Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Prvi problemi sa vidom
PostPoslato: Uto Okt 06, 2009 5:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 06, 2009 4:51 pm
Postovi: 1
Prvo, pozdrav svim clanovima foruma, pogotovo ljudima koji su svoje strucno znanje nesebicno podelili sa drugima.

Prelistao sam svih 17 strana ovog podforuma, i nigde nisam naisao na temu koja bi u nekim osnovnim crtama opisala pocetne probleme sa vidom i njihovo otklanjanje. Izvinjavam se ako ovim ukazujem da je problematika isuvise jednostavna da bi se ukratko objasnila. :) Nije tako, naravno.

Konkretno, moj problem recimo (valjda nisam jedini, tj neki specijalan slucaj):

24 godine, muskarac. Uvek zdrav, izuzev, recimo, povremeno niskog pritiska, i to ukoliko ne doruckujem kako treba. :)

Na levo oko ne mogu da se pozalim, ni najmanje. Na desno vec pomalo. Recimo citanje teletexta na TV-u dijagonale 51 cm, sa cca 5 m udaljenosti. Levo oko savrseno vidi, desno oko vidi takodje, ali blago zamuceno. Drugi primer: natpis na vratima, velicina slovo oko 10 cm, udaljenost, oko 10-15 m: levo oko cita uz malo muke, desno nikako.

Simultano, :) tj, kad gledam na oba oka, stvarno ne mogu da se pozalim, niti da kazem da sam u nekom kratkom vremenskom periodu naglo izgubio na kvalitetu vida.

Danas sam po prvi put (izuzev redovnih sistematskih pregleda tokom skolovanja) bio kod oftalmologa, koji je uradio prvo test sah table, stepenica, raspoznavanja boja, i sta vec na nekoj prepotopskoj masini :), a zatim i test na masini koja se primice i odmice oku, izostrava i zamucuje sliku, pa na drugoj nesto sto bi se moglo opisati kao zagledanje unutrasnjosti oka, zatim nesto slicno, ali u rucnoj reziji, dok sam ja gledao preko njegovog ramena, i na kraju citanje table sa brojevima i slovima, uz pomoc onih uvrnutih naocara koje imaju svasta sareno po sebi. :) Izvinjavam se na ovako "strucnom opisu", ja bolje ne umem.

Jedina konstatacija doktora je bila da ce mi biti potrebna "jedna mala dioptrijica" uz to da dodjem na pregled sa totalnim sirenjem zenica u roku od 7 dana. Na zalost, nemam, niti sam procitao sta je napisano u moj zdravstveni karton.

Naravno, kad do pregleda dodje, napisacu svoja iskustva, i sta mi je odredjeno. Za sad bih malo da se informisem oko sociva vs naocare teme. Prema socivima imam neku odbojnost, verovatno neopravdano, tako da me vise interesuju naocare.

Svaka informacija je dobrodosla.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Prvi problemi sa vidom
PostPoslato: Sre Okt 07, 2009 10:33 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
Za dioptrijicu neće niko ni da ti ponudi sočiva, bar ne bi trebalo.
A što se tiče sočiva: Bez obzira kolika su gnajvaža, bolja su od naočara - gde god i kako god pogledam isto vidim a ne ono, pogled u stranu kad tamo ram.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Prvi problemi sa vidom
PostPoslato: Uto Okt 13, 2009 9:23 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2005 3:36 pm
Postovi: 213
i kod mene se javljaju prvi problemi sa vidom... cesto mi je slika "na daljinu" zamucena,pa moram blago da skupim oci kako bih "izostrio".... takodje, nocu je problem, cini mi se, izrazeniji... inace, imam 27 god, i relativno dosta vremena provodim na racunaru...

da li neko moze da mi preporuci nekog dobrog oftamologa gde bih mogao da odem na pregled, posto nikad nisam bio, i da saznam u cemu je problem... ovo vas pitam jer sam cuo da kod nas oftamolozi cesto rade na praistorijskim masinama i da se desava da im dijagnoze nisu bas najpreciznije, pa ako znate nekog iskusnog, "savremeno opremljenog" oftamologa, molim vas, pomozite...


pozz


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: