Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Travke i melemi
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 10:50 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Savremene tehnološke i trgovačke mogućnosti, omogućile su kompanijama da nesnalažljive prodavce travki uklone sa ulica i pijaca, ali da njihovo znanje i iskustvo iskoriste, prodajući te iste stvari u supermarketima i apotekama u luksuznim pakovanjima.

Biljni anksiolitici i sedativi

Kava se izoluje iz piper methysticum forst i potiče sa Polinezijskih ostrva gde je drugačije nazivaju otrovni biber.Tamošnja plemena piju napitke od kave i opisuju njene smirujuće i relaksirajuće efekte bez delovanja na svest. Mnogi tradicionalni rituali su vezani za upotrebu kave. Prvobitno se napitak sličan čaju pripremao tako što bi device iz plemena žvakale koren biljke a potom bi taj sadržaj stavljali u veliku posudu da fermentiše, nakon čega bi se pripremao napitak.

Kakve efekte pruža kava, od osvajača prvi je je zapazio kapetan Kuk pre oko 200 godina. Vek kasnije, kava se pojavila u Nemačkoj. U početku se ovaj ekstrakt koristio za razna oboljenja, uključujući i gonoreju, astmu, urinane i kožne infekcije.

Danas je kava široko rasprostranjena u Evropi i SAD, i koristi se primarno kao anksiolitik, a nešto ređe kao sedativ i mišićni relaksant. Do danas postoji 6 studija koje ukazuju na pozitivno dejsto ovog preparata za blage oblike anksioznih poremećaja ali ne i za panične napade.

Predpostavlja se da kava smanjuje nadražljivost limbičnog sistema (dela mozga odgovornog za emotivne reakcije), slično benzodiazepinskim preparatima (poput Bensedina) bez dokaza o razvoju fizičke ili psihičke tolerancije ili zavisnosti.
Stoga se upotreba kave savetuje kod blagih oblika neuroza, kod onih koji pokazuju tendenciju ka razvoju zavisnosti i tolerancije, kao i onih koji imaju strah od korišćenja uobičajenih farmakoloških sredstava za umirenje.

Standardni ekstrakt sadrži prosečno 30% aktivne supstance. Za postizanje efekta, dnevne doze kave se kreću od 60-300 mg. Uzima se podeljeno u dve ili tri doze. Preparati kave se u SAD nalaze u vidu tableta, tinktura čajeva, a način pripreme i aktivni sastojci se razlikuju među preparatima.

Neželjena dejstva su retka i mogu se javiti u vidu gastrointestinalnih smetnji, kožne alergijske reakcije, glavobolje i vrtoglavice.
Međutim, visoke doze kave (300-400 gr nedeljno) mogu da dovedu do ataksije (trzanja delova tela), osipa, gubitka kose, zakrvavljenosti očiju, požutelosti kože, problema sa vidom, respiratornih problema, gubitka apetita i akutnog hepatitisa.
Zbog hepatocelulrne nekroze opisane u dva slučaja, preparat je povučen sa tržišta u Švajcarskoj. U drugim zemljama se smatra da preparat ne treba davati ljudima sa oštećenjem jetre. Treba znati da je prilikom pojave bilo kojeg od ovih simptoma, konzumirana doza bila barem 100 puta veća nego regularna klinička doza.

Korišćenje kave se ne preporučuje zajedno sa benzodijazepinima ili alkoholom. Kavu ne bi trebalo koristiti duže od 3 meseca kontinuirano.


Valerijan

Ime "valerijan'' se koristi da bi se opisala grupa biljaka Valeriana ge¬nus, koje rastu u umerenim zonama Severne Amerike. Koren Valeriana Officinalis u upotrebi duže od 1000 godina.
Koristili su ga stari Grci, Rimljani, američki Indijanci i Evropljani. U prošlom veku, preparat se koristio kao hipnotik i blagi sedativ, antidepresiv i za lečenje, tzv. rovovskog šoka u toku Prvog svetskog rata.

Danas se prvenstveno koristi za lečenje nesanice. Za mehanizam dejstva ovog preparata se pretpostavlja da je sličan barbiturarima i benzodijazepinima. Takođe, pokazano je da valerijan povećava koncentraciju GABA (jednog od inhibirajućih neurotransmitera) u pukotini između dve nervne ćelije, tako što povećava njegovu sekreciju i smanjuje ponovni ulazak supstance u ćeliju.

Svega nekoliko kliničkih studija je rađeno sa ovim preparatom, u kojima je pokazano da valerijan skraćuje latentnu fazu ulaska u san i poboljšava kvalilet sna. Korisnici va¬lerijana nemaju problema sa dnevnom sanjivošću.

Valerijan se u SAD može koristiti u vidu tableta, kapsula, tečnosti i biljnog čaja. Preporučena doza je 450-600 mg i uzima se oko 2 sata pre odlaska na spavanje. Dalje povećanje doze (do 900 mg) nije pokazalo poboljšanje dejstva.

Neželjena dejstva su retka i najčešće se javljaju u vidu gastrointestinalnih tegoba i glavobolje, zatim povećane razdražljivosti bez razloga, kao i srčanih smetnji. U slučaju predoziranja, nastaje ataksija, smanjenje telesne temperature, auditivne halucinacije, kao i smanjenje tonusa mišića.
Nema podataka o korišćenju valerijana kod trudnica, ali se ne preporučuje korišćenje u tom periodu. Zbog mogućnosti uzajamnog dejstva lekova, valerijan treba izbegavati ako se uzimaju barbiturati, benzodikazepin, alkohol i opijati. Korisnici valerijana treba da izbegavaju vožnju, kao i rad na mašinama nakon upotrebe leka zbog usporenosti reakcije.


Biljni antidepresivi - Kantarion


Kantarion cveta žutim cvetovima koji su najbujniji krajem juna, u doba kada se slavi rođendan Jovana Krstitelja, zbog čega je poznat i pod nazivom Biljka Svetog Jovana.
Kantarion se koristi u medicinske svrhe već oko 2000 godina, bilo kao diuretik, bilo kao melem za upale kože. Korišćenje kantariona za regulaciju raspoloženja se po prvi put pominje u Nemačkoj početkom 19.veka od strane nemačkog lekara Kernera.
No, takva upotreba je brzo pala u zaborav sve do 1939. god., kada je počela da se koristi ne samo za poboljšanje raspoloženja, već i za lečenje depresije.

Ekstrakt Hypericium perforatuma (biljke svetog Jovana) je tokom poslednje decenije dobio na reputaciji u lečenju blažih oblika depresije i neurotičnih stanja. Tačan mehanizam dejstva ovog preparata nije u potpunosti utvrđen, ali se smatra da mu je glavni efekat zavistan od supstance hypericin.
Navedena supstanca ima dejstvo koje se delimično podudara sa antidepresivima poput IMAO (inhibitor monoamino oksidaze) kao i sa SSRJ (selektivni inhibitor ponovnog preuzimanja serotonina). Osim toga, ovaj preparat deluje na regulaciju nivoa interleukina 6, dovodeći tako u vezu odgovor imunog sistema sa raspoloženjem.

Studije su pokazale da je preparat kantariona koristan za kratkotrajno lečenje blagih oblika depresije. Takođe se koristi kod oboljenja živčanog libromijalgija, koje se karakteriše hroničnim mišićnim bolovima i osećajem preteranog zamora.
Kako je nivo magnezijuma nizak kod ljudi koji boluju od fibromijalgije, dobro je zajedno sa kantarionom uzimati i 200-250mg magnezijuma na dan. Preporučena doza za lečenje blažih oblika depresije je 900 mg na dan.

Za razliku od drugih antidepresiva na bazi serotonina, kantarion ne skraćuje REM fazu sna, omogućavajući adekvatan noćni odmor, što samo po sebi povoljno utiče na raspoloženje.
Treba podvući da ovaj preparat nije sedativ, već samo poboljšava kvalitet sna. Da bi se postigao taj efekat preparat treba uzimati u dozi od 300 mg tri puta na dan. Pozitivne efekte kantariona pacijenti opisuju već nakon dve nedelje redovnog uzimanja, da bi se maksimalno dejstvo moglo videti nakon 6 nedelja, slično kao i kod redovne upotrebe drugih antidepresanata.

Ovaj preparat se veoma dobro podnosi. Veoma redak neželjeni efekat posle dugotrajne upotrebe visokih doza je razvoj fototoksičnosti kod osoba koje su izložene jačem suncu. U tom slučaju se javlja eritem (crvenilo) na koži, osip i svrab. Dakle, neko ko uzima ovaj preparat treba da se kloni jakog sunca.

Ne preporučuje se pacijentima koji su stariji od 50 godina, kao ni onima koji imaju postojeću dijagnozu manično-depresivnog pore¬mećaja, jer može pacijenta uvesti u stanje manije i, daleko ređe, psihozu.
U slučaju da pacijent već uzima neki od antidepresanata na bazi SSRI, kantarion se ne preporučuje, kako bi se izbeglo izazivanje serotoninskog sindroma.
Serotoninski sindorom obično započinje osećajem povećanog zamaranja i pospanosti, nakog čega usleđuju diareja (učestalije stolice), konfuznost, znojenje sa drhtavicom, povećanje krvnog pritiska, ponekad i povišenje temperature, izražena napetost i nevoljni mišićni trzaji.
Zbog toga je veoma važno da pacijenti ne koriste prepisane lekove zajedno sa herbalnim preparatima. Sa druge strane, doktori uvek treba da pitaju pacijente da li upražnjavaju neki od alternatvnih metoda lečenja.


SAME


SAME (S-adenosyi methionine) je sastojak svake žive ćelije i neophodan je za obavljanje ćelijskog metabolizma i opstanak ćelije. Naša tela održavaju nivo SAME tako što ga sintetišu de novo od amino kiseline metionina. Jetra je najveći proizvođač, ali i potrosač SAME. SAME nivo kod beba je 3-7 puta viči nego nivo kod odraslih.

Kao izolovana supstanca, prvo je počeo da se koristi u Italiji 1976. godine, zatim u Španiji 1980., Nemačkoj 1986., a kasnije se njegova upotreba širila i u druge zemlje, da bi se u Sevemoj Americi pojavio tek 1999. godine. SAME je našao primenu u lečenju depresije, artritisa, oboljenja jetre, fibromialgije i drugih oboljenja.

Uobičajena ishrana sadrži ni¬zak nivo SAME-a. Dodalak metionina u hrani može da poveća nivo SAME-a u jetri, ali ne i u mozgu, zbog specifičnosti enzima koji ga sintetiše u moždanom tkivu. Stoga, za lečenje bilo kog neurološkog ili psihijatrijskog poremećaja, neophodan je dodatak preparata SAME.

Dodatak SAME-a u ishrani pospešuje zdravstveno stanje. Naročito je koristan u oboljenjima poput ciroze jetre, side, kao i kod neuroloških oboljenja tipa Parkinsonove bolesti. Kod navedenih bolesti, smanjen nivo glutationa, kao i oksidativni stres u ćeliji, smatraju se glavnim uzročnicima poremećaja.
Takođe, pronađeno je da je nivo SAME smanjen u cerebrospinalnoj (moždanoj) tečnosti kod depresije, Alchajmerove bolesti, parkisonizma i side. Da bi se SAME sintetisao u ćeliji, neophodno je prisustvo folatne kiseline, kao i vitamina B12.

Za lečenje blage depresije dovoljno je uzimati 400 mg SAMR-a dnevno. Za depresiju sa jače izraženim simptomima daje se od 800-1600 mg na dan. U slučaju da pacijent već uzima neki od antidepresiva (poput SSRI), a pri tome i dalje imao određene simptome, moguće je postepeno dodati male doze SAME.

Za optimalnu apsorpciju, najbolje je uzeti preparat sat vremena pre obroka, ili dva sata nakon obroka.
Obično treba početi sa manjim dozama, naročito kod starijih osoba, kao i kod ljudi koji imaju druge medicinske probleme, zatim kod pacijenata sa istorijatom anksioznih i paničnih napada.
Doza se postepeno povećava nakon 5-7 dana.
Kontraindikacije za primenu SAME-a su minimalne. Prisustvo bipolarne bolesti u porodici se smatra relativnom kontraindikacijom. Pored toga, kao i svi drugi preparati koji deluju na povišenje nivoa noradrenalina, SAME treba izbegavati kod srčanih bolesnika koji pate od aritmija. Studije su pokazale izuzetno korisno dejstvo SAME-a za lečenje depresije izazvane interferonom, a preparat u tom slučaju osim na depresiju, utiče i na poboljšanje hepatitisa.

U slučaju potrebe za brzim oporavkom mogu se davati u startu visoke doze (i do 3000 mg./dan), što povećava rizik od neželjenih dejstava tipa gorušice, diareje, uznemirenosti i glavobolje. Prilikom korišćenja SAME-a, kao i drugih prirodnih preparata, veoma je važno proveriti kvalitet proizvoda jer mnogi preparati koji se prodaju ne sadrže naznačenu dozu aktivne supstance.


Omega 3 masne kiseline

Omega tri masne kiseline su već ranije dobile svoje mesto u lečenju kardiovaskularnih oboljenja. One su izolovane iz ribljeg ulja i epidemiološke studije su ukazale na smanjenu učestalost kardiovaskularnih oboljenja i depresije u kulturama gde je upotreba ribljeg ulja značajno češća nego drugde. Postoje dokazi da omega 3 masne kiseline imaju uticaja na koncentraciju melatonina u cerebrospinalnoj tečnosti. Uobičajena doza je 2g/dan, koja se može podeliti u dve dnevne doze. Neželjena dejstva ome¬ga tri masnih kiselina su praktično zanemarijiva.


Biljem protiv izlapelosti - Ginkgo Biloba

Ginkgo drveće (Ginkgo biloba) potiče iz Istočne Azije. Prvi put je preneto u Evropu iz Japana u 18. veku, a u današnje vreme se koristi kao ukrasno drvo u Evropi i Severnoj Americi. Ko ga nema u svojoj može prošetati do beogradske Botaničke bašte i osmotriti (!) ga izbliza.

Plod ginkgo drveta, kao i njegovo seme, se koristilo u medici¬nske svrhe u Kini pre više od 2000 godina. U tradicionalnoj kineskoj medicini, gingko se koristi za lečenje astme, a ekstrakt napravljen od lišća ginkgo se koristi za isceljivanje rana.
U današnje vreme, preparat ovog drveta je veoma popularan i često korišćen, naročito u Nemačkoj, Francuskoj i SAD.
Danas se ginkgo preparati prave od osušenog lišća ove biljke. Listovi se skupljaju u mesecu maju, kada je njihov sastav bogat flavinoidima, jednom od aktivnih supstanci.
Smatra se da flavinoidi imaju antioksidantno dejstvo, a da ginkoglidi (druga aktivna supstanca) sprečavaju zgrušavanje trombocita.

Antioksidantna svojstva biljke, pretpostavlja se, usporavaju starošću uslovljeno opadanje broja receptora moždanih ćelija hipokampusa odgovomih za memoriju i na taj način poboljšavaju saznajne sposobnosti onih koji boluju od Alchajmerove de¬mencije. S druge strane, efekat ginkgo ekstrakta na trombocite sprečava raz¬voj tromba u moždanim krvnim sudovima, smanjujući rizik od razvoja vaksulamih demencija.

Rezullati raznih studija vezanih za korišćenje ginkgo ekstrakta u lečenju demencije nagoveštavaju daje optimalna doza preparata 120mg/dan. podeljena u 2-3 dnevne doze.
Za sada je pokazano da ovaj preparat može da uspori razvoj demencije, ali ne i da poboljša već postojeće stanje.

Izgleda, da su nakon zvezdanog uzleta sintetičke farmakologije, '"Travke i melemi" ponovo u modi

Najpoštenije je reći da nikada iz upotrebe nisu ni izlazili. "Naravno, raznih medicinski korisnih trava ima veoma mnogo, od kojih smo mi uspeli da pomenemo samo par veoma često korišćenih. Kako se lepo zapakovane biljke sve više pojavljuju na policama specijalizovanih i manje specijalizovanih radnji, tako je i sve veći broj porošača koji se odlučuju za ovakav način prirodnije lečenja.
Efekti njihovog korišćenja mogu biti različiti, što se dešava i pri korišćenju sintetskih lekova. Bitno je zapamtiti da iako ,.prirodni", ovi preparati se ne mogu uzimati bez ograničenja i kontrole.
Takođe, neka od njihovih farmakoloških dejstava se mogu podudarati ili, čak, poništiti lekovita svojstva nekih drugih lekova. Zbog toga je važno svom lekaru poveriti kojim se sve varijantama lečenja priklanjamo, a verovatno da je optimalan pristup u lečenju mnogih poremećaja kombinacija klasične medicine sa oprobanim alternativnim metodama, ali pod kontrolom stručnog lica.
Prema nekim procenama, više od 90% obolelih od raka u našoj zemlji osim medicinske, pokuša i sa različitim alternativnim načinima lečenja, od proroka, preko vračara, do vidara i travara. Tragajući za lekom, oboleli često zalutaju u zemlju lažnih nada, odakle je put najčešće neizvestan.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 11:01 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Žen-šen

Koren žen-šena sadrži male količine smole, isparljivog gasa i panakvilona (aktivne supstance sladunjavog, oporog ukusa i blagog mirisa). Ekstrakt, koji se i kod najkvalitetnijih biljaka nalazi u malom procentu (1-2%), sastoji se od trinaest supstanci ginsenozida. Najbolji ekstrakt dobija se iz 5 do 10 godina starog korena, koji treba da bude što većeg volumena (tanko korenje se odbacuje).

Najstariji zapisi, koji ukazuju na lekovitost ovog korena, potiču od drevnih kineskih lekara, koji su koren žen-šena nazivali korenom života, jer, po njima, usporava proces starenja i omogućava očuvanje snage i telesne i mentalne svežine. Stručnjaci najčešće vitalnost i dug život svojstvene Kinezima objašnjavaju redovnim korišćenjem ovog čudotvornog korena.

Žen-šen je veoma efektan adaptogen – supstanca koja normalizuje funkcije organizma koji je pod bilo kojom vrstom stresa. Adaptogeni ubrzavaju mobilizaciju telesne energije i oporavak organizma od stresa, svrstavaju se u netoksične supstance koje nemaju farmakološke efekte, a podržavaju organizam suočen sa fizičkim, emocionalnim i biohemijskim stresom.

Jedna od važnih karakteristika žen-šena je njegovo svojstvo da podstiče reproduktivni sistem i cirkulaciju kod muškaraca, zbog čega mu se pripisuje osobina da otklanja mušku impotenciju. Kod muškaraca korišćenje ovog žen-šena ima više efekta ako se uzima duži vremenski period.

Sibirski i indijski žen-šen imaju svoje dodatne osobenosti. Aktivni sastojci sibirskog žen-šena su eleuteroidi koji imaju najznačajniju ulogu u podsticanju imunološke funkcije organizma. Preventivno se može koristiti u sezoni gripa i prehlada. Nedavna istraživanja pokazala su da sibirski žen-šen (eleutero) može biti značajan za dugotrajno lečenje različitih bolesti imunološkog sistema, među kojima su: HIV infekcija, sindrom hroničnog premora i autoimune bolesti, kao što je lupus.

Indijski žen-šen, ašvaganda, je efikasan antistres adaptogen koji ima umirujuće dejstvo na organizam, ali mu daje energiju, za razliku od sedativa koji ga omamljuju.
Zbog tog svojstva, indijski žen-šen je idealan za oporavak posle bolesti i kod hroničnog umora. Njegove aktivne supstance su vitanolidi i ima preko 20, a najveći deo biološke aktivnosti ove biljke pripisuje se vitaferinu A.

Ašvaganda ima svojstvo da duboko prodire u tkivo i čisti ga. Preporučuje se da se uzima sa đumbirom (Ginger) radi što bolje asimilacije i varenja.
Kao dodatak ishrani žen-šen se preporučuje

* kod sportista za izdržljivost i brži oporavak nakon napora i posle povreda
* kod artritisa, bronhitisa, astme, zapaljenja i infekcije kandidom
* kod hemoterapije i zračenja
* kod malokrvnosti, smetnji u varenju i cirkulatornih smetnji
* za suzbijanje nesanice, hroničnog umora i depresivnih stanja
* za detoksikaciju organizma i opštu vitalnost organizma


dr Nenad Dikić

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 11:02 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
BOSILJAK

Opis biljke: bosiljak je jednogodišnja mirisava, zeljasta biljka koja izraste 30 do 40 cm sa razgranjenom stabljikom. Listovi su jajoliki i na kraju šiljasti. Mali, beli, dvousnati cvetovi nalaze se u gornjem delu stabljike .Listovi su jajolikog oblika na dugim peteljkama. Cvetovi se razvijaju u velikom broju u gornjem delu stabiljke. Višebojni su, beli, ružicasti ili purpurni. Cela biljka ima ugodan miris i aromu ,

Stanište: Pradomovina bosiljka ja Indija. Davno, vec pre oko 5500 godina poznavali su ga Egipcani, o cemu govore ostaci biljaka pronadjeni u grobnicama piramida iz toga razdoblja. Bosiljak je poznata i cenjena lekovita i zacinska biljka . Prema nekim starim zapisima na prostoru srednje Evrope preneli su ga monasi u 12. veku. Na novim prostorima vrsta se udomacila i uzgaja se u vrtovima. U južnim delovima Evrope ponegde se može naci i van vrtova. Za uzgoj bosiljka potrebna su gnojena tla bogata humusom, te suncana i od vetra zašticena staništa. Biljka je narocito osetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalevanje hladnom vodom.bosiljak se uzgaja u vrtovima i loncima. Cela biljka je veoma ugodna mirisa.

Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljava cela biljka sa semenom Dosada utrvdjene lekovite i delotvorne materija su: etericna ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija.
Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lecenja ljudi i životinja. Primenjuje se kod lecenja upala (želuca, creva), kod kaslja, pocetnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokracnih organa (bubrega, mehura). Najcešce se primenjuje u obliku cajeva.

Lekovito delovanje: bosiljak se koristi za umirenje živaca, grceva u želucu,lakše mokrenje, lecenje astme i zapaljenje bubrega. Koristi se, takodje, za poboljšanje apetita i protiv nesanice. Semenkama bosiljka lece se mokracni organi.Dosada utrvdjene lekovite i delotvorne materija su: etericna ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija.
Bosiljak u narodnoj medicini ima vrlo široku primenu kod lecenja ljudi i životinja. Primenjuje se kod lecenja upala (želuca, creva), kod kaslja, pocetnih stanja tuberkoloze, kod bolesti mokracnih organa (bubrega, mehura). Najcešce se primenjuje u obliku cajeva..

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 11:04 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
KIM

Opis biljke: kirn je dvogodišnja biljka s uglastom i razgranjenorn stabljikorn. Listovi su dvostruko perasti, a mnogi veorna sitni listici pršljenastog su oblika. Koren kima je beo, a oblik mu je poput mrkve. Cvetovi su bele boje, skupljeni u štitac. Plod je duguljast i rebrast. Ima pet uzdužnih rebara u cijim su udubljenjima smešteni uljni kanali. Miris semena jako je aromatican. Ukus je aroma tican, ugodan i grije. Koren ima ista, ali nešto blaže izražena svojstva mirisa i ukusa. ,

Stanište: raste kao samonikla biljka na livadama. S obzirorn na veliku potražnju uzgaja se u vrtovima i na oranicama .

Lekoviti deo biljke: u jesen, u vreme sazrevanja, sabire se seme, a u prolece i koren.

Lekovito delovanje: kim ima lagano podražajna svojstva, zagrejava, jaca želudac, pospešuje probavu i izlucivanje mokrace. Kim se posebno preporucuje ženama jer pospešuje menstruaciju i smiruje grceve materice, olakšava porodjajne bolove i sam porodjaj, te pospešuje izlucivanje za vreme dojenja

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 11:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
KOPRIVA

Opis biljke: kopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 1 1/2 metra. Listovi su nasuprotni, srcasti, zašiljeni, pilasti, na kratkim peteljkama. Listovi i peteljke pokriveni su žaokama koje su na vrhu kukaste a pri dnu debele. Na dodir se odlome i izlivaju oštar sok na kožu, koji žari. Cvetne grancice nose ili muške ili ženske cvetove. Neugledni su i zeleni, a oplodjuju se pomocu vetra. Plod je malen, jednose-meni orašcic.Sluzi i kao industrijska i lekovita biljka.
Koristi se list, koren i seme. Lek za ciscenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluca,
bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu,za zarastanje rana, protiv zracenja, malokrvnosti, cira na zelucu, nesanice, nervoze. Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva se,i pored toga sto se ne uzgaja u povrtnjacima, smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupacnim povrce, naravno i lekom. Izuzetno je bogata ra nim korisnim sastojcima: belancevinama, ugljenim hidratima, mastima,
kalcijumom, fosforom, gvozdjem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na nasim trpezama je retko ima mada se moze prirediti na vise nacina. ,

Stanište: raste uz puteve, plotove i na zapuštenim mestima kao korov .

Lekoviti deo biljke: za lek se u prolece i jesen skuplja korenje. U prolece skupljaju se listovi i vršike, a cela biljka, tj. stabljika, cele godine. Seme se skuplja u avgustu.

Lekovito delovanje: caj od cele biljke odvaja sluz iz pluca, cisti želudac, jetru i creva, a ujedno je izvrstan lek za lecenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokracom odvaja loše sokove iz tela. Pomešana s drugim biljkama leci cireve na želucu i crevima, cisti krv, pospešuje probavu, srnanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvestice.

Caj za zeludac i jetru

Ovaj caj priprema se od citave biljke. U 2 litra vode ostave se tri supene kasike usitnjene
biljke koprive da stoje 10-12 sati. Nakon toga se ova smesa kuva poklopljena pola sata.
Kada se ohladi, procedi se i pije triput dnevno pre jela po jednu solju. Ovaj lek odvaja sluz iz pluca, cisti creva, jetru i zeludac.

Caj za cir u zeludcu i crevima

Napravi se mesavina od 10 supenih kasika lisca i korena koprive, jedne kasike pelina, dve kasike bokvice i jedne kasike tucanih smrekovih boba. Smesa se stavi u 1 litar crnog vina da se kvasi 12 sati, posle cega se, uz dodatak 3-4 kasike domaceg meda, kuva oko pola sata.
Poklopljeno stoji dok se ne ohladi. Ovo vino-lek uzima se mlako, po jedna supena kasike pre jela. Pored cira u zelucu i crevima ovo vino pomaze i kod gihta, bubreznih oboljenja i neuroza.

Za prskanje voca

Koprivom se mogu suzbijati i lisne vaši – rastvor može svako sam da napravi. U posudu od 10 litara napuni se sveže ubrana kopriva sa stabljikom, može i u fazi cvatnje, ali ne kada dozre i pojavi se seme. Prelije se vodom tako da koprive budu prekrivene 4-5 cm, a kao voda najpoželjnija je kišnica. Ostavi se da stoji jedan dan i noc. Tecnost se proocedi i njome nekoliko puta poprska napadnuto voce i povrce. Koristi se kod manjih napada vaši. Vaši uništava mravlja kiselina koja se nalazi u sveže pripremljenom rastvoru.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 11:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
CVEKLA

Opis biljke: iz osnovne biljke, koje je pradomovina obala Sredozemnog mora, proizašle su mnoge kulturne sortne repe. Iz pocetnog tankog korena, stoletnim uzgajanjem dobiven je gomoljasti podzemni deo biljke. Iznutra je crvene do krvavocrvene boje, a stabljika i listovi su kod vecine sorti crveno nahukani. .poreklom je sa obale Sredozemlja.

Ova dvogodisnja biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lisca spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Koristi se citava biljka, upotrebljava se preko cele godine, bogata vitaminima i mineralima, lako probavljiva, moze se uzimati bez ogranicenja i opasnosti od stetnih posledica.
Pored izuzetnog bogatstva belancevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrzi gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvozdje, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom...
Znacajno je i prisustvo vitamina B1, B2, C , kao i vitamina B12, izuzetno retkog u namernicama biljnog porekla a tako vaznog za vegetarijance. Zahvaljujuci prisustvu antocijana, koji daje toplu crvenu boju soku od cvekle, a utice i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerozno.
Izuzetni su zdravstveni efekti cvekle u slucajevima demineralizacije kostiju i zuba: prisustvo joda cini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov visestruke lekovitosti ove biljke cine ipak betanin i betain, jer podsticu razmenu materija, regulisu krvni pritisak, smanjuju holesterol,
odrzavaju krvne sudove, podsticu rad jetre... ,

Stanište: uzgaja se u povrtnjacima.

Lekoviti deo biljke: Lekoviti dio biljke: za lek se
upotrebljava podzemni deo biljke. Sabire se u jesen, . Pohranjuju se u umereno tople prostorije. Ako se cuva na odgovarajuci nacin, cikla se može sacuvati do iduceg letae

Lekovito delovanje: osnovno delovanje cvekle je u suzbijanju tumora i lecenju leukemije.
Zatim, u lecenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u pocetnom stadiju. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska, osobito kod bolesnika s niskim ; povoljno utice na zivce i rad mozga.
Za sve vrste lecenja koristi se sveze cedjeni sok iz cvekle, a iz 1 kg cvekle može se dobiti 700 do 750 g soka. Cvekla je, nadalje, korisna u lecenju slabokrvnosti, posebno kod dece i mladih osoba, a pospešuje rad zeluca, creva i zuci.

SOK OD CVEKLE

Kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Od 1 kilograma cvekle dobije se otprilike 700 grama soka. Cveklu treba tanko oljustiti, sitno narendati, preliti sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji istisnuti sok i pita ga u gutljajima celog dana. Kod tezih oboljenja popiti dnevno od 1/2 do 1 litre soka. Kada se oseti poboljsanje smanjiti na 1/4 litre.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 11:08 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
LIPA

Opis biljke: lipa je veliko drvo koje stablo doseže visinu od 25 do 30 metara, a starost od nekoliko stotina godina. Krošnja je gusto zatvorena, a listovi zagasitozeleni, koso srcasti, zašiljeni i pilasti, a s lica dlakavi. Cvetovi su na dugackoj stapci što je, otprilike, do polovine srasla sa pricvetnim listom, a složeni su u paštitaste cvatove.
Pricvetni su listovi duguljasti, bledozelene boje, dugacki do 8 crn i mrežasto isprepleteni žilicama. Plodovi su mali orašcici.
Cvet je vrlo prijatnog mirisa. Raste po celoj Evropi po brdskim šumama. Lipa voli pitominu, plodnu i duboku zemlju.
Lipu treba brati cim pocne cvetati, kad su dve trecine cvetova u cvasti rascvetale. Precvetala lipa nema nikakve vrednosti. Cvast treba brati zajedno s priperkom (Flos Tlliae cum bractes), jer se vrlo retko traži bez priperka. Treba brati po suvom i lepom vremenu.
Lipov cvet je blagog i prijatnog mirisa, a ukusa je sluzastog, sladunjavog i pomalo oporog. U osušenom cvetu ima vrlo malo etarskog ulja.
Tanina najviše ima u priperku, on daje oporost caju od lipe. Lipov list takode sadrži sluzi i ostalih sastojaka koji se nalaze u cvetu, pa se za nuždu mogu upotrebiti u istu svrhu. I lipova kora ima mnogo sluzi. U cvetu i u listu ima vitamina C.
Potpuno mlad, tek otvoren list može koristiti kao povrce. Od lipovog drveta proizvodi se aktivan ugalj velike adisorptivne moci. U lipovem semenu masnog ulja slicnog maslinovom.

Stanište: lipa raste pojedinacno po planinama, a ljudi je sade veoma cesto uz puteve.

Lekoviti deo biljke: za lek se sabire cvet sa pricvetnim listovima (ako je lepe zelene boje, bez rdje). Inace se beru samo cvetovi u vreme kada su se otvorili i pre nego što ostare i promene boju. Suše se u hladu, na prozracnom mestu, ponajbolje na tavanu. Sabrani cvetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris.

Lekovito delovanje: lipovi cvetovi koriste se za lecenje prehlade i bolesti dišnih organa. Pospešuje znoj i mokracu. Lipov cvet se upotrebljava najcešce u obliku caja, infuza, za znojenje, protiv grceva i za umirivanje bolova kao vrlo blago sredstvo. Koristi se i protiv prehlada, hronicnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana.
Lipov cvet je najomiljeniji narodni caj. Preporucuje se u lecenju kronicnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i preuzbudjenosti živaca. cisti krv.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 24, 2008 11:08 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
http://www.herbateka.eu/biljke

Odlichan sajt za sve one koji veruju josh uvek u prirodu!

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: