Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: obicne Bubuljice ili sifilis ?
PostPoslato: Ned Avg 31, 2008 7:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2008 6:48 pm
Postovi: 6
Vec duze vrijeme na vagini mi se pojavljuju bubuljice,koje mogu istisnuti,obicno su povelike te iz njih izadje sebum,bas kao ko kod obicnih bubuljica.sexualno sam aktivna neke dvije godine,bilo je odnosa i bez kondoma.
Imala sam problem i sa tim kao bubuljicama (nisu se mogle istisnuti) poslije menstruacije jedan mjesec,srbile su me jako,te su se sirile po cijeloj vagini.Otisla sam kod ginekologa,rekao mi je da se to zna desiti obicno poslije menstruacije i dao mi nistatin i neku udarnu tabletu,koju sam popila.samo jednu.
od tada nisam imala problema vise sa tim,ali me muce ove bubuljice,obicno bude jedna ili dvije,ne srbe.
da li ima sanse da je mozda sifilis??
kad ju istisnem,ona nestane i pojavi se nakon par sedmica,dana..znam da je moguce i da su dlacice urasle pod kozu te da se tako pojavljuju,ali bila bih zahvalna za svaku informaciju. nekako se tjesim da je bilo tako nesto,ginekolog bi reagovao.
hvala na svakom odgovoru


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 31, 2008 10:33 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Uzrok nastanka

Uzročnik bolesti je spiroheta, Treponema pallidum. Infekcija je posledica inokulacije u kožu ili sluzokožu,što je olakšano postojanjem lezija koje ne moraju biti vidljive golim okom. Najčešći način infekcije je direktan i to polnim putem. Indirektna infekcija preko predmeta je moguća ali retka.

Klinička slika

Primarni stadijum-period od infekcije do pojave prvih znakova sekundarizma. Inkubacija je oko tri nedelje. Posle inkubacije na mestu inokulacije javlja se primarni afekt, najčešće na genitalijama. Kod muškaraca to je glans i corona glansa penisa, unutrašnji list prepucijuma, kod žena velike i male usne, sluzokoža grlića materice. Počinje pločastom, infiltrovanom promenom crvene boje, posle dan dva sledi pojava udubljenja sa ulceracijom koja se produbljuje, okruglog oblika, 0.5-1 cm. Promena se naziva ulcus durum, ima zadebljane ivice, glatko dno, sjajnog i slaninastog izgleda, perzistira kraće ili duže vreme posle čega ostaje ožiljak. Oko nedelju dana posle pojave ulcus duruma nastaju promene na regionalnim limfnim žlezdama, ispoljavaju se skleradenitisom, obolele limfne žlezde su uvećane, čvrste, pojedinačne, bezbolne. Moguć je osećaj opšte slabosti, nesanica, bolovi u mišićima i zglobovima.

Sekundarni stadijum-nastaje diseminacijom treponema putem krvi i može potrajati 2-5 godina.Najčešće su kožne promene u vidu makuloznog egzantema (roseola syphilitica), promene su okruglog oblika, zagasito ljubičaste boje, pojedinačne, na bočnim stranama grudnog koša, trbuha, ekstremitetima. Čest je i nalaz psorijatičnih plaža, piodermije, lihena, reverzibilno ispadanje kose difuzno ili na pojedinim plažama. Promene se javljaju i na sluzokožama usne šupjline, desnima, jeziku, krajnicima. Bolesnici su često sa povišenom temperaturom, promukli, mogu imati smetnje pri gutanju.

Syphilis latens-amanifestno stanje koje se može dokazati jedino serodijagnostičkim metodama.

Tercijarni stadijum-može se razviti posle 5 i više godina od infekcije. Karakteriše se destruktivnim promenama na koži, sluzokožama i visceralnim organima. Gume su veći čvorasti infiltrati u dubljim delovima kože ili kostima odakle se šire prema površini i srastaju sa kožom. Nastaje destrukcija, pa perforacija, ističe lepljiv, gumozan sadržaj, a zaostaju ulceracije.

Od visceralnih promena značajne su kardiovaskularne (aneurizma aorte) i promene na centralnom nervnom sistemu (neurosifilis u vidu cerebrovaskularnih i meningelnih poremećaja, spastične paraplegije, tabes dorsalisa, progresivnom paralizom sa teškim neurološkim i intelektualnim propadanjem).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dokaza treponeme u promenama i pozitivnog nalaza seroloških reakcija na sifilis.

Lečenje

Primenjuje se penicilin, a kod postojanja alergije, eritromicin, tetracilini. Kliničke manifestacije iščezavaju brzo posle započinjanja antisifilisnog lečenja. Bolesnik prestaje da bude zarazan već nakon 2-3 dana.


To shte tebe muchi su verovatno zapushene zlezde! Oko samog otvora vagine je veliki splet lojnih zlezda koje se kod nekoga zapushe a kod nekoga drugog ne, potrebna je samo dodatna higijena, izbegvanje sintetichkog vesha i vodi rachuna kakve uloshke koristish tokom ciklusa. I slobodno pitaj svog ginekologa za to oko istiskanja i cedjenja....kako to pravilno da radish!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Sep 01, 2008 2:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Avg 31, 2008 6:48 pm
Postovi: 6
hvala mnogo,kad odem raspitati cu se ;)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Sep 03, 2008 1:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 8:04 pm
Postovi: 27
moguce je da su bubuljice koje opisujes prosirene lojne zlezde kojima je genitalna regija bogata.
Sto se tice sifilisa, moze se dijagnostikovati samo putem krvi, a lecenje je uspesno.
Prijateljski savet - PAPA test, kolposkopija, i cervikalni brisevi na bakterije, eventualno viruse.

sve najbolje, pozzz


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: