Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Lymphadenomegalia colli bil? Limfom? molim vas pomoc!
PostPoslato: Uto Feb 03, 2009 11:31 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
Molila bih nekoga da mi pomogne sa ovom dijagnozom. Prije 1.5 godinu mi se pojavila zlijezda na preponi, uradila sam nalaze i to je bilo ok, jos uvijek je na istom mjestu i boli me, kao i displazija dojki koju pratim vec 10 godina, ali i zlijezde ispod miske, prije par dana mi se pojavila zlijezda na lijevoj strani vrata u blizini kljucne kosti. Danas mi je doktor uspostavio ovu dijagnozu i uputio me na UZ vrata i RTG grudnog kosa.

Citirat cu: "Prisutni cvorovi supraclavicularno lijevo (1.5*1 cm), submandibul. obostrano te u pordrucju gornjeg jugularnog lanca.

S obzirom da imam neke zlijezde i ispod miske od skora i prilikom UZ dojki od strane ginekologa nisu pripisane promjene dojkama.

Diferencijalna KS je u redu u granicama normale, medjutim
RBC 2.30
HGB 120
HCT 20.8
MCH52
MCHC 576

MID 1.0
LY%21.3
MI% 10.8

Ovo su vrijednosti koje nisu u granicama normale.

Doktor mi je savjetovao da uradim ove nalaze i nakon 15 ak dana ako ne bude promjena da i zlijezde ostanu kakve jesu da uradimo analizu te zlijezde kako bi iskljucili linfom? Jeli ovo stvarno tako ozbiljno prosto ne mogu da vjerujem. Jos da napomenem da imam 30 godina

Mozda djelujem komfuzno i zbunjeno - jer jesam ali molim vas mozete li mi malo bolje objasniti ovo sve doktor ne iskljucuje ni limfom

Danas sam uradila UZ vrata, doktor je naveo da je iznad lijeve kljucne kosti vidljiva limfna zlijezda promjera oko 8 mm. Druge patoloske promjene na vratu se ne uocavaju.

Uradila sam i RTG grudnog kosa i nalaze ocekujem sutra.

Ne znam kakve sve veze ima maksilofacijalni hirurg sa zlijezdama koje imam i ispod desne miske, na lijevoj preponi.

Kome zapravo da se obratim nakon svih ovih pretraga?

Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 03, 2009 11:42 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm
Postovi: 1468
A da vi posetite hematologa i obzirom da vi imate generalizovanu limfadenopatiju da se iskljuce pre svega maligne ,infektivne i autoimune bolesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 04, 2009 12:01 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
hvala Vam na odgovoru. Medjutim prosle godine kada smo akcenat stavili na zlijezdu na preponi sam bila kod hematologa koji je nalazom krvi utvrdio da je sve u redu. Medjutim ovo sve vjerovatno mijenja stvari.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Feb 04, 2009 2:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
Samo da Vas obavijestim da je RTG nalaz grudnog kosa gotov i pise da je nalaz crca i pluca BO, sutra idem kod hematologa, ne znam da li da opet odem na UZ ovih zlijezda koje mi prave problem, nadam se da sam sa ovim RTG malo mirnija.


Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 05, 2009 11:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
Danas sam bila kod doktorice, pogledala je RTG grudnog kosa i UZ vrata. Nalazom UZ nije bila zadovoljna tako da cu opet da ga uradim u subotu. Bila sam kod hematologa, misli da nema razloga za brigu, pogotovo sto mi je dif. krva slika u redu. Prije 1.5 godinu smo radile nalaz zbog zlijezde na preponi i bili su uredni. Hematolog je bio u kontaktu sa maksiofac. hirurgom i rekao joj je da ce vjerovatno uzeti uzorak na analizu, a da to radi Dr cini mi se Opric iz Beograda i da je strucan u tome. Akcenat na ovo sve je dat zbog "bogate" porodicne anamneze (mamina rodjena braca i sestre) tako da hoce da uklone sumnju na maligna oboljenja pa ce dalje utvrdjivati sta je u pitanju. Sada sam mirnija, ipak mislim na klince koji me jos trebaju koji su mali.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Za Severusa - prije svega - molim misljenje
PostPoslato: Ned Feb 08, 2009 12:51 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
U prilogu ce citirati nalaz UZ pregleda - pismenog rekla bih i molim vas za misljenje:

"UZ vrata, aksila i prepona:

U submandibularnom l. lancu obostrano, proksimalnoj grupi dubokog jugularnog l. lanca obostrano i u proksimalnoj grupi zadnjeg troula vrata izdvaja se nekoliko uvecanih l. cvorova najveceg promjera u submandibularnom l. lancu desno do 15*17 mm lipomatoznog hilusa simetricne centralne vaskularne arborizacije sto u prvom redu govori u prilog bg. karakteristika. U periklavikularnim l. lancima obostrano i u aksilarnim l. lancima obostrano se ne izdvajaju uvecani l. cvorovi.

U igvinalnom l. lancu levo izdvaja se nekoliko uvecanih l. cvorova najveceg promjera do 11 mm takodje bg. karakteristika.

U mekim strukturama vrata se ne izdvajaju fokalne patoloske lezije. Stitasta zlijezda bez patoloskih promjena. Krvne strukture bez patomorfoloskih i hemodinamskih promjena. Kontrolni preged prema razvoju klincke slike. "

E dobro ovu su dakle neke benigne promjene.

Rekli su mi da ponovim krvnu sliku jer ne mogu da vjeruju da je ovako losa. Savjetuje te li mi da uradim ipak biopsiju uzorka iz zlijezde.

Mnogo sam mirnija, ali molim vas da mi pomgnete i date jos neke upute. Sta bi onda ovo moglo biti i koje pretrage jos da uradim.


Hvala vam puno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: dok kolega ne svrati na forum
PostPoslato: Pon Feb 09, 2009 10:39 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
Postovi: 194
Lokacija: Beograd
Pozdrav,
Ne volim da se mesam mnogo u tudje oblasti,ali mislim da bih mogla da Vam pomognem!Potpuno se slazem sa kolegom da se moraju iskljuciti prvo i najvaznije hematoloske promene,pa infektoloske i imunoloske, reumatoloske.
Hematoloski pregled i sagledavanje bolesti se moraju mnogo ozbiljnije,tj. detaljnije odraditi.Moj savet od srca je doc.Andrija Bogdanovic KCS,na odmoru je do sledeceg ponedeljka,ili dr Jelena Bila ista ustanova,nije na odmoru.
Vase stanje podrazumeva neophodnost mnogo detaljnijih pretraga da bi se otkrio razlog anemije i limfadenopatije!Budite uporni!Trazite odgovore na pitanje zasto!
Korak br. dva,ako oni posle svih ponovljenih i mnogih dodatih pretraga iskljuce hematoloski uzrok promena,zakazacete pregled kod Prof.Pavlovica na Institutu za Infektivne i tropske bolesti, KCS da bi iskljucio infektivno poreklo ovog stanja!
Ako treba preterano dugo da cekate na hematologa,zakazite prvo kod prof. Pavlovica kome cete odneti sve rezultate i misljenja.
Jos jedna vazna preporuka izmerite temperaturu nekoliko puta tokom dana,narocito veceri i noci nekoliko dana ,4/5. uzastopno.
Nemojte ostaviti preglede po strani!Obavezno budite uporni dok ne dobijete prave odgovore i terapiju!

_________________
Verujem da ima entuzijasta medju nama!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 09, 2009 12:30 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
Hvala Vam puno na odgovoru. Sutra cu ponviti nalaz KS jer ni ovaj doktor ne moze da vjeruje da su neke vrijednosti tako lose, a neke opet dobre. Jednostavno kaze da neide jedno s drugim.

Hematolog mi je radio prije 1,5 godinu nalaze na izmedju ostalog i infektivne bolesti i bili su u redu. Ne vjerujem da ima razloga za brigu zbog toga sada. Koje reumatoloske, infektivne i hematoloske bolesti mogu da daju ovakvu sliku uopste ? Ne zivim u Srbiji, ali cu ukoliko bude potrebe zakazati sve ove preglede koje ste mi savjetovali kod preporucenih doktora.

Htjela bih da naglasim da mi se i menstuacioni ciklus poremetio cemu sam pridavala znacaja kao zbog stresa na poslu :-? Mozda i to ima neke veze sa svim ovim.


Hvala Vam u svakom slucaju i svaka pomoc bi mi dobro dosla


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: odgovor
PostPoslato: Pon Feb 09, 2009 12:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
Postovi: 194
Lokacija: Beograd
Pisem neki rad,pa izvinite ako budem nejasna,Vi pitajte!
Da bih Vam precizno odgovorila moram znati sta je tacno radjeno,zanima me celokupna laboratorija koja je uradjena i sto se tice hematologije i infektologije,ne samo vrednosti koje su odstupale!!!
Prepisite sta imate!
Moraju se ponoviti biopsije limfnih zlezda,uraditi CT toraxa i abdomena sa malom karlicom,test na okultno krvarenje u stolici,po potrebi gastro i kolonoskopija,urin,po potrebi uroloski opregled,ginekoloski pregled sa kolposkopijom i ultrazvukom,ORL pregled,...Detaljna laboratorija....
Takodje napisit i detaljnu anamnezu i izmerite temperaturu!
Ne znam gde zivite,ali bi bilo dobro da ovo,narocito citanje snimaka skenera,kao i patohistoloskog nalaza,kao i celokupnu laboratoriju uradite u Beogradu!
Bolesti koje bi dale ovakvu sliku ne vredi nabrajati,one se testovima potvrdjuju ili iskljucuju...
Hematoloske(limfomi,HLL,benigne limfadenopatije...)
Infektoloske(lajm borelioza,kala azar,bruceloza,toksoplazmoza...,virusi...)
Reumatoloske(SEL,RA...)
Prosto receno,iza ovog moze stajati svasta od savim benignih do jako ozbiljnih stanja,ali NE MOZE da ne stoji NISTA!!!

_________________
Verujem da ima entuzijasta medju nama!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Feb 09, 2009 1:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
Ne znam ima li veze, mene je prosle godine ujeo krpelj ultra mali :(
Nikakvih problema nisam imala po tom pitanju. Sve nalaze koje sam uradila sam napisala u ovom postu. Radila sam UZ obe dojke i jedino to nisam navela. A upisacu i to danas posle podne. Vidim da za ovo sve ostalo treba vrijeme ne znam samo zbog posla. Mozda cu morati bolovanje da uzmem.
Kolposkopiju sam radila prije 2. trudnoce i imala sam ranicu na materici. Bas kada je sve ovo pocelo krenula sam na samovoljan sistematski pregled. Od UZ grudi, pa sam trebala gin. nalaze da vadim, kada je zbog zlijezde na vratu sve promijenilo tok. Vjerujem da ce pretrage oduzeti puno vremena a prilicno sporo ide....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: moze da ima veze
PostPoslato: Uto Feb 10, 2009 10:07 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
Postovi: 194
Lokacija: Beograd
Niste napisali koja je tacno laboratorija uradjena,apsolutno sve,ukljucujuci infektologiju,hematologiju,tacan ph nalaz bioptirane zlezde...Ginekoloski pregled je zastareo te ga bez obzira na sve morate sto pre ponoviti.
Ujed krpelja nema nikakve veze sa velicinom vec sa njegovim stanjem,nosilac bakterije ili nije,sto se moze nekada prepoznati po lokalnim znacima po ubodu,a nekad i ne mora, te izmedju ostalog treba uraditi i odredjivanje titra antitela i u IgM i u IgG klasi na Lajm Boreliju...
Prepisite sta sam Vam predlozila ako hocete da bih mogla kompletno da odgovorim.Ovako je sve do pola...,nejasno i neprecizno...
Pozdrav!

_________________
Verujem da ima entuzijasta medju nama!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 10, 2009 11:06 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
Jutros sam predala urin i krv na analizu. Inormacije cu imati posle podne. Tada cu vam sve nakuckati. Doktorica je trazila iz KS svasta nesto, da ne pisem na pamet. Tako vas molim da budemo u kontaktu i veceras cu sve da pripremim. Hvala puno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Feb 10, 2009 10:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
Konacno su mi gotovi nalazi krvi i urina:

Holesterol 4.4
Bilirubin ukupni 9.5
Glikemija5.0
Ureja (s) 4.2
Kreatinin (s) 70
Acidum uricum 211
Gibrinogen 3.5 (aparat stafio start)
ASTO test 298
CRP test 1
RS test 12
AST 18
ALT 14
GGT 8

Sedimentacija 4/12
Limfociti 0.28
Monociti 0.06
Granulociti 0.64
Nesegmentirani 0.02


WBC 6.6
SYM 2.9
MID 0.3
GRAN 4.4

RBC 3.47
HGB 137
HCT 31.9
MCV 92.0
MCH 39.5
MCHC 429
RDW 12.8

PLT 254
MPV 9.8

Sutra cu da idem kod infektologa i kod maksiofac. hirurga da mi pogleda nalaze UZ vrata i RTG grudnog kosa koji je trazio.

Nisam toliko malokrvna kao sto je prvi nalaz rekao. Vjerovatno nesto nije bilo u redu u laboratoriji.

Meni tek sada nista nije jasno. Vratne zlijezde me i dalje bole - ove pozadi i sprijeda. Samo nisam uplasena kao na pocetku, mnogo sam mirnija. Ima li jos ko kakvu ideju?

Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: imate odgovor na jedan deo problema
PostPoslato: Sre Feb 11, 2009 11:30 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
Postovi: 194
Lokacija: Beograd
Prvo,ASTO test je pozitivan,sto znaci da ce Vam infektolog po svoj prilici dati antibiotike.Pozitivan ASTO ne moze da objasni generalizovanu limfadenopatiju,posebno jer se ona uvecala u proteklih godinu ipo.
Vi jeste anemicni,te se i iz tog razloga pretrage moraju nastaviti,nemojte preskociti nista od gore navedenog!Ginekolog,stolica i urin,laboratorija,ponovljeni Eho nalazi...Infektologu dosadjujte!Trazite pretrage na zoonoze,tuberkulozu!
Potom opet lekar opste prakse,pa uporno kod specijalista do odgovora!
NE POSTOJI ZNAK BOLESTI BEZ RAZLOGA!!!
Pozdrav!

_________________
Verujem da ima entuzijasta medju nama!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Feb 12, 2009 8:39 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 6:41 pm
Postovi: 26
I opet u krug, infektolog me pregledao i pogledao sve nalaze. Kaze da po njemu ja nisam pacijent za njega (sto je i meni u neku ruku drago :lol: ) bez obzira na ASTO sto im ukazuje na to da sam nekada imala dodira sa streptokokama....
Predlaze da uradimo biopsiju jedne zlijezde i posjetu kod ginekologa koju tek trebam da obavim. Urin je OK nema tragova krvi, ima nesto malo bakterija. Sutra idem da vidim to za biopsiju, samo se nadam da ce to znaciti i odgovor na pitanje zbog cega imam ovaj problem. Molim Vas recite mi sta su to zoonoze, koji je to test, kako se radi i sta znaci.

Valjda se i nalaz TBC-a moze vidjeti iz svih ovih nalaza i ispravite me ako grijesim molim Vas.


Pozdrav


Hvala


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 29 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: