Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Problemi sa trecim krajnikom
PostPoslato: Pon Feb 14, 2011 12:16 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 13, 2011 11:45 pm
Postovi: 2
Decak,star pet godina,je pre 2,5 godine operisao treci krajnik i bile su ugradjene aeracione cevcice. Problemi izazvani cestim upalama usiju su nestali. Ubrzo nakon operacije, detetu je ustanovljena alergija na grinje,psecu dlaku i polen drveta. Manifestacije su bile blage, u vidu prozirnog sekreta iz nosa. Imao je terapiju NASONEXOM i AERIUSOM. Od pre 5 meseci stanje se naglo pogorsalo, decak ima produktivan kasalj,budi se nocu jer tesko dise [mljacka u snu,pokusava da proguta sekret i pusta bolne uzdahe], desi se i da povrati. Budi se umoran,bledog lica,jos uvek otezano govori. Nalaz na plucima je uredan,nikada nije bilo opstrukcije disajnih puteva. Ustanovljen je recidiv treceg krajnika,timpanometrija je dobra. Pio je 2 meseca ACC 200mg, zatim je dobio terapiju SINGULAIROM 4mg, inhalacije pulmicort respulama i berodualom. Ali,simptomi se samo trenutno smire i posle nekoliko sati sve je isto. Ispiranjem fizioloskim rastvorom izlazi obilan sekret iz nosa,uglavnom bistar,povremeno obojen zuto. Nalaz brisa nosa negativan. Bojim se da je sadasnja terapija previse jaka za njegovo stanje[ s obzirom da je namenjena astmaticarima], a istovremeno i nedelotvorna. Da li je za ovakva stanja indikovana ponovna operacija ili se nekim drugim lekovima moze izbeci? Strah me je nezeljenih dejstava lekova zbog dugotrajne terapije,koja ne daje poboljsanje.Unapred hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Problemi sa trecim krajnikom
PostPoslato: Pon Feb 14, 2011 10:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 12:03 pm
Postovi: 232
Posto imama sina od 2,5 godina i zakazana nam je ista operacija za jun mesec na osnovu konstantnih upala srednjeg uha, pucanja bubne opne itd.Nemam nazalos savet za vas al bih volela da mi date savet ili barem da mi kazete kako je prosla operacija i period posle operacije da li se stanje poboljsalo nakon vadjenja krajnika.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Problemi sa trecim krajnikom
PostPoslato: Pon Feb 14, 2011 6:12 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 13, 2011 11:45 pm
Postovi: 2
Stanje mog deteta je bilo odlicno nakon operacije. Imao je super apetit,mnogo bolje je spavao,bio je veseliji. Sada kada pomislim na operaciju strah me je samo anestezije,same intervencije ne. Moje dete je operisano na Institutu za majku i dete,kod doktora Ivana Baljosevica,divnog coveka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Problemi sa trecim krajnikom
PostPoslato: Pon Maj 09, 2011 2:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 01, 2009 4:18 pm
Postovi: 33
Molim nekog strucnog da nam da savet.
Sin ima 3,5 godine i otezano dise i hrce kad spava, a cuje se zvuk i kad jede.
Vodili samo ga kod dva ORL. Saveti su drugaciji. Prvi nam savetuje vadjenje treceg krajnika. Drugi nam je dao terapiju sa dijagnozom Rhinitis vasomotorria, Vegetatio adenoides.
Terapija je Spray Nasonex 1 dnevno mesec dana, potom na drugi dan jos dva mes.
Sirup Presing 1 dnevno 2,5 ml tri nedelje. i jos Aqua maris.
Kakve su kontraindikacije kod tih lekova?
Kao majka bih volela prvo da vidimo da li je vadjenje 3. krajnika neophodno vec u ovom uzrastu, odnosno da li je veca steta nego korist od njega.
Hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Problemi sa trecim krajnikom
PostPoslato: Uto Maj 17, 2011 11:39 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 12:03 pm
Postovi: 232
Pošto vidim da se niko nije udostoji da vam odgovori a mi imamo sličnih problema preneću vam moje iskustvo.prvo ako ste naleteli na lekara koji nije bio dovoljno kulturan da vam objasni da sumnja na alergiju i kljuka vam dete sa presingom ,menjajte ga ili tažite objašnjenje.Svaki lek za alergiju smanjuje imunitet stoga uopšte nisu preporučljivi tako maloj deci sem ako su nužni a sudeći po onome što ste pisali nisu nužni jer nije indikovana alergija alergo testom nego napamet a i sam lekar je primetio uvećan krajnik.Što se tiče operacije trećeg krajnika ako je ona potrebna a indikacija bi bila preko 10 upala godišnje sama operacija je manje opasna od kljukanja lekovima.Totalna anestezija naravno nosi sa sobom rizik a moje dete uskoro ide na operaciju , nije još napunio ni tri ,meni stomak radi od nervoze ali sam mišljenja da ispravno radimo , mi smo konsultovali nekoliko lekara i iako kod nas postoji prirodno uvećan krajnik koji čak nije ni bio pod upalom on pritiska ušni sistem i izaziva probleme, treći krajnik odnosno disanje na usta izaziva u tom dobu i trajne deformitete ugriza jer se menja fizionomija vilice...itd jako puno negativnih indikacija koje na kraju dovode do samo jednog izlaza operacija.Raspitajte se,tražite još mišljenja, čitajte i odlučite što pre!Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Problemi sa trecim krajnikom
PostPoslato: Sre Maj 18, 2011 9:30 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 01, 2009 4:18 pm
Postovi: 33
Hvala Melita!
Poceli smo tu terapiju po preporuci lekara, pa cemo videti kako ce dete reagovati. Nisam ni ja bas za to (imam neku odbojnost prema lekovima, pa ih izbegavam kad god mogu), ali me je muz ohrabrio da probamo terapiju, pa ako ne uspe, onda sledi operacija. Ako neko zna kakve problem izaziva disanje na usta, onda sam to ja. Od rodjenja disem na usta. Lekari su govorili mojim roditeljima da je u pitanju zadebljana sluznica u nosu (nije to jer osecam kvrgu kad pritisnem jednu nozdrvu) i da ce se u pubertetu srediti. To se nije desilo. I dalje imam probleme sa disanjem (samo na usta disem), sto znam da nije zdravo ni za srce. Kad se jos i prehladim, to je nocna mora. Jos i govorim kroz nos, a sve moguce proteze mi nisu mogle ispraviti deformitete ugriza. Cak i ja razmisljam da pokusam hiruskim putem da to sredim, kad vec to nije na vreme uradjeno. No ovde nisam tema ja.
Zelim vam da operacija bude uspesna i da sve probleme koje treci krajnik izaziva ostavite za sobom. Srecno!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Problemi sa trecim krajnikom
PostPoslato: Čet Jun 09, 2011 12:38 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 09, 2008 12:12 am
Postovi: 11
Poštovani,
imam sina od 20 meseci. Od septembra prošle godine bio je prehladjen možda 3 puta sa temperaturom(od rodjenja do septembra nista). Pored toga je mozda jos dva puta pio sirup zbog crvenog grla, nije imao temperaturu. Inace za ceo taj period isli smo, moglo bi se reci, na redovne kontrole kod orl. Uvek je zdrelo mirno, nema aspiracije iz nosa, ali UVEK bledo ružičate bubne opne. 26.01. i 28.04 smo bili i na timpanometriji. Prvi nalaz desno As, levo A. Drugi nalaz desno As, levo Ad. 09.05. smo ispirali usi i opet ruzicaste bubne opne. Ponekad hrče. Problem je sto nam je dijagnoza od 11.01. ista. Ruzicaste ili bledo ruzicaste bubne opne.
Mislim da je do sad problem sa nosom, grlom uvek bio praćen rastom zuba.
Danas smo bili opet na kontroli Dg:Obs SOM bil h65.2 vegetatio adenoides 35.2 Th:Aerius sirup 1x1/2 kk, fluimucil 100 jednom dnevno. Planirano vadjenje treceg krajnika. Pre toga u terapije su bile kapi za nos, fiziološki rastvor, fluimucil.(od strane orl).

Kako je moguće da grlo i nos budu u redu, a bubne opne ne? Da li je potrebno vadjenje treceg krajnika? Moze li se to iskomplikovati? Da li je moguće da takav nalaz bude jer on plače neposredno pre pregleda i za vreme pregleda?

Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Problemi sa trecim krajnikom
PostPoslato: Pon Jun 13, 2011 11:23 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 12:03 pm
Postovi: 232
Pa slican slucaj procitajte moje od ranije, idemo za par dana na operaciju.I posavetujte se i oko leka za alergiju koji vam je prepisan to bas i nije naj bolja opcija za dete po meni(laicko misljenje) na osnovu procitanog po internetu.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: