Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: problem sa grlom
PostPoslato: Uto Jan 20, 2009 8:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jan 20, 2009 8:29 pm
Postovi: 1
ovo sto imam da pitam nije bas najprijatnije ali se nadam da ce neko mozda mooci da mi odgovori.vec duzi period(otprilike ima sigurno jedna god. a mozda i vise) s vremena na vreme osetima kao da mi je nesto u grlu i kao nagon za povracanjem i izbacim neku kao malu belu kuglicu jako neprijatnog mirisa(kao gnoj).bila sam kod doktora i dala mi je da vadim bris(grla i nosa) i rekla kako je moguce ili da su u pitanju bakterije ili posto nemam bas najbolje krajnike da se u nekim rupicama na krajnicima mozda sakuplja hrana.kada sam uradila bris tamo gde sam vadila rekli su da rezultat znaci da je sve u redu i tada je nesto iskrslo i nisam stigla da odem kod doktorke da joj odnesem rezultate.nisam trenutno prehladjena,ne boli me grlo ali to se i dalje nastavlja i svakako cu otici opet kod lekara ali me zanima da li je nekome poznato ovo ili zna nesto o ovome jer me strasno nervira i smeta mi a cesto mi se cini da mi se ponekad zadah jace oseca bas zbog ovoga?bilo koje informacije slicno iskustvo ili najbolje nesto sto bi mi pomoglo mozda neki sirup za ispiranje grla??(inace pocela sam da ispiram grlo sa cajem od zalfije).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 04, 2009 4:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 27, 2007 10:06 pm
Postovi: 37
pozz myaa, procitala sam tvoj post pa sam se prepoznala u potpunosti. moj problem je identican, samo sto traje vec neko duze vrijeme. i ja isto s vremena na vrijeme osjetim da me nesto u grlu grebe, najcesce s desne strane, to grebanje ponekad traje i danima prije nego sto iz krajnika izbacim to "nesto" koje je blijedo zelenkaste boje i ima jako neugodan miris. obratila sam se ljekaru opste prakse koji me je uputio da radim bris grla i jezika, te ASTO test. danas sam podigla nalaze, brisevi su negativni, ASTO takodje. kao laik mogu naslutiti da onda nikakva infekcija krajnika nije u pitanju.
trazila sam po internetu i nasla da se to "nesto" inace u praksi zove tonsillolith, ili tonsil stones (kamencici u krajnicima) i ne moraju da budu znak neke infekcije, vec jednostavno kod nas postoje malo dublji dzepovi na krajnicima u koje se zavlace ostatci hrane, koji se kalcificiraju u kontaktu sa normalnom florom zdrela.
mene brine sljedece.... od kad to iskasljavam, kao manijak blejim u sopstveno grlo ispred ogledala, i vidjela sam na jednom dijelu posttonzilarnog luka na desnoj strani da postoji nekakva bijela lezija, oivicena kapilarima. umrla sam od straha jer sam odmah pomislila da je neki karcinom u pitanju.
molim doktore da mi daju svoje misljenje oko toga....
unaprijed hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 05, 2009 12:47 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 03, 2009 11:30 pm
Postovi: 4
evo da probam da pomognem:ja takodje imam isto to,s tim da meni to traje 2 godine intenzivno. zove se hronicni tonzilitis i nije strasno. najbolja je prevencija tih gnojnih cepica ispiranjem ozoseptom ili heksoralom svako vece. medjutim,meni su na primer krajnici puni tih belih cepica i imam ih skoro stalno. jedan ispadne, drugi se odmah pojavi. meni izlaze i kad sam umorna i kad mi malo padne imunitet. rekli su mi dA se to trajno ne leci,a ako mi smeta da mogu da operisem krajnike :( koji ionako nemaju svrhu ako su stalno bolesni,a pritom cim se malo prehladim uzasno bole. a meni pocinje bas da smeta,tako da sam se odlucila da u najskorije vreme odem na operaciju :D samo da skupim hrabrost. nadam se da sam malo pomogla
pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 09, 2009 11:15 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 27, 2007 10:06 pm
Postovi: 37
hmm, i meni je dr opste prakse rekao da je u pitanju hronicni tonzilitis, ali mi nije jasno kako je onda moguce da su mi brisevi negativni, kao i ASTO. valjda bi trebalo da je u pitanju neka infekciju ako je tonzilitis u pitanju... nemam pojma. vise me sad brine to na posttonyilarnom luku sto sam primjetila. dobila sam uputnicu za orl, pa cu ovih dana na pregled da vidim sta je.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 16, 2009 1:56 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Feb 01, 2009 3:13 am
Postovi: 6
Hronicna upala krajnika ne znaci da mora postojati bakterijska infekcija. I ja imam slicne probleme vec godinama:) I jos nesto, ako ste pusaci, prestanite da pusite ili bar svedite cigarete na minimum.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 16, 2009 4:37 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 27, 2007 10:06 pm
Postovi: 37
da, ja jesam pusac i to okorjeli, i meni je padalo na pamet da je razlog mojih problema pusenje, ali nikako da prestanem :oops:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: joj, grlo... :(
PostPoslato: Sre Mar 25, 2009 7:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 6:52 pm
Postovi: 2
hej ljudi...evo da vam i ja odgovorim... ja to isto imam, ali samo na desnom krajniku...i isto sam to vadila sama štapićem za uši, i koliko god ja to više vadim ono se sve više stvara...isto kako vi navodite-gnoj, neugodnog mirisa i jako ga je mnogo znalo izaći, čak veće od zrna kafe, a nekad zna biti maleno i retko...i kako je meni dojadilo da ja to kopam štapićem, ja sam lepo uzela kašiku od sladoleda koja ima udubljenu drškicu i time sam to izvlačila iz grla...jednom prilikom, izašla su mi neka dva kamenčića, pravo tvrdo kao zrna peska...nakon što sam to sve povadila, rupe su zarasle...

a što se tiče levog krajnika, na njemu to nemam, ali ovih dana, kad gutam pljuvačku (ne i kad pijem vodu ili jedem) počelo me boleti s leve strane, ali ne na način na koji boli kad boli grlo, nego nekako drugačije, više ne znam definisati jel me boli krajnik ili glasnica ili šta je to već...i sad, kad pritisnem to mesto prstom i onda progutam pljuvačku, tada me ne boli, a ako nije pritisnuto prstom onda boli, odnosno smeta...ali me ne boli ovako inače dok ne progutam...pa zna li neko je li se to ipak krajnik upalio???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Apr 21, 2009 9:35 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 27, 2007 10:06 pm
Postovi: 37
ja bih prije rekla da ti se sad stvaraju cepovi na suprotnom krajniku. mene je fascinirala kolicina tog "necega" kad sam to pocela da izbacujem iz krajnika. isto mi j e problematican samo desni krajnik, jedan dio nakupine je izisao sam, a drugi sam izvadila sama, ne znam samo gdje je to sve stalo???? imala sam nevjerovatne bolove na desnoj strani vrata, cak me bolila kompletna vilica jedno vrijeme. e onda, nakon sto sam ocistila krajnik, bol je spontano prestao. jedno vrijeme sam bila mirna, medjutim primjecujem sada da mi se ponovo stvaraju cepovi na desnom krajniku. dr mi rece da to uopste nije neobicna pojava, te da su ti cepovi u stvari kalcificirani ostaci hrane koja nekim cudom dospije u rupice na krajniku, tu se nagomilava i kasnije moze da stvara problem. dao mi je ad kapi da s njima ispiram grlo, pomaze i grgljanje slanom vodom, te aquamaris kapi za nos....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 17, 2009 9:56 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Postovi: 175
Lokacija: Gospodar Jovanova 9
Detritus - tako se zovu ti beli čepići koji se stvaraju u kriptama krajnika
to je znak hroničnog tonzilitisa (hronične upale krajnika)
ovaj detritus u sebi ima sumpora i zato pravi neprijatan zadah
mnogi pacijenti kao i vi pokušavaju sami da ga odstrane kad se pojavi, obično nekakvim štapićima.
PAZITE - mnogi su se povredili , raskrvarili . . . !
Korišćenje Ozosepta i dr. antiseptika nije loše, ali obično ne rešava problem.
Znači za sada definitivno nema terapije koja bi sprečila stvaranje detritusa. Kao što ste i sami primetili, nekad se pojavljuje češće, nekad redje . . .
Jedini uspešan tretman je operacija krajnika.
Nije obavezna, ukoliko pacijent nema drugih indikacija za tu operaciju; npr. česte upale grla, gnojne angine . . .
Znači pacijent je taj koji odlučuje da li hoće da se operiše jer ovde je u pitanju samo kvalitet života (priznaćete nekome ne smeta loš zadah), a nije u pitanju apsolutna medicinska indikacija.
Pre operacije mora se uraditi bris, jer kod mnogih hroničnih upala kranika mogu biti nastanjene patogene bakterije.

_________________
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 19, 2009 9:16 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 27, 2007 10:06 pm
Postovi: 37
drdusane, hvala na sudjelovanju u ovoj temi. imam samo jedno pitanje. sta je dovelo do nagle pojave stvaranja detritusa ako uzmemo u obzir da sam ja za svoji 31 godinu zivota samo jednom bolovala gnojnu anginu, nisam sklona cestim upalama grla, brisevi negativni, ASTO negativan....
trenutno koristim tantum verde sprej za grlo, pantenol drazeje, i caj od zalfije za ispiranje. mislite li da je moguce spontano povlacenje ovih simptoma ikada, ili sam osudjena da se borim s ovim dok sam ziva?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 19, 2009 9:52 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Postovi: 175
Lokacija: Gospodar Jovanova 9
Da li pusite?
Da li je nos prohodan?
Problemi sa disanjem kroz nos danas su veoma učestali.
Ukoliko iz određenog razloga nos ne funkcioniše najbolje, čovek obično diše na usta, grlo se suši isto kao i sluznica tonzila i vremenom ta sluznica postaje hronično upaljena.
Naravno postoje i drugi razlozi, ja sam ovde naveo samo najčešći scenario.
Koliko vama problem sa detritusom egzistira?
Recimo ako je taj problem od skora, postoji mogućnost da će proći, međutim ako je taj problem prisutan godinama, obično ne dolazi do značajnog poboljšanja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Maj 22, 2009 10:48 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 27, 2007 10:06 pm
Postovi: 37
pusac sam vec vise od 10 godina. nos je prohodan, radjen bris nosa-negativan. problem s detritusom nastaje neposredno nakon jednogodisnje terapije interferonom i ribavirinom, traje oko godinu dana. u posljednje vrijeme primjecujem da se stanje djelimicno popravlja u smislu kolicine nakupljenog detritusa. mozete li mi savjetovati sta da pokusam koristiti za ispiranje usta?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 24, 2009 7:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Postovi: 175
Lokacija: Gospodar Jovanova 9
Ozosept nije los izbor
razblazite ga po uputstvu i 2x dnevno grgorite


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 25, 2009 11:55 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 27, 2007 10:06 pm
Postovi: 37
hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jul 28, 2009 2:08 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jul 28, 2009 2:04 am
Postovi: 2
Nadam se da jos uvek neko prati ovaj forum.

Mene zanima, da li ti problemi sa tim cepicima i uvecanim krajnicima mogu biti posledica nezasticenog sexa? I to se javi pa se smiri, obicno se jave te pojave posle konzumiranja hladnog pica. Da napomenem, nemam pojave malaksalosti niti temperaturu ili uvecane zlezde.


Hvala puno


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: