Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: nalaz spermograma
PostPoslato: Sub Jun 14, 2008 9:35 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 14, 2008 9:16 pm
Postovi: 1
Ako moze netko da mi objasni nalaz mog muza rekli su nam da je nalaz los i imali nade za poboljsanjem spermograma;
abstinencija 4 dana
vrijeme od ejukacije do analize 30 min
PH 8.5
Volumen 2
Boja blijedozuta
koncentracija 7 250 000
pogresivno pokretljivi 10.8
slabo pokretljivi 19.7
nepokretni 69.4
leukocita 33.1
na nalazu je pisalo da je oligoastenosperma . Da li je jedini nacin da ostanem trudna vantjelesnom oplodnjom ? Kod mene je sve u redu , radila sam i hormonske nalaze, brisove, HSG, laproskopiju i sve je ok.Ocajna sam jer pokusavamo 5 godina da dobijemo bebu.
Hvala!
:(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 02, 2008 2:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 3:14 pm
Postovi: 3
I ja imam sličan problem od pre godinu i po dana pokretljivost se kretala od 15-30%, i broj leukocita se povećavao od 15-25 do mase leukocita da nisu mogli da se izbroje. Krenuo sam prvo od analize na bakteriju EC i odmah se videlo da je prisutna, onda sam primao antibiotsku terapiju i nje više nije bilo, ali se rezultati nisu bitno promenili. Dalje sam radio testove na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu oni su srećom bili dobri. Predlažem za sad da se partner malo aktivira i da neke od rezultata jer i kod njega sve ukazuje na jaku upalu koju mora da reši adekvatnom terapijom. Ja sam još koristio ineke prirodne čajeve koji su malo poboljšali kvalitet semene tečnosti ali su leukociti opet bili malo povećani. Ispio sam pre 20 dana lek VIZIREN i BISOLVON (lek za iskašljavanje koji čini mi se utiče na razbijanje tečnosti u sekretu pa poboljšava pokretljivost) pa ću za mesec dana dati kontrolni spermogram. Uzgred preporučljivo je da koristi helirani Zn u kombinaciji sa vitaminom E puno svežeg voća, sve ovo utiče na pokretljivost. Nadam se i ja kao i Vi da će se trud i upornost isplatiti. Ako Vas još nešto interesuje vezano za moje rezultate mogu Vam detaljnije poslati hronološki kako sam radio. Pozdrav.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 12:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jul 03, 2008 12:07 pm
Postovi: 2
Lokacija: Sarajevo
Molim za rezultate spermiograma.
Sve stavke nalaza su u granicama normale izuzev
ukupna pokretljivost: 30%
stepen pokretljivosti: +
Vitalitet: >50%
Pomagajte drugovi. Postoji li šansa za moja supruga zatrudni uz ovakav trenutni nalaz.
Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 12:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 9:52 am
Postovi: 360
Lokacija: Sr.mitrovica
Sa ovim spermogramom tesko moze ti zena zatrudneti ponovi novi spermogram za 2 meseca on uvek bude razlicit.Jedan spermogram ne znaci nista i sa njim se ne moze postaviti diagnoza steriliteta.

_________________
Testosterone man


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 1:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 9:06 pm
Postovi: 427
Kad imate problem sa progresivno pokretnim spermatozoidima a oni su najbitniji za oplodnju jer jedino oni mogu da stignu do jajne ćelije i da je oplode onda treba da :
1. uradite leukocite koji mogu da ukažu na postojanje neke infekcije ako njihova vrednost prelazi 1 ! Tada se radi testiranje na bekterije tipa E.Coli, Ureaplazma, Klamidija, Mikoplazma i prisustvo istih ili i ostalih bakterija u samoj spermi !
2. pregled kod urologa da li imate varikocelu ( proširenje vena na testisima ). Ako imate onda se testisi previše zagrejavaju i ne proces spermatogeneze ne može da se sprovede u potpunosti. U ovom slučaju razlike od osobe do osobe ( koje imaju varikocelu ) mogu da budu drastično različite, odnosno na neke osobe skoro da nema uticaja ni najteži stepen oštećenja vena dok kod drugih jako veliki problem pravi i prvi gradus oštećenja i ovo je jako individualno i nije još objašnjeno zapto je to tako.
3. Ako je sve prethodno OK ona mora malo da se pozabavite kvalitetom života a u prvom redu : Izbegavati stres i sresne situacija koliko god je to moguće. Prestati sa pušenjem, konzumiranjem alkohola i droga i povećati fizičku aktvinost. Stalno sedenje i jako loše utiče na spermogram. Ako koristite neke preparate ili lekove za povećanje pokretiljivosti, češće radite kontrolu spermograma da prekontrolišete da li se poboljšava ili pogoršava. Kod nekih osoba se spermogram pogoršava i ni ta pojava nije objašnjena u tom slučaju prekinuti sa uzimanjem lekova.
4. Jedan spermogram ne mora da znači ništa iako je loš ! Za pravilnu analizu trebalo bi uraditi par spermograma u periodu od nekoliko meseci jer spermogram kod muškaraca nije nešto što nepromenjivo , dakle kod nekih osoba se drastično menja u toku godine od jako dobrih do jako loših reuzultata. Kao što vidite ništa nije siguno niti definisano i zbog toga i treba da se uradi više spermograma da bi se imao kakav takav uvid u stanje stvari. Tačke 1 i 2 su obavezne pri lečenju steriliteta i one su polazni korak svakog lekara koji zna svoj posao. Naravno za osobe koje imaju jako loš spermogram tipa azospermije ili stanje koje je malo bolje mora da se uradi i hormonksa analiza polnih hormona i poželjno hormona stresa mada se indirektno preko polnog hormona Prolaktina može ustanoviti da li je osoba pod stresom ili nije.
Količina sperme koju ejakulirate prilikom davanja sperme za spermograma je takođe nešto što može da se promeni za 5 min. Osobe koje rade spermograme često su malo pod stresom prilikom davanja sperme ( verovatno zbog bajazni u iščekivanju rezultata ) i tada je količina sperme obično manja nego u realnim uslovima života kada je sve manje više OK. Sama količina sperme je čest pokazatelj stresa kod muškaraca pa oni koji su davali spermu zbog spermograma su to u prilici i da primete.
Poenta : u svakom spermogramu najbitnija stavka je broj progresivno pokretnih spermatozoida jer samo oni mogu da dođu i da oplode jajnu ćeliju. Ostali parametri spermograma mogu da ukažu na eventualni problem odnosno šta dodatno uraditi da bi se spermogram poboljšao.


ZAMAMTITE :STRES JE UBICA BR.1 SPERMATOZOIDA PO NAJNOVIJIM ISTRAŽIVANJIMA KOJE SAM ČITAO !

Stres može da dovede do azospermije ( imate spermu ali nemate spermatozoide ) i ni jedna tableta za opuštanje ili smirenje vam pri tom ne može poboljšati spermogram. Ostaje da se sačeka izvestan period vremena koji je potreban organizmu da to prebrodi i spermogram se na sreću vraća u potpunosti u normalu.

_________________
Zdravlje je najveće bogatstvo !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 03, 2008 2:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jul 03, 2008 12:07 pm
Postovi: 2
Lokacija: Sarajevo
SQL hvala na podršci. U spermi nemam leukocita, ali svakako ću posjetiti urologa nakon još jednog urađenog spermiograma.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jul 11, 2008 1:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 27, 2005 11:21 am
Postovi: 30
Da odgovorim iako nisam bas strucan
Naime, pre 3 godine sam se borio sa problemom spermiograma...pa mogu samo reci sta se kod mene desilo..

prvi rpegled svega 7.500.00 od cega svega 3% progresivnih
drugi pregled 21.500.000 od cega 15% superprogresivnih i 35% progresivnih

treci pregled(posle gripa) oko 8.000.000 i leukociti

onda sam uzeo jacu kuru tableta(cink, sta sve vec, ne secam se) prestao piti, smanjio cigarete maximum i nakon 5 meseci je rezultat bio veoma dobar...60% pokretnih, 18% progresinih i 22% mrtvih/nepravilnog oblika
otisli na IVF i rezultat toga je blizanci, iz prvog :)

PS: IVF je radjen zbog zeninih zapusenih jajovoda ne zbog mog spermiograma


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 33 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: