Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Virus u ranoj trudnoci - beba manja nego sto bi trebalo
PostPoslato: Sre Jan 11, 2006 9:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 9:36 pm
Postovi: 19
Lokacija: Beograd
Molim za savet.

Poslednja menstruacija je bila 18.11.05. Ovulacija bi trebalo da je bila 30. 11. odnosno 13 dan ciklusa. Odnosi su bili 27, 28. i 30. novembra odnosno 10, 11 i 13 dan ciklusa) u kasnim vecernjim satima. Prvi b-HCG nalaz je uradjen 16.12. (29. dan ciklusa) i vrednost je bila 473, drugi nalaz je radjen 3 dana kasnije (32. dan ciklusa) i vrednost je bila 1300.
Potom je uradjen ultrazvuk. Starost trudnoce po amenoreji je trebala da bude 5 nedelja i 3 dana, medjutim doktorka je konstatovala da je trudnoca jako mala i premerila je gestacioni mesak (vrednost oko 4 mm) i konstatovala da velicina ne odgovara starosti trudnoce, odnosno da je ovulacija bila kasnije. Potom je uradjen i treci nalaz b-HCG (40. dana ciklusa, osam dana posle II nalaza) cija je vrednost bila 4735.

Doktorka je konstatovala da je nalaz u redu s obzirom da se vrednost uvecala (mada je moje licno misljenje bilo da se nije adekvatno uvecala).
Ultrazvuk je ponovo uradjen sa 7 nedelja i 3 dana gde je izmerena vrednost gestacionog meska iznosila 13 mm, a embrion se samo nazirao (nije izmeren), a nije uocena ni srcana radnja. Doktorka je konstatovala da je beba napredovala u odnosu na prethodni ultrazvuk i da je sve u redu, da je mesak pravilan i da je ovulacija bila 2 nedelje kasnije (?).

Ono sto mene brine je sledece:
21 dan ciklusa sam dobila virusnu prehladu. Nisam koristila nikakve antibiotike, nisam imala povisenu temperaturu. Prehlada je trajala otprilike 2 nedelje (po mojoj racunici - negde od vremena implantacije odnosno celu 4 i 5 nedelju trudnoce).

Da li je embrion mogao da se osteti i u kojoj meri. Znam da svi kazu da u toj starosti trudnoce virusi deluju po principu sve ili nista...
Zaboravila sam da napomenem da sam (pocev od pete nedelje) do sada primila vec 5 progesterona.

Da li ovo ne poklapanje u velicini bebe sa staroscu trudnoce moze da ukazuje na neki problem, odnosno da je virus nesto uradio?

Molim za savet, sta dalje da radim?
Napominjem da je trudnoca planirana i jako zeljena (naravno, ako je sa bebom sve u redu).
Da li se mogu ultrazvukom otkriti eventualna ostecenja koja bi takav virus mogao da napravi? Ako se mogu otkriti, da li je to moguce u ranijoj trudnoci? Da li je to moguce obicnim ultrazvukom ili je potrebno da idem na color dopler ili 3D, 4D ili sta vec...?

Unapred hvala za odgovor.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 13, 2006 10:21 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Dec 09, 2005 8:40 pm
Postovi: 27
Posto sam i ja bila u slicnom problemu,savetujem ti da ne bacas pare na 3D ultrazvuk,jer je on pogodniji za kasniju trudnocu.Najbolje bi bilo da odes na vaginalni ultrazvuk.Za ranu trudnocu je on najbolji.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Jan 14, 2006 12:02 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 24, 2005 12:02 am
Postovi: 20
Nadam se da ce se javiti ginekolog da ti da strucan odgovor, ali posto sam dozivela gotovo identicnu stvar, mogu da ti kazem par reci.
i kod mene se u poslednjoj trudnoci koja se ,nazalost, zavrsila kao blighted ovum, doktorki stalno cinilo da je trudnoca manja nego sto bi trebalo po datumu zadnje mens. Cudna mi je jedna stvar; ako tvoj ginekolog misli da je ovulacija bila dve nedelje kasnije (znaci, oko 27 dana ciklusa), kako je moguce da je bHCG 29. dana bio preko 400? Po zakljuccima tvog lekara, tada jos nije doslo ni do implantacije, pa je samim tim bilo i nemoguce uopste izmeriti bHCG. Dakle, ne bih da zvucim pesimisticno, ali verujem da imas razloga sto mislis da se tvoja trudnoca ne razvija kako bi trebalo. Ipak, probaj da se smiris i sacekaj jos par dana, pa idi na vaginalni UZ. Znam koliko je tesko ostati smiren kada su ovakve stvari u pitanju, pogotovo u zeljenoj trudnoci, ali , sta je , tu je. Zato sacekaj, pa na kontrolu, to je jedino sto mogu da ti kazem. U mom slucaju je citomegalovirus napravio dzumbus i zato mi se sve to i desilo... Tebi zelim vise srece i javi novosti!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 23, 2006 2:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jan 11, 2006 9:36 pm
Postovi: 19
Lokacija: Beograd
Hvala na odgovoru.
Na zalost, poslednja dijagnoza je Blighted ovum.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 85 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: