Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pon Sep 21, 2009 8:44 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
I moja cerka povremeno laze(2 god i 4 meseca). Cuvala je jednom moja sestra i ja kad sam dosla kuci pitam: gde ste bile danas? Ona kaze na bazenu, kupale se (a ni privirile tamo). Tako isto kad je baka pita nesto preko telefona (recimo sta si jela) a ona kaze nesto potpuno drugo nego sto je stvarno bilo. Iskreno to za sad izgleda simpaticno, a ja ne znam kako da se postavim. Podvodim to pod deciju mastu, jer mislim da je jos mala, ali mozda gresim. Mozda je to neka faza?
U svakom slucaju ne bih volela da se to provodi na ozbiljnije stvari kad poraste, ali kako to uraditi ne znam! Verovatno dobro pitanje za nekog pedagoga...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Čet Sep 24, 2009 12:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 11:00 am
Postovi: 276
Lokacija: Beograd
Citiraj:
Meni ne pada tesko da skrenem paznju, pa i blizim i daljim rodjacima, kad pocnu nesto s mojom decom, sto ja ne odobravam. Teze je kad je dete malo, pa ne razume, ali morate da imate cvrst stav i da budete jasne i ako treba grube, ali ne sme ono sto ne sme.

Mene recimo nervira kad moje dete kljukaju da jede. Ja smatram da dete jede ako je gledno. Ako nece da jede, ne mora, nece dobiti ni slatkise ni grickalice, samo vodu, dok ne ogladni, ali ne teram "sve iz tanjira" "jos jedan zalogaj" "jedan za macu, jedan za kucu" i sl. Jede ko je kad gladan, i tu nema teranja i jurenja po kuci sa tanjirom supe.

Drugo, oko spavanja: Dete kad je malo mora da spava preko dana. Ceo ritam ja napravim tako da se to ne poremeti, Ako je cuva neko drugi, mora da je stavi na spavanje kad treba, ili nece biti dobro za dete. Onda naglasim "za nju je bolje, nece biti nervozna, to tako mora i tacka".

Sa suprugom imam dogovor da ako jedno nesto odobri/zabrani, cak i kad se ne slazemo sa tom odlukom, postujemo je. Ili, ako bas smatram da je pogresio, kazem mu nasamo, pa onda on promeni stav kod deteta, uz obrazlozenje "kad bolje razmislim, nema razloga da ti to ne dozvolim..." jer necu da ja rusim njegov autoritat pred detetom "tata ne dozvoljava, ali ti ipak to uradi..." kao sto ne dozvoljavam da on rusi moj autoritet.

I tako. Sve je stvar iskustva, ali sam sigurna da je majka ta koja treba da uspostavi granice (nikad ne govorim stvari "sad ce otac da ti dodje, pa ces videti" ili "videces ti u vrticu ili skoli") majka mora da ima snage da napravi granicu. Za dobrobit deteta.


Bravo Isidora!!!!! Moje drugo ja!!!!
Samo što meni svekrva i dalje radi iza leđa i tu svađe ne prestaju. I ponekad kaznim dete za nešto što joj je baba dozvolila da uradi, čisto da zna da to više ne sme. Na primer, da visi naglavačke sa kreveta ili leži sa golim stomakom na parketu, nosi staklene čaše i polupune piksle babi, jer je mrzi da se podigne :evil:
I ukapira, majke mi!
Dete, naravno.
Baba je.......khm, ovaj, da.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 9:25 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
Jbt, ako me nesto nervira to je da se od deteta trazi da se barata pikslama, flasama alkohola (piva) i tako nekim stvarima koja apsolutno nemaju veze sa decom. Meni moje dete doda casu vode, ali u zivotu ne bih od njih trazila da mi dodaju nesto vezano za cigarete ili alkohol (ne pijem, ne pusim, nio svejedno). To mi je bas maltretiranje deteta. Je l' treba neko ko se drogira da od deteta trazi "dodaj mi, molim te, spric!" ??!!""##$$$%%!!

Kakava bezobrazna baba! :evil:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 9:34 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 11:00 am
Postovi: 276
Lokacija: Beograd
A i ono probanje piva i rakije, pa se sad, kao, svi smejemo na dečiju reakciju. :evil: :evil: :evil:

Ja jesam stroga, ali mislim da je zbog karaktera mog deteta i sredine u kojoj raste to najbolje za nju. Nikada joj nisam dozvoljavala da radi ono što ne bi smela kad smo, na primer, nas dve same u stanu i nismo u istoj prostoriji. To ne znači da moje dete ne zna da se igra, i da se nikada neće povrediti, to samo znači da se trudim koliko mogu da bude bezbedna.

I odgovorno tvrdim da deca nemaju šta da traže u sami kupatilu, WCu, špajzu i kuhinji, osim ukoliko ih ne koriste u primarne svrhe.

I ne prihvatam izgovor:"Pa šta će da joj bude?".


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 9:52 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
[quote="Vanjina mama"]A i ono probanje piva i rakije, pa se sad, kao, svi smejemo na dečiju reakciju. :evil: :evil: :evil: [/quote]
Pa mislim da bih nekome iskopala oci da proba da mom detetu ponudi bilo kakav alkohol. To ne moze da bude smesno!
Imala sam jednom raspravu sa mojom majkom koja je detetu umakala keks u kafu! Iako pije zbog pritiska onu bez kofeina mislim da nema potrebe da moje dete sa dve godine tako nesto konzumira.
Mi se najvise svadjamo oko TVa. Kod mojih kuci je on stalno ukljucen. Ja pustam moje dete da gleda iskljucivo svoje crtace tipa Winnie Pooh, Dambo i sl. koji su mi lepi i primereni njenom uzrastu. Pri tom to nikada ne bude vise od jednog filmica dnevno (a ako je lepo vreme i svo vreme smo napolju nema potrebe uopste da se gleda). Ovde ima kanala koji pustaju crtace po ceo dan, ali iskreno neki put se zgrozim koliko ima nasilja i gluposti u tim filmovima. Meni je cudno da ljudi nesto tako i prave a da ne razmisljaju kakav uticaj to ima na deciju psihu. Mozda zvuci preterano ali itekako pazim sta ona ovako mala gleda. Ko zna kakav to uticaj ima na njihov mozgic koji jos dosta stvari ne moze da razume. Da ne pricam kako sam se kajala kada sam joj pustila da gleda ribicu Nema. Bila je tuzna danima sto Nemo nema mamu i nije mene ispustala iz vida....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 10:25 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 11:00 am
Postovi: 276
Lokacija: Beograd
Ja imam sreće što moje dete voli crtaće jasnih boja i oblika: naravno, Nodija, Pua, Mickey Mouse Playhouse i slično. Pokušala je da gleda Jagodicu Bobicu, ali joj je previše šarena i nervira je:) Voli i da joj je u pozadini uvek neka muzika dok se igra i zna dosta pesmica. I mnogo je slatka, prebacuje se sa noge na nogu i tapše, vrti se u krug. Moja svekrva je pokušala da je nauči da digne ruke i pucketa prstima ("uživa"), ali digla se samo moja kosa na glavi.
I mene nervira to sa kafom. Moja mama je mog sestrića naučila da gura prste u njenu šolju i liže kafu, a kad se on skoro polio kafom, ispalo je da je nemoguć :o


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 11:28 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
Ne branim svojoj devojčici da dira čaše i šolje, normalno pazi se šta je u njima. Postoje raznorazne šarene plastične šolje, tanjiri, pribor ali ne vidim kako to može da bude zdravije u odnosu na staklo i keramiku. Plastika jeste bezbednija - teže je polupati ali oštećena plastika seče gore nego staklo. Pre par godina na TV je bila emisija baš na tu temu, gde se vršio svojevrem experiment u jednom vrtiću: kontrolna grupa gde su deca dobijala obroke u plastičnim posudama, koristila plastičan pribor, i experimentlna grupa gde su deca koristila pravi pribor i čak donekle učestvovala u procesu pripremanja i serviranja hrane. Iz toga su došli do zaključka da su deca koja su koristila pravi pribor u startu bila pažljivija a kasnije manje smotana.
Mislim da je bolje od početka ih navikavati na prave materijale, jer na kraju krajeva pri klasičnom lomljenju stakla (ne računajući proletanje kroz vrata ili prozor i sl, razbijanje direktno rukom, nogom) i keramike, povrede se zadobijaju najčešće prilikom skupljanja krhotina (a to ne moraju da rade a i velika je verovatnoća da će da pobegnu sa "mesta zločina").
Činjenica da decu ne možemo da stavimo pod stakleno zvono kako bi ih zaštitili.

Nervira me i stav da deca treba da budu poslušna u smislu da znaju da skuvaju kafu gostima i da je posluže, da operu džezvu i šoljice i pri tom to urade bez greške. To mi već liči na cirkusku tačku. Ako mama/baba ili već ko hoće da piju kafu sa svojim društvom, ne vidim razlog zašto bi dete trebalo da im bude sluga. "Imaš 7 godina i moraš da znaš kako se kuva kafa i da poslužiš goste" (jbg, to sam i ja radila - još sam dobijala batine zbog razbijenih šoljica i tacnica - Ma, kome se pije neka sam kuva)
Znam odraslu ženu koja je sa šest godina bila primorana da zna da kuva ručak, jer pobogu majka joj je radila pa ne može i da kuva ručak.

A da, penim na pomen alkohola, cigareta i kafe. A još kada dvogodišnjak plače za pivom, pa mu tata (pivopija) udovolji pa ga još malčice i napije!
jbG, šta li nam sve sa decom rade dok mi radimo...?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 4:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 5:58 pm
Postovi: 137
Mi još ni ne pričamo tako da nismo stigli do laganja :D Ali moj sestrić ima 3 god i laže li laže... skoro je mogla da ispadne frka jer je rekao tati :danas je bio čika Laza koji uvek dolazi kad ti nisi tu. Možete misliti šta je čovek pomislio!!!! A pre neki dan je rekao mojoj sestri :mama kada me ne čuvaš ti nego tata on se zatvori u kupatilo ili ode napolje pa ja ostanem sam i nemam sa kim da se igram. Zamislite!!! Ta faza lagarija traje već mesecima... Jedva je čekam :roll:
Vanjina mama je napisao:
Znam odraslu ženu koja je sa šest godina bila primorana da zna da kuva ručak,
remi je napisao:
Znam odraslu ženu koja je sa šest godina bila primorana da zna da kuva ručak
:o BOŽE! Ja sam sa 12,13 počela da prčkam u kuhinji i mućkam kolače (iz zadovoljstva ne iz potrebe) i mislila sam da je to rano


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 9:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
djidji je napisao:
Mi još ni ne pričamo tako da nismo stigli do laganja :D Ali moj sestrić ima 3 god i laže li laže... skoro je mogla da ispadne frka jer je rekao tati :danas je bio čika Laza koji uvek dolazi kad ti nisi tu. Možete misliti šta je čovek pomislio!!!! A pre neki dan je rekao mojoj sestri :mama kada me ne čuvaš ti nego tata on se zatvori u kupatilo ili ode napolje pa ja ostanem sam i nemam sa kim da se igram. Zamislite!!! Ta faza lagarija traje već mesecima... Jedva je čekam :roll:
Vanjina mama je napisao:
Znam odraslu ženu koja je sa šest godina bila primorana da zna da kuva ručak,
remi je napisao:
Znam odraslu ženu koja je sa šest godina bila primorana da zna da kuva ručak
:o BOŽE! Ja sam sa 12,13 počela da prčkam u kuhinji i mućkam kolače (iz zadovoljstva ne iz potrebe) i mislila sam da je to rano


12, 13 godina još uvek su deca u fazi imitiranja odraslikh - HOĆU I JA DA BUDEM VELIKA ! Mislim, ne sećam se gotovo ničega do svoje sedme godine ili tačnije do polaska u školu, ali pretpostavljam da sam i ja bila takva kao moja devojčica: Od prvog okreta svuda bi da bude i svuda bi da zavuče ruke i svakoga imitira, uključujući i imitacije kuvanja. Ali, to ne znači da treba da joj za koju godinu dam varjaču i šerpu, a ja noge na tabure i španske serije (ili šta već bude tada In), pa neka kuva kad već hoće da smeta. Desi se i sada da kao nešto radi po kuhinji, tako spremala i zimnicu sa babom - normalno, više je smetala, ali da joj nije bilo dozvoljeno , slušali bi smo celodnevnu "muziku".
A što se tiče laganja: Dugo je znala samo da imenuje dosta stvari i da izgovora poneku rečenicu od najviše dve-tri reči, da bi odjednom postala prava vodenica (normalno, dosta toga izgovara pogrešno pa je tako kuvar kod nje kurar), pa čak pokušava i da peva - ajde, što ona hoće da peva nego što tera i druge da joj prave društvo.
Inače, glavna joj je "dužnost" da nas juri sa kućnim papučama, pa čik neka se neko ne obuje - ko još želi da ga neko uporno prati sa papučama u rukama i pri tom još i galami.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 10:04 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
Sto se knjiga tice, bez zezanja, moj bebac zaista nece da cepa knjigu, mozda je video kada sam malom komsiji rekla da ne sme da cepa knjigu, i kada ga je mama tresnula po guzi, ali stvarno nece.Zbog toga sma jako ponosna 8) Ali zato je u fazi inacenja, ja mu kazem, nemoj da diras fioku, on namerno hoce i jos mi se iskezi, kao vidi, vidi, e, bas hocu... :lol:

_________________
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!






Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 10:15 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am
Postovi: 778
Ja ne dozvoljavam da TV bude ukljucen bezveze (cujem da neko drzi TV samo da radi a niko ne gleda). Moja deca imaju ograniceno vreme pred TV-om i DVD-jem, kao i pred kompjuterom, a sve ostalo vreme ih teram napolje, bicikl, roleri, ili citanje, igranje sa lutkama i sl. Znaci, TV je ukljucen samo kad se gleda nesto konkretno, i onda se gasi.

Znam i ja ljudemkoji svom detetu daju pivo, cak i dim cigarete (mali je tad imao manje od 6 godina). I jos su mrtvi ponosni (otac, doduse, majka je prevelika tuka da bi uopste reagovala :( ) kako on zna da povuce dim??!!

Ja sam se zgrozavala (to su poznanici od neke rodbine, pa se vidjamo na nekim ruckovima i proslavama) a kad sam shvatila da u toj zaostaloj sredini mene gledaju kao palu s marsa, a njihovo dete koje pije i pusi sa odobravanjem, prestala sam da se mesam. Samo se sklonim, jer mi je to zbilja odvratno.

Ja isto mrzim kad dete treba da opsluzuje odrasle. Kad mojoj deci dodje drustvo, ja ih pozovem u kuhinju i dam njima da posluze svoje drustvo, jer se tako osecaju velike i bitne, ali nikad ne trazim i ne dozvoljavam da se bave kafom i takvim stvarima, jer mi je to opsluzivanje odraslih.

A o rucku ni pomena. Ja insistiram da ucestvuju u postavljenju stola, donosenju i odnosenju tanjira, casa, kao pomoc (jer ako svi rucamo, nisam ni ja sluga) isto i posle jela: svako treba da odnese svoj tanjir, casu i sl. Ali da dete kuva, to je besmisleno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Mame,treba mi savet
PostPoslato: Pet Sep 25, 2009 10:17 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am
Postovi: 605
dolce-vita je napisao:
Sto se knjiga tice, bez zezanja, moj bebac zaista nece da cepa knjigu, mozda je video kada sam malom komsiji rekla da ne sme da cepa knjigu, i kada ga je mama tresnula po guzi, ali stvarno nece.Zbog toga sma jako ponosna 8) Ali zato je u fazi inacenja, ja mu kazem, nemoj da diras fioku, on namerno hoce i jos mi se iskezi, kao vidi, vidi, e, bas hocu... :lol:



Blago tebi.... Doduše i ona sve to manje radi i uglavnom nije namerno.
Sećam se filma o bebi bogataša i scene kada joj , odnosno mu , pošto je dečak, dadilja čita dečiju knjigu a on joj polako okreće stranice i "čita" sa njom, a nema ni godinu i po dana. Još uvek je ta scena nemoguća. Bude ono: "Mama čitaj", a ne uspem ni rečenicu da pročitam i već je otvorena ko zna koja stranica a sklanjanje nestašnih ruku nije poželjno zbog "muzike".

Za inačenje mislim da je najbolje, pustiti ga jer će ga proći - normalno ima fioka koje ne sme da otvara ni po koju cenu. Inače, to nije nikakvo inačenje, to je iskazivanje moći - voliš me, nećeš se usuditi da me udariš i ispitivanje da li je zaista tako. Ko zna šta se mota po njihovim glavama?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 29 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: