Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Pervazivni poremecaj
PostPoslato: Sre Avg 10, 2011 3:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Avg 24, 2007 3:05 pm
Postovi: 6
Pozdrav svima,
Moja sestra ima sina od dve ipo godine koji je jos sa nepune dve bio nezainteresovan za komunikaciju sa drugima, osim kada mu nesto treba, ono sto zeli dobijao je uz histeriju i vrisku tako sto su svi oko njega pogadjali sta zeli. Nikakve komunikacije ili interakcije sa drugom decom ili sopstvenom starijom sestrom nije imao. Retko ostvarivao kontakt ocima, ne odaziva se na svoje ime, sluh proveren, dobro cuje jer iz susedne prostorije prepozna zvuk omiljenog crtaca. Do sada je naucio da kaze: mama, tata, sok, daj, ali to je sve. Igra se uvek sam, istim igrackama, gleda uvek iste crtace. Voli da se mazi, posebno se raduje tati sa kojim ima divan odnos pun ljubavi, smeha i nekih njihovih igrica što napolju što u kući. Dakle fizicki odlicno napreduje u skladu je sa svojim uzrastom, motorika razvijena, fina motorika takodje, jedino je vrlo zatvoren, uvek po strani, kao da je izopšten i to u meni izaziva neizmernu tugu. Pokušavam da ga uključim u sve moguće aktivnosti oko njega ali prosto se ne odaziva. Igrajući se sam, kada mu nešto ne polazi za rukom jako se razljuti počne da vrišti i neretko sam sebe povređuje. Jos pre sest meseci sam pokusala da ih pitam da li im je neobicno sto je toliko povucen, tih, sto se ne igra sa drugom decom, sto se ne odaziva na ime i ne uspostavlja nikakav kontakt ocima, i naravno, pogresno sam shvacena... Moja sestra je vrlo čudna i napeta, često u kući imaju stresne situacije gde ona viče i preti da će se ubiti... ne želi da potraži pomoć, ali smo je konačno ubedili da detetu treba pregled ili procena, jer starije dete u tom uzrastu je bilo potpuno drugačije... Želela bih samo da napomenem, ne znam da li to ima neke veze, ali odnosi u porodici su im generalno veoma... čudni. Moja sestra i njen suprug, često se svađaju, galame, odlaze od kuće i vraćaju se, prete da će povrediti sebe ili jedno drugo, ona vodi svoje razgovore i ne obraća pažnju na njega čak i kada on jako plače i pokušava da joj se obrati, bojim se da ne dobija dovoljno pažnje i da je prilično zapostavljen. Toliko brinem a ne znam kako da im pomognem.
Da ne dužim, posle pregleda neuropsihijatra dobili su upute za MR i CT glave, dok cekaju to bili su kod decijeg psihologa koji je dao dijagnozu: Pervazivni poremecaj. Usmeno im je naglasila da nije autizam, ali ništa konkretno nije navela.
Koliko sam ja shvatila pervazivni poremećaji su grupa poremećaja i po meni ovo kao da nije dijagnoza. Naime, moje pitanje je: Šta dalje? Gde otići? Koga konsultovati? Na čemu raditi sa njim? U šta ga uključiti i na koji način?
Ne znam kako da pomognem toj deci, ali za pocetak molim bilo koga ko zna sta i kako dalje treba uraditi za tacnu dijagnozu da mi odgovori. I ako neko ima bilo kakvu ideju kako da svemu pristupim a da ne budem pogrešno shvaćena, molim da podeli to samnom.
Hvala unapred i pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pervazivni poremecaj
PostPoslato: Čet Avg 11, 2011 10:22 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 12:03 pm
Postovi: 232
Vidim da niko ne odgovara pa sam malo citala po internetu u sustini pod tom dijagnozom se krije nekoliko vrsta bolesti postavicu vam link na kojem mozete videti listu i uci u svaki sindrom i procitati o njemu,koliko sam shvatila ta dijagnoza se daje kada lekar sumnja na neki od navedenih sindroma al nije spreman pre daljih pretraga da se veze za odredjeni.Pa po tome bi mi bilo logicno da vam je dao uput kod nekog specijaliste jos da bi utvrdio sta je tacno u pitanju.http://hr.wikipedia.org/wiki/Kategorija ... e%C4%87aji


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Pervazivni poremecaj
PostPoslato: Čet Avg 11, 2011 11:22 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Avg 24, 2007 3:05 pm
Postovi: 6
Hvala na odgovoru,
Puno smo i mi citali, i meni je to jasno, ali doktor je trazio MR, CT, EEG i jos neke analize. Nije dao nikakve instrukcije sta dalje. Zanima me sta dalje? Da li traziti upute za defektologa, logopeda, poceti sa nekim vezbama...? Pedijatar se malo izgubio, kao da nije siguran sta treba da radi. Mozda da probam sa centrom za podrsku osobama sa autizmom (iako mozda i nije autizam)? Malo je sve komplikovanije nego sto zelim da priznam jer mislim da roditelji nisu svesni sta ih je snaslo i sta treba da rade.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 20 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: