Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: KARLICNI POLOZAJ BEBE- zakazivanje carskog reza ili ne?
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 2:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 9:50 pm
Postovi: 42
Doktor koji mi je zadnjih 3-4 meseca vodio trudnoću u Gradskoj bolnici otisao je na odmor. Pregledao me je poslednji put ultrazvukom na pocetku 8. meseca a ginekoloski pri kraju 8. meseca. Tada mi je rekao da odlazi na odmor i da pri kraju 9. meseca dodjem na kontrolu (kod koga zapadnem), ili ranije ako krenu bolovi tj. porodjaj. Medjutim moja beba je od početka okrenuta karlicno i mada sam poslednji UZ radila pre skoro 6. nedelja osecam po pokretima da je i dalje okrenuta na guzu, a ja do termina imam jos 2 nedelje i uz to sam prvorotka, 36 godina pa mi je taj isti doktor rekao da ne bih imala kondicije da izguram prirodno karlicni porodjaj. Izmedju ostalog vrlo mi je cudno da doktor smara da do poslednje nedelje pred termin vise nema potrebe da radim ultrazvuk niti bilo sta drugo.

Ne znam kako bi trebala da postupim jer se bojim da porodjaj krene i da beba guzom sidje u porodjajni kanal pri čemu, kako sam pročitala, porodjaj najčešće pokušavaju da dovrše prirodnim putem jer je često kasno za hitan carski rez. U tom slučaju rizik po mene i bebu bio bi ogroman i užasavam se te mogućnosti. Da li vredi da pokušam da insisitiram da mi zakažu carski rez. Ne znam kakva je situacija oko zakazivanja carskog tzv. planirani carski rez, nečija iskustva govore da neće da ga zakažu jer navodno čekaju poslednji trenutak da se beba možda okrene kako treba. Ja bih volela da mi ga zakažu a ne da posle bude frka i panika pa da me prvo izmuče i da se pocepam dole, a onda ipak na kraju urade carski.

Par doktora za koje sam čula da su dobri su na odmoru, a oni koji trenutno rade su mi potpuno nepoznati, pa nemam ni pojma kod koga da odem u toku ove nedelje. To su dr Kontić, Popovac, Mladenović, Došlo, Kostić, Ljatifi, Bojović. Ume li neko da me posavetuje?

Što se tiče prirodnog porodjaja to je kod koga zapadneš (osim ako ne platiš 500 evra za porodjaj carskim rezom, a mi već dugujem priličnu sumu novca i sledi još dosta drugih izdataka pa i da hoćemo apsolutno nismo u situaciji da plaćamo porodjaj) , a ukoliko je u pitanju planirani carski rez ne znam da li se tu zna ko će te poradjati ili je i tu u pitanju sreća.

Kakva su vaša iskustva?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 2:36 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 9:37 pm
Postovi: 277
pozdrav, ja znam devojku tacnije moju kumu koja je nosila celu trudnocu karlicno, prenela je bebu 2 nedelje i kada je legla na sto (za prirodni porodjaj- nije imala zakazan carski) posle sat vremena, tj tokom onih priprema, brijanje i ostalo beba joj se okrenula i ona se prirodno porodila ... To je jedan od slucajeva za koji znam da su se bebe okrenule u zadnji cas... Nema pravila, kazu da neki put (ISKUSNI DOKTORI) rukom okrenu bebu da bi olaksali mami i bebi porodjaj ... Sve u svemu to je sto ja znam, ako ti je to ista pomoglo, a ne moraju da ti rade UZ da bi videli kako beba stoji, osete oni pri pregledu to ... Zelim ti puno srece i da se bebac okrene u prirodni polozaj i da se porodjaj zavrsi prirodno... :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 3:08 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ja sam se porodila carskim rezom zbog toga sto je moja cerka lezala karlicno. Lekari su me svi redom uvedjivali da probam prirodno(probali su i to okretanje), babice su pak sve bez izuzetka bile za carski. Da ne bih imala grizu savesti uradili su mi snimak karlice na kojem se videlo da nema sanse da beba tako dodje na svet prirodnim putem (nije karlica dovoljno velika).
Imam jos dve prijateljice koje su se zbog ovakvog polozaja bebe odlucile (tj. jedna je morala na hitni) carski rez.
Eto, mozda ti ovo pomogne u odluci....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 4:32 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Sre Jan 12, 2005 12:01 am
Postovi: 1058
Lokacija: Beograd
Draga "bubamaro"
ukoliko je vaša karlica dovoljno "prostrana", a beba nije previše krupna nije neki problem da se porodite normalno. Nema mesta panici, idite do bolnice u kojoj mislite da se porodite neka vam izmere tzv. karlične mere i veličinu bebe ultrazvukom.

Veoma često se beba u zadnjoj nedelji trudnoće pa i pred sam porođaj okrene na glavu, pa sačekajte taj trenutak.

Spoljni okret retko uspeva a i izvodi se u terminu i u ustanovi gde odmah može da se uradi eventualni hitan carski rez zbog mogućih problema kod okreta.

Po mestu lupanja bebe znaćete gde su nožice a glava je na suprotnoj strani, pa možete i sami proceniti položaj vaše bebe.

Za Deu
U kojoj zemlji ste uradili carski rez zbog karličnog položaja bebe? Koliko ste vi visoki i koliko je bila teška vaša beba?

Srećno i javite nam kako se sve završilo, pozdrav DrPeđaDj


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 5:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2007 10:41 am
Postovi: 379
Najbolji je prirodan porodjaj...ako moze tako najbolje bi bilo da se tako i porodite.Jer bez obzira koliko zvucalo da je carski rez ipak"carski",moramo da imamo u vidu da je to neka vrsta operacije i da je postoperativni tok isto kao i kod svih operacija,dug,iscrpljujuci i td...Ako biste se porodili na carki rez duze biste se oporavljali od samog porodjaja,dok sa prirodnim porodjajem sve to veoma brzo nestaje,tacnije kada ramena bebe izadju napolje....Slazem se sa *Pedjom da biste trebalo da odete kod doktora i da vidite sve sa njim.Zna se u kojim slucajevima mora carski rez(tahikardija bebe,opasnost za istu i td...).Doktor ce Vam svakako reci i naglasiti sve to.Nema razloga da ne verujete i u doktore i u prirodan porodjaj.


Zelim Vam sve najbolje prilikom porodjaja. :P :P :P :P :P

_________________
"Izbiliza niko nije normalan..E=mc2"


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 5:52 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 9:07 pm
Postovi: 162
Lokacija: Podgorica
I ja imam slican problem...beba je okrenuta karlicno, doktor mi nije jos uvjek pominjao carski rez, ja sam u 33-oj nedelji trudnoce, i jos moram dodati da ja imam anomaliju materice koja se zove "uterus septus", pa bih zamolila nekog ko se razumije da mi odgovori da li cu ja morati na carski rez da se porodim, bas zbog te anomalije?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 6:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Porodila sam se u Frankfurtskoj Univerzitetskoj klinici. Mala sam i rastom i tezinom doduse ni beba nije bila nesto mnogo velika, ali su mi CT utvrdili da imam manje nego sto je potrebno cm da bi beba tako prosla. Sad vam tacno ne mogu reci koliko te bese cini mi se da je dosta manje od 11cm.
Sem u ovoj klinici, vecina drugih u Frankfurtu radi carski rez kada je u pitanju karlicni polozaj bebe (raspitivala sam se pre porodjaja). U tkz. Porodjajnim kucama (gde su samo babice) trudnice sa takvim polozajem i ne primaju na porodjaj.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Avg 18, 2008 11:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 9:50 pm
Postovi: 42
Ljudi samo nesto da pojasnim – ni pod tačkom razno mi ne pada na pamet da se poradjam prirodno ako beba ostane karlično. To nije ni bila moja dilema. Stvar je u tome da se upravo bojim da ne počnu da me poradjaju prirodno ako je beba karlično, pa sam zato u nedoumici da li se carski rez može zakazati kako do toga nebi došlo (poradjaću se u Gradskoj bolnici). Moja mama je imala 24 godine kad je mene rodila karlično a bila je sportista, znači u vrhunskoj kondiciji i to joj je jedno od najnajgorih iskustava u životu, bilo je strašno. Uz to vidim i sama da imam usku karlicu, oduvek sam imala uske kukove a što se tiče kondicije tropa sam i plus sam matora. A beba mislim da je poveća stomak je dosta narastao. Imaće najmanje 4kg. Znam ženu kojoj su izmerili u gradskoj bolnici bebu i po rođenju je ispalo da su pogrešili za preko kilogram tako da sam i tu nekako skeptična.

Ima iskustava da se beba zadnji dan okrene ali teško da bih ja bila te sreće, nekako intuitivno i osećam da će ostati na guzi. Mada naravno da se nikad nezna… Tu je sad caka… Jedino se nadam da ako porodjaj krene imam sreće pa se na najbolji mogući način obavi taj hiran carski rez… dakle u slučaju da se ne zakaže planirani carski rez. Tako da ivamatic, i ja sam za prirodni porodjaj ako se beba okrene, to bi bilo idealno naravno.

Pa ako neko ima konkretnih iskustava ili je čuo za neki slučaj u vezi planiranja i zakazivanja carskog reza molila bih da me obavesti. Takodje, što se tiče trenutno raspoloživih lekara u gradskoj bolnici koje sam nabrojala – ima li neko kakvu informaciju? Puno pozdrava i hvala na odgovorima


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 19, 2008 1:59 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 2:47 pm
Postovi: 223
Lokacija: VaLtUr
Drugarica mi se juce porodila prirodnim putem, beba je bila karlicno okrenuta teska 3550 i duga 53. Porodjaj je zavrsen iz 3 napona....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: carski rez
PostPoslato: Uto Avg 19, 2008 4:17 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Dec 23, 2007 11:35 pm
Postovi: 27
Porodjaj sa karlicnom prezentacijom imala sam 1995.Posledice toga aparati za kukove do 3 god.i ultrazvuk glave zbog prosirenja komora.Da nepricam o oceni 6/7 ,a lezala 15 dana pre porodjaja u bolnici.Druga trudnoca 2005 ja starija ,iskusnija lepo platim carski rez i zavrsim posao.Nikada nisam bila zadovoljnija nego tada .Zao mi je sto nepostoji privatno porodiliste kod nas .Stvari bi dosle na svoje mesto.Svako bi birao sta je najbolje za njega .Pozdrav za bubamaru i moj savet nadji vezu i plati .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Avg 19, 2008 11:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 9:50 pm
Postovi: 42
bila danas u gradskoj, smešno, sprdnja… nemam reči kako se ponašaju. Trebali su da rade od 8h a počeli u 9, dr koja je trebala da radi blejala u prodavnici preko puta u sred radnog vremena, videla je kad sam kupovala nešto da prezalogajim, posle se opet šećkala, kupovala neku vodu i grickalice. A dr koja me je primila smešno… na moja pitanja o zakazivanju carskog reza i zašto bih npr. došla sa trudovima pa da mi se na kraju možda noću radi hitan carski rez kad može da se sve lepo ispanira, rekla da ako hoću takva pitanja da postavljam da ona nema vremena jer je ispred 60 njih (a bilo je desetak), da mogu da idem kod načelnika po odgovore. Rekoh otići ću svakako a ona meni kaže džaba jer mi ništa novo neće reći. U suštini, carski se ne zakazuje i gotovo, o tome odlučuje konzilijujm na dan termina. Odradila mi na brzaka UZ mada me je upozorila da nezna koliko ima smisla da ga radi jer je UZ loš i zastareo! Nemam reči, a na njemu se svi pregledaju i do sada su me tu pregledali. Sve me je sludela, a tek posle kad sam se ohladila postala sam izuzetno besna, ali i svesna da ne možeš da se boriš protiv tolike gamadi. Pojma nemam šta ću, da plaćam neću i nemam jer oni koji su dužni da pošteno odradjuju svoj posao rade nesavesno i traljavo i prljavo. Tako bih volela da ih vidim u panici da neko njihovoj deci radi to što oni rade drugima pa da vide kako je, da neće da te upristoje i pošteno i ljudski posavetuju samo zato što je besplatno.

Danas sam pročitala na forumu šta poštovana OBGYN kaže o mom problemu:
“ako se beba ne okrene do termina i ostane da prednjaci zadkom /znaci potrebno je da se uradi ultrazvuk u 36 nedjelji, i ako jos uvijek guza prednjaci, potrebno je da nadjete ginekologa koji radi vanjski okret! predlazem da to bude u bolnici u kojoj moze da se uradi carski rez, i ako ne uspiju, onda je potrebno zakazati planirani carski rez, poslije 38 nedjelje... Nemojte se poradjati vaginalno, jer su istrazivanja pokazala da bebe koje prednjace zadkom imaju mnogo bolje rezultate ako su rodjene carskimr rezom nego vaginalno.“ Govori još o tome da bebe koje su bile karlično okrenute a rodjene su vaginalno moguće da kasnije imaju nekakav drugi deficit kao što su problemi učenja, pamećnja i druge fine promene u inteligenciji koje se zapažaju tek kasnije u životu…

Dakle, najispravnije bi bilo zakazati carski rez jer sam već u 39. nedelji a ne može… cvrc. Ma ne mogu da verujem da porodilja uopšte ne može o tome da odlučuje. Alo, neću da se porađam vaginalno ako mi je beba okrenuta karlično! Još ću se ja raspitivati… pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 20, 2008 2:09 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:10 pm
Postovi: 717
Zao mi je sto prolazis kroz sve to, kod nas karlicni polozaj bebe nazalost jos uvek nije indikacija za carski rez nego se taj zahtev tretira kao trazenje luksuza i izmotavanje :-? Naravno, uz mito doktor ce da prihvati i to "izmotavanje", sta reci... Nemas sta da izgubis, pokusaj i u ostalim porodilistima!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 20, 2008 9:33 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
nadam se da ce sve biti u redu.sretno

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 20, 2008 12:16 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Strasno je procitati kako se prema porodiljama i trudnicama ponasaju u Srbiji (cast onima koji ne spadaju u gore navedene). Pa onda se samo zapitajmo sto u nasoj zemlji vlada bela kuga. U Nemackoj koja ima slicne probleme (samo u pogledu nataliteta), drzava stimulise sve one koji hoce da rode dete. Svi pregledi su besplatni (sem recimo ako su vam svi rezultati ok, a vi ipak zelite ekspertski UZ) kao i porodjaj. Anestezija, carski rez i sl. stvari se ne placaju. Ako bas zelite da se porodite u svojoj kuci ili recimo u tim kucama gde su samo babice, onda to placate iz svog dzepa, ovako vam je sve omoguceno bez placanja. Zaista im sto se ovoga tice skidam kapu i mislim da su bar sa tog stanovista uradili sve kako bi ljudima pomogli da se odluce da imaju decu.
O drugim stvarima kao kako izgledaju bolnice i sta sve porodilja/trudnica ima tamo bolje da ne pricam....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 20, 2008 7:05 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 9:50 pm
Postovi: 42
Evo užasnog iskustva jedne mame od 12. jula koja se porodila u GRADSKOJ BOLNICI, koja je čak i platila doktora pa se ipak pošteno namučila i doživela strašno iskustvo koje će verujem čitavog života pamtiti. Pitam se šta bi se dogodilo da nije platila, šta bi usledilo dalje pošto su je golu postavili na onaj sto pre no što je došla doktorka-kučka koju je platila?
Da li postoji mogućnost da se i meni to isto dogodi. Ježim se jer vidim mogući nastavak priče koja mi se može dogoditi od momenta kada me golu postave na taj sto a niko plaćen ne dolazi. A anestezčiolog? Čini mi se da bih ga kolenom šutnula u smrdljivu facu, da bih skočila sa stola i zadavila ga golim rukama...

Evo priče:
Preuzeto sa: http://www.roditeljinfo.com/tag/carski-rez
12. jul

The Business of Being Born
Moje dve trudnoce i dva carska reza kostala se nas oko 4000 evra. Minimum. Trudnoce sam vodila privatno, kontrole su isle na svakih 6 nedelja, radila genetske testove (iako nisam presla 35 godinu) i testove na sve za trudnocu i plod potencijalno opasne viruse (iako ne spadam ni u kakvu rizicnu grupu), nebrojeno puta sam proveravala krvnu sliku i urinokulturu (u privatnim laboratorijama po preporuci mog ginekologa “jer su one pouzdanije”), iako su obe trudnoce proticale normalne, bez ikakvih problema i rodila sam zdravu decu. Prvi put sam mislila da tako treba, nekako su sve moje prijateljice trudnoce vodile privatno, kupovale najskuplje vitamine, placale privatne casove pripreme za porodjaj i na kraju debelo platile ginekologu, babici i anesteziologu “da bi sve proslo kako treba”. Prva trudnoca je morala da se zavrsi carskim rezom jer je beba bila u karlicnom polozaju, prevelika za moju konstituciju ( sto bas i nije indikacija za carski) i imala je obmotanu pupcanu vrpcu oko vrata. Posto doktorka koja mi je vodila trudnocu nije vise zaposlena u porodilistu-od privatne prakse zivi kao bubreg u loju-preporucila mi je njenu koleginicu zaposlenu u porodilistu pri Gradskoj bolnici. Naravno, podrazumevalo se da se to placa. Kod nje sam onda otisla jos dva-tri puta na pregled i odredila mi je datum kada ce izvrsiti carski rez. Ali beba je imala nesto drugaciji plan, koji se nije podudarao sa doktorkinim! Porodjaj je krenuo dan ranije, tacnije u vecernjim satima sto mojoj doktorki nikako nije odgovaralo jer je, boze moj, planirala da se naspava. Rekla mi je da kontrakcije mogu da traju i danima i da se ne zurimo nego da je dodjem sutradan kad smo se i dogovorile.

I tako sam ja nekoliko sati trpela bolove i kad su kontrakcije pocele da se javljaju na svakih minut-dva ponovo sam je pozvala i rekla da beba ne moze da saceka da se ona naspava! Stigla sam u porodiliste gde me je docekala mrzovoljna prijemna sestra jer sam i njen san prekinula, pregledala me i izderala se na mene sto nisam dosla ranije jer sam vec 6 prstiju otvorena, ako je vec neophodan carski rez. A onda mi je drsko saopstila da nijedna operativna sala nije spremna, da dezurni lekar upravo poradja svoju rodjaku, da cu morati da cekam u sobi za porodjaje dok ne dodje moja doktorka jer oni nemaju nikakve veze sa mnom (sta cu, nisam joj platila da me doceka sa osmehom). Stres i napetost koje sam tada dozivela ne daju se recima opisati. Poslali su me na drugi sprat- stepenicama, sa sve torbom koja mi se zbog kontrakcija i uzasnih bolova cinila da ima bar 30 kg iako sam ponela minimum stvari. Tj povela me je neka mlada sestra koja je klaj klaj lupkala klompicama ispred mene i pozurivala me jer sam je valjda prekinula usred lakiranja noktica! A ja jedva vucem onu torbekanju dok od bolova nemam snage da je lepo i milo zamolim da mi pomogne. Dobro, razumem, nije cura htela da joj unistim remek delo na kandzama. E onda me je golu privezala sa onim kaisevima za CTG za sto u porodjajnoj sali tik do rodjake dezurnog doktora koja je bila u sred porodjaja i urlala je kao razjarena zver. Stvarno, nisam bila sigurna da li ju je zaposeo demon - jer su je razapetu za krevet prikovale cetiri sestre- ili radja djavolovog naslednika. Cisto da mi malo podignu nivo stresa. Cula sam da je to odlican stimulans za dobar postoperativni tok. I tako sam ja tu cekala moju doktorku da se ona rasani, umije, obuce , nasminka i pooolako stigne u porodiliste. Nije mi bilo dosadno, naprotiv. Kontrakcije su postajale nepodnosljive ( sto sam ja hrabro podnosila moram priznati), urlanje i zapomaganje “rodjake” je pojacavalo bol, a imala sam i direktan prenos radjanja Semovog sina. Posle jedno dva sata cekanja stize moja doktorka i prvo sto mi je rekla je bilo: “e mogla si da sacekas do sutra kad smo se i dogovorili”. Nice to see you too. Odvezala me sa stola i kaze “uzmi torbu i prati me”. Samo da se zna da sam inace daleko od “mutave” i nesnalazljive, ali me valjda u tom trenutku savladao strah od nepoznatog ( jer sve to sto se desavalo je daleko od onog kako sam ja zamisljala da ce biti) a sigurno i nesvesni osecaj da sam ih sve vec strasno deranzirala i da ce se ako zatrazim da mi neko pomogne oko torbe doktorka sa zakrvavljenim ocima iskeziti meni u facu i oterati me da se porodim na ulici!

Nekako sam se dovukla do operacionalne sale, legla sam na onaj sto, vezali mi ruke i noge, fiksirali mi glavu, polili me dezinfekcionim sredstvom, stavili mi kateter i zabise mi braunilu u venu. E onda su mi dali papir da potpisem da snosim licnu odgovornost za tok operacije - to je bila neka njihova interna sala valjda tako opustaju pacijente na operacionom stolu. Doktorka je kukala medicinskim sestrama kako joj se spava (sto je u meni stvorilo paniku da nece biti dovoljno koncentrisana za operaciju). Kao da joj je prvi put da radi nocu, valjda se sve kulturne zene poradjaju danju pa nikom ne remete san. Onda me je na brzinu pregledala i kad je ustanovila da se beba skroz spustila i da sam otvorena devet prstiju zaprepasteno mi se obratila sa “auuu zeno pa ti si se mogla i priridno poroditi da sam dosla samo par minuta kasnije!”. A sad dolazi slag na torti-anesteziolog. Covek je usao u salu, naravno zaleci se sto su ga probudili zbog mene, nezainteresovano proverio moj krvni pritisak i kad je video da je 150/110 poceo da se dernja zasto ja taj pritisak nisam sredila pre porordjaja (da je proverio moje podatke, video bi da nisam ni imala povisen pritisak i da je ocigledno da mi je od ovog divnog tretmana skocio) i kako on sad meni da da anesteziju. A da , ipak je jedan podatak proverio- ko mi je vodio trudnocu. Dok mi je stavljao onu masku na lice rekao mi je: ” znala si da platis najboljeg ginekologa u gradu a nisi se raspitala ko ce ti dati anesteziju a od mene ti zivot zavisi”( u prevodu-nisi mi platila). To su bile poslednje reci koje sam cula pre nego sto sam utonula u ne bas tako dubok san. Naime, dao mi je tako slabu anesteziju da sam cula sve sto se desavalo za vreme operacije ali bio je dovoljno “human” da mi da dovoljnu dozu da ne osetim i bol. Rodila sam zdravu cerku tesku 3900g i dugacku 56cm, ciji je Apgar bio 7,5 sto znaci da je bila na granici reanimacije jer je pupcana vrpca jos jace stegla vratic zato sto sam dugo imala intezivne kontrakcije. Sta cu, kad sam morala da cekam doktorku da se rasani. U sok sobi me anesteziolog NIJEDNOM nije obisao iako sam se od posledica anestezije gusila i dva puta su me vodili na snimanje pluca. Jedna mlada sestra se zabrinula za mene pa je otisla u njegovu ordinaciju da ga pozove da dodje i pregleda me, a on joj je samo odbrusio da se najverovatnije gusim jer sam jela i pila neposredno pre operacije! Ako cemo iskreno, niti sam jela niti sam sta pila 12 sati pre operacije, tj. cim su pocele jace i pravilnije kontrakcije i kad je izgleda samo meni bilo jasno da je to to i da nece “trajati danima”. To gusenje koje je najverovatnije posledica lose intubacije me mucilo narednih nekoliko meseci.

Jos dok sam bila u porodilistu doktorka je pozvala mog supruga da ga “podseti” da treba da plati. Posto nismo platili pre, nego smo cekali da sve prodje kako treba pa onda da se raskusuramo, uplasila se da cemo je prevariti. Cena je bila 400 dolara.

Kada sam drugi put ostala u drugom stanju resila sam da mi trudnocu vodi druga doktorka, da me poradja nacelnica carskog reza, da se porodim u drugom porodilistu i da se obavezno raspitam za onog “od koga mi zavisi zivot” i da mu platim da ostanem ziva. Tako je i bilo, sve je proslo bolje, sto je najvaznije nije bilo komplikacija, a beba je dobila Apgar 10. Jedino sto sam i ovoj doktorki pokvarila plan da se naspava jer je opet sve krenulo pre planiranog termina za carski rez. Posto su kontrakcije pocele rano ujutru pomislila sam “hvala Bogu bar se doktorka nece brecati sto joj remetim san”. I stvarno nisam joj remetila san. Ali se brecnula na mene jer je taj dan planirala da ide u soping pa da se dobro posle odmori jer je sutradan cekao jedan vazan rodjendan u Colonian Sun-u. To mi je ponovila jedno dvesta puta dok joj ja, lezeci na operacionom stolu, nisam rekla da nije u redu da mi to govori jer vrlo dobro zna da cemo se oduziti za sve njene “muke”. Kad su me budili iz anestezije doktorka mi je naglasila da dobro “zahvalim” cika anesteziologu jer je on samo zbog mene dosao taj dan. Anesteziologu, koji me je nekoliko puta obisao, platili smo 150 evra a doktorki 400. Po njenom izrazu lica reklo bi se da je ocekivala vise.

Da li je moralo ovako da bude?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 80 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: