Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Menstrualni ciklus
PostPoslato: Sre Sep 17, 2008 2:26 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Faze reproduktivnog ciklusa

U detinjstvu naše telo još je nerazvijeno.Pubertet označava fazu prelaza u zrelost.Kod žena tada usporava rast kostiju a žlezdano tkivo dojke buja.Javlja se kosmatost preponskog područja i pazušne jame.Ovulacija i prva menstruacija (menarha) se javljaju pred kraj puberteta , u proseku oko dvanaeste godine .Raspon normale menarhe je dosta širok i obuhvata period od devete do osamnaeste godine.Da bi devojčica dobila menstruaciju potrebno je da masno tkiva čini minimum četvrtinu težine organizma-što postiže tek iznad 50 kg.Da bi održala menstruaciju – žena mora da zadrži težinu nešto veću od one koju je imala pri menarhi.Postoje i teorije po kojima za menarhu mora da se postigne odredjena veličina karlice.Menstruacija i ovulacija traju u proseku do 48-49. godine života , ali mogu da prestanu bilo kada u rasponu od 40. do 55.i da to bude fiziološki normalno.Kada menstruacija prestane nastupa menopauza .Prelaz izmedju reproduktivne i postreproduktivne faze koja je označena kao menopauza ili klimakterijum se proteže kroz duži period i može da potraje i 15 godina .

Celokupan reproduktivni ciklus organizma je regulisan hormonski.Hormoni su hemijski glasnici i inicijatori procesa u organizmu.Količina seksualnih hormona je mala u detinjstvu, uveća se enormno tokom reproduktivih godina da bi se u menopauzi vratila na nešto niži nivo , pri čemu se uspostavi nova ravnoteža izmedju različitih hormona.Znaci i simptomi prelaznih godina (klimakterijuma) uslovljeni su promenljivošću u nivou hormona.


U reproduktivnim godinama nivo hormona u mesecu ciklično varira i na taj način odredjuje tačno vreme ovulacije i menstruacije.Ovaj ciklus označen je kao menstrualni ciklus.Njime je regulisana plodnost žene koja omogućava začeće tokom nekoliko dana svakog meseca.

Ovarijalni ciklus (ciklus jajnika): Ovulacija

Na rodjenju oba jajnika zajedno sadrže otprilike milion folikula . Folikul je loptica u čijem se središtu nalazi nezrela jajna ćelija. Od 400.000 jajnih ćelija , koliko ih ima u vreme menarhe , samo će njih 300 do 500 sazreti tokom života .

Svakog meseca tokom reproduktivnog perioda žene nekolicina (od deset do dvadeset) folikula pod uticajem hormona započinje svoj razvojni ciklus. (vidi dodatak). Samo jedna jajna ćelije sazre i sposobna je za oplodjenje.Naše telo resorbuje ostale pre nego sto sazru.Jedan od slojeva ćelija u folikulu luči estrogen. Folikul, sa jajnom ćelijom u središtu, pomera se ka površini jajnika. U vreme ovulacije, folikul na površini ovarijuma prsne , omogućavajuci na taj način jajnoj ćeliji da otpliva. Neke žene tom prilikom osete bol u donjem stomaku i krstima tzv mittelschmerz ( bol u sred ciklusa) uz pojačan vaginalni sekret oko ovulacije koji može da sadrži i par kapi krvi.Simptomi mogu biti toliko naglašeni da nalikuju zapaljenju slepog creva ili vanmateričnoj ( ektopičnoj ) trudnoći . Nekolicina žena se žali na glavobolju , želudačne smetnje i malaksalost dok se druge za vreme ovulacije osećaju bolje nego inače.Tada dolazi do promena u konzistenciji sluzi grlića ( cervikalnog mukusa ).

Neposredno pred ovulaciju onaj isti sloj ćelija folikula koji je lučio estrogen , sada počinje da luči i progesteron.Nakon ovulacije folikul se pretvara u žuto telo ( corpus luteum ) zbog žute boje masti u njemu. Ako dodje do oplodjenja žuto telo nastavlja da luči hormone koje održavaju trudnoću.U protivnom , folikul biva resorbovan.Nakon nekoliko meseci , na mestu žutog tela na površini jajnika zaostaje samo beličasti ožiljak koji se zove belo telo ( corpus albicans ).Ono vremenom nestane u potpunosti.

Jajnu ćeliju oslobodjenu u ovulaciji , prstasti nastavci jajovod uvuku u njegov levkasti kraj.Odatle jajna ćelija započinje svoje višednevno putovanje ka materici potpomognuta talasastim ( peristaltičkim ) kontrakcijama jajovoda. Oplodjenje ( fertilizacija ) predstavlja spajanje ženske jajne ćelije i spermatozoida muškarca. Ona se odigrava u spoljašnjoj trećini jajovoda koji je najbliži jajniku. Oplodjenje je poznato i pod nazivom začeće ( koncepcija ) i obično se dešava u danu koji sledi ovulaciji.Na putu ka materici oplodjena jajna ćelija može da se zaustavi zbog ožiljnih sraslina i ugnjezdi negde u jajovodu .Tako nastaje vanmaterična trudnoća. Srasline su posledica infekcije koje nastaju zbog upotrebe spirale , endometrioze ili zapaljenskih procesa u maloj karlici .One su najčešći ali ne i iskljućivi razlog vanmaterične trudnoće.Vanmaterična trudnoća je obično lokalizovana u srednjem delu jajovoda na kome se jajna ćelija i inače zadrži na kratko na svom putu ka materici.Hirurška intervencija je neophodna da bi se sprečilo prskanje ( ruptura ) jajovoda.Obicno jajovod ne mora da se odstrani.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 80 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: