Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Upala pluca
PostPoslato: Sub Okt 04, 2008 2:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 04, 2008 1:07 pm
Postovi: 4
Zanima me koji su prvi (vidljivi) znaci upale pluca (na osnovu kojih bi se trebalo obratiti lekaru)? Hvala unapred, ne bih da maltretiram lekare za svaku sitnicu :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 04, 2008 2:57 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Chini mi se da smo pisali o tome!


Učestalost

Pneumonija je i danas čest uzrok smrtnosti, uprkos savremenoj antibiotskoj terapiji moćnog delovanja. U Velikoj Britaniji od upale pluća godišnje umre 60 000 osoba. Ova bolest odnosi 10 puta više života nego sve druge zarazne bolesti. U SAD-u pneumonija je među vodećim uzrocima smrti. U zemljama u razvoju infekcije donjih disajnih puteva najčešći su uzrok umiranja. Osobe starije od 65 godina imaju povećani rizik od upale pluća. Kod starijih osoba postepeno slabe mehanizmi obrane od infekcija i često su izloženi hroničnim bolestima kao što su: hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB), bolesti srca, bubrega i jetre, ateroskleroza i dijabetes. Vrlo često u zimskim mesecima različite respiratorne infekcije i grip predhode pojavi upale pluća.

Uzrok nastanka

Pneumoniju mogu uzrokovati bakterije, virusi, gljivice, a može nastati i udisanjem (aspiracijom) prašine, hemijskih supstanci, hrane ili povraćenog sadržaja. Najčešći uzročnik je Streptococcus pneumoniae (pneumokok), slede Straphylococcus aureus, Haemophylus influenzae, Klebsiella pneumonia i drugi gram-negativni bacili, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae, virus Influenzae A i B, Chlamydia psittaci, itd. Pulmolozi pneumonije dele na . tipične-bakterijske i atipične.. Bakterijske pneumonije najčešće uzrokuju sledeće bakterije: pneumokok, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis. Atipične pneumonije uzrokuju bakterije kao Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella, ali i respiratorni virus i one zahtevaju drugačiji terapijski pristup u odnosu na bakterijske(tipične) pneumonije..

Klinička slika

Kao i većina infektivnih oboljenja i pneumonija se karakteriće prisustvom nespecifičnih i specifičnih simptoma. Opšti simptomi(nespecifični) u pneumoniji slični su kao kod infekcija uopšte, a to su groznica, gubitak apetita, znojenje, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima i glavobolja. Kod nekih bolesnika postoje anamnezni podaci o neposredno preboleloj infekciji gornjih disajnih puteva, obično virusnog porekla. Kod infekcija izazvanih pneumokokom ili stafilokokom teška slika bolesti može se razviti u toku nekoliko sati, dok je kod pneumonije prouzrokovane mikoplazmom razvoj produžen na dve do tri nedelje. Poremećaj svesti i konfuznost prate pneumonije izazvane najčešće psitakozom. Respiratomi simptomi variraju, i zavise od imunog sistema osobe i težine bolesti. Kašalj se javlja kod skoro svih obolelih, nedostatak vazduha oseća više od dve trećine, pleuralni bol oko 60%, iskašljava više od polovine. U početku bolesti ispljuvak je oskudan ili ga nema, a u daljem toku bolesti postaje gnojav. Visoka temperatura i drhtavica česti su kod mladih osoba s pneumokoknom pneumonijom, od kojih trećina ima herpes na usnama. Atipične pneumonije, počinju sporije sa lakšom kliničkom slikom, u odnosu na bakterijske, jer se klinički simptomi razvijaju postupno. Temperatura raste postepeno i može bitim izuzetno visoka, ali je izuzetno retko praćena drhtavicom. Prisutni su i opšti simptomi, poput, glavobolje, bola u mišićima i zglobovima, opšte slabosti i umora. Kašalj se obično zapaža nakon 3 do 4 dana, i uglavnom je suv i iritabilan, bez mogućnosti iskašljavanja. Zbog nekarakterističnih simptoma dijagnoza se postavlja kasnije nego u bakterijskim pneumonijama, često tek nakon rendgenskog snimanja pluća.
Dijagnoza

Dijagnoza pmeumonije se postavlja nakon kliničkog pregleda, na osnovu simptomatologije i fizičkog nalaza. Osim toga lekar će zatražiti rengenski snimak pluća i srca, a serološka ispitivanja će pokazati povišen broj leukocita(belih krvnih zrnaca) i uvećanu sedimentaciju, što je jasan dokaz da se u organizmu odvija zapaljenski proces uzrokovan infektivnim agensom. Auskultativnim nalazom primećuje se pucketanje i penušav šum, karakterističan za postojanje tečnosti u alveolarnom prostoru. Analizom sputuma(ispljuvka) moguće je izolovati uzročnika infekcije i na osnovu toga propisati adekvatnu terapiju.

Lečenje

Pravac u lečenju pneumonije zavisiće od izolovanog uzročnika. Bakterijska pneumonija se leči antibioticima kao što su penicilini, makrolidi (azitromicin), cefalosporini. Neophodno je pridržavati se uputstava lekara i dinamike uzimanja terapije, jer u suprotnom može doći do neizlečenja i ponovnog povratka bolesti. Kod atipične pneumonije preporučuje se vitaminska terapija sa puno unosa tečnosti u organizam. Određene vrste virusne upale pluća mogu se lečiti nekim antivirusnim lekovima, jer antibiotici ne deluju na viruse. Izuzetak predstavlja atipična pneumonija izazvana Mycoplasmom pneumoniae i ona se leči antibioticima i to najčešće azitromicinom jednom tebletom u toku dana. Bitan aspekt u lečenju pneumonije predstavlja i simptomatska terapija(terapija koja otklanja simptome). Lekari preporučuju primenu antipiretika(lekovi za snižavanje telesne temperature) i lekova koji će omogućiti lakše iskašljavanje. Ponekad je potrebno duže vreme da bi se bolesnik oporavio od virusne nego od bakterijske pneumonije.

Prognoza

Prognoza zavisi od više faktora. Pre svega od imunog stanja organizma bolesne osobe, starosne dobi, uzročnika, težine bolesti i prisutnosti nekih drugih hroničnih bolesti. Zato je neophodno da se starije osobe zdravo hrane, odmaraju i vode računa o opštem zdravlju, a da se i na prvu pojavu simptoma obrate lekaru. Važan faktor u prevenciji je i pravovremena vakcinacija. Posebno tešku kliničku sliku imaju pušači zbog već kompromitovane plućne ventilacije, stoga se preporučuje prestanak pušenja kod ovih bolesnika.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 08, 2008 9:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Nov 08, 2008 9:07 pm
Postovi: 1
suprugu je na institutu za pulmoligiju dijagnosticirana pneumonija i pusten je na ambulantno lecenje sa terapijom2x2g longacefa dnevno,sa antipireticima...
Bio je febrilan,preko 40.Posle prve terapije se osecao malo bolje,medjutim ujutru se sa iskasljavanjem pojavila krv u sekretu.Kasnije smo primetili da je krv prisutna i u urinu.Doktor opste prakse nas nije uputio nazad u institut jer je to po njegovom misljenju `normalno`
Zanima me da li je to zaista `normalno`?I kako je povezano uriniranje krvi sa pneumonijom?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 08, 2008 9:41 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Prochitajte propratna dejstva leka i da li ste sigurni da vash suprug nije imao pesak u bubregu ili neku upali mokracnih kanala?

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 08, 2008 9:44 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
Navodite klasicnu sliku pneumonije koja je pod sasvim adekvatnom terapijom.Moguce je da vas suprug ima i urinarnu infekciju ,a to sto tvrdite da je krv u mokraci mora se potvrditi pregledom urina.Ako se i dokaze urinarna infekcija ona je bez obzira koji je uzrocnik u pitanju pokrivena tom th Longacephom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Upala pluca
PostPoslato: Pon Nov 02, 2009 4:17 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 9:07 pm
Postovi: 162
Lokacija: Podgorica
Ne bih daa otvaram novu temu...mada ne znam koliko je moje pitanje na mjestu. Ali, posto se ipak radi o upali pluca, pitacu ovdje. Imam upalu pluca, i vec dva dana nemam temperaturu i osjecam se bolje (naravno, jos sam pod terapijom) i, posto sam cula nekoliko prica, ne znam koje su istina a koje su "babske", a posto sam zensko i posto imam veoma dugu kosu, da li smijem ja da je operem? Jeste malcice cudno pitanje... :oops:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Upala pluca
PostPoslato: Uto Nov 03, 2009 11:00 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 2:46 pm
Postovi: 106
Možete samo pogoršati stvari pranjem kose... posebice kod cura s dugom kosom... jer se teže suši...

_________________
Samo se obrati liječniku pa će se već naći bolesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Upala pluca
PostPoslato: Uto Nov 03, 2009 11:22 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 9:07 pm
Postovi: 162
Lokacija: Podgorica
uffff.... :( :( jeste da me odgovor poprilicno rastuzio, ipak hvala...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Upala pluca
PostPoslato: Pet Nov 06, 2009 1:21 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 19, 2009 12:58 am
Postovi: 101
tatiana28,zapazite dal je to krv,ne razumem se mnogo,ali ja kad sam imala nesto na plucima(jos uvek neznam sta je to bilo),mada kazu da su lekovi koje su mi dali obicno terapija za tbc,jedan od lekova koji sam pila,boji mokracu i sve tecnosti u telu crvenom bojom tako da su u bolnici mnogi bili uplaseni zbog toga sto su mislili da krvare na sve strane.taj lek se zove rifamor,neznam dal ga vas muz pije.eto,mozda nisam uopste pomogla ali htela sam da vam kazem.pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Upala pluca
PostPoslato: Pet Dec 04, 2009 11:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 04, 2009 11:10 pm
Postovi: 10
Molim nekog od lekara za savet: Pre 4 dana dijagnostikovana mi je atipicna upala pluca (u tom momentu upala je bila na desnom donjem delu plucnog krila) koja je najverovatnije posledica novog virusa (iako nisam imala nikakve tipicne simptome sem bola u grlu najpre a onda kaslja, ali defititivno bez temperature, ali moja oba roditelja su do pre par dana imali bronhitis takodje izazvan virusom).
Sedimentacija mi je 30, leukociti nisu uvecani.
Sem bolova u grudnom kosu i povremenog suvog kaslja nemam druge probleme.
Lekar mi je prepisao Zymbactar 500mg *Claritromicin, Amofilin tablete i Bronhiklir sirup uz mirovanje.
Pored toga koristim neke prirodne preparate za jacanje imuniteta i smanjenje upalnog procesa: Revita, plucni caj sa dodatkom bronhi meda i propolis tablete.
Ne osecam se bolje ustvari svakim danom sam sve vise i vise malaksala i imam napade blaze drhtavice i slabosti (koje takodje ima i moja mama ali ona vise uopste ne kaslje, nema temperaturu ali izgleda prilicno izmoreno).
Da li smatrate da je ova terapija dobra i sta biste mi jos savetovali? Iskreno navise me brine malaksalost i drhtavica pogotovo zbog mame koja je pored ovog i srcani bolesnik. Ja imam 32 godine a ona 64.
Sta bi mogao biti uzrok malaksalosti i drhtavice (osecaj slican padu secera u krvi, mada mislim da to kod mene nije slucaj jer koristim med).
Molim vas za odgovor jer sam zaista vec ocajna.
Hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 27 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: