Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Magla i los vid na blizinu pri nosenju mekih sociva
PostPoslato: Pon Jun 30, 2008 11:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 30, 2008 11:40 pm
Postovi: 2
Pozdrav svima,
registrovana mi je dioptrija -0.75 na oba oka i nosim naocale vec 1 godinu i odlicno vidim sa njima ali sam prije par dana kupila meka 3 mesecna sociva baush&lomb (nisam radila nikakav poseban pregled za dioptriju sociva) i nosim meka sociva vec 10 dana, mada moram priznati ne bas cesto iz 2 razloga:
1. jako lose vidim na blizu sa njima (slova na racunaru velicine 11 su bas bas mutna)
2. kao da imam bukvalno maglu pred ocima, nejasna mi je slika (imam osecaj kada bi ta magla nestala d abih dlicno videla, ali ona je prosto tu)

Totalno sam zbunjena :-( Isla sam u opticarsku radnju u kojoj sam kupila socivia i doktorica me je gledala kao da sam pala sa marsa .... kao da se to jedino meni desava i nista mi nije rekla niti pomogla .... njeno je obrazlozenje bilo da u njenom 15 godinjem radu nije imala ovakav slucaj a ja se pitam da li je to moguce ..... Da li je moguce da se dioptrija za naocale i za sociva razlikuje ..... moja doktorica je iskljucila tu mogucnost i cak je rekla da su i te vodice/ tecnosti sve skoro iste pa da nije ni u tome problem .... inace koristim i vodicu baush&lomb

Ako neko ima neka slicna iskustva zaista bi mi jako pomogli !

Hvala puno!!!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 13, 2008 3:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jul 10, 2008 9:01 am
Postovi: 2
Pozdrav,

Nisam strucno lice ali imam slicno iskustvo :)

Od pre par dana nosim Bausch&Lomb Pro Vision mesecna sociva. koristim i njihovu tecnost i njihove "vestacke suze", ovo poslednje posto radim u prostoriji sa jacom klimom...

Pre svega, OBAVEZNO je uraditi pregled pre uzimanja sociva, da se odrede svi parametri neophodni za nosenje, ja sam recimo hteo dnevna sociva ali je pregledom utvrdjeno da mi ista ne odgovaraju... Mutno ti je na blizinu verovatno bas zbog toga. Ja sa mojim socivima vidim bolje nego sa naocarima a dioptrija je ista (-1.0 na oba oka).

I meni se desava da mi je na blizinu mutnije (ekran racunara). Pomaze cesce treptanje (ovo pretpostavljam ima veze sa vlaznoscu samog oka) i stavljanje vestackih suza na svakih 4-5 sati.

Danas sam isao da se "zalim" na to sto mi je ponekad mutno, uradili smo ponovo pregled i imam 100% vid normalan a i sociva dobro "leze" na oku i nemam nikakvih iritacija samog oka. Savet lekara, cesce treptanje u klimatizovanoj prostoriji i prilikom gledanja na "blizinu" i koriscenje vestackih suza (ovo poslednje zaista pomaze).

Znaci, moj laicki zakljucak: Posto nisi uradila pregled nemas odgovarajuca sociva! Ja sam istu dioptriju -1.0 prilikom pregleda probao na dnevnim socivima, mesecnim, tromesecnim... sa dnevnim ne vidim ni blizu toliko dobro koliko sa ovim koja sam uzeo.

Cak sam imao i nekih 5% bolje rezultate sa mesecnim "obicnim" socivima ali sam odabrao ova za "produzeno nosenje" posto radim nocne smene a ponekad i zadremam a ova propustaju vise kiseonika pa se u njima moze i odremati (nije preporucljivo ali sa ovima moze).

Pozdrav i nadam se da sam malo pomogao


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Avg 14, 2008 12:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jul 18, 2008 7:41 pm
Postovi: 15
Lokacija: RS
I ja sam prije nosenja sociva obavila pregled. Sociva mi super odgovaraju, jedino nekada kada se zagledam ili bas blizu gledam u ekran imam osjecaj da mi zatreperi oko, kao da se malo pomjere, tada malo i zamagle, ali cim vise puta trepnem to nestaje.
Mislim da je to normalna pojava, ali ako se javi ponekad.

Ja ti preporucujem da odes kod nekog drugog ocnog ljekara, iako si dzaba bacila pare jer ce ti sigurno dati sociva druge dioptrije kada ti uradi pregled.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 26, 2008 4:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 30, 2008 11:40 pm
Postovi: 2
Hvala na odgovorima i na savetima!
Jos nisam bila na pregledu jer sam odlucila ovog puta da odem kod drzavnog lekara u dom zdravlja da cujem i njihov savet (mada moram da prodjem proceduru zakazivanja i cekanja), pa kada dobijem savet obznanicu ga i vama.

Jos jednom hvala :-)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Magla i los vid na blizinu pri nosenju mekih sociva
PostPoslato: Čet Okt 22, 2009 7:55 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Okt 22, 2009 7:41 pm
Postovi: 1
Ja takodje imam isti problem...

dioptrija na desnom je -1.25...a na levom -0.75...
nosim bauch&lomb sociva... i koristim njihove rastvore... nosila sam 4 meseca meka sociva...i nisam imala problema... a sada kad sam presla na ova bauch&lomb ... na blizinu mi je sve uglavnom mutno...pospana sam... i da..oci su mi suve...tako da koristim i vestacke suze... i ja mislim da je problem u ovoj firmi B&L ... I da napomenem da kad mi je doktorka odredjivala dioptriju na levom oku kaze da mi ni jedna dioptrija ne odgovara bas...kao levo oko mi je slabo?!... Na levo mutno vidim i sa naocarima... jako je iritantno kad ne vidite kako treba!
Da li treba da idem ponovo na preglede i da li neko otprilike zna u cemu je problem???
:cry:


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: