Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: prirodni porodjaj ili carski rez
PostPoslato: Uto Jun 20, 2006 6:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Sep 04, 2005 12:36 am
Postovi: 25
Koje su prednosti i nedostaci prirodnog porodjaja i carskog reza?

Hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 21, 2006 9:44 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 2:04 pm
Postovi: 87
Lokacija: Beograd
Carski rez nema prednosti!!!! Najveća radost je videti rođenje svog deteta, biti svestan i gledati ga kako udiše ovozemaljski vazduh!!! Carski rez- samo u slučaju nužde!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 21, 2006 10:56 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Postovi: 150
Lokacija: Beograd
Carski rez je po mom misljenju jedna od komplikovanijih hiruskih intervencija ne mislim u tehnickom smislu nego u smislu zeni kojoj je u trudnoci izmenjen hormonski status,krvna slika i.t.d dajese opsta anestezija, zatim komplikacije posle c.reza (zatvaranje usca materice,rana,rad creva i.t.d.).Po meni vaginalni porodjaj nema alternativu.Postoje indikacije za c.rez koje zahtevaju da se uradi.Cuo sam da je kod nas tendecija smanjenja broja carskog reza bas zbog komplikacija koje se mogu javiti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 21, 2006 9:27 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Dragi Gandra...Vasa poruka je dobra da vaginalni porodjaj nema alternativu ali razlozi koje ste naveli da obrazlozite istu tvrdnju nisu tacni.

Carski rez spada u velike hirurske operacije ( male bi bile one koje se rade u lokalnoj anesteziji kao sto su loop excisio, krioterapija, laser therapy of the cervix, biopsija, endocervikalne kiretaza, kiretaza ako zena ima visok prag bola...) zato sto se otvara abdominalni zid, zatim zid uturusa, a nakon porodjaja bebe svi se slojevi siju po istom redu kako su bili u abdomenu.
O anesteziji...u mojoj bolnici se >95% carskih rezova radi u spinalnoj ili epiduralnoj ( obe su vrste regionalne anestezije ), koje su mnogo manje riskantne nego opsta anestezija.
Tehnicki... priroda je pomogla da kada se carski rez radi prvi put, da su crijeva ( spomenuli ste otezan rad crijeva ) odgurnuta na stranu abdomena i prema gore ( nije li to razlog da zene imaju vise problema sa gorusicom u trudnoci ? pa crijeva priskaju zeludac, pa ima vise vracanja zelucane kiseline u jednjak...et cetera )...dakle gotovo nikad ne dolazi do povrede crijeva ukoliko nisu prirasla za uterus ( sto se opet veoma rijetko javlja kao komplikacija i kod zena koje su imale jedan ili vise carskih rezova ).
Sto se tice hrane i probave, sve moje pacijentinje jedu odmah poslije prestanka djelovanja anestezije, ako imaju apetit i nema nikakvog naucnog razloga da bude drugacije. Kod ginekoloskih operacija kada su crijeva u nasem polju i kada ih raznim gazama i retraktorima moramo pomjeriti prema 'gore' na nekoliko sati...tada ne hranimo pacijente odmah, jer imaju povecanu sansu da imaju mucninu, povracanje, nego u postoperativnoj njezi idemo postepeno sa tecnom dijetom toastom...i povecavate kolicinu hranu prema svakom pacijentu ponaosob.

Povrede besike se desavaju isto vrlo rijetko i jedino kod drugog, treceg ili cetvrtog carskog reza jer se mokracna besika prije reza na uterusu mora odgurnuti od donjeg segmenta gdje ce se napraviti rez. U tom prostoru se nakon 1. carskog reza obicno od vrste tkiva i tipa zarastanje, mogu razviti priraslice i otezati tu vrstu disekcije, i nekad se desi povreda besike koju bi svaki ginekolog trebalo biti u stanju da zbrine.

Prosjecna kolicina krvarenja kod vaginalnog nekomplikovanog porodjaja jeste 500ml, a kod nekomplikovanog carskog reza izmedju 500 i 1000ml ( 1 L ). Naravno da svaka operacija povecava rizik za transfuziju i ja prije svakog ulaska u salu sa svakim svojim pacijentom uzimam pismeno potpisanu formu od strane pacijenta i mene o svim rizicima koje sam objasnila i da imam pravo da dam pacijentu krv ukoliko mislim da je u zivotnoj opasnosti.

Infekcija jeste poslednja komplikacija.
Svaka zena ovdje a mislim i tamo dobija antibiotike pred operaciju koji preveniraju razvoj iste. Bitan je izbor antibiotika i vrijeme kada se daje pred operaciju, sto neki ginekolozi ne znaju, tako da i pored danih antibiotika razvije infekcija. Osim toga pacijenti koji su dijabeticari, gojazni, koriste kortikosteroide ( sto se moze desiti i u trudnoci ), kako i oni koji su imali prethodnu upalu reza poslije C.reza, imaju veci rizik za infekciju rane.

Sto se tice 'zatvaranja' usca materice kod porodjaja, tu nema nikakve razlike od vaginalnog porodjaja.
Sve ove komplikacije se desavaju u 3% operacija u mojoj bolnici i spada u jednu od najsigurnih operacija.

Pacijentkinje u mojoj bolnici ostaju u bolnici 3 dana prosjecno, a one porodjene vaginalno 2 dana, sto priznacete nije velika razlika ali je bitna razlika od nase prakse u kojoj zena ostaje 7 dana !
Prvi dan poslije operacije se vadi Foley catheter, zena ustaje iz kreveta, brine se o bebi, jede, uzima naravno lijekove protiv bolova ali ranih kretanjem se prevenira pulmonarni embolizam i ugrusci u venama nogu i ruku, sto je komplikacije od koje te zene mogu da umru !

Kada sve ovo procitate pomislicete da sam ja pobornik parole 'Cesarean Section on demand !', ali NISAM i necu biti, ako zato ne postoje indikacije od strane majke ili fetusa ili oboje.


Vaginalni porodjaj jeste najsigurniji nacin porodjaja...ali zena jos uvijek moze da krvari i treba transfuziju, moze da razvije infekciju, moze narocito kod asistiranih porodjaja kao sto su vakuum i forceps da ima opsezne povrede porodjajnog kanala, da se ostete misici anusa, da ima mnogo savova, da razvije inkontinenciju ( nemogucnost zadrzavanja i/ili kontrole urina/vjetrova/ stolice ) poslije porodjaja, da ima mnogo vecu sansu da ove iste probleme razvije kasnije u zivotu, jer se prolaskom bebe kroz vaginalni kanal ostete mnogi nervi ili bolje reci zavrseci nerava koji igraju veoma bitnu ulogu u procesu mikturicije, a koje je nemoguce kasnijim vjezbama oporaviti.
I nije samo rijec o inkontinenciji nego i i prolapsu vaginalnih zidova, materice, mokracne besike, crijeva nakon nekoliko vaginalnih porodjaja.

Ja inace zovem tkiva zenskih genitalnih organa PLEMENITIM TKIVOM JER NISTA U ZENSKOM ORGANIZMU TAKO DOBRO I BRZO NE ZARASTA I NE OPORAVLJA SE KAO VAGINA, CERVIKS, UTERUS...NEVJEROVATNO.

Procenat carskih rezova u mojoj bolnici koja je univerzitetska bolnica (sto znaci da se ovdje poradjaju sve zene koje imaju visokorizicne trudnoce, pa prema tome imaju veliku listu razloga za hirursko dovrsenje porodjaja kao i veliki procenat indukcije porodjaja.) je oko 27%.

Imamo isto veliki procenat zena koje se poradjaju vaginalno poslije carsko reza...dakle generalno jeste tendencija da se smanjuje broj carskog reza, ali kod nas !!! nisam sigurna, tamo se jos uvijek sve kupuje, pa i carski rez neovisno o indikacijama.
Zar ne ?


Kako rekoh priroda se pobrinula pa kod velike vecine zena

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 22, 2006 12:27 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga Simona
Situacija diktira način dovršenja trudnoće, a ne dobra volja akušera!

Rizik od carskog reza:

NEPOSREDNI:
Rizik od anestezije (alergija na date lekove, zastoj srca-kardiak arest)
Krvavljenje
Povrede creva i bešike
Embolije plodovom vodom ili vazdušna embolija!
Povrede bebe skalpelom 1 - 2% (Smith 1997)

POST OPERATIVNI RIZIK
Infekcije
Krvavljenje
Neonatalni respiratorni distres sindrom- RDS/"Wet lung"

Rizik u narednim trudnoćama

Placenta previa (prednjačeća posteljica) i/ili placenta accreta (urasla posteljica) u narednoj trudnoći
Rascepanje ožiljka na materici u narednoj trudnoći
Rizik od ponavljanja SC

UDALJENI RIZICI:

Steriliteta zbog stvaranja priraslica
Zastoj rada creva (ileus)

RIZIK OD PRIRODNOG POROĐAJA:

Rizik od težih povreda i umiranja bebe
Mogućnost oštećenja karličnog dna porodilje i kasnije inkontinencije mokraće ili fecesa

Smrtnost majke pri normalnom porođaju je 9,8/100.000 porođaja, a 40/100.000 pri SC (Rosen)!

Nakon svega navedenog treba reći da je carski rez nužno zlo, a ne usluga pacijentkinji!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Moje iskustvo.
PostPoslato: Čet Jun 22, 2006 12:55 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 11:12 pm
Postovi: 71
Lokacija: beograd
Ja sam se "porodila" carskim rezom. Nisam ga trazila ali sam se nadala. Ostala sam trudna inseminacijom posle cetiri godine pokusavanja. Trudnoca je bila normalna bez nekih komklikacija. Kad je doslo vreme za porodaj dr. je sama predlozila carski uz komentar da nece da rizikuje nista jer smo dugo cekali, a pitanje je da li cu ponovo ostati trudna.
P.S. nisam nista platila ni podmazivala, sve je bilo regularno.
Oporavak jeste malo duzi od prirodnog porodjaja, a kod mene je sve proslo ok. Sve se odigralo u Gradskoj bolnici u Bg-u.
Kad bi sad birala opet bi tako.
Procitaj temu upozorenje na ovom forumu!
Mislim da je za bebu sigurniji carski rez.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 22, 2006 1:00 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 11:12 pm
Postovi: 71
Lokacija: beograd
greska, tema upozorenje je u delu pedijatrije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 22, 2006 1:30 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Intrauterina inseminacija kao i IVF nisu indikacije za carski rez, nego nesigurnost akusera. I u tim situacijama vrijede obstetricke ( indikacije od strane majke i fetusa ) indikacije.

Nije istina da je carski rez uvijek sigurniji za fetus.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 22, 2006 12:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 25, 2006 9:46 pm
Postovi: 11
Kao prvo zelim da se zahvalim obgyn i PedjaDj koji su me umirili i uverili da su moji rezultati bili uredu(bio je u pitanju blago povishen beta hcg).

12.06.2006 u Visegradskoj carskim rezom rodila sam zdravu devojcicu tesku tesku 4.450. :) :)

Pre porodjaja sam lezala 7 dana na odeljenju za visokorizicne trudnoce. Prvo sto sam cula je da oni teze da se broj SC smanji ali posle lezanja na odeljenju carskih rezova prica mi je bila drugacija. Kreveti se pune i prazne neverovatnom brzinom. Uslovi loshi, pacijenti josh uvek svezi se otpustaju i sl.

Kod mene je bio neophodan carski rez zbog povishenog pritiska i velicine bebe. Cini mi se da su sve uradili kako treba. Antibiotici pre carskog, pa i posle(zbog povishenih leukocita), injekcije za proshirene vene etc.

Kod mene je sve proslo ok ali oko mene je bilo par pacijentkinja sa infekcijama itd. tako da je istina da carski rez treba raditi samo ako je to neophodno i za majku i za dete. Medjutim ovde se carski uz saglasnost placa 200 e.

I na kraju josh jednom da se zahvalim PedjaDj i obgyn! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jun 22, 2006 6:55 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
Pitanje za Pedju ?

Na koji dio svijeta se ovo odnosi ? kakve su statistike u Srbiji ?

Citiraj:
Smrtnost majke pri normalnom porođaju je 9,8/100.000 porođaja, a 40/100.000 pri SC (Rosen)!
.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 23, 2006 10:15 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Postovi: 150
Lokacija: Beograd
Postovana Obgyn, sve sto sam navela u mom misljenju o carskom rezu su iskustva moja i mojih prijateljica a iz dva najveca porodilista u Beogradu mada ni u ostalim porodilistima po Srbiji nije nista bolja situacija.Ja bih volela da gresim ali Pedja Dj je nekako potvrdio moje misljenje.U svakom slucaju Canada je daleko ispred nas.Puno pozdrava!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 23, 2006 11:36 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Prema raspoloživim podacima 2004 godine za Beograd umrlo je u porođaju 6 porodilja od 17.873 porođenih, što iznosi 33,57 promila. Perinatalni mortalitet (smrtnost beba na 100.000) bio je 16 promila (16:100.000). A paradoks je da manje sredine imaju niži ili isti mortalitet jer kolege iz unutrašnjosti evakuišu teške slučajeve ka Beogradu.

Evo još jednog mišljenja o carskom rezu što se uklapa u predhodnuu priču:

Elective C-section Revisited by Dr. Elaine Waetjen;
Ob.Gyn.News; August 1, 2002, Vol 36, No 15;

Cesarean surgery causes more maternal morbidity and mortality than vaginal birth. In the short term, C-Section doubles or triples the risk of maternal death, triples the risk for infection, hemorrhage and hysterectomy, increase the risk of serious blood clots 2 to 5 times and causes surgical injury in about 1% of operations.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 24, 2006 12:21 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Za Gandru :o
Niste pravilno razumeli moje pisanje, napisane su komplikacije svuda u svetu, a carski rez zaista jeste alternativa prirodnom porođaju, dilema ja samo u indikacijama i dozvoljenom procentu u odnosu na br prirodnih porođaja u jednoj ustanovi.
The UK National Health Service gives the risk of death for the mother as three times that of a vaginal birth. [

Evo i mišljenja etičkog komiteta ObGyn Kanade
The Ethics Committee of the Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada is also preparing a statement.

What are the risks of cesarean delivery? The maternal mortality is higher than that associated with vaginal birth (5.9 for elective cesarean delivery v. 18.2 for emergency cesarean v. 2.1 for vaginal birth, per 100 000 completed pregnancies in the United Kingdom during 1994–1996).3Cesarean section also requires a longer recovery time, and operative complications such as lacerations and bleeding may occur, at rates varying from 6% for elective cesarean to 15% for emergency cesarean.1,4 Having a cesarean delivery increases the risk of major bleeding in a subsequent pregnancy because of placenta previa (5.2 per 1000 live births) and placental abruption (11.5 per 1000 live births).5 Among term babies, the risk of neonatal respiratory distress necessitating oxygen therapy is higher if delivery is by cesarean (35.5 with a prelabour cesarean v. 12.2 with a cesarean during labour v. 5.3 with vaginal delivery, per 1000 live births).6 Also, a recent study has reported that the risk of unexplained stillbirth in a second pregnancy is somewhat increased if the first birth was by cesarean rather than by vaginal delivery (1.2 per 1000 v. 0.5 per 1000).7 Lastly, birth by cesarean is not generally considered "natural" or "normal."
Pozdrav i dobro zdravlje! :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 24, 2006 3:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm
Postovi: 44
U potpunosti se slazem sa stasa25. Moj porodjaj obavljen je carskim rezom, i cesto pomislim da sam zbog toga propustila nesto sto je rijecima tesko opisivo - trenutak dolaska toliko zeljenog ceda na svijet, prvo oglasavanje, prvi skin to skin contact.......Poslije carskog reza provela sam 24 h u postoperativnom bloku i tek sutradan vidjela svoju bebu....Naravno, dobro je da postoji i ova mogucnost radjanja, ali zaista samo u slucaju postojanja opravdanih med. indikacija.
Nazalost, kod nas je porodjaj CR postao veliki business ginekologa jer mnogo vise kosta od normalnog porodjaja, a zahtijeva znatno krace vrijeme "bavljenja" porodiljom, osobito ako je u pitanju prvorotka. Inace, ovdje gdje zivim, porodjaj se ne placa (misli se na drzavne bolnice), no, medjutim, ginekolozi u vecini imaju vec prethodno odredjenu "tarifu" (carski je 2-3 puta skuplji od normalnog).
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jun 24, 2006 3:50 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Evo i prevoda prošli put sam žurio. :oops:
Mišljenje ETIČKOG KOMITETA UDRUŽENJA AKUŠERA I GINEKOLOGA KANADE

“Kakav je rizik od porođaja carskim rezom?
Smrtnost majki porođene SC je češća u odnosu na vaginalni porođaj (5.9 kod elektivnog carskog porođaja. 18.2 kod hitnog SC; nasuprot 2.1 kod vaginalnog porođaja na 100 000 donešenih trudnoća u Engleskoj tokom 1994–1996).
Carski rez takođe zahteva duže vreme za oporavak pacijentkinje, javljaju se operativne komplikacije kao što su povrede i krvavljenje, stopa varira od 6% kod elektivnog SC do 15% kod hitnog SC.
1,4 puta raste rizik od ozbiljnih krvavljenja u narednim trudnoćama nakon SC u predhodnoj trudnoći zbog češće pojave prednjačeće posteljice (5.2 na 1000 živorođenih) i odlubljivanja normalno usađene posteljice (11.5 na 1000 živorođenih).
Kod terminskih beba rizik od otežanog disanja (respiratory distress) i neophodnosti O2 terapije češće je kod porođaja SC (35.5 kod SC pre započinjanja porođaja, nasuprot 12.2 kod SC tokom porođaja u odnosu na 5.3 kod vaginalnog porođaja na 1000 živorođenih).
Takođe više studija ukazuje na povećan rizik od neobjašnjivog mrtvorađanja kod porodilja nakon SC u odnosu na one sa predhodnim vaginalnim porođajem (1.2 na 1000 nasuprot 0.5 na 1000).
Konačno, porođaj carskim rezom se ne može smatrati ni “prirodnim” ni “normalnim”.

KAD JE BIZNIS U PITANJU NI AMERIKANCI NISU IMUNI:
In Los Angeles women living in areas were the income per capita was higher ($30,000/year had a cesarean rate of 23% vs. 13% in areas where the income was lower at $11,000 (Gould 1989)
Pozdrav i dobro zdravlje!!! :) :) :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 68 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: