Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Pomogao mi je Primed 3
PostPoslato: Čet Nov 13, 2008 10:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 6:03 pm
Postovi: 8
Posle dvomesečnog konzumiranja Primed 3 preparata osteodenzitometrija se popravila sa -1,8 na -1,5 ali dok sam ga konzumirala povećala sam fizičke aktivnost. Preporučila bih ovaj preparat svima zato što se pre svega dobro osećam i znam da nema negativnih kontraindikacija jer je organic.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Preventivno delovanje na osteoporozu
PostPoslato: Sub Nov 15, 2008 1:12 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 24, 2008 12:20 am
Postovi: 62
Lokacija: Beograd
Maja tetka je takodje uzimala PRIMED 3 u proteklih 4 meseca i kaže da se dobro oseća. Sada više nema problema oko penjanja i silazenja niz stepenice. Češće nam dolazi u goste i mnogo više šeta nego ranije. Moje mišljenje je da ipak treba neke stvari preventivno raditi.
Kako kaže narodna poslovica bolje sprečiti nego lečiti. Iako nemaju nalaze o osteoporozi neke moje rođake su krenule da konzumiraju PRIMED 3 preparat jer je na organskoj bazi i nema kontraindikacija, jer im je jedan radiolog rekao da će time smanjiti verovatnoću mogućnosti da obole od ove podmukle bolesti.

_________________
ne znam za vas, ali ja sam se izlečio


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Za sve one koji misle da mlekom nadoknadjuju kalcijum
PostPoslato: Ned Nov 16, 2008 1:04 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 24, 2008 12:20 am
Postovi: 62
Lokacija: Beograd
Industrijskim mlekom i mlečnim proizvodima ne samo da ne možete nadoknaditi nedostatak kalcijuma u svom organizmu već se može javiti kontraefekat. Evo i objašnjenja zbog čega je to tako:
Poznato je da proizvođači mleka teže da povećaju svoju zaradu kroz povećanu proizvodnju mleka. Da bi povećali proizvodnju i bili konkurentni na tržištu oni se odlučuju da gaje genetski modifikovane krave. Te krave, možda imaju bolje performanse u smislu količine mleka i njihove same veličine ali imaju problem sa imunim sistemom. Dešava se da polude od virusa na koji su imune one prirodne (stara sorta) krave. Od kostiju modifikovanih krava pravi se koštano brašno koje je bogato belančevinama, ugljanim hidratima itd.. i sjedne strane to je dobro jer će telad brže porasti i biti veća a sa druge strane to nije zdravo jer će i njihov imunitet biti loš zbog genetske informacije koja se dobija putem ishrane.
Tako dobijeno mleko od krava koje su genetski modifikovane i koje se hrane koštanim brašnom ne može biti zdravo i taj kalcijum ukoliko ga uopšte ima ne vezuje se za kosti u našem organizmu.

Sad Vam je verovatno jasno zašto crnci u Africi imaju jake i bele zube
a ne piju mleko tako često, dok ga Evropljani piju i po par litara dnevno pa su im zubi crni ili im ispadaju.

Rešenje leži u organskoj hrani. Kalcijum u organizmu se može povećati unosom organske hrane kao i organskim prirodnim preparatima ali to ne važi samo za kalcijum, to važi i za sve ostale elemente koji su čoveku neophodni.

_________________
ne znam za vas, ali ja sam se izlečio


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 25, 2008 8:20 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 03, 2008 8:26 pm
Postovi: 13
Lokacija: Gognji Milanovac
Zamolio bih sve koji nesto znaju o leku FORTEO, da mi daju neku informaciju. Nazalost nista vise o njemu ne znam, osim da je za osteoporozu. Lek je preporucen od strane lokalnog reumatologa, ali koliko sam shvatio, mora da bude odobren od strane konzilijuma lekara na Institutu za reumatologiju.
Hvala unapred


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 26, 2008 12:46 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Forteo je derivat hormona paratireoidne zlezde. Genericko (hemijsko) ime je teriparatid. Upotrebljava se tako sto se svakog dana da injekcija u kozu trbuha (slicno kao insulin). Jedno pakovanje je dovoljno za 28 dana davanja.
To je jedan od malobrojnih lekova koji stimulisu celije koje stvaraju novu kost (vecina drugih sredstava deluje tako sto usporava rad celija koje razgradjuju kost).
Vec nekoliko godina je u upotrebi za lecenje osteoporoze u SAD i EU.
Kod nas je na pozitivnoj listi (ne placa se) za tesku osteoporozu (T skor manji od -4 SD) kod zena u menopauzi preko 55 godina, ili za navedenu grupu zena sa prelomima (znam da ovo nije bas najjasnije, ali i sama pozitivna lista u Sluzbenom glasniku je ne bas jasno napisana tamo gde se ovaj lek navodi.
Ukoliko se nesto u propisima ne promeni, za sada ga propisuje endokrinolog ili reumatolog, a overava komisija u Zavodu za zdravstveno osiguranje.
Koliko god bio dobar, mislim da se ne isplati uzimati ga na svoju ruku (tj. ako se pacijent ne uklapa u navedene kriterijume) jer, sem mogucih nezeljenih efekata, mesecna doza kosta oko 400 eura, a prima se 18 meseci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 26, 2008 10:26 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 8:05 pm
Postovi: 767
Na recept ga mogu dobiti iskljucivo pacijenti koji su imali DVE fracture,a obzirom da je u pitanju hormon kontraindikacija ima dosta i potreban je poseban oprez kod srcanih bolesnika.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 27, 2008 12:09 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Sep 03, 2008 8:26 pm
Postovi: 13
Lokacija: Gognji Milanovac
Majka je imala jednu frakturu Th 12 i prosle godine podlaktice. T skor je -4 za L4, za ostale prsljenove je nizi, kao i za kuk, rezultati su napred. Zacudilo me je malo sto je to predlozio nakon samo dve tablete bonvive i na osnovu vec pogledane denzitometrije. U svakom slucaju, pregled u Beogradu ce verovatno biti u februaru, a do tada nastavlja sa propisanom terapijom


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 27, 2008 1:31 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Postovi: 511
Da li Bonviva i hronicni kolitis mogu zajedno?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Nov 29, 2008 6:29 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
S jedne strane, to se u uputstvu za pacijente ne navodi (nemam prospekt koji ide uz lek; ako neko ima, bilo bi lepo da proveri sta tamo pise i podeli sa nama). S druge strane, ne preporucuje se sa lekovima koji mogu da iritiraju sluzokozu creva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Dec 08, 2008 3:01 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:31 pm
Postovi: 20
Lokacija: Svedska
Da li Bonwiva isto djeluje na kostanu masu kod osteoporoze u kicmi i isovremeno na kukovima. U mom slucaju se pokazalo pijuci Bonwivu da je popravila stanje gustine kosti na kicmi, a na kukovima se pogorsalo stanje. Sta da radim, da li da je promijenim za Fosamax?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Da li je visok rizik preloma kosti, manjak hormona?
PostPoslato: Uto Mar 03, 2009 2:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:31 pm
Postovi: 20
Lokacija: Svedska
Imam jedno pitanje za dr Veljka Jovanovica, a koje glasi:
Da li nedostatak hormona Estrogena i Progesterona uticu na opadanje gustine kostane mase, te da li je to slucaj kod mene?

Prvi put sam uradila denzitometriju 2006.godine kicme i kukova. Najniza gustina kosti je pokazala naq lijevom kuku T-skore -4.27, a Z-Score -3.41.tako da sam do 2007.pila Bonwivu. /1god/. U 2007-oj godini radjena je isto denzit. gdje jepokazala na istom kuku da se stanje malo poboljsalo T-skor -3.88 a Z-skor -3.07. Posto se na drugim mjestima nije nesto popravilo stanje, moja doktorica je predlozila da predjem na Fosamax, sto sam ja i uradila. Vec godinuipo dana kako pijem Fosamax ali stanje se pogorsalo, vratila sam se na kostanu gustinu od 2006.god./-4.27/. U februaru ove godine uradila sam pregled hormona estrogena i progesterona, gdje ga gotovo i nemam /od mogucih 15o-45o/ ja imam 6,04, gdje mi je ukljucen hormonski preparat Trisequens 1x1,kojeg trenutno koristim.

Sta vi meni preporucujete da pijem za poboljsanje kostane mase, da li da pjiem Bonwivu ili da nastavim sa Fosamaxom?

Da li je glavni krivac mog losec opsteg stanja/Candide i dr.problema/nedostatak estrogena i progesterona?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 04, 2009 1:52 am 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Manjak estrogena svakako utice na smanjenje kostane mase pa zbog toga dolazi u obzir primena preparata kao sto je Trisequens. Ova terapija se vrsi pod nadzorom ginekologa zbog brojnih mogucih pratecih efekata ili komplikacija do kojih ova terapija moze da dovede. Po nekim studijama, primena preparata estrogena najbrze utice na poboljsanje kostane mase, ali je treba primenjivati u strogo odabranim slucajevima. (Postoje situacije kada primena ovih lekova ne dolazi u obzir).

Nije pametno preko interneta odredjivati kakva je terapija idealna za odredjenog pacijenta, pa se nemojte ljutiti sto ne mogu nista da Vam preporucim.

Da li je glavni krivac Vaseg loseg opsteg stanja nedostatak estrogena i progesterona moze da se odredi tek posle dopunskih klinickih i laboratorijskih ispitivanja, pa ni tu ne mogu da dam neki precizan odgovor.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Mar 04, 2009 11:13 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:31 pm
Postovi: 20
Lokacija: Svedska
Hvala Vam na odgovoru.
Ja Trisequens pijem vec 27 dana, a kontrolu kod ginekologa imam za 6 mjeseci, tako da cu usput uraditi test kostane mase/denzit./ da vidim jeli se ista popravila kostana masa posto se strasno bojim pada, da ne bi doslo do kakvih lomova. Strah me je izaci vani.Da napomenem, zbog ostecenja oba kuka vec 13 godina sam u kolicima i pomalo se krecem uz pomoc stake/vjestacke kukove jos ne zelim da radim/.

Mozete li mi reci koji se preparat Bonwiva ili Fosamax najbolje pokazao u
primjeni kada je u pitanju povecanja kostane mase u predjelu kicme i kukova, te kakve kontraindikacije imaju ovi ljekovi po najnovijim studijama,te da li vise nanose stetu organizmu od pomoci? :-?

Unaprijed zahvalna na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Pitanje za g-dina Veljka Jovanovića
PostPoslato: Pet Mar 06, 2009 12:25 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 11:49 pm
Postovi: 8
Već 3.godine moja mama ima bolove u desnom kolenu.TUpi bolovi,sevajući u kolenu koji se protežu duž lista.Kada odmori manje je boli.Pre 2.meseca je pila antibiotike za upalu grla i tada su se bolovi u kolenu drastično smanjili.
Dijagnoza na osnovu rengen snimka je gonarthrosis secundaria alia.
Pošto živi u manjoj opštini u Crnoj Gori,planiram da uskoro dođe u Beograd da ode ovde na neke preglede.Molim Vas da mi date neke smernice kako joj mogu pomoći,na koja ispitivanja da je odvedem.
Ona ima 58 godina i živi na selu.Znači fizički je aktivna ima normalnu kilažu.
Hvala unapred.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Mar 07, 2009 2:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Mar 04, 2005 12:42 am
Postovi: 1177
Lokacija: Beograd
Za titanic: Bonviva i Fosamax hemijski pripadaju bifosfonatima. Glavna kontraindikacija kod ove grupe lekova su oboljenja jednjaka, zeluca i creva (gastritis, kolitis, ulkusna bolest i sl.). Nekada i kod ranije zdravih osoba mogu da dovedu do ostecenja sluzokoze zeluca i creva. I pored ovih mogucih problema, vise pomazu organizmu nego sto stete.
Nisam uspeo da nadjem ni jednu dovoljno veliku nezavisnu studiju koja bi direktno poredila efekte ova dva leka (ako studiju sponzorise farmaceutske kuce, ne moze se smatrati nezavisnom).
Nezavisno od osteoporoze, interesuje me zasto jos ne zelite da operisete kukove. Naravno, Vase je pravo da birate lecenje, ali mislim da zivot u sedecim kolicima nije bas lak.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 19 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: