Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: azoospermija-klomifen
PostPoslato: Sre Jul 02, 2008 1:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 1:15 pm
Postovi: 34
dobar dan!
obzirom da je mom muzu dijagnoza azoospermija,a svi su mu hormoni i svi ostali nnalazi koje je do sada radi ok,osim sto nije nadjen niti jedan spermij biopsijom,samo spermatogonije i spermatocite,jedan od ljekara mu je rekao da pije klomifen(prvih pet dana po dvije tablete,nakon toga svaki drugi dan po jednu narednih 6 mjeseci).
drugi ljekar nikad nije ni spomenuo stimulaciju klomifenom,a kad smo rekli da moj muz pije klomifen,nije nista prokomentarisao,mada mi se cinilo da nije bas odusevljen,pojma nemam zasto!
moje je pitanje,da li ,po Vasem misljenju,obzirom da ovamo imam dva razlicita,moj muz moze nastaviti sa klomifenom?
nadam se da sam dala dovoljno podataka.
lijep pozdrav i unaprijed hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 02, 2008 1:32 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 9:52 am
Postovi: 360
Lokacija: Sr.mitrovica
Probajte sa klomifenom i za 3 meseca uradite novi spermogram ako nalaz bude isti onda je moj savet da prestanete jer terapija ne pomaze,inace klomifen vam stimulise produkciju testosterona u testisima sto za posledicu ima povecan kvalitet sperme,mozda vasem muzu bas klomifen treba kako bi spermatogeneza bila potpuna,a i onda ne verujem da ce rezultat biti savrsen barem je dovoljno da bude 1 spermatozoid i da pokusate sa vantelesnom oplodnjom.

_________________
Testosterone man


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 9:05 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 1:15 pm
Postovi: 34
zenlee,hvala najljepsa. pomogli ste mi da rijesim jednu veliku dilemu. bunilo me je sto jedand r. kaze da pije,jedan nije za to,a ja se bojala da ne dovedemo do jos goreg stanja, ipak su to nekakve hormonalne tablete(ako sam dobro razumjela).
lijep pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 9:07 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 1:15 pm
Postovi: 34
samo jos pitanje,je li pametno da nakon 3 ili 6 mjeseci moj muz ponovi biopsiju?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 9:46 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 9:52 am
Postovi: 360
Lokacija: Sr.mitrovica
kika_m je napisao:
zenlee,hvala najljepsa. pomogli ste mi da rijesim jednu veliku dilemu. bunilo me je sto jedand r. kaze da pije,jedan nije za to,a ja se bojala da ne dovedemo do jos goreg stanja, ipak su to nekakve hormonalne tablete(ako sam dobro razumjela).
lijep pozdrav!

Klomifen vam nije hormon on samo stimulise produkciju lh hormona a on ce povecati produkciju testosterona u testisaima,jedino sto nebi vam preporucio su sami hormoni koji prilikom veceg unosa samo mogu da naprave jos gore stanje jer telo prepozna visok nivo sintetickih pa prestane neko vreme da luci svoj testosteron,dakle klomifen vam nije opasan kao cisti hormoni.
a sto se tice biopsije ne znam sta da vam kazem raspitajte se bolje kod urologa,ukoliko sledeci spermogram pokaze da su nastali spermatozoidi mislim da nece se trebati raditi biosija.Inace procitajte jednu lepljivu temu iznad tu vam pise kojim nacinima bi mogli povecati spermatozoide.
Poz

_________________
Testosterone man


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 10:20 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 1:15 pm
Postovi: 34
hvala!
lijep pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 1:36 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
kika druga biopsija nema svrhe ako je u prvoj odrađeno sve kako treba.
Cilja biopsije je da se vidi da li postoji začepljenje kanala unutar testisa pa onda spermatozoidi postoje ali ne mogu da izađu vani. Takođe može da se vidi da li uopšte ima spermatogeneze kao u vašem slučaju gde je biopsijom dokazano da postoje spermatogonije i sprmatociti što znači da postoji spermatogeneza ali je proces sazrevanja do spermatozoida iz nekog razloga prekinut što se stručno kaže , postoji opstrukcija ili prekid u sazrevanje. Sam proces sazrevanja do konačnog oblika spermatozida traje oko 72 dana. Koji je razlog opstrukcije ponekad je nemoguće ustanoviti jer sam proces nije još u potpunosti poznat odnosno jako je složen jer jako puno razloga mogu da daju takav rezultat.

Ovo što je rekao zenlee za dejstvo klomifena nisam znao do sada ali mi je poznato da lekari u takvim situacijama daju sintetički testosteron koji može da pogura spermatogenezu ( znam za ove slučajeve ) ali i ne mora. Svako primanje veštačkih hormona može da bude kontraproduktivno i da se vrati kao bumerang u vidu neke bolesti ili lošeg stanja pa je ako je to moguće poželjno izbagavati sve do situacije gde se ništa ne može uraditi kada se pribegava hormonskoj stimulaciji.

Znači druga biopsija nije potrebna niti poželjna jer se na osnovu prve može videti da li ima začepljenje kanala i da li je sama struktura testisa homogena ili eventualno da li postoje neka oštećenja ili nedostaci koji mogu da se uoče pod mikroskopom.

Ja vam želim svu sreću ovog sveta jer vas shvatam pošto se i sam sada nalazim u istoj situaciji !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 2:58 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 1:15 pm
Postovi: 34
SQL, pozdrav!
na forumu Roda znam x zena ciji su muzevi imali dijagnozu kao ti i moj muz,pa su ponavljali biopsiju i nasli spermije! naravno,u medjuvremenu su pili ili klomifen ili vitamine ili ko zna sta jos,ali je vecinom nadjen neki broj spermija dovoljan za ICSI. upravo zbog toga i ja pitam,mislim da se moze desiti da nastaje koji spermij,ali da iz nekog razloga ne izadje vani(bez obzira sto nije opstruktivna azoo.naime,znam i slucaj zene ciji je muz radio biopsiju u briselu,nadjeni spermiji,radili odmah ICSI i dijagnoza: NEOPSTRUKTIVNA azoo). bipsiju ne radimo samo da vidimo kakvo je stanje u testisima mog muza,nego da se nadje kojji spermij i za ICSI, zar ne? ja sam citala na internet stranici neke americke klinike,da bi se biopsija morala ponavljati vise puta,jer se moze desiti da se radi u trenutku kad spermatogeneza nije zavrsena,jer nije uzet dobar uzorak(odnosno onaj u kojem ima spermija,ali to ne mora znaciti da ih nema na drugom mjestu),itd.
sama sam u dilemi sta dalje. zabunu i najvecu nepoznanicu pravi to sto niti jedan drugi nalaz nije los,naprotiv! hormoni ok,jeste da je Vlaisavljevic, koji je radio biopsiju,napomenuo ,onako uzgred, da je FSH malkice nizak.nas problem je i nedostatak dobrih i strucnih ljekara,ovdje u BiH. niko se nema za pozabaviti nama,sve sto radimo radimo uz velike nepore i zahvaljujuci relativno dobroj mojoj informiranosti o nasem problemu.inace,vec odavno smo otpisani i niko nam ne bi ni objasnjavao nista da ja ne pitam,a cesto me dr.-i znaju pogledati sa takvim cudjenjem,i mislim da samo mole Boga da idemo kuci i onda nas jednostavno zaborave.
SQL,radis li ti nesto po pitannju svog problema? ili nailazis na stalne prepreke kao i mi?
pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 04, 2008 12:40 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
U pravu si za ono što si rekla uglavnom. U delu gde kažeš da se biopsija ponavlja ne bi li se pronašao neki spermatozid se ne slažem sa tobom zbog mojih saznanja o biopsiji. Sama biopsija je tkzv invazivna metoda koja se primenjuje u krajnjem slučaju. Koliko znam nije poželjno raditi više biopsija jer na taj način se oštećuje hormogenost testisa tako da svaka biopsija ošteti jedan deo ali se svakako spermatozoidi mogu proizvoditi u nedirnutom delu. Dakle ako nema začepljenja kanala i ako je strutkura testisa homogena onda nema razloga da ako i ima neki spermatozoid on ne izađe napolje prilikom ejakulacije. Zapitaj se koja je verovatnoća da ponovnom biopsijom baš nađu spermatozoid u delu u kome je urađena ponovna biopsija. Zar nije bolje detaljno pregledati ejakulat i pokušati pronaći neki spermatozoid koji bi morao da se nađe u ejakulatu ako ga ima i u testisima a da pri tome nema začepljenja kanala. Znam šta misliš da mi odgovoriš na ovo pitanje jer sam i sam svedok ovog problema jer u laboratoriji pogledaju 1-2 uzorka i to je po njima dovoljan pokazatelj da nema ničega ni u ostatku sperme što je totalno pogrešna logika - dokazano ! Kako pokušati rešiti problem ?
Iskreno ja sam imao spermatozoide dok sa živeo u inostranstvu i moje stanje je bila oligospermija. Problem je bila klamidija i varikocela što je regulisano mojim povratkom u Srbiju ali spermatozoidi su se pojavili samo jedanput posle ne znam ni sam koliko spermograma. Dok sam bio na zapadu svi moji spermogrami su imali spermatozoide svaki put samo nisu shvatali poentu problema i tvrdili su da nemam varikocelu koju sam inače imao itd. da ne širim priču.
Jedino čime mogu da objasnim moje sadašnje stanje je to što sam konstantno pod stresom kako zbog mog problema steriliteta tako i nerviranja zbog svega naopakog u životu. Naišao sam na podatak a to stalno i pišem pokušavajući da pomognem ljudima da STRES kod nekih osoba dovodi do AZOSPERMIJE i kada se organizam adaptira proces spermatogeneze se ponovo uspostavlja. Dakle ja znam da sam imao spermatozoide dok sam živeo u inostransvu i da ih nisam imao ( osim jedanput po mom povratku ) kada sam analize radio kod nas. Pretpostavljam da je to osnovni moj problem ali uvek se postavlja pitanje kako ignorisati dešavanja oko mene kad ja uvek vidim ono što ne treba da vidim , kada mi se desi ono što ne treba da se dešava jer ne izazivam sudbinu, kad mi durgi prave probleme misleću da to neće uticati na mene i kad slušam "kretene" od političara kakok nam je lepo i kako će nam biti sve lepše a ja to ne vidim tako. Možda sam kriv što previše razmišljam o svemu ali ne znam kako ne misliti na sve to ! Moj stres dokazuju i hormoni koji su pokazatelji stresa i koji su poremećei od kako sam se vratio posle nekog kraćeg vremena.
Šta raditi ? Nisam pametan jer sve što mi padne na pamet ne mogu da ostvarim ovde jer je sve naopako i ne može ništa da se planira. Trenutno razmišljam o opciji da se vratim na zapad kako bih se malo stabilisao ali je pitanje koliko će mi vremena trebati za to pa da barem nahvatam par spermatozoida dovoljnih za oplodnju ili da sam kupim mikroskop i da pretražujem tražeći nekog spermatozoida dok se ne pojavi i posle toga trčati da zaledim spermu ali se onda postavlja pitanje GDE je zalediti jer se kod nas misli samo na to kako prevariti , ništa ne raditi a imati, kako biti što više nekulturan , kako što više novca uzeti od bolesnika dok ga ne iscede i sl. ? Onaj ko ima decu nikada nemože shvatiti onoga koji nema i koja su njegova osećanja i bol koji konstantno nosi uvek u sebi.
Čuo sam da se sada radi banka sperme kod nas ali nisam siguran da će ljudi poput mene ili tvog supruga biti u mogućnosti da je zalede do situacije kada ženu pripreme za vantelesnu oplodnju. Stalno se piše kako samo u Srbiji ima oko 200 000 parova koji imaju problem steriliteta a pretpostavljam da je slično i u Bosni ali niko ne razmišlja kako omogućiti zaleđivanje sperme ako se pojave spermatozoidi što je inače česta pojava i barem meni poznata.
Imam prijateljicu koja je moje godište i sve je OK sa njom i njenim mužem ali ona ne može da zatrudni jer je prethodno imala miome koji su uklonjeni i sada već duže vreme nema ni jednu prepreku ali zato ima komšije kojima je njena situacija poznata i čim se pojavi iz zgrade svakog dana je pitaju ima li nešto ? To se zove psihičko ubijanje jer je iovako sklona nerviranju zbog problema sa sterilitetom. Eto vidiš kako prosečno "pametan" balkanac komšija tj. komšinica može da utiče na sterilitet svojim glupim pitanjima.
Što se tiče Klomifena mora to da proverim jer zaista za tu kombinaciju nisam do sada čuo !
Moj savet ti je da se kloniš ( ako ti slučano padne na pamet ) onog čoveka koji se pojavljuje nedeljom na TV BN jer hvata samo na publicitet one koji se ne razumeju u problem ili one koji se tek suočavaju sa njim.

Verovatno ću ovih dana kupiti mikroskop ali pre toga mora da proverim koje uvećanje mora da ima za posmatranje spermatozoida. Ako ni ovo ne da rezultete onda mi ne ostaje ništa drugo nego da se vratim na zapad , normalnom životu i poštovanju rada i ljudskih kvaliteta u nadi da će me to malo oporaviti po pitanju spermatozoida.


Šta da ti kažem osim budite uporni i istrajni u vašoj nameri !

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 04, 2008 9:30 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 1:15 pm
Postovi: 34
kao mislis nisi cuo za stimulaciju klomifenom? pa,bas na ovom forumu,kad smo tek saznali za problem,ja sam postavila neko pitanje vezano za azoosp. i tad me je dr. s aovog foruma pitala da li je bio na stimulaciji klomifen.neposredno prije nego smo saznali dijagnozu mm,ja sam pila klomifen,valjda da se poboljsa kvlaitet folikule,jer nismo ni bili svjesni da mm ima azoo,pa sam ja pomislila:o cemu dr. prica? otkud da mm pije sad klomifen? sta ce to njemu? tako da znam da se primjenjuje ta stimulacija.
a,zamisli ti kako je nama:mm pojma nema da li je ikada imao spermije,nikada nije bio ozbiljno bolestan,cak i ti famozni hormoni ok,a nigdje niti jednog spermija! znas kakv je to poraz za muskarca, mm veoma rijetko razgovara o tome, sam prozivljava to sto prozivljava,meni se ootvoriti nece,a neki dan u sali ,nakon spominjanja rijeci "jalov",on kaze :pa ,ja sam jalov! da samo znas kako je mene to zaboljelo,ta mi je rijec uvijek bila pregruba,a on se kao smije...ja ga pokusavam,upravo zbog stresa i njegove psihe(ne zelim da jos kakvu sebi bolest navuce zbog sekiranja)ubijediti da mozemo uzivati u zivotu i bez djece,da ga volim najvise bez obzira imamo ih ili ne. s jedne strane to jeste tako ,a sa druge nekada mislim da mi zivot nista ne znaci ako nemam dijete.eh,sad...to je samo ponekad.
a,tebi savjetujem da,ako imas mogucnost,ides stamo gdje si bio,svakako su ti bolje sanse nego da ostajes ovdje,u takvom okruzenju, koje na tebe ,ocito, vrlo lose utice.
eto,otisli smo sa teme u naslovu...nadam se da nas nece kritikovato moderatori.
pozdrav za sve!!!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 16, 2008 9:41 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 06, 2008 9:49 am
Postovi: 54
Lokacija: Beograd
Kika,

U toku priprema za dve insemenacije (neuspešne) bila sam stimulisana Klomifenom, a takođe i moj suprug. U uputstvu piše: "kod muškaraca klomifen dovodi do porasta vrednsti FSH, LH i testosterona i pojačava spermatogenezu". Ufff, sada sam ponovo pročitala uputstvo za lek (naša kuća je apoteka za lečenje sterilitieta). Ipak sam ga ja pre godinu dana drugačije shvatil i bila sam besna na lekara koji ga je preporučio mom suprugu, jer sam ja razumela da povećava estrogen, što automatski znači da smanjuje testosteron.

Elem, pročitaj uputsvto iz kutije Klomifena i vrlo lako ćete se prepoznati. Ali, neka tvoj muž, pod obavezno, proveri običan i free testosteron...za svaki slučaj.

Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jul 21, 2008 2:57 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 05, 2007 1:15 pm
Postovi: 34
natice,moj muz je radio sve hormone,pa sam sigurna da je i testost. i free testost. i sve je bilo ok.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 48 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: