Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Preskakanje srca
PostPoslato: Čet Mar 08, 2012 1:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 7:47 pm
Postovi: 881
Imam 25 godina, zdrava sam. Jedino sto imam je prolaps mitralne vavule, ali kako pise na nalazu "bez veceg hemodinamskog znacaja", zbog cega idem na kontrole po preporuci kardiologa svake dve godine i radim ultrazvuk. Pre par godina pojavile su mi se ekstrasistole tj. preskakanja srca, pozalila sam se kardiologu i on je rekao da je to normalno i ako budu ucestale da mu se javim. Nisu bile, obicno je preskakalo kad sam pod stresom, ostim ih kad legnem da spavam, par puta preskoci i to je to.

E tu pocinje trenutni problem. Nisam ih imala mesecima, i preksinoc pocne da mi preskace srce kao ludo, a nisam ni pod kakvim stresom. Brojala sam, recimo otkuca 50 puta normalno, i onda preskace 5-10 puta zaredom :o I nocas isto tako. Prvo sto ne mogu da zaspim od straha i neprijatnog osecaja pa se cim osetim prvo preskakanje prevrcem po krevetu da ne bih osetila ostala, drugo kad god se probudim u toku noci iscekujem da krene da preskace, i krene, i onda opet ne mogu da zaspim, i trece stvarno me zabrinjava sto su toliko ucestale.

Kad razmisljam o uzrocima, posto stres definitivno iskljucujem, pitam se da li je moguce da je od toga sto sam na dijeti (unosim 1200-1400 kalorija dnevno, i jedem pretezno zdravu hranu vec dva meseca), ili mozda od toga sto preterujem sa vezbanjem, 5 puta nedeljno po dva sata, malo sa tegovima, malo kardio, isto dva meseca s tim sto sam ovakav tempo udarila poslednje 2 nedelje? Ne mogu da smislim ni jedan drugi uzrok, pa sam htela ovde da pitam za misljenje i savet... Da li da odem kod kardiologa ili da sacekam jos par dana da vidim hoce li se smiriti? I, stalno sam u strahu da ce srce da prestane da mi radi ili da cu doziveti srcani udar, jel to opravdan strah? :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Čet Mar 08, 2012 3:07 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 10:39 am
Postovi: 164
Evo da pokušam da ti pomognem,pošto i sam imam sličnu muku.Prvo,prolaps može da bude uzrok preskocima,to pretpostavljam znaš i sama.Zdrava ishrana i smanjeni unos kalorija teško.Pojačani treninzi,barem kod mene i pod uslovom da su u zoni normalnog,ne prave probleme.Ti za svaki slučaj umanji intezitet,pa vidi na čemu si.Inače ekstrasistole same po sebi ne moraju da budu ni opasne,niti da ukazuju na obolelo srce.Imaju ih svi u nekom periodu života,a da ih i nisu svesni,što kod tebe nije slučaj. Meni se one dešavaju u mirovanju,kada ih najmanje očekujem,i barem jednom dnevno,tako da sam se orodio s njima :D.Šalim se naravno,vrlo dobro znam kako se osećaš.Ako hoćes da budeš 100 posto sigurna onda idi kod lekara,pa neka te on posavetuje.Ja sam tako uradio,i sada sam s te strane miran.Eto nadam se da sam ti makar malo pomogao.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Čet Mar 08, 2012 8:25 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 12:38 pm
Postovi: 3083
prolaps je udruzen sa panicnim poremecajem, koji se javlja upravo u vasim godinama.
obratite se psihijatru, kognitivno-bihejvioralnom terapeutu

_________________
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOKZJ3l4XBTjpRaYrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-doktor-1034611066561672/


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Čet Mar 08, 2012 9:40 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 7:47 pm
Postovi: 881
drbgd, nemam panicni poremecaj, sad sam pogledala sta je. I kad su mi se javile ekstrasistole (pretpotavljam da ste po nima zakljucili da imam panicni poremecaj?) bila sam smirena, maltene sam krenula da tonem u san, prethodno citala knjigu, nikakav stres ni strah nisam imala. E sad jesam se ja malo uplasila kad su te ekstrasistole krenule tako nenormalno da se ponavljaju, i jeste da sam htela da ustanem iz kreveta i setam po stanu samo da ih ne bih osetila, ali koliko shvatam trebalo je nesto da prouzrokuje panicni poremecaj pa da ekstrasistole dodju kao rezultat istog. Ili gresim? EVo sad me malo strah da veceras legnem da spavam, ali to je valjda i normalno...
Htela sam jos da vas pitam da li mogu da nastavim sa fizickom aktivnoscu, koja nije bas umerena, bar za moje pojmove.

uliks, hvala ti na odgovoru, svakako mi znaci i tudje iskustvo. Ako bi mogao samo da mi napises tvoje misljenje, koji su treninzi "u zoni normalnog"? :D Da li se tebi desava da imas ekstrasistole za redom, nekoliko njih? Da, ako se ponovi definitivno cu otici kod kardiologa. Ono sto me zabrinulo je ovo:
1. KOMORSKE EKSTRASISTOLE (VENTRIKULARNE EKSTRASISTOLE – VES): su prevremeni srčani otkucaji koji nastaju zbog nadržaja koji potiču iz nekog ektopičnog centra u komorama. Mogu se javiti i kod zdravih ljudi usled pojačane aktivnosti simpatičkog nervnog sistema (stres, telesni napor - na višim frekvencama srca), usled pušenja, nakon uzimanja alkohola, kofeina, kokaina. Često se javljaju kod koronarne bolesti srca usled ishemije srčanog mišića, nakon stvaranja ožiljnog tkiva u srcu (posle infarkta srca, miokarditisa, operacija na srcu), kod prolapsa mitralne valvule, srčane slabosti, smanjene količine kalijuma (uzimanje diuretika-lakova za izbacivanje tečnosti) ili magnezijuma u krvi, kao posledica poremećene funkcije štitaste žlezde ili kao posledica uzimanja nekih lekova (antiaritmika, Digitalisa). Ove VES, koje se javljaju kod organskih bolesti srca su opasne (naročito često se javljaju u akutnom infarktu srca) jer mogu dovesti do treperenja komora srca i do smrti. Simptomi: osoba koja ima VES može osećati preskakanja srca, bol u grudima, umor ili nema nikakve simptome.

2. VENTRIKULARNA TAHIKARDIJA (VT): (komorska) je opasna po život jer često vodi u ventrikularnu fibrilaciju i zastoj srca. Ako traje više od 30 sekundi, to je postojana VT. Najčešće nastaje usled koronarne bolesti srca, u akutnom infarktu srca ili može biti uzrok naprasne smrti kod pacijenata bez simptoma. Nekad je ona prva manifestacija koronarne bolesti srca. Često nastaje kod pacijenata koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu o naprasnoj smrti.


Zakljucila sam da imam tu VT i prepala se posteno :o Ranije mi se nikad nije desavalo da mi se ekstrasistole javljaju vise puta za redom :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Čet Mar 08, 2012 11:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 10:39 am
Postovi: 164
Prvo moj najiskreniji savet,nemoj sama sebi da "pripisuješ" dijagnoze,jer to ume čoveka baš da baci u težak down(veruj,znam iz ličnog iskustva).Ventrikularna tahikardija je ozbiljan poremećaj u radu srca i podrazumeva i druge simptome:vrtoglavicu,bol u grudima,nedostatak daha(www.ncbi.nlm.nih.gov).Pažljivo sam pročitao tvoj post i ti ništa od ovoga nisi navela,i garantujem ti ovako online :D ,da je nemaš.
Što se tiče ventrikularnih ekstrasistola imaju ih svi:od domaćica do profesionalnih sportista.I ako bi bilo kome od njih zakače holter ovaj će registrovati pomenute.Dakle,prilično su uobičajena pojava,i najčešće su potpuno benigne.
E sad o treniranju.Ja sam extremno aktivna osoba i treniram i po nekoliko sati dnevno.Trčim,vozim bajs,radim aneorobne treninge...Moja normalna zona je oko 140-150 otkucaja u minuti.Kada radim intervalne treninge ili vozim brda puls ide i preko 190(uradio sam test opterećenja,koji je pokazao da mogu da guram i preko 200).
Ono što sam ja mislio(a nisam se lepo izrazio) pod terminom u zoni normalnog,ticalo se povećana inteziteta treninga.Dakle,ako si naglo povećala intenzitet treniranja u odnosnu na prethodni period,možda se tvoj organizam kroz preskoke srca protiv toga buni.Isto tako,moraš da vodiš računa o unosu elektrolita,jer ako su ti treninzi jaki i dosta se znojiš,na taj način gubiš elektrolite i to se isto tako može odraziti na ritma srca.Vrati film malo unatrag i vidi ima li tu možda bilo čega sumnjivog.
Što se tiče mojih preskoka,ne javljaju se vezano,srce preskoči i nastavi dalje normalno da radi.I da,vrlo je neprijatno.Ali pošto sam uradio sve moguće pretrage i sve su bile ok,trudim se da se oko njih mnogo ne nerviram.
Kad je reč o kardiologu ako imaš bilo kakvu nedoumicu,najbolje je da odeš na pregled i umiriš sebe(opet,govorim iz svog iskustva).Mada ja mislim da to ima veze sa tvojim prolapsom i da ne trebaš mnogo da brineš(eh,lako je to reći,pomislićeš i u pravu si :D )


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Čet Mar 08, 2012 11:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 7:47 pm
Postovi: 881
Hvala ti na odgovoru, puno mi znaci, posebno sto si me utesio da nemam ovu VT :D U pravu si, ne valja ovo postavljanje dijagnoze od strane laika cisto citanjem simptoma, al kad se covek uplasi, valjda mu je lakse da se svrsta negde :oops:
Nisam naglo povecala intenzitet treniranja, nekih mesec i po dana sam trenirala sat vremena, a onda sam povecala na dva sata. Vezbam kod kuce, malo sa tegovima, malo skakutanje, uglavnom u cilju mrsavljenja i zatezanja. Mozda je previse 2 sata za nekog ko se nikad nije bavio sportom ozbiljnije, ali znas vec kako to ide kod zena, ja bih rezultate sto pre :D Mada, izgleda da mi nema druge nego da smanjim. Jedino mi je cudno sto vec 10ak dana vezbam ovako, a VES su se pojavile tek sad, ja bih ocekivala da se pojave vec prvi-drugi dan, pa bih onda bila sigurna da je pojacan intenzitet krivac, i mogla bih mirne duse da smanjim, a ovako se nerviram sta ako vezbanje nije za njih ni odgovorno i ja smanjim i usporim proces mrsavljenja i zatezanja nepotrebno :lol: U stvari, ono sto mene najvise nervira u svemu ovome (pored straha) je sto sam tako lepo upala u ritam s vezbanjem, postalo mi je navika, mrsavim, osecam da se zatezem i sad me strefe ove VES i ne znam jel smem ili ne da nastavim da vezbam :x
Sto se tice elektrolita nisam sigurna na sta mislis, ali ako se to odnosi na unos vode, unosim 2 i po litre svaki dan, izracunala sam da je to taman za moju visinu i kilazu (180/65).

Citiraj:
Mada ja mislim da to ima veze sa tvojim prolapsom i da ne trebaš mnogo da brineš(eh,lako je to reći,pomislićeš i u pravu si :D )


Vidim da ti je sve jasno :lol: Verovatno ti je poznat i strah da li ce u onih par sekundi koliko srce ne kuca , napraviti sledeci otkucaj :-?

Jos jednom - puno ti hvala, malo mi je lakse sad :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Pet Mar 09, 2012 1:25 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 7:47 pm
Postovi: 881
Zaboravila sam da napisem da sam na low carb ishrani 2 meseca, mozda je znacajno...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Pet Mar 09, 2012 9:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 11:18 pm
Postovi: 204
girl_from_nowhere je napisao:
Zaboravila sam da napisem da sam na low carb ishrani 2 meseca, mozda je znacajno...


načelono bih se složio da drbgd-om,da imate korijen u psihičkoj bazi,ako vam išta znači kao utjeha s vremena na vrijeme i ja sam znao imati odn imam ponekad simptome slične vama,druga stvar ovo za dijetu-mislim da može.obzirom da se aktivno bavite sportom a unosite malo uglikohidrata,vrlo moguće da bi ste mogli imati problema sa obnavljanjem zaliha glikogena u tijelu,a to se odražava i na rad srca,dalje ugljikohidrati su esencijalni i za pravilan rad nervnog sistema,kako centralnog tako i automnog što isto ima odraza na rad srca,i kako rekoste 2 mjeseca na toj dijeti,visina 180 i težina 65 kg,zašto ste uopšte na dijeti? to je težina ispod koje ne biste trebali da idete,i da ,.2 m.takve dijete uz česte napore,vjerovatno može imati utjecaja na pojavu ekstrasistola,prekinite dijetu i hranite se regularno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Sub Mar 10, 2012 12:43 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 7:47 pm
Postovi: 881
Citiraj:
načelono bih se složio da drbgd-om,da imate korijen u psihičkoj bazi


A zbog cega to mislite? Prihvatam tu mogucnost, ali zaista ne znam na osnovu cega, kad nisam pod stresom...

Citiraj:
zašto ste uopšte na dijeti?


Imam visak sala :D Nije da ja uobrazavam, zaista imam, primecuju i drugi. Cudne sam gradje, imam tanke i dugacke kosti, verovatno lagane, i kome god kazem da imam tu kilazu ne moze da veruje jer se primecuje visak najvise na stomaku i bokovima. Mislila sam najvise da idem do 60. A i procenat telesne masnoce pokazuje da imam visak - 25%, trebalo bi oko 20%.

Citiraj:
obzirom da se aktivno bavite sportom a unosite malo uglikohidrata,vrlo moguće da bi ste mogli imati problema sa obnavljanjem zaliha glikogena u tijelu,a to se odražava i na rad srca,dalje ugljikohidrati su esencijalni i za pravilan rad nervnog sistema,kako centralnog tako i automnog što isto ima odraza na rad srca


Dobro sam se raspitala pre nego sto sam krenula na ovu dijetu, i saznala mnoge stvri koje su mi do tad bile nepoznate, izmedju ostalog da postoje esencijalne masne kiseline (koje unosim kroz maslinovo ulje, riblje ulje, bademe, orahe, ribu, lan, lisnato povrce) i esencijalne aminokiseline (meso, riba, jaja, sir), nema esencijalnih ugljenih hidrata. Evo jednog teksta koji objasnjava kako nase telo sasvim dobro moze da radi bez ugljenih hidrata:

Metabolizam masnoća stvara ketonska tijela a viša koncentracija ketonskih tijela u krvi i urinu naziva se - ketoza. Količina ketonskih tijela kod ljudi koji jedu prehranu sa niskim udjelom ugljikohidrata (Atkins, low carb, LCHF) jedno je vječno sporno pitanje. No kad bi kritičari ove prehrane – kako oni medicinske struke tako i oni iz medija – poznavali svoju biokemiju malo bolje, prestali bi s kritikom.

Ljudsko tijelo može trošiti glukozu (šećer) ili masnoću za energiju. Kada tijelo nema pristup šećeru, tada mišići i tkiva sagorijevaju masnoću za energiju a mozak sagorijeva ketonska tijela ili ketone, molekule masnoće proizvedene u jetri. Tada se kaže da je organizam u ketozi a prehrana koja dovodi do ketoze naziva se ketogena prehrana ili ketogena dijeta. Osim masnoće i ketona, neke stanice našeg tijela trebaju glukozu, i ako ne unosimo dovoljno šećera kroz prehranu tada naša jetra stvara potrebnu glukozu iz bjelančevina i masnoća. Tijelo moze, ako je to potrebno, u jetri izgraditi glukozu iz proteina i nekih masti, cak do 200 g na dan. Činjenica je da čovjek ne treba unositi ni jedan jedini gram ugljikohidrata kroz prehranu, dok bez masti i bjelančevina ne može budući da oni sadrže esencijalne tvari koje tijelo ne može izgraditi samo.

Novinar Gary Taubes intervjuirao je stručnjake za ketozu kada je pisao svoj revolucionarni članak za New York Times ”What If It’s All Been a Big Fat Lie?" (Što ako je sve to bila jedna velika debela laž?). Eksperti su se potpuno složili s Atkinsom i objasnili da medicinska struka i mediji brkaju pojmove ketoza i ketoacidoza, od kojih je ovaj posljednji jedna varijanta ketoze koja pogađa dijabetičare koji se ne liječe i koja može biti smrtonosna, dok je ketoza sasvim prirodno stanje. Čovjek se razvio tako da sprema masnoću na svom tijelu kad hrane ima u izobilju, te da istu tu masnoću troši kad je hrana nedostupna. Taubes objašnjava da ketoni nisu otrovni kako se to u medijima često tvrdi, nego upravo suprotno, ketoni čine da tijelo radi učinkovitije te osiguravaju rezervno gorivo za mozak. Jedan od stručnjaka je pokazao da i srce i mozak rade 25% učinkovitije na ketone nego na šećere. Zbog ovoga bi se trebali zapitati - zar nisu upravo masnoća i ketoni ono gorivo za koje smo prilagođeni. Kad smo u ketozi imamo stabilnu razinu šećera u krvi, osjećamo veći priliv energije, ne osjećamo umor ni glad, i tijelo može puno duže izdržati bez hrane jer je pristup masti kao izvoru energije praktički neograničen (čovjek ima puno zaliha masti u tijelu, također i osobe sa normalnom tjelesnom težinom).

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... ne-sa.html


Ali, pretpostavljam da je moguce da kombinacija napornog vezbanja i ove dijete dovede do problema sa srcem tako da sam resila da smanjim vezbanje (vec dva dana nisam vezbala uopste), a za ishranu jos nisam sigurna sta da radim... :-?
Inace nocas nisam imala preskakanja (ili ih bar nisam osetila), ali sam imala ujutru, i isto tako cesto, i vise puta zaredom. Onda sam ustala i pola dana je sve bilo u redu, pa sam uzela da usisavam, i kad sam zavrsila, opet mi je preskakalo srce, to je bio prvi put da osetim u toku dana :o Pretrazivala sam net, i nigde nisam nasla da fizicka aktivnost direktno pruzrokuje preskakanja, jel moguce da je to preskakanje nakon usisavanja bilo cista slucajnost ili bi trebalo skorz na neko vreme da smanjim bilo kakvu fizicku aktivnost? :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Sub Mar 10, 2012 10:25 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 10:39 am
Postovi: 164
girl_from_nowhere
Što se tiče fizičke aktivnosti,koliko sam ja shvatio ona nije generatar tvojih aritmija,pošto se kod tebe one dešavaju u mirovanju.Prestali si da vežbaš i pored toga javljaju ti se aritmije.Šta ti to govori?Da između to dvoje nema uzročno - posledične veze.
Dijeta i aritmije?Malo verovatno.Ako unosiš odgovarajuće nutritijente,ne vidim kako bi dijeta mogla da ima veze sa aritmijama.Rekao sam ti za elektrolite,a nisam objasnio.Izvini zbog toga.Znojenjem čovek gubi natrijum i kalijum i potrebno ih je unositi,u slučaju intenzivnih treninga,što dovodi do disbalnasa gore pomenutih i može da izazove aritmije..Dva sata treniranja jeste intenzivan trening.Postoje napici poput aqua viva recharge(ili ti crvena aqua viva) koji imaju solidan balans ovih,i moja preporuka je ako intenzivno treniraš,da imaš jednu flašicu ovog pića koje bi kombinovala sa običnom ili mineralnom vodom,već po tvom izboru.Govorim ti iz ličnog iskustva,kao neko ko se bavi trčanjem maratona,triatlonom i već petnaest godina ide u teretanu.Imaš i druga pića koja možeš da nabaviš u specijalizovanim radnjama,ali o tom potom,ovo je za tebe sasvim ok.Naglašavam da ovo nisu energetska pića,tipa red bula i sličnih gluposti,već napici namenjeni pravilnom funkcionisanju organizma.Neće ti poboljšati performanse,učiniti te svemoćnim i sl., već samo obezbediti zdrav trening.Isto tako,imaj kraj sebe uvek jednu bananu(da,kao Novak Djoković),pošto je ona sjajan izvor kalijuma,kao što rekoh preko potrebnog telu izloženom fizičkom naporu.
Nemoj da dopustiš da ovaj problem napravi od tebe "invalida" tj, osobu koja se plaši i da potrči,kako joj se ne bi nešto loše desilo.Nemoj da živiš svoj život očekujući novu aritmiju,jer ćeš time značajno umanjiti svoj kvalitet života(to ne znači da ako ne misliš aritmija neće biti,ali barem ćeš živeti punim plućima).Manje prekopavaj po netu i forumima u potrazi za ispravnim objašnjenjem,jer za to postoje lekari.Mi smo ovde više kao grupa za podršku i online rame za plakanje :D.
Eto ja se raspisah malo više...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Sub Mar 10, 2012 3:13 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 7:47 pm
Postovi: 881
Citiraj:
Što se tiče fizičke aktivnosti,koliko sam ja shvatio ona nije generatar tvojih aritmija,pošto se kod tebe one dešavaju u mirovanju.Prestali si da vežbaš i pored toga javljaju ti se aritmije.Šta ti to govori?Da između to dvoje nema uzročno - posledične veze.


Ima smisla. Ali mene je strah da vezbanje nije izazvalo aritmije, i da sad one nece da prodju tek tako :-? Ne znam, nocas opet nisam imala ali imala sam ujutru i-haj. Resila sam da pocnem sa vezbanjem danas pa da vidim kako ce biti veceras sa preskakanjima.

Hvala ti za preporuku za akva vivu, uzecu je. Jel treba da je pijem u toku vezbanja ili posle? Isto i za bananu, pretpostavljam da bi trebalo odmah posle jela da je uzmem? Jeste da je puna UH ali mozda mi je stvarno taj disbalans uticao na preskakanja pa cu probati. Posle treniranja jedem uvek proteine i vlasknasto povrce, pretpostavljam da je ok da pojedem i bananu?
Posto vidim da se razumes u treniranje, bicu bezobrazna i pitacu te nesto sto nema puno veze sa aritmijama :oops: Da li je bolje da vezbam 2 sata zaredom ili da vezbam 2 puta dnevno po sat vremena?

Citiraj:
Nemoj da dopustiš da ovaj problem napravi od tebe "invalida" tj, osobu koja se plaši i da potrči,kako joj se ne bi nešto loše desilo.Nemoj da živiš svoj život očekujući novu aritmiju,jer ćeš time značajno umanjiti svoj kvalitet života(to ne znači da ako ne misliš aritmija neće biti,ali barem ćeš živeti punim plućima).Manje prekopavaj po netu i forumima u potrazi za ispravnim objašnjenjem,jer za to postoje lekari.Mi smo ovde više kao grupa za podršku i online rame za plakanje :D.


Naravno. Resila sam to sama sa sobom, vec jutros nisam se vise prevrtala po krevetu da ne bih osetila preskakanja, nego sam ih hrabro izdrzala, valjda sam uspela da savladam strah a ne on mene :D

Puno ti hvala na svim savetima i podrsci :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Sub Mar 10, 2012 4:06 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 10:39 am
Postovi: 164
Ti imaš prolaps(koji je kod tebe ne utiče na funkciju srca) i on može da pravi probleme sa aritmijom,ali garantujem ti da će svaki kardiolog da ti kaže da od vežbanja možeš da imaš više koristi nego štete.Ti si fizički aktivna devojka i nisi imala nikakvih problema(gušenje,bol u grudima,nedostatak vazduha) tokom treniranja,i ja mislim da to znači da si zdrava.I meni se preskoci dešavaju kad ih najmanje očekujem,a ponekad i ne treniram ili treniram umanjenim intenzitetom.Nema pravila,jednostavno to je do srca i av sinusnog čvora u njemu odakle polaze električni impulsi koji stimulišu rad srca
Akva vivu piješ tokom treninga,u malim gutljajima.Isto važi i za bananu(samo što su ovde zalogaji u pitanju :D ).Može i jabuka,koja sadrži natrijum,koji isto tako gubiš znojenjem.Dakle, vežba,hidriranje,između po koji griz zdravog voća i to je to.Ne moraš ni celu bananu da smažeš.Najvažnije da pravilno unosiš tečnost,ne da piješ kada osetiš da si žedna(jer tada si već dehidrirala),niti da se nalivaš,pa se onda tiba naduje.Dakle,mali gutljaji akva vive i obične vode,i to je to.
Što se tiče ovog poslednjeg pitanja,o tome da li je bolje deliti treninge na dva po sat vremena ili trenirati u komadu dva sata,ne znam šta da ti kažem.Morao bih da znam koje treninge radiš,pa da ti tačno kažem.Ja recimo trčim rano ujutru, a uveče radim aneorbni trening(tegovi).U principu misli da je bolje razdvajati aerobni od aneorobnog treninga,makar je takvo moje iskustvo.Ako je tvoj trening samo aerobni,onda ga možeš raditi i u komadu.I gledaj,nije važno da li treniraš sat,dva ili tri.Bitan je intenzitet.Ja imam trening od po pola sata koji su toliko jaki da jedva stojim na nogama.A imam i od preko dva sata(recimo LSD - dugo,sporo trčanje,nije ono što si možda pomislila :D, kada se osećam kao da mogu još toliko).Po tome se orijentiši.Ako ti je puls između 130 - 140 znači da si u zelenoj zoni treninga,odličnoj za održavanje već postojeće kondicije.Preko toga već se krećeš ka crvenoj(ti imaš 25 godina i kod tebe je teorijski max hr oko 200) ili aneorobnoj zoni,kada telo umesto ugljenih hidrata troši masti.
Uf,opet se raspisah...
Ako imaš pitanja,slobodno ih postavljaj,i ne beri brigu da mi dosađuješ.Tu smo da se ispomažemo :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Sub Mar 10, 2012 5:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 10, 2012 12:49 pm
Postovi: 7
jedno pitanje.. imam problem sa tahikardijom i aritmijom . prepisan mi je propranolol koji pijem od decembra .dva puta dnevno po četvrtinu a zadnje dve nedelje po jednu četvrtinu dnevno . brzo se zamaram i steže me u grudima pa sam juče preskočila propranolol i primetila da mene u grudima ne steže i da mi je bolje bez njega ali doktor mi je rekao da nesmem naglo da ostavim lek .šta da radim?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Sub Mar 10, 2012 7:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 10:39 am
Postovi: 164
lala06
Koji je je uzrok tvoje tahikardije i aritmije?Kakve si preglede radila?Uz,ekg,još nešto?
A što se tiče terapije,ne bi smela da je prekidaš bez konsultacija sa lekarom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Preskakanje srca
PostPoslato: Sub Mar 10, 2012 8:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Mar 10, 2012 12:49 pm
Postovi: 7
ništa ,radila ekg i imala sam do 130 otkucaja i preskakanje i prepisao mi je propranolol i bedoxin uz to .do prekjuče sam pila svaki dan po četvrtinu a juče i danas samo bedoxin jer me strah da popijem propranolol.I da ,srce mi se umirilo i ne osećam da "radi loše" zato sam se usudila da prekinem propranolol , jer veći mi je problem to stezanje u grudima koje mi se čini da je od njega


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: