj da cu vrlo brzo zaspati cim se "docepam kreveta".. Cujemo se !!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 11, 2012 12:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Drage moje, evo i mene

Malo sam u gužvi, jurim za neki poslić pa nemam vremena da vam pišem....
Bojana, možda je i bolje da rana bude otkrivena, pre će zarasti...malo otežava to što stalno vlaži, ali možda ne bi bilo loše da, kada očistite ranicu namažete kantarionovim uljem...štitiće ranicu od balavljenja, a i potpomaže zarastanju. Ne znam da li mu je to prva povreda, ali iznenadićete se koliko mališanima brzo zarastaju ranice... Ilija nije imao ozbiljnijih povreda, osim onih zadobijenih prilikom pada, razbijena kolena i tako to... Ali brzo zarasta. Kao što reče Rouzi, oni pokušavaju da budu mali brzi vozovi...
Rouzi, ne znam koliko ste dugo u penziji, ali nije na odmet podsetiti se kako je sa decom, možda u međuvremenu dođu i unučići... :)
Ilija danas treći dan spava u vrtiću. Što kažu babe pu, pu, pu... odlično je prihvatio... Uspostavila sam odličnu komunikaciju sa Ivanom (pripravnicom) i sada se isključivo nje držim... Juče je ceo dan pevao :"Ja sam zmija, a ti si žaba, žaba..." To je čuo u vrtiću, jer ja mu to ne puštam kod kuće (ne dopada mi se to podsmevanje retardiranim osobama, nisu oni krivi što su takvi i ne treba im se podsmevati na takav način). U našoj playlisti su kolibri, Dragan Laković, Minja Subota... Al dobro, pre par dana je pevao "Davorike dajke", opet su mi zmija i žaba prihvatljivija varijanta :D
Jako je slinav, ali pedijatar kaže da je to zbog vremena, i da će mu trebati 5-6 meseci da se adaptira u smislu imuniteta...
Hvala dragom Bogu, krenulo je na bolje...Sad mogu da se posvetim traženju posla, malo su mi dosadile ove domaćičke stvari... :lol:
Ljubim vas :*


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 11, 2012 1:33 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Drage moje!!
Bas uzivam u ovom druzenju sa vama.
.Kreativna mama Bojana pored svih kucnih obaveza,sincica Mihaijla, uspeva i po koju pesmu da napise..Prelepo..Mama Krempita je vec uveliko uhvatila zalet oko novih "poslica",bravo za mame!!Kazala sam Vam Ms.Krempita da ce se vas sincic postepeno lepo adaptirati na vrtic.,samo da budete uporni!!Vidite i sami koliko je jako bitno da dete ima redovnog vaspitaca,i da taj vaspitac zna "Naci zicu" detetu tako se i vaspitacica i dete pocinju nalazxiti "na istim talasnim duzinama". Mnoge "starije vaspitacice" znaju biti vrlo distancirane,"hladne" pa cak i ljubomorne na mlade vacpitacice.Ja sam uvek govorila, i sada to kazem:" DECA VOLE MLADE.." (mozda se starije vaspitacice vec "umore,prezasite" od rada sa mnogo dece..)Znate kako mama Krempita,meni je u onih 5-6 godina pred odlazak u penziju bilo jako naporno pogotovo fizicki,a bogami i psihicki.cesto smo na pauzama raspravljale u radnoj kancelariji vrtica.Misljenja smo SVE bile da je prosvetnom radniku dovoljno 25-30 godina radnog staza!!Posto ovo misljenje nije uvazeno,i nece ni biti od strane drzavnih organa,otaje nam da radimo kako je zakonom propisano!
Cujem da se od iduce godine krece sa novim usaglasavanjem radnog staza-tj produzavanjem-.Ne znam kako ce taj proces ici,ali nije mi drago..
Mozete zamisliti-bas smo se pre neki dan sestra i ja smejale,i salile na ovu temu..Tako nam valjda "bude lakse"..Kaze moja sestra,ima u njenom vrticu dve mladje grupe-obozavam je!!- Pa su se roditelji okupili na hodiniku vrtica da cekaju roditeljski sastanak..kaze mi moja sestra:" Zamisli roditelje koji znaju koliko godina imamo.. pa se medjusobno pitaju KOD KOJE CE BABA VASPITACICE ICI NJIHOVO DETE :lol: ??Bas nimalo prijatno!!
Ms. Krempita ja cu sad u novembru "vec Imati" drugu godinu penzionerskog staza!
To sto mi pricate da vam dete peva" zaba,zaba..." nije nikakva novost za mene.Ima mnogo vrtica u kojima se "zabe" i ostale novokomponovane narodne pesme rado i cesto pustaju.
Ovo bi trebala starija vaspitacica da DOBRO ZNA,kao i mnoge druge koleginice..Da je po nasem Zakonu,i vaspitno-obrazovnom planu i programu DOZVOLJENA SLEDECA VRSTA MUZIKE u Predskolskim ustanovama:
- Ozbiljna muzika klasicnih majstora
-Iskljucivo decije pesme kako instrumentalnog tako i solistickog tipa-To su vam pesme decije od Branka Kockice,Mande, Dragana Lakovica,decijeg hora Kolibri,Zvoncici itd-
Imam osecaj da se Ilija "vise emotivno vezao" za mladu koleginicu,volonterku,i da ova mlada osoba zaista ima MNOGO POZITIVNIH osobina,i ako je pocetnica! Vrlo pohvalno za mladu koleginicu.Poznato mi je da i mnoge vaspitacice kad imaju tako dobru,vrednu mladu koleginicu,vrlo cesto VELIKI DEO POSLA u radnoj sobi i oko dece PREPUSTE mladoj koleginici, pa se one "izvlace",i cesto nisu u sobi,nego "paju" po vrticu...Tako te mlade devojke cesto "padaju na nos" od posla.., ako su na zameni,odlaze na bolovanja,jer su premorene.,.a kad im padne i munitet od premora brzo se razbolu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 11, 2012 2:34 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Nikada se nisam bojala bilo koje vrste posla,pogotovo kad su u pitanju deca.Ovo "cuvanje" devojcica mi dobro dodje jer nije svaki dan -Ms.Krempita,nisam VAM JA BAS MLADA,kao nekad..-Tako da imam i jednu lepu svoju razonodu,uz put neki dinar zaradim.. :wink:
Da vam iskreno kazem,Uvek cu RADO pomagati,i ugadjati kako gog umem i znam buducim snajama.,i mojim unucima..Znate kako Vam je to -kad ugadjate snajama, ugodili ste i svojim sinovima.-Najvaznije je da me zdravlje sluzi!!NADAM SE da cu Imati Dovoljno zivaca i za svoje unuke..- presretna cu biti kad ih dobijem.!!.-
Ja sam imala baku koja je zivela 96 godina!!Izuzetno vitalna,pametna,vredna zena!!Izrodila je sa mojim dedom OSMORO DECE :D !! Deda je bio automehanicar, a baka domacica.Sa dedom sam,dok je bio ziv,racunala "koliko godina je skolovao svoje osmoro dece.Racunajte: osmoro dece svi zavrsili osnovnu skolu,i plus svi pozavrsavali srednju skolu..To VAM je 100 godina skolovanja osmoro dece :D..Deda je cesto govrio:" Svakom sam obezbedio normalno skolovanje,i dao im" ` leb u ruke" FANTASTICNI LJUDI!! Vredni,pozrtvovani.. ( Sta kazete na to??) Tako da je baka sa dedom izrodila Sedam cerki i jednog sina. Sada ih je ostalo jos petoro zivih- troje je umrlo-
Zamislite 7 cerki i 7 zetova-pa deca njihova, i sin,snaja,te njihova deca :D . Ima nas: 16 unuka, 18 praunuka,6 cukununuka!Imali smo obicaj da se za zivota bakinoga i dekinog svakog prvog maja skupimo u malom mestu MOL na rodbinskom okupljanju,i druzenju!Obicno nas je bilo tog dana izmedju 35-40.Dolazio bi ko bi mogao, uglavnom smo se trudili da budemo svi na okupljanju.. :D .U tri "ture smo rucali" :D .PRELEPO!!Od kad je baka umrla-a nadzivela je dedu 30 godina-..,i tetke su vec zasle u dobre sedamdesete godine prestali smo sa okupljanjem,uglavnom se cujemo telefonom..To su bila SASVIM DRUGACIJA vremena..kad smo mnogo lepse ziveli-kad jos nije bilo silnih "privatizacija",propalih,nelikvidnih firmi..kad nismo ni znali sta je to" privatna robna" kuca, ili fabrika ,ili radnja.. Gomile ljudi radnika,koji nisu prijavljeni,kojima ne ide radni staz,koji nemaju socijalno osiguranje..- Sta cete..Svasta nam se "neobicnog " izdesavalo..,i jos se desava... Pozdrav!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Čet Okt 11, 2012 6:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 17, 2008 11:46 am
Postovi: 21
Lokacija: ns
Bojana, i moja ćerkica je imala jako nizak hemoglobin, i nikako joj nismo mogli dati ferum lek, a tad je imala oko godinu dana,tada oni istroše depoe gvoždja, a slično je i danas,sa tri godine odbija svaki lek, ona je skoro i povratila neki lekić...Probaj sa sokićima obogaćenih gvoždjem ili sa nekim preparatom koji ima uks oranžade, ja sam u trudnoći pila neki teknofer, koji je takav...Ali mislim da pod obavezno nadješ pedijatrakoga možeš uvek i sve da pitaš, povežeš se sa društvom obolelih d fenilketonurije itd.
Natalija, kao i obično,ide u vrtić, evo treća nedelja bez prekida, danas se ukakila!Sramota me,mada ispitačica kaze, naučiće...ona im ništa nije ni kazala, baš sam se rastužila. I tako dan za danom, imamo muke nekad ne mogu od nje batu da presvučem, skače oko njega po krevetu, ali tu je još i uposlim da mi dodaje pelene itd, ali kad treba da ga uspavam, a ona cikne, namerno,uf...Za vikend je tražila bombone, koje ja nisam imala, i počela da histeriše, pola sata je urlala, valjala se kao neki napad da je dobila, posle je rekla da joj je žao što je plakala i da nema bombona...A još je i jako osetljiva, čim je povisim tmoram sad da idem, pozdrav...on, makar i na supruga , ona plače, ode u drugu sobu,njari se.Danas sam se opekla i jauknula, odmah je krenula sa panikom... Ja sam verovatno njoj loš model,bila sam često iscrpljena i nervozna, kad mi pukne film, vičem,( inače trpim) i, to sam korigovala i trudim se da budem uravnotežena odkad sam se porodila,


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: