Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Ko je radio fekalni kalprotektin?
PostPoslato: Pon Sep 15, 2008 1:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 11:49 am
Postovi: 11
Lokacija: Novi Sad
Ko je radio FK i kakvi su vam bili rezultati (u remisiji i relapsu)?
Rečeno mi je da se radi svaka 3 meseca da bi se videlo kada bolest (u mom slučaju Kron) prelazi u relaps.
Baš me interesuje šta se preuzima kada se vidi da nailazi relaps...
pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 15, 2008 11:40 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm
Postovi: 673
Nista se ne preduzima. Znas i sam. Oni se fokusiraju samo na klinicku remisiju i donekle na laboratorisjku. Sto ce reci sledece (psotoji nekoliko tipova tablica za indexe aktivnosti: CDAI, Trulle-Vitts...)

nema dijareje, nema bolova, nema febrilnosti, mirna SE, CRP neg, normalana Hgb, Erc, Wbc, Fe, Feritin, ALP, Fibrinogen

FC cesto predvidja nastanak relpasa u narendih 3 meseca...meni je bio 500 kada je bilo OK i onda su posle 3 meseca pocele ucestalije kasaste stolice, jer nisam bio an terapiji. Za sve to vreme je sve ostalo od nalaza bilo uredno. Sto anvodi na jedinstven zakljucak da je FC-CBP ubedljivo najosetljiviji marker i prediktor za GIT. Na kakvoj si terapiji i kako ti glasi poslednja endoskopija i patohistologija?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 15, 2008 4:41 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 11:49 am
Postovi: 11
Lokacija: Novi Sad
MACHINE je napisao:
Nista se ne preduzima. Znas i sam. Oni se fokusiraju samo na klinicku remisiju i donekle na laboratorisjku. Sto ce reci sledece (psotoji nekoliko tipova tablica za indexe aktivnosti: CDAI, Trulle-Vitts...)

nema dijareje, nema bolova, nema febrilnosti, mirna SE, CRP neg, normalana Hgb, Erc, Wbc, Fe, Feritin, ALP, Fibrinogen

FC cesto predvidja nastanak relpasa u narendih 3 meseca...meni je bio 500 kada je bilo OK i onda su posle 3 meseca pocele ucestalije kasaste stolice, jer nisam bio an terapiji. Za sve to vreme je sve ostalo od nalaza bilo uredno. Sto anvodi na jedinstven zakljucak da je FC-CBP ubedljivo najosetljiviji marker i prediktor za GIT. Na kakvoj si terapiji i kako ti glasi poslednja endoskopija i patohistologija?


Terapija trenutna je:
imuran(50mg) 3x1 (tačnije jedna ujutru i dve uveče)
5asa(250mg) 3x2;
samoinicijativno uzimam oligovit 1 ujutru

uzgred bio sam na salofalku na početku, pa sam prešao na 5asa zbog cene, ali sad ću se ponovo vratiti na salofalk pošto mi je Danijela Bojić to predložila jer je bolji od 5asa i da je garantovano da se oslobađa tamo gde je navedeno u specifikaciji, dok je kod 5asa to diskutabilno. Na KCV su mi rekli da je salofalk potentniji od 5asa i da bih onda trebao manju dozu da uzimam, međutim Bojićka mi reče da to nema veze i da bih trebao istu dozu da uzimam kao i 5asa, pa sam malo zbunjen.


Kolonoskopija 3.3.07 rađena privatno (dr. Stamenković). Ovo sam radio kada sam prvi put dijagnostikovan i bez terapije.

Rektum:
Sluznica rektuma u celini edematozna, naglašene submukozne vaskularne šare distalnih 10cm sa poljem sitnih, punkriformnih i nepravilno ovalnih erozivnih promena uz okolnu mrljastu hiperemiju, koja se uočava uz umereno zadebljenje sluznice i na rektosigmoidnom prelazu, bez drugih uočenih patomorfoloških promena. Uzeta 1 biopsija (fl.2)

Sigma:
pregled se uradi do 60cm, dalje ne zbog obilja tečne, žute stolice, koja se sliva iz proksimalnih partija. Sigma u celini narušene arhitektinike haustri, sa pojedinačnim, nepravilno ovalnim i delom slivenim mrljastim zadebljanjima slunice, mestimično uzdignutim. Počev od 40cm prema proksimalno, uočavaju se pojedinačne, difuzno raspoređenje "aftozne ulceracije", promera 1-1,5cm, pojedine bedemasto uzdignutog hiperemičnog haloa, sa centralnom beličastom zonom, a gustina i broj ulceracija se povećava prema proksimalno, sa poljima mrljastih, nepravilnih zadebljanja sluznice.
Između pomenutih ulceracija i mrljastih eritema, sluznica neizmenjena!!
Pri izvlačenju, aparata, uočava se venac unutrašnjih, erodiranih hemoroidalnih čvorića.
Dg: IBD (Crohn susp.)
Nodulli haemorrhoidales int. gr. II eros.
Th: tbl. Salofalk a 250mg 3x4 do kontrole,
caps. Omeprol a 20mg 1 ujutro pola sata pre jela do kontrole
Kod bolova tbl. Baralgin 2-3x1
dijetetski ređim ishrane
molim uraditi kolonografiju. Kontrola sa nalazima kolonografije i PH.

uzgred, sad sam tek primetio da mi nije uključio kortikosteroide u terapiju. Da li zbog toga što je čekao PH nalaze ili zbog onoga što je video na aparatu pa možda nije smatrao da su mi potrebni. Više verujem da je ovo prvo.
Patohistologija za gornju kolonoskopiju rađena 5.3.07. prof.dr Ištvan Klem

I. (1636) - colon na 55cm, 3 kom.
II. (1637) - rectum na 15cm, 1 kom.

1636
Materijal je pregledan u 9 histoloških rezova, sastoji se od komadića sluznice debelog creva s delom podsluznice u jednom isečku. Epitel na površeni je očuvan, kripte su blago narušenog rasporeda, nejednake dubine, obložene cilindričnim epitelom, u kojem su peharaste ćelije umnožene, a u najvećem isečku fokalno smanjenog broja. U svim isečcima je lamina proprija edematozna, prožeta difuznim infiltratima limfocita i plazma ćelija i fokalnim nakupinama eozinofilnih granulocita. U najvećem isečku, lamina proprija sadrži limfoidne folikule đirokih germinativnih centara i difuzne guste infiltrate limfocita, plazma ćelija i eozinofilnih granulocita, koji prođimaju i submukozu. Granulociti mestimično prodiru i u epitel kripti. U naslonu na jednu kriptu se nalazi grupa od 4-5 histiocita epiteloidnog izgleda (granulom u formiranju?). U epitelu kripti se nalaze i relativno brojne metaplastične Panethove ćelije.

1637
Materijal je pregledan u 12 histolođkih rezova, sastoji se od komadića sluznice debelog creva. Epitel na površini je očuvan, kroipte su pravilne, obložene cilindričnim epitelom s odgovrarajućšim brojem peharastih ćelija. Edematozna lamina proprija je prožeta folikuloidnim i difuznim ređim infiltratom limfocita, plazma ćelija i eozinofilnih granulocita.

ZAKLJUČAK: Nespecifični hronični kolitis s a ktivnom mukozno-submukoznom inflamacijom u jednom uod uzetih isečaka (na 55cm). Segmentalnost inflamacije s histološkim karakteristikama IBD-a, uz izostanak težeg oblika inflamacije u rektumu, ukazuje na Crohnovu bolest.


Posle ovoga sam na preporuku Dr. Bojić tražio drugo mišljenje za iste isečke na kbc zvezdara od dr. Svetlane Milutinović spec. patološke anatomije

Ponovljena PH je rađena 2.7.07. i njen izveštaj je sledeći:

Pločica br 1637/07.
Materijal je sluznica debelog creva očuvane strukture. Epitel je pravilan, kripte su pravilne. Lamina proprija je edematozna, ćelijski infiltrat je uobičajen. U površnom delu sluznice se vidi jedan limfoidni agregat.

Pločica br 1636/07
Na histološkim preparatima se vide tri isečka sluznice debelog creva. Dva isečka su očuvane strukture bez histopatoloških promena. U trećem isečku se vidi, mestimično, neravnomerno povećanje infiltrata koji čine mononukleari i eozinofili. Povećana gustina infiltrata se vidi čitavom visinom u ivičnom delu, a u centralnom delu povećana gustina infiltrata se nalazi bazalno. U sluznici se nalaze dva limfna agregata. U submukozi ovog isečka povećana je gustina mononuklearnog infiltrata. Krvni sudovi u submukozi su zadebljalih zidova.
U CELINI , NA OSNOVU DOBIJENIH I PREGLEDANIH PREPARATA, NE MOŽE SE POSTAVITI DIJAGNOZA CROHNOVE BOLESTI. NALAZ NE ISKLJUČUJE MORBUS CROHN - POTREBNO JE DETALJNO ISPITIVANJE U TOM SMISLU I PROVERITI AMILOID, AKO IMA KLINIČKIH INDIKACIJA.

btw, šta je taj amiloid i na koji način se proverava?

Posle toga sam bolnički lečen u periodu 12.3.2007.-19.4.2007 na KCV.
Lečen kortikosteroidima, 5asa, imuranom, antibioticima.
Sledeća kolonoskopija rađena 15.4.07.

Kolonoskopija:

Rektum: Sluznica rektuma glatka, sjajna, s plažama hiperemije
Sigma: izuvijana, većim delom normalno haustrirana, prisutnaaftozna ulceracija u sanaciji, a mestimično i serpiginozne ulceracije u sanaciji sa hiperemičnim rubom, koje naruđavaju normalnu haustriranost;
Colon desc: promene kao na sigmoidnom kolonu;
Colon trans: izrađenija inflamacija u odnosu na levi kolon i prisutna veći broj nepravilnih uceracija sa hiperemičnim rubom;
Colon asc: prisutne plaže hiperemije i edema, brojne aftozne a mestimično i serpiginozne ulceracije; uzeta biopsija sa hepatične flekure;
Coecum: deformisan, inflamiran, sa ulceracijama i pseudopolipima Bauhinijeve valvula inflamirana, zjapi, otvorena; terminalni ileum pregledan u dužini 15-20cm , sluznica hiperemična i edematozna;

PH nalaz
I - colitis chr. nonspecifica
II - colitis chronica activa cum ulceratio
III - colitis chr. nonspecifica

Enterokliza: nalaz u granicama normale


Napisao sam sve u detalje ono što imam, pa se odužilo, ali sada dok čitam ovo vidim, da u 2 od 3 PH analize nije potvrđena Morbus Crohn. Prva i druga PH analiza rađene za isečke sa prve kolonoskopije (do tada bio bez ikakve terapije), a treća za drugu kolonoskopiju (posle lečenja kortikosteroidima, 5 asa, antibioticima i imuranom). Mada svejedno mi je pošto je i hronični kolitis IBD.
dr. Bojić mi reče da je na osnovu svega na kraju upitanju Crohn-colitis.

pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 15, 2008 5:49 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm
Postovi: 673
Hajde ovako: tvoji nalazi su urajdeni vrlo detaljno, by the book. Cak si radio i enteroklizu koji je osetljiviji pregled od pasaze creva. Koliko vidim gornje partije su ti netaknute ali su ti ipak dali Omeprol. Da li si miao probleme tipa gadnjenja, povracanja...??? Dakle, radna Dg. je Crohn colitis. Ali prilicno ozbilnje zahvacenosti s obzirom na Th. Ja imam Dg. IBD verovatno Crohn colitis, dok mi je pasaza creva u redu. Uzgred, moj rodjak je prof. na med.fak. u NS patohistolog Istvan Klem koji je tebi radio nalaze PH supstrata, odlican strucnjak i covek. Kod mene je vise zahvacen rektum sto je karakteristika UCa i tkaodje ima II grupu hemoroida. Amiloid je supstanca koja se nakuplja u tkivima npr. jetra i cini je intoxicnom strukturom (to je u stvari nerazgardljiv fibrozni proteinski agregat). Vidis ti si vec na Imuranu, zanima me da li ga placas ili se moze dobiti preko RZZZ na recept? Pazi sada ovo: Salofalk ima kiseli omotac i 25% se razlozi u terminalnom ielumu, proximalnije nego sto ti treba. Od naredne godine na recept ce biti potpuno bepslatan Asacol, manje doze su potrebno a distributivno mnogo potetentniji lek od Salofalka (Eudragit L akrilicna smola) (bolji od Slaviamed 5-ASA ako ga razgradjujes ali neopravdano skup). Asacol ima bazni omotac (Eudragit S) i deluje samo na kolon bez nezeljenih efekata. Dakle, trazi to, imas sada da ga upuis na par mesta u BG po nizoj ceni. Ali doziranje nije vece od 3x2 400mg ili 3x1 800mg. Ti si na imnuospresivnoj terapji te ti stoga 5-ASA ne treba pogotovo ne tako mizerne doze od 1.5g od kojih u kolon dodje 0.5g jer se 2/3 razlozi u tankom kod domaceg 5-ASA. To mozes d aizbacis. Ubaci 5ml ribljeg A-D ulja. Dakle, ziljaj na prepisivanje Asacola ako ti Salofalk ne odgovara u smislu da ga cesce izbacujes nesrastovrenog kroz stolicu. Pride od sledece godine je fraj. To je po svajcarskoj licenci ali radi Slovenia Lek. Obavezno uradi sledeece nalaze kako bi eventualno otkrio propratne bolesti vezane za IBD posto su te osobe podloznije autoimunostima, imas u NS i BG:

ASCA, p-ANCA, c-ANCA, ASMA, ANA, AMA, ENA, CEA, CA-19.9, DR-70


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 15, 2008 7:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 11:49 am
Postovi: 11
Lokacija: Novi Sad
Nisam naveo u prethodnom postu, ali imam i hronični gastritis, pa sam zato pio omeprol, sada više ne uzimam redovno, već po potrebi.
btw imam i Gilberov sindrom pa mi je uvek malo povišen bilirubin (direktni i ukupni), pogotovo kad sam neispavan i umoran.
Imuran plaćam po kutiji (100 tableta) oko 700 din, ako se ne varam i to na recept uz učešće od 50% čini mi se.
Kako da znam da li izbacujem nerastvoreni salofalk kroz stolicu?
kakve je onda karakteristike stolica?
niko od lekara mi nije spominjao riblje a-d ulje.
pio sam jedno vreme omega 3, ali na svoju inicijativu.

ako sam dobro razumeo ti si FC radio pre nego što si počeo da uzimaš terapiju pa ti je tada bio 500. Mene ipak malo plaši ovako povećana vrednost, psihološki sam opterećen time. ne znam da li bih išta mogao da uradim po tom pitanju.
pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 15, 2008 7:26 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm
Postovi: 673
Pa nije skup Imuran, jeftiniji je od stranih 5-ASA. Veroovatnos i cuo i za Salzopyrin (Sulfasalazine) kod Crohnovaca deluje i ta sulfapiridinska komponennta leka ali ima nuspojave izrazenije i zutu mokracu. I ja ima primarnu/urodjenu hiperbilrubinemiju - Gilbert sindrom. To nema nikakve neg. efekte ako nemas zutilo koze i bilirubin u mokracu. Bitno za jetru ti je g-GT, ALT i AST. IBD se leci na razne nacine pa i suportativno. Eikosapantenoticna kiselina iz ribljeg ulja deluje izrazito imunostimodulisuce na kolonocite. Takodje i pektin iz jabuka. Kod mene je salofalk cesto izlazio smao beo zguljenim omotacem koji je oranz. Dakle cujes kada lupi u solju ili pregledas stolicu a on ostane slican onom koji si popio ili polovicno rastavljen. Ali ako imas manji broj stolica onda je verovatnoca nerastvaranja minimalna. Svakako ce Asacol biti besplatan a bolji i od Pentasa koji su pakovani u mikrogranule celuloze. Nalaz fekalprotektina jeste visok, ali imaj na umu da on ide i do 7000. Ako ti je sada OK moguce tumacenje je da ces imati relaps. Tako je meni bilo. Mozes da predupredis to tako sto ces povecati dozu aminosalicilata per os. i to na 3g. Napisi kakva ti je krvan slika i to pre svega:

Rbc, Wbc, Hgb, Fe, TIBC, UIBC, alkalna fosfataza, fibrinogen, SE, CRP, transaminaze, Feritin, B12, proteini, albumini


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 15, 2008 8:04 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 11:49 am
Postovi: 11
Lokacija: Novi Sad
Sutra bih trebao da dajem krv i urin, pošto sam primetio da mi je žuća mokraća, bez obzira što unosim >2 litre tečnosti, pa sam posumnjao da nije nešto u redu sa bubrezima zbog 5asa i mesalamina.

Od kada imaš MC?
Nisam imao relaps od izlaska iz bolnice pa me interesuje da li je istog inteziteta kao i pri dijagnostici ili su simptomi blaži zbog postojeće terapije.
riblje ulje kojeg proizvođača uzimaš?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 15, 2008 10:12 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm
Postovi: 673
2god imam IBD. Ali nikada nisam zavrsio u bolnici niti ikada imao problem u nalaziam osim za fekalprotektin. Ja spadam u onih 10% "srecnika" sa negativnim prediktorima autoantitela p-NACA neg i ASCA neg` koji ukazuju na blagu formu tokom zivotnog ciklusa.

Bilo koje riblje ulje, mada te male kolicine od 5ml nemaju znacajnog efekta ali pomazu. Kosta 200din za mesec dana. Urin ne bi trebao da bude zuci od 5-ASA. Mesalazin u veoma malom broju slucajeva daje nezeljene efekte i ta verovatnoca je uvek manja od promila. Zaista retko, cak i posle visegodisnje upotrebe, tek je sa Asacolom nema jer je on samo acetilisan u kolonu a resoprcija u bubrezna i hepaticka inaktivacija min.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 16, 2008 12:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Sep 13, 2008 11:49 am
Postovi: 11
Lokacija: Novi Sad
OK.
Šta si imao od simptoma i tegoba?
Dok sam čitao ovu moju dokumentaciju začudilo me je što lekar, koji mi je radio prvu kolonoskopiju, u inicijalnu Th nije uključio kortiko terapiju uz salofalk.
Verovatno je čekao PH nalaz da bi potvrdio MC, pa onda.

Znaš li gde bih mogao da uradim
ASCA, p-ANCA, c'ANCA, ASMA, ANA, AMA, ENA, CEA, CA-19.9, DR-70, Feritin, TIBC, UIBC, albumini i šta se vidi u ovim rezultatima (ovo te pitam da bih znao šta da kažem lekaru kada me pita šta će mi to, u slučaju da se nešto od ovoga radi u državnim lab. besplatno)?
Hvala na svim informacijama i savetima.
pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Sep 16, 2008 6:23 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm
Postovi: 673
ASCA, p-ANCA su ti prediktori IBDa, autoantitela prezentujeceg autoantigena. Vise govroe u prilog nalsednosti, posto imas dokazanu bolest na neki nacin ukazuju na njen tok. ASMA su ti autoantitlea na glatke misicne strukture, c-ANCA je citoplazmatska antinuklearna antitela p-ANCA je perinuklearna. ANA, AMA, ENA su antinuklearna, anti mitohondrijalna i ukazuju an urodjenja oboljenja jetre. CEA, CA-19.9 su TU marketi za kolon. DR-70 je specifican test od 13 tumor markera, vrlo redak. Ostalo je klasicna biohemija koja se obavezno radi svaki put kod IBDovaca (UC i MC): CRP, Fe, fibrinogen, albumini, alkalna fosfataza, KKS i DLF. Vecinu mozes u raditi u privatnim laboratorijama a sve na jednom mestu samo na VMA. Protokol u svetu je proveriti sve ovo jer IBD vuce sa sobom verovatnocu i drugi autoimunosti a ovi markeri dobrim delom pokazuju da li ces u nekom momentu razviti neku dodatnu bolest u toku zivota i na taj nacin mozes uticati. Cene su ti oko 10e za svaki ponaosob (ANCA, ASCA, ANA, ASMA, ENA, AMA, CEA, CA-19.9) DR-70 je 100e a otatak je po 100-200din


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ko je radio fekalni kalprotektin?
PostPoslato: Pet Avg 28, 2015 12:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 27, 2015 2:24 pm
Postovi: 12
Pozdrav svima,

pre par dana sam radio fekalni kalprotektin koji je pokazao povisene vrednosti (115).
Radjena mi je i kolonoskopija, kao i gastroskopija sa biopsijama.

Rezultati sledeci:
Nalaz gastroskopije:
Zeludac kaskadiran u proksimalnom delu i sluznica sliveno heperemicna, sukulentna. Biopsije kazu da nema patoloskoh promena i da nije nadjen Helicobacter pylori.
Dijagnoza:
Reflux oesophagitis Gastritis chr Hypersecretio ventriculi

Potom je uradjena i kolonoskopije ciji nalaz glasi:
Spoljasnjom inspekcijom nema patoloskoh promena, pregled uradjen u celosti, do dna cekuma. U rektumu inflamacija unutrasnjeg hemoroidalnog pleksusa. Crevne vijuge u izrazenom spazmu. Dno cekuma sa mrljastom heperemijom. Uzete biopsije koje takodje kazu da su obe sluznice uzete biopsijom bez patoloskoh promena.
Dijagnoza:
Colon irritabile, Noduli haemorrhoidales in inflamata, IBD in obs

Da li po ovome ja imam razloga za zabrinutost i da li trebam raditi neke dodatne pretrage? Moze li se kalprotektin povecati i od gastritisa koji je dijagnostikovan gastroskopijom.

Moj gastro kaze da dok kalprotektin ne predje 150 nema inflamacije?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ko je radio fekalni kalprotektin?
PostPoslato: Čet Jan 21, 2016 2:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm
Postovi: 619
Imam 50 godina i vise godina imam neke cudne bolove u donjoj levoj starni stomaka.
Jednom je taj bol duze trajao i hirurg me pregledao, posto je eliminisana upala jajnika od starne ginekologa.
Hirurg je rekao da je moguc divertikulitis i posto se javila tempeatura 38,2 ukljucio je Ciproinal par dana Posle teapije je uradio kontrolu i rekao da tu moze biti "svasta nesto#.
Mozad kilica(kako je rekao),mozda kolon.....i tako je rekao da se lagano spremim za kolonoskopiju.Ja je nisam uradila zbog velikog straha.Epizode bolova se javljaju s vremena na vreme i ja stalno obilazim ginekologe i urologe jer imam i miom a i pesak u levom bubregu.Nekad mi je bol i u levoj preponi.Imam i pocetne deg,promene u kuku i zaista se sve vrti u tom levom delu.Ali,nazalost ne smem da eliminisem jedno po jedno pocevsi od mioma kako bih utvrdila poreklo bola.
Radila sma Calprotectin kad me nista nije bolelo i bio je Manji od 50.
Da li se on radi u mirnoj fazi ili kad vas nesto boli?
Ne smem na kolonoskopiju a zanima me sta bih jos od snimanja i analiza radila samo da izbegnem to.
Nisam menjala kilazu 20 godina,jedem malo,uredno,nezacinjeno,redovno...ne pijem,ne pusim,imam redovnu stolicu svaki dan ali sam dosta osetljiva.Da li je to mozda nervozno crevo u pitanju?
Cesto imam nadimanja,krcanje creva...nekad redju stolicu ali se to brzo regulise.
Radila sma test na okultno krvarenje i uvek je negativan a ja sma pre mesec dana primetila kod normalne stolice trag sveze krvi na papiru.Vise se nije ponovilo.
Jako sma plasljiva i ne smem da krenem u dijagostikovanje putem kolonoskopije i slicno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ko je radio fekalni kalprotektin?
PostPoslato: Pet Jan 22, 2016 10:14 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Могуће је да имаш упалу дебелог црева. На то указују и повремени проливи и надимање црева. Треба месец-два да пијеш Мултилак, а истовремено Натрол Ацидофилус неких пола године. Пожељан је и домаћи кефир или ацидофилно млеко.

Шта и колико пијеш од течности?

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ko je radio fekalni kalprotektin?
PostPoslato: Pet Jan 22, 2016 11:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm
Postovi: 619
Hm,da ne krecem sa raznom dijagnostikom?

Smatram da pijem dosta tecnosti.Pijem prolom vodu,pijem cajeve od kamilice,petrove trave,kantariona.....ma razne cajeve.Pijem jogrt i ujutro,to sam zaboravila,vec godinu dana toplu vodu sa limunom.
Pijem b comlex,Se,Zn,Mg....sada pravim pauzu.
A zanimljivo je da je jedna dr. internista koja me gledala na UZ izmedju mnogo zanimljivih stvari rekla da jos vidi i u projekciji sigmoidnog kolona niz spasticnih crevnih vijuga sa edemom mukoze do 6mm koje su bolne na pritisak.
To obicno niko na UZ ne vidi a to je i nalaz neposredno posle tih mojih bolova i povisene TT.
Jos je videla u uscu uretera kamen od 4mm,nekoliko kristala u levom bubregu.
Posle dve sedmice urolog nije video kamen u kanalu ali kristale u bubregu jeste.No to nema veze sa debelim crevom ali mi nije objasnila sta to znaci u vezi debelog creva.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Ko je radio fekalni kalprotektin?
PostPoslato: Uto Jan 26, 2016 9:37 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 10526
Ипак не пијеш довољно воде или пијеш погрешну течност чим имаш камен и кристале.

И? Колико пијеш?

Мораш да обратиш пажњу на чајеве јер они који су диуретици практично изазивају негативан унос течности.

Јогурт батали. Само кефир и то домаћи - сама да га правиш.

_________________
Форум се распао па не могу да пратим нове коментаре. Можете да ми пишете на емаил записан на мом сајту www . aca . rs под Контакт.

Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 38 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: