Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Sre Okt 27, 2010 3:51 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 546
moja mama je juce otisla kod svog interniste jer je primetila nekoliko dana unazad da joj izlaze modrice po podkolenicama i butinama.
velicine su kao nokat, neke kao petoparka, a najveca kao dve spojene patoparke.
ima ih cak i na nemogucim mestima, npr. sa unutrasnje strane butine gde se sigurno nije udarila. . .

najpre smo posumnjali na novi lek norvasc kojim je zamenjen lercanil koji je duze pila, ali dr smatra da ne bi od leka bile tako velike.
dala joj je hitan uput za laboratoriju. presekli smo se zivi da nije ono najgore. ..
jutros je preuzela rezultate i odnela joj. . .sve je savrseno, sve je u granicama!!!!
jos je pitala na kraju da li pije nesto od lekova protiv masnoce (?) i na kraju poslala kuci uz savet da prati modrice i da dodje za nedelju dana ponovo, pa da ako se ne povuku promene lek.

ono na sta mi nismo odmah posumnjali, ali nam se upalila lampica kada smo culi da je pitala da li pije nesto protiv masnoce .. . .
mama je u poslednjih 7-8 dana na dijeti koja je jako rigorozna i smrsala je vec vise of 5 kg!!
u menopauzi se jako ugojila, to joj smeta zdravlju i resila je da skine kilograme.
dijeta je bazirana na pravilnom kombinovanju namirnica, ali u prvo vreme se jede maltene samo voce i povrce.
tako naglo mrsavljenje je samo na pocetku jer se topi salo i izbacuje se suvisna voda i naslage iz creva.
za celu dijetu koja traje 35 moguce je smrsati 10-ak kilograma.

moja pitanje glasi:
da li moguce da je organizam tako reagovao zbog naglog topljenja masnoce?
da li je bezbedno nastaviti sa takvim rezimom ishrane?
moze li biti u pitanju neka ozbiljnija stanja/bolesti, a da se to ne vidi iz krvne slike?

hvala unapred!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Čet Okt 28, 2010 10:08 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 546
bas niko? :(

eto samo jos da kazem da joj je doktorka izbacila kardiopirin koji je do sada pila i rekla da pije c vitamin, sumeci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Čet Okt 28, 2010 4:22 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Ako koristi lek za razredivanje krvi moguce je od toga.
Ja ih isto imam kao tvoja mama,verujem da je od toga :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Čet Okt 28, 2010 4:31 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
PODLIVI PO TIJELU MOGU BITI I PRVI ZNAK POREMEĆAJA U ORGANIZMU
Modrice mogu da donesu brigu


Često se dešava da na rukama i nogama primijetimo modrice ili podlive, a ne znamo kako smo ih "zaradili"? Kako uopšte nastaju modrice? Modrice su rezultat izlivanja krvi iz malih krvnih sudova, kapilara i najčešće se javljaju usljed, takozvane, fizičke traume, kao što su udarci i nagnječenja. Kod nekih osoba modrice će se pojaviti samo nakon snažnih udaraca, toliko jakih da nema šanse da ih ne osjete, dok kod drugih, modrica se može javiti i usljed najslabijeg pritiska. I jedno i drugo je sasvim normalno - radi se samo o varijacijama različitih organizama, ni o kakvom poremećaju.

Međutim, postoje i modrice kojima ne znate porijeklo, a koje mogu predstavljati razlog za brigu i u takvim slučajevima moguće je da se radi o nekom hematološkom ili autoimunom poremećaju. Čest problem zbog kojeg se ljekarima u Kliničkom centru Crne Gore javljaju pacijenti je pojava modrica ili podliva po koži i sluznicama, a o razlozima koji dovode do njihove pojave razgovarali smo sa hematologom dr Ankom Popović.

- Hemoragijska dijateza označava sklonost krvarenju, ali se pritom ne misli na "normalno", na primjer, krvarenje nakon neke povrede, koje ima za posljedicu prekid kontinuiteta krvnog suda, nego na pojavu krvarenja koja se javljaju nakon minimalnih trauma ili čak i bez njih - takozvana "spontana" krvarenja, kaže dr Popović. Ona napominje da nije lako postaviti granicu da li je neko krvarenje "još" normalno ili je "već" patološko i ukazuje na poremećaj u mehanizmu hemostaze.

-Složeni hemostazni sistem je, pojednostavljeno govoreći, zadužen za zaustavljanje krvarenja s jedne strane, a s druge strane sprječava stvaranje tromba - ugruška krvi u našem srčano-sudovnom sistemu. Iz anamneze, odnosno podataka koje nam daje sam pacijent, već se može dobiti osnovna predstava o tome da li je u pitanju poremećaj koji zahtijeva dodatno ispitivanje i liječenje. Pojava spontanih modrica, produženo krvarenje nakon vađenja zuba, porođaja, manjih hirurških zahvata, krvarenja koja zahtijevaju transfuzije krvi, sklonost krvarenju kod više članova jedne porodice - to su svakako podaci koji nas navode na potrebu ispitivanja koagulacionog statusa takvog pacijenta, objašnjava dr Popović.

Prema njenima riječima, tri su osnovne faze hemostaze i to vaskularna, trombocitna i koagulacijska. Poremećaj u bilo kojoj komponenti, ili njihovom kombinacijom, ima za posljedicu pojavu hemoragijskog sindroma - krvarenja ili nastanka tromoembiolijske bolesti.

-Vaskularna faza je uslovljena postojanjem neoštećenog integriteta i kvaliteta zida krvnog suda, trombocitna - promjenama u broju i kvalitetu funkcija trombocita i koagulacijska se karakteriše kvantitativnim i kvalitativnim izmjenama u faktorima koagulacije, kaže naša sagovornica. Pojašnjavajući kako izgledaju promjene po koži i sluznicama, u zavisnosti od toga na kom nivou hemostaznog sistema se desio poremećaj, dr Popović ističe da se vaskulopatije, tj. poremećaji na nivou zida krvnog suda, ispoljavaju krvarenjem različitog stepena ako je došlo do "pucanja", prekida krvnog suda, sitnim tačkastim krvarenjima (petehijama) nešto prostranijim - slivenim modricama (purpura i ekhimoze) kod postojanja promjena u kvalitetu zida krvnog suda. Tako se, na primjer, kod starijih osoba najčešće javljaju manje modrice na koži šaka i nadlakticama, koje su posljedica gubitka potpornog vezivnog tkiva u kapilarima i malim venama. One nijesu opasne i više su estetski problem.

-Trombocitopatije, tj. poremećaji u broju i kvalitetu trombocita, najčešće se manifestuju površinskim krvarenjima po koži i sluznicama, pojavljuju se odmah nakon traume ili hirurškog zahvata, rijetko poprimaju formu podliva ili, na primjer, krvarenja iz sluznica sistema za varenje, ginekoloških krvarenja. Koagulopatije, odnosno poremaćaji na nivou faktora koagulacije - zgrušavanja, obično se ispoljavaju par sati, ili čak dana, u zavisnosti od stepena nedostatka nekog od faktora koagulacije, nakon ozljede u formi hematoma, tj. podliva u dubljim potkožnim strukturama, mišićima, zglobovima, tjelesnim šupljinama. Najpoznatija i najčešća oboljenja iz ove grupe su, genski uslovljene, hemofilija A i B, navodi dr Popović.

Ona dodaje da krvarenja iz dva različita unutrašnja organa, na primjer, iskašljavanje krvi iz pluća i povećanje krvi iz želuca, sa sigurnošću od 95 odsto ukazuju da se radi o hematološkom poremećaju, odnosno defektnom hemostaznom sistemu. Vjerovatnoća se povećava na čak 99 odsto ukoliko istovremeno postoji krvarenje iz tri različita lokusa.

Nakon detaljne anamneze i pregleda pacijenata, sprovode se odgovarajuće terapijske i dijagnostičke procedure, koje podrazumijevaju osnovne testove i rađenje krvne slike, odnosno određivanje broja trombocita, vremana krvarenja, koagulacije, potom aktivnog parcijalnog tromboplastinskog vremena, protrombinskog vremena, pregled aspirata koštane srži, određivanje nivoa pojedinačnih faktora koagulacije, imunoserološko ispitivanje i brojne druge sofisticirane metode.

- Liječenje je povezano sa uzrokom i nivoom poremećaja i obuhvata davanje koncentrovanih faktora koagulacije, plazme, krioprecipitata, kortikosteroida, imunomodulatora, hirurško uklanjanje slezine kod određenih vidova ITP-a, zatim primjena anabolika, citostatika, imunoglobulina koncentrovanih trombocita i brojni drugi modaliteti liječenja, navodi dr Popović.


Mladi sve više obolijevaju


Sve je veći broj pacijenata, i to uglavnom mlađe životne dobi, koji se javljaju ljekaru nakon slučajno ukočenog sniženog broja trombocita. Kod njih je krvna slika rađena tokom rutinskih sistematskih pregleda, ili tokom obrade zbog tegoba od strane drugih organa, na primjer, problema sa zglobovima, jetrom, srcem. Prema riječima naše sagovornice, najčešće se radi o takozvanim autoimunim trombocitopenijama i to je etiopatogenski heterogena grupa bolesti (idiopatska trombocitopenijska purpura; promjene u okviru reumatoloških - sistemskih bolesti vezivnog tkiov; maligniteta, virusima, bakterijama ili ljekovima indukovano smanjenje broja trombocita).

-Idiopatska trombocitopenijska purpura (ITP) je karakterisana smanjenjem broja trombocita u perifernoj krvi, uz normalan ili povećan broj ćelija prethodnika trombocita u koštanoj srži, skraćenim vijekom trombocita, sa uobičajenih 7-10 dana na 10-15 minuta, uz nepostojanje uvećanja slezine ili neke druge, pridružene imunološke bolesti. Kod akutne forme ovog oboljenja, koja nastaje naglo, traje do šest mjeseci, u 80 odsto slučajeva u pitanju su djeca i obično početku bolesti prethodi virusna infekcija. Hronična forma se javlja uglavnom kod odraslih (kod djece samo u 20 odsto slučajeva), češća je kod žena, počinje postepeno, traje godinama i često se otkriva sasvim slučajno, jer ne mora biti praćena pojavom modrica i krvarenja, ili su to samo povremene i blage epizode.


Važna je dijagnoza


Obično, nizak nivo trombocita ne vodi do kliničkih problema. Ponekad može izazvati pojavu modrica, posebno purpura na podlakticama, krvarenje iz nosa i/ili desni.

Važno je znati potpunu medicinsku prošlost bolesnika, kako bi se osiguralo da nizak nivo krvnih pločica nije posljedica sekundarnog procesa. Takođe, veoma je važno uvjeriti se kako druge krvne stanice, poput crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i bijelih krvnih zrnaca (leukocita), nemaju snižen nivo u krvi.


Trombocitopenija


Kvantitativni poremećaji karakterišu se smanjenim brojem trombocita u krvi, odnosno trombocitopenijom. Normalan broj trombocita je 150 do 400 milijardi krvnih pločica po litru krvi. Opadanjem njihovog broja ispod 50 milijardi u litru mogu se javiti spontana tačkasta krvarenja, koja se zovu trombocitne purpure. Ovakva krvarenja nalaze se svuda po tijelu i na sluzokoži. Daljim smanjenjem broja trombocita (ispod 30 milijadri po litru), može doći do smrti, usljed spontanog krvarenja.

Uzrok kvantitativnih poremećaja može biti smanjena produkcija ili povećana potrošnja trombocita.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Čet Okt 28, 2010 4:36 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
dr Ivo Radman
12.10.2001. 23:32

Spontana pojava modrica obično je znak poremećaja koagulacije tj. nedostatka trombocita ili činitelja zgrušavanja. No tada se javljaju i drugi znakovi hemoragijske dijateze primjerice krvarenje iz zubnog mesa kod pranja zubi. Katkad se modrice u žena javljaju zbog "osjetljivije" kože ili krvnih žila. Potrebno je učiniti krvnu sliku i koagulogram nakon čega bi situacija bila jasnija.


Evo nam odgovora nasla sam! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Čet Okt 28, 2010 11:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
Postovi: 546
hvala ti, ontario!

danas su vec pocele da se postojece modrice povlace, a nove se nisu pojavljivale.
trombociti su joj u redu. ne znam tacno koliko su jer su rezultati kod ne, ali u granicama su.
nadamo se da ce ovo prestati za par dana. . .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Čet Okt 28, 2010 11:54 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 6:53 am
Postovi: 1809
Lokacija: canada
Odlicno bas mi je drago bice sve uredu :P
Ja ih jos imam ali nisam nikada rekla lekaru,ali cu mu reci u ponedeljak
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Uto Nov 25, 2014 12:14 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2014 12:07 am
Postovi: 2
Zdravoo
zanima me da li neko zna šta raditi...pojavljuju mi se modrice po nogama često.išla sam kod svoje doktorice i uradile mi je svee moguće nalaze krvi, bris grla i nosa, pregled pluća itd itd i sve u redu. na kraju mi rekla da imam slabe neke krvne pločice i da se ne brinem jer će se to ponavljati vjerovatno, te modrice kroz život i dalje. Sad, vjerujem ja njoj da to nije ništa opasno ali je estetski ružno...i npr udarim se, modrica ostane i nikada ne prođe sasvim nego ostane tamnije na tome mjestu ili ako je na tvrdom mjestu udarac bio, ostane kao malo tvrđe tu :O ne znam više šta raditi, nema čime nisam mazala ? Izvinjavam se na podužem tekstu Hvala unaprijed :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Pet Nov 28, 2014 2:50 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Можеш да пробаш да пијеш јабуково сирће јер оно поправља циркулацију. Јабуково сирће мора да буде право а не алкохолно сирће са укусом јабуке.

Осим тога магнети убрзавају регенерацију ткива па и њих можеш да користиш, наравно у локалу где се појави модрица.

Ако те занима погледај на мом сајту www. aca. rs у Савети, Здравље под Циркулација и Магнети итд.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Modrice po nogama - Misljenje?
PostPoslato: Sub Nov 29, 2014 2:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 25, 2014 12:07 am
Postovi: 2
E hvala mnogo, pokušaću i to. :)


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: larsfloris i 69 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: