Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Da li se kod nas radi "merenje snage sfinktera"
PostPoslato: Pon Jun 15, 2009 9:31 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 02, 2009 8:25 pm
Postovi: 78
Pozdrav. U sobotu sam bio na gastroskopiji i dijgnostifikovana mi je hiatus hernia i GERD. Da li neko zna gde se radi merenje snage sfinktera i kako ziveti sa tim (znam za uobicajene savete tipa cesci a manji obroci, spavanje na visem uzglavlju...). I da li plivanje moze pogorsati stanje (dolazi leto, Ada i more zovu). Takodje sam negde (ne secam se gde) ranije procitao da se rade eksperimenti da se sfinkter ojaca hemijskim sredstvima (posto se meni tako i stvroio, upotrebom lekova), da li neko zna gde i kako i dikle je to stiglo?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 15, 2009 10:25 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm
Postovi: 673
Znam da se meri jacina analnog sfinktera, kada su radjena istrazivana pri operaciji metodom ileal-pouch-anal-anastomosis kako bi se videli da li je sljuscivanje rektuma uzrokovalo potencijalnu komplijansu rektuma. Kod nas se radi upumpavanjem stuba tecnosti i merenjem pritiska i izdrzvljivosti do odredjene granice. Za ostale sfinktere (jednjak, ileocekalna valvula...) ne znam. Antidijaroici cak imaju povoljan ucinak na jacanje analnog sfinktera i sigurno ima lekova koji na to uticu, npr. za jacanje vena i sl.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 15, 2009 12:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 02, 2009 8:25 pm
Postovi: 78
Molim te da mi pomognes, posto si zaista po meni pokazao vece znanje od gomile doktora (to zaista mislim, nije da ti podilazim) i u velikom sam problemu. Meni je opusten sfinkter na vezi zeludac-jednjak. Da li tu ima nade. Mislim na lekove ukljuciujuci i "babske", ne ono sto kaze klasicna medicina. Ubedjen sam da postoji neka hemija koja jaca zeludacni sfinkter, cim postoji hemija koja ga slabi.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 15, 2009 12:14 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 02, 2009 8:25 pm
Postovi: 78
Da li sfinkter prestajanjem uzimanja namirnica koje ga slabe, "sam po sebi ojacava" ili je ostecenje trajno i moze biti samo gore? Npr, nisam znao, skoro sam se informisao da caj od nane opusta sfinkter, a ja sam ga pio da bih smanjio kiselinu, za jaku hranu, kafu i cigarete sam vec znao.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 15, 2009 12:49 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm
Postovi: 673
Pazi, ja odlicno poznajem donji deo trakta (kolon) a ovim se nisam bavio jer niemma problema niti sa tankim crevom niti sa zeludcem. Da sam na tvom mestu uradio bih ovako:

Najpre otici na jedan "pregled" kod npr. prof. Miodraga Krstica ili prof. Milenka Ugljesica (KCS), doc. Radoje Dodera (VMA). TO su najbolji strucnjaci koji se bave upravo i najvise gornjim gastro traktom. Njih pitas sve ono sto te zanima a siguran sma da ce ti dati odgovor, mnogo specificniji.

Posto ti imas GERB Dg. je K21 a za nju bih preporucio, kao i sto su ti mozda neki rekli: Nexium ili Controloc ili u krajnem slucaju Omep ili Loseprazol.

GERB kao takav, ako pride imas zjapecu valvulu ne moze se izleciti tako brzo. Verovatno si mislio na valvulu koja je izmedju ezofagusa i zeludca?
Jeidni nacin je strpljenje, ne lezati nakon jela, jela lagana, po manje i nikako abrazivna. Da bi efekat poboljsanja nastupio moras pravilno postupati najmanje godinu dana, u pitanju je mehanicko-hemijsko slabljenje urokovano hronicnom nepravilnom ishranom ili drugim faktorima. Neki i ceo zivot imaju neke tegobe, koje nisu ugrozavajuce ali smetaju, jednostavno se ljudi naviknu. Ali lekova koji jacaju istu ima sigurno samo to moras pitati gorenavedene strucnjake koji su doktorirali na ovim temama.

Od cajeva imas gotov u ROdicu GASTROVIT (nije skup) a od mesavina svaki dan popij bar 0.5l. Sitno samleveno i izmesano u istom odnosu: kamilica, neven i kantarion. U 0.5l kljucale vode stavis 2 supene kasike i poklopis da odstoiji 1h uz povremeno mesanje.

Plivanje svakako pomaze jer je to ubedljivo najsveobuhvatniji sport od svih, idealan za sve bolesti...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 32 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: