Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Oskudna menstruacija i tumacenje nalaza?
PostPoslato: Sre Avg 01, 2012 3:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jan 28, 2012 5:09 pm
Postovi: 6
Postovani,
vec par godina menstruacija mi je oskudna,na ulosku tamna,malo je ima.Traje 4 dana,ali nije onoliko obimna i crvena kao nekad.
Nisam radjala,ni imala pobacaje.
Lezala sam 1 dan u Visegradskoj,ispitivala hormone i sledeci rezultati su: FSH (0 min)6,3 ; LH (o min 6,2; 20min 5,2 ; 40min 4,4) PROGESTERON 2,3; PROLAKTIN (8h 323; 11h 114; 13h 134 ; 23h 135); TESTOSTERON 1,5 ; S-TSH 2.70 ; S-FT4 12.8.

Radjen je i ultra zvuk: uterus homogen,duzina 84,6,anteroposteriorni promer 26,6,transferzalni 48mm,endometrijum 4,3mm.Ovarijum mikrocistican P11mm,P 5,7 m.Levi 25.8*18,8mm.Desni 26,6*15mm.Bliye uterusu,normalne fakt.Duglas 0.To je radjeno pre dobijanja menstruacije,a zatim su uradili i ultra zvuk nakon ciklusa,tada su rezultati ovi: Uterus AVF 69*33*50 Endometrijum 6mm,levi jajnik 28*19mm,desni 32*20mm.Duglas prazan.


Molim Vas,da mi odgovorite na nekoliko pitanja koja me mnogo zanimaju:
1)Molim Vas prokomentarisite moje nalaze hormona,da li su uredu,a zatim i ultrazvuk.
2)Da li su ti nalazi povezani sa oskudnom menstruacijom?Ako su nalazi dobri,sta je onda razlog ovakve oskudne menstruacije.
3)Da li ovakva menstruacija moze da utice na moje zdravlje kasnije i da li utice na mogucnost zaceca?

Imam 26.godina.

Mnogo Vam hvala!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Oskudna menstruacija i tumacenje nalaza?
PostPoslato: Čet Avg 09, 2012 9:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 8:47 pm
Postovi: 1
Cao Noname,

Nazalost ne mogu puno da ti pomognem, ali ti se obracam jer i ja imam isti problem (oskudne menstruacije tamne boje). Posto sam pregledala brojne forume i nisam nasla puno osoba sa ovakvim problemima, bar ne dugotrajnije prirode, mozda ne bi bilo lose da razmenimo iskustva.

Da bi ti neko protumacio hormonski status bilo bi dobro da za svaki hormon navedes referentne vrednosti posto se metode razlikuju od laboratorije do laboratorije. Takodje navedi dan MC kada je vrseno testiranje.
Meni su menstruacije prvo postale neuredne (obicno kraci menstrualni ciklusi) sa smanjenom kolicinom krvi ali uobicajene crvene boje (mozda cak i svetlije nego obicno). Onda su se ciklusi vratili na uobicajeno trajanje 26-29 dana, ali mi je ujedno krvarenje postalo oskudnije i tamnije (jedan dan za normalan ulozak ali manje nego ranije prvog dana, a zatim jedan ili par dana za dnevni ulozak). Kod mene je ginekolog prvo sumnjao da je u pitanju povisen nivo prolaktina, pa sam prvo uradila test samo ovog hormona ali je on bio apsolutno ok. Onda sam uradila i sve ostale hormone, i jedino mi je blago povisen LH, sto po recima doktorke, ne upucuje ni na sta posebno. Na ultrazvuku mi je videle folikul koji je bio oko 15 mm na pocetku ciklusa, pa je izvukla zakljucak da je to perzistentni folikul (folikul iz nekog od ranijeg ciklusa koji nije pukao) tako da on vrsi povisenu produkciju LH sto ometa normalno sazrevanje novih folikula, a samim tim ovulaciju i ceo ciklus. Dala mi je da pijem Cyclo Progynovu, 6 meseci stobi trebalo da dovede ciklus u normalu. Na ovoj terapiji sam vec 4 meseca. Dobijam na 28 dana, mada kod hormonske terpije i ne moze drugacije, ali menstruacije su mi dalje oskudne, a sto me posebno zabrinjava sve su gusce i tamnije (gotovo crna boja). Na svakom UZ doktorka mi prica kako sve izgleda savrseno, mada nije mogla da mi kaze da li onaj stari folikul jos uvek perzistira. Njena torija je da samo treba vremena i da ce sve biti ok.
Medjutim, ja posle 4 meseca terapije ne vidim bitna poboljsanja pa prestajem da joj verujem. Drugi doktori takodje nisu mogli nista da mi kazu o uzroku problema. Poznajem mnoge devojke koje su imale problem sa ciklusom ali ne ovakav. Znam da ti nisam puno pomogla opisom svog problema, ali mozda su uzroci slicni pa me zanima misljenje tvojih lekara?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 82 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: