Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Papa-test i kolposkopija
PostPoslato: Sub Okt 04, 2008 3:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Zahvaljujući uvođenju sistematskih pregleda žena uz obvezno uzimanje citološkog razmaza po Papanicolaou naglo je smanjen broj obolelih žena

Rak vrata maternice (cerviksa) treći je najčešći zloćudni tumor genitalnih organa u svetu sa 471.000 oboljelih svake godine. Pojavnost je raka vrata maternice u zemljama Europske unije pet do deset na 100.000, a u istočnoeuropskim zemljama 20 ili više na 100.000 žena.

To je maligna bolest koja ima mnoga obiležja polno prenosive bolesti.

Velik broj epidemioloških i drugih studija upućuje na to da se humani papiloma virus (HPV) može povezati s nastankom karcinoma grlica maternice - HPV je izolovan u 99,7 posto svih cervikalnih karcinoma (transformirajući proteini enkodirani virusnim genima E6 i E7 mogu blokirati produkte tumor-supresorskih gena p53 i pRb u celiji i dovesti do njene nekontrolirane deobe).

U dobi između 18. i 24. godine života HPV-om je inficirano 15 do 45 posto devojaka.

HPV se klasifikuje u grupu visokorizičnih genotipova (HPV 16, 18, 31 i 45) i u grupu niskorizičnih genotipova (HPV 6 i 11). HPV 16 uzrokuje oko 50 posto, a HPV 16 i 18 oko 70 posto svih cervikalnih karcinoma.

Između 18. i 24. godine života visokorizičnim HPV-om inficirano je osam do 12 posto žena, a nakon 35. godine dva do pet posto.

Prema najnovijim spoznajama niskorizični genotipovi (HPV 6 i 11) ne mogu uzrokovati invazivni karcinom nego samo dobroćudne (benigne) promene - genitalne kondilome.

Infekcija visokorizičnim (onkogenim) HPV-om izrazito je povezana s nastankom cervikalnog karcinoma s relativnim rizikom 80 do 130, a istovrsna je statistička povezanost pušenja i raka pluća 10 do 15.

Drugim rečima, povezanost HPV-a i raka cerviksa najmanje je deset puta jača nego povezanost pušenja i raka pluća. Stoga je jasna vrednost HPV tipizacije u određivanju rizika nastanka karcinoma grlica maternice.

Pojavnost karcinoma cerviksa veća je kod žena koje puše - relativni rizik obolevanja je 3,0.

I žene koje pet ili više godina koriste oralnu kontracepciju imaju nešto veći rizik pojavnosti karcinoma grlica maternice (relativni rizik 1,5), ali većina istraživača to ne dovodi u vezu s izravnim učinkom kontraceptiva nego s ređim korištenjem prezervativa i slobodnijim seksualnim ponašanjem.


Što nam govore nalazi?


Karcinom grlica maternice ima dobro definisanu premalignu fazu u kojoj je bolest lako otkriti uzimanjem Papa-testa.

Tako je uvođenje programa sistematskih pregleda žena uz obvezno uzimanje citološkog razmaza po Papanicolaou (PAPA test) dovelo do naglog smanjenja broja obolelih (postupak je u kliničku praksu uveo George Papanicolau 1943., pa se po njemu zove Papa test).

Papa test i HPV genotipizacija zajedno znatno povisuju osetljivost i prediktivnu vrednost probira karcinoma grlica maternice.

Preinvazivna faza bolesti manifestira se kao skvamozna intraepitelijalna lezija (SIL) koja može biti:


* lakšeg stupnja / low-grade (LSIL) - još se naziva cervikalna intraepitelijalna neoplazija 1. stupnja (CIN 1)

* težeg stupnja (high-grade, HSIL) - uključuje cervikalnu intraepitelijalnu neoplaziju 2. (CIN 2) i 3. stupnja (CIN 3).



Važno je znati da se u grupi SIL u 75 do 82 posto slučajeva bolest spontano povlači ili ne napreduje. Postotak spontanog povlačenja u jednoj je godini 63,6 posto za LSIL, odnosno 38,2 posto za HSIL. U 20 do 25 posto slučajeva bolest napreduje, da bi u jedan posto slučajeva nastao invazivni karcinom.


Iako standardizacija terminologije citološkog testiranja (po The Bethesda System / TBS) smanjuje nedoumice na najmanju moguću meru, jedan je od nedostataka PAPA-testa da ne može izdvojiti žene koje imaju lake citološke abnormalnosti, ali uz visok rizik nastanka cervikalnog karcinoma.

Uobičajeno, pet do deset posto skriniranih žena ima LSIL, a u toj se grupi HPV genotipizacijom nađe 20 do 30 posto inficiranih HPV virusom visokog rizika (High Risk HPV).

Kod njih se preporučuje kolposkopski pregled i eventualno direktna biopsija sumnjivih promena jer će 42 posto njih kroz tri godine razviti HSIL. U LSIL HPV negativnih žena nije potreban takav postupak.


HPV testiranjem uz citološki pregled znatno povisujemo osetljivost i prediktivnu vrednost probira karcinoma vrata maternice.

Danas se koristi Hybrid Capture Assays druge generacije (HC II), postupak za rutinsko testiranje velikog broja uzoraka, koji je visoko osetljiv i pouzdan.

Osetljivost HC II za CIN 2 / CIN 3 (HSIL) je 88,4 posto, a konvencionalne citologije 77,7 posto za isti stupanj displazije (celijskih promena).

Specifičnost HPV testiranja za HSIL je 89 posto, a citološkog probira 94 posto.

Pre uvođenja HPV testiranja u Engleskoj je trećina oboljelih imala uredan screening test, pa ovi rezultati samo upućuju na nužnost uvođenja HPV genotipizacije u screening program.


U slučaju abnormalnog nalaza Papa-testa provodi se kolposkopija, pregled donjega genitalnog trakta binokularnim mikroskopom malog povećanja s izvorom svetla, koju je u kliničku medicinu uveo Hinselman 1925. godine.

Optimalno je vrijeme za kolopskopiju proliferacijska faza ciklusa kada je cervikalna sluz bistra, a cervikalni kanal otvoren.

Mesto koje kolposkopiramo treba premazati 3-postotnom octenom kiselinom, jodnom otopinom ili toluidinskim modrilom.

Kolposkopijom vizualizujemo sumnjive promene u donjem genitalnom traktu i pratimo njihovo kliničko ponašanje, a kod sumnjivih promena dodatno učinimo ciljanu biopsiju i endocervikalnu kiretažu.

Rezultati kolposkopije i ciljane biopsije mogu uputiti na stupanj bolesti i biti vodič u terapijskom postupku.


Uvažavajući iskustva i postupke u zapadnoj Europi, predlog sastavna probira (screening) za karcinom cerviksa u populaciji od 14 do 29 godina je:


* uzimanje PAPA-testa kod prvoga ginekološkog pregleda

* HPV genotipizacija i kolposkopija kod abnormalnog PAPA-testa

* biopsija vrata maternice kod HSIL i dokazanoga visokorizičnog HPV-a

* obvezna prijava HPV infekcije (HPV infekcija je jedna od 53 zarazne bolesti za koje je prijava prema zakonskim propisima obvezna)

* osnivanje referalnog centra radinauchne analize podataka iz cele

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 06, 2008 3:58 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 2:47 pm
Postovi: 223
Lokacija: VaLtUr
tamaraft kao i uvek spremna da pomogne. Jos bi valjalo da ova tema bude lepljiva jer 90% zena nerazume zasto i kada to treba raditi, sta se time dobija i koliko je ozbiljno...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Okt 06, 2008 9:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 9:01 pm
Postovi: 17
Да, ово свакако треба прочитати!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 07, 2008 12:11 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Okt 07, 2008 12:06 am
Postovi: 1
da li pri biopsiji nestaje i postojeca ranica ili sledi lecenje?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Okt 07, 2008 11:55 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 4:01 pm
Postovi: 38
meni je biopsijom skinuta i ta promena sa grlica i hvala Bogu nalaz je bio ok. međutm i posle toga mi se pojavila mala promena na grliću i sada je samo pratimo a nastala je najverovatnije od HPV-a posto sam imala i kondilome. PAPA mi je uvek bio ok.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Okt 17, 2008 5:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 8:04 pm
Postovi: 27
kome i gde prijaviti hpv infekciju? ovo prvi put cujem


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Okt 18, 2008 10:23 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 11:25 pm
Postovi: 1276
Koliko sam ja Tamaru razumela prve se radi Papa, pa ako nije ok,tek tada kolposkopija i HPV tipizacija,pa tek biopsija????!!!! :roll:
meni je rađen Papa test (3 grupa ) i istog dana kolposkop.koja je pokazala mozaik,nakon briseva i nađene e.colli sprovedeno lečenje antibiticima , pa biopsija, tek je biopsija pokazala LSIL,CIN 1
Onda je urađena LLETZ konizacija.
NIje mi jasno Tamara, šta i ako se uradi HPV tipiz.i nađe se neki visokorizični virus,da li se on leči?
Jer sam pročitala da se ne leči?

Ovo pitam jer u Kragujevcu,gde ja živim, to se ne radi,a ja i dalje imam tegobe ,kao što je pojačan sekret,koji se pojavio nakon endocerv.kiretaže,koja je rađena TEK NAKON SVEGA PRETHODNO NAVEDENOG...
ok, ja sam se vremenom pomirila da ginek.defin.rade kako su raspoloženi, i još nisam srela nekog ko hoće sve da predoči i da uradi kako treba i redosledom kojim treba,ali molim te odgovori mi za tu tipizaciju.
Još nešto,VRLO BITNO,trebalo bi raditi na edukaciji naših ginekologa,da se malo osveste i nauče(oni koji to ne znaju) kako , kad i šta treba da urade
Jer je to mnogo veći problem nego uvođenje skrininga u svest,ima dosta svesnih žena ,koje redovno posećuju ginekol.ali nemaju sreće sa istim...
Hvala.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=jb6WHPsj ... re=related

ACTA EST FABULA. SAPIENTI SAT .
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 8:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 3:21 pm
Postovi: 8
Ja sam radila papa test i kolposkopiju odjednom, papa mi je 2. grupa, a kolposkopijom mi je utvrdjen mozaik.

Doktorka je rekla da ne treba jos uvek da radim biopsiju i da to treba da se prati. Nikada nisam imala kondilome, radila sam testove na ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju. Pozitivna sam bila na ureaplazmu sto sam resila antibioticima. Proverila sam jod dva, tri puta i test je negativan (ovo pisem, jer mi je receno da ureaplazma moze biti uporna).

Sve sam uradila sto mi je receno i vise od toga, dodatne provere sam radila na moju inicijativu, ali nije mi jasno sta ta ranica-mozaik znaci. Ima li to veze sa HPV virusima?

Nikada nisam nasla ginekologa koji bi mi sve objasnio...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 8:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm
Postovi: 330
Tiptop, kondilome uglavnom izazivaju niskorizicni tipovi HPV-a. Visokorizicni tipovi izazivaju promene na grlicu materice! Ako vec imas mozaik, moj ti je savet da to saniras. Ako treba promeni ginekologa jer mnogi, zaista mnogi nisu edukovani kada je u pitanju HPV!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 9:07 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 11:25 pm
Postovi: 1276
Pa o tome i pričam!!!!!! :o
svako ima neki svoj redosled, a , ne daj Bože , dok ti sve isproveravaš ode koža na šiljak!!!
Šta mi se desilo,posle svega, neki ginekolozi mi kažu da je ta konizacija koja mi je urađena, nakon svega , bila preuranjena!!!!
Pa šta sad ?!!! :o :o
Dajte nek se ustanovi neki redosled tih analiza i pregleda, ali ne , ne u zemlji Srbiji....
Mada su mnogi , dok ne dođeš u prekancerogenu fazu,u fazonu da ranu,tj.mozaik ili neku sl promenu , samo prate, čak i ne savetuju neku metodu lečenja, npr znam da su mnoge žene ranicu izlečile kantarion vaginaletama, i slično...
ne, oni bi da prate... :o
A znate li šta je moja ,bivša ginekolog-doktorka meni rekla , kad je konstatovala mozaik,znaš , to što ti imaš se prati, to ne može da se izleči, i budi spremna da to može jednog dana da preraste u rak!!!
Treba joj oduzeti dozvolu...ali ne , ne u zemlji Srbiji
....
Pa sama moraš da kopaš po netu da bi saznala šta sve treba il ne treba , i da tražiš , dok te oni gledaju belo, kako im se "MEŠAŠ U POSAO" , i čačkaš ono što , po njima , ne treba...da , tako kažu....
Al, da smo mi žive i zdrave!!!! :D :D
Dočekaće , valjda , neke nove , srećnije generacije, neko bolje vreme....
A toliko frke oko tih HPV virusa, za koje kažu da se i ne leče,da ih ima 60 % populacije a da i ne zna, da ih imaju i nevine devojke...
bla,bla,bla...
Da, ginekolog,koji mi je radio LLETZ kaže, kad sam ga pitala, da me ko čovek posavetuje šta dalje,šta ja imam da ispitujem viruse kojekakve,dal sam ja svesna kolliko bi me to koštalo, i kao, da ne menjam partnere... pa kad sam mu, zgranuta , rekla da ne menjam , niti sam, kaže mi , pa dobro, možda si imala jednog , al je on bio sa njih deset!!!!!!!!! :o :o :o
DA,najinteresantnije kod HPV virusa-KONDOM NE ŠTITI OD ISTIH!!
TAKO SAM PRIČITALA!!! :D

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=jb6WHPsj ... re=related

ACTA EST FABULA. SAPIENTI SAT .
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 9:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 3:21 pm
Postovi: 8
Sad sam se stvarno uplasila.
Taj mozaik mi je konstatovan jos u decembru prosle godine. Imam 24 godine.

Zakazacu jos sutra samo mi dajte savet gde.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 9:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 3:21 pm
Postovi: 8
I jos nesto - da li ja jos uvek imam taj virus, kako to ide kod muskaraca?

Da li se leci?

Potpuno sam zbunjena.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 10:31 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm
Postovi: 330
Virus se ne moze izbaciti, lece se promene koje on izaziva! Organizam treba da se izbori sa virusom tako da treba raditi na imunitetu i otkloniti promene na grlicu!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 10:31 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 11:25 pm
Postovi: 1276
Ne znam gde zivis,ja sam u Kragujevcu,ali se dobro raspitaj za ginekologe, ,sto se virusa tice,mozes da ga imas bez simptoma,zavisi od imuniteta,sto znaci da treba jacati imunitet,a procitala sam da se ne leci...
pronadji , ovde je pisano o tome,idi na opciju trazi i ukucaj hpv...
a potrazi i na netu...
a sam mozaik ne mora da znaci nista strasno,mislim da bi trebala i biospija da se uradi,za svaki slucaj...da budes sigurna , i obavezno trazi i endocervikalnu kiretazu....uzimanje isecka iz kanala grlica,i slanje na analizu,
trebalo bi da rade u lokalnoj anesteziji,tada ne boli,meni je biopsija radjena u bolnici,i bolelo je strasno,nisam mogla da sednem kad sam sisla sa stola,ko kaze da ne boli laze........

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=jb6WHPsj ... re=related

ACTA EST FABULA. SAPIENTI SAT .
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Okt 19, 2008 11:47 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 18, 2008 3:21 pm
Postovi: 8
zaboravila sam da napisem da zivim u Beogradu.

Ako znate nekog koga biste mi preporucili za pregled, javite!

Hvala.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 65 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: